Škoda Octavia IV

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Škoda Octavia
(Typ NX)
Skoda Octavia IV Combi etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Škoda Auto a.s.,
(Volkswagen Group)
Flag of the Czech Republic.svg.png Mladá Boleslav, Tšekki [1]
Flag of the People's Republic of China.svg.png Ningbo, Kiina [2]
Flag of India.svg.png Aurangabad, Intia [3]
Valmistusaika 2019
Luokka Keskiluokka
Kori 4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Suunnittelija Oliver Stefani [4]
Pohjalevy VW Group MQB [5]
Moottori R3, R4, hybridi
Iskutilavuus 1000 – 2000 cm3
Teho 81 – 180 kW
Voimanvälitys Etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Škoda Octavia III
Seuraaja
Saman luokan autoja

Pääartikkeli: Škoda Octavia

Neljännen sukupolven Octavia esiteltiin marraskuussa 2019 Prahassa pidetyssä mediatilaisuudessa. Octavia on nyt saatavana perinteisenä bensiini- tai dieselmallina, kevythybridinä, pistokkeesta ladattavana plug-in-hybridinä tai maa- ja biokaasulla kulkevana kaasuautona.[6]

Mallin valmistus Kiinassa alkoi keväällä 2021. Nimellä Octavia Pro valmistettavan mallin akseliväliä on kasvatettu eurooppalaiseen versioon verrattuna 44 mm, pituuteen 2730 mm ja kokonaispituutta 64 mm, 4753 mm:iin. Octavia Pro on myös varustukseltaan huomattavasti korkeammalla tasolla kuin sen eurooppalainen sisar.

Yleistä[muokkaa]

Octavia on on 19 mm edeltäjämallia pidempi (Combi 22 mm) ja leveyttä on tullut 15 millimetriä lisää. Ajovaloissa lähi- ja kaukovalot sekä päivävalot tuotetaan ledeillä. Myös takavalot, jarruvalot ja sumuvalot on toteutettu ledeillä.

Octaviassa on nyt uusi kaksipuolainen ohjauspyörä, joka on lämmitettävä. Monitoimiohjauspyörässä on nyt uudenlaiset näppäimet ja rullattavat säätimet, joilla voi käyttää 14 eri toimintoa irrottamatta käsiä ohjauspyörästä. Uudenlainen kojelauta on modulaarinen ja monitasoinen, ja sitä hallitsee keskellä vapaasti seisova keskusnäyttö. Keskikonsoli on tyylikäs, selkeä ja kromikoristeinen. Myös uusissa oviverhouksissa ja ovenkahvoissa on kromikoristeet. Uudet pehmeäpintaiset materiaalit synnyttävät sisätiloihin korkeatasoisen ilmeen. Uusi LED-tunnelmavalaistus luo etuoviverhouksiin ja kojelautaan visuaalisen ilmeen valaisemalla epäsuorasti kymmenellä eri värivaihtoehdolla – haluttaessa jopa väriyhdistelmällä. Valittavissa on lisäksi erilaisia valovaikutelmia.

Varustus[muokkaa]

Mukavuusvarusteet[muokkaa]

Saatavissa olevat, selälle erityisen hyvät Ergo-istuimet sisältävät hierontatoiminnon. Tällaiset istuimet ovat nyt ensimmäistä kertaa tarjolla ŠKODA-automalliin. Näihin istuimiin on saatavissa myös istuintuuletus. Ergo-istuimet ovat saksalaisen Terve selkä -yhdistyksen hyväksymät. Head Up -tuulilasinäyttö on toinen uutuus. Se heijastaa ajamisen kannalta tärkeät tiedot kuten ajonopeuden, navigoinnin opastuksen, tunnistetut liikennemerkit ja aktivoitujen avustinjärjestelmien tiedot suoraan tuulilasille, joka on saatavissa myös lämmitettynä. Perusvarustus sisältää mittariston 4,2-tuumaisen ja 16-värisen Maxi DOT -monitoiminäytön. Ensimmäistä kertaa Octaviaan on nyt saatavissa kolmialuesäätöinen Climatronic-ilmastointiautomatiikka. Jos autoon valitaan varusteeksi KESSY (avaimeton keskuslukitus ja käynnistys), keskuslukituksen avaaminen ja sulkeminen toimii kaikista ovenkahvoista. Vakiovarustukseen sisältyvät luonnollisesti sähkötoimiset lasinnostimet ja sähkömekaaninen seisontajarru. Uuteen ŠKODA Octaviaan ovat tarjolla lisäksi sisämelutasoa alentavat akustiset etusivulasit.

Škodalle tyypillisiin Simply Clever -ratkaisuihin lukeutuu nyt dieselautoissa uutuutena AdBlue-säiliön täyttöputki, johon myös kuorma-autoille tarkoitettu täyttöpistooli sopii. Takana matkustaville on nyt ensimmäistä kertaa ŠKODA-automallissa tarjolla kaksi matkapuhelintaskua etuistuimien taustoissa. Uutena lisävarusteena Octaviaan ovat saatavissa Sleep Pack -unituet taakse. Takana matkustamisen mukavuutta lisäävät takasivulasien uudet aurinkosuojarullaverhot. Liftback-mallin tavaratilan peitteen alla on monikäyttöinen säilytystasku. Combi-mallin tavaratilan peite on automaattisesti avautuva. Etuoviverhouksessa on sateenvarjo lokerossaan ja uutuutena paikka lumiharjalle. Suppiloksi avautuva lasinpesunestesäiliön korkki löytyy nyt myös uudesta Octaviasta

Turvallisuusvarusteet[muokkaa]

Uusia turvallisuusjärjestelmiä ovat törmäyksen väistöavustin Collision Avoidance Assist, kääntymisavustin Turn Assist, oven avausvaroitin Exit Warning ja liikennetilannevaroitin Traffic Warning. Muita uuden Octavian turvallisuus- ja avustinjärjestelmiä ovat esimerkiksi ympäristönäkymä Area View, Side Assist -kaistanvaihtovaroitin ja ennakoiva vakionopeuden säädin. Yhdessä liikennemerkkien tunnistuksen ja edelleen kehitetyn kaista-avustimen sekä liikenneruuhka-avustimen ja hätätilanneavustimen Emergency Assist kanssa ne muodostavat kattavan ajoavustinkokonaisuuden Travel Assist. Ohjauspyörän Hands On -tunnistuksella valvotaan, pitääkö kuljettaja riittävän jatkuvasti kiinni ohjauspyörästä. Jopa yhdeksän turvatyynyä, mukaan lukien kuljettajan polviturvatyyny ja takasivuturvatyynyt, suojaavat kuljettajaa ja matkustajia.

Tekniikka[muokkaa]

Uusi OCTAVIA on ensimmäinen ŠKODA, jossa DSG-vaihteiston valitsinvipu toimii Shift by Wire -tekniikalla. Valitsinvivun käskyt välittyvät vaihteistolle elektronisesti. DSG-vaihteiston perinteisen valitsinvivun paikalla keskikonsolissa on kytkentämoduuli. Siinä on pieni keinukatkaisin, jolla valitaan ajoalue. Pysäköintiasento P valitaan painikkeella.

Octavia RS iV[muokkaa]

Keväällä 2020 esitelty OCTAVIA RS iV on Škodan lataushybridimalliston ensimmäinen RS-malli. ŠKODA OCTAVIA RS iV:ssä ovat vakiovarusteena erityiset LED-sumuvalot ja mustat 18-tuumaiset kevytmetallivanteet, joista RS-tyyliin näkyvät punaiset jarrusatulat. Tarjolla ovat myös 19-tuumaiset kevytmetallivanteet. Sporttisen mustia yksityiskohtia ovat jäähdyttimen ŠKODA-säleikkö, Air Curtain -ilmanohjausaukot, RS-etuhelman diffuusori, Aeroflapsit ja takahelman diffuusori sekä sivulasien kehykset. Liftback-mallin takaluukun pinnassa on musta RS-takaspoileri, ja Combi-farmarimallissa on korin värinen katon takareunaspoileri.

OCTAVIA RS iV:n sisätiloja hallitsee korostava musta. Kolmipuolaisessa, nahkaverhoillussa ja vRS-logollisessa monitoimi-urheiluohjauspyörässä on DSG-vaihteiston vaihteenvalitsimet. Vakiovarusteisten Sport-etuistuimien verhoiluna on musta kangas. Lisävarusteiset Ergo-istuimet on verhoiltu Alcantaran ja nahkan yhdistelmällä, ja näissä istuimissa on myös istuinosan syvyyssäätö. Istuimia koristavat RS-logot ja saumojen punaiset tai hopea-harmaat koristeompeleet, jollaiset ovat myös nahkaverhoillussa ohjauspyörässä, kyynärnojissa ja Alcantara-verhoillussa kojelaudassa. RS-tyyliset koristelistat ja alumiinimaiset poljinlevyt viimeistelevät sisätilojen sporttisen yleisilmeen.[7]

Octavia Scout[muokkaa]

Octavia Scout esiteltiin heinäkuussa 2020. Uuden Octavian muiden mallien tapaan SCOUT on sisältä entistäkin tilavampi. Ulkomitat ovat kasvaneet maltillisesti: SCOUT on nyt 4703 millimetriä pitkä (+16 mm) ja 1829 millimetriä leveä (+15 mm). Autokokoluokkansa suurin tavaratila on kasvanut 30 litralla 640 litraan. SCOUT-varustelussa on vakiona innovatiiviset Matrix LED -ajovalot, jotka Octavia-malleihin ovat nyt saatavissa ensimmäistä kertaa.

Vakiovarusteinen huonon tien paketti käsittää auton pohjasuojat ja 15 millimetriä suuremman maavaran. Jos autoon valitaan 2.0 TDI -dieselmoottori teholtaan 147 kW (200 hv), suurin sallittu perävaunumassa on 2000 kg.

Uuden EVO-sukupolven 2.0 TDI -dieselmoottorin teho on 147 kW (200 hv) ja suurin vääntö 400 Nm. Tämä Octavia-historian tehokkain dieselmoottori esitellään nyt OCTAVIA Scoutissa. Muut moottorivaihtoehdot ovat 2.0 TSI bensiini teholtaan 140 kW (190 hv) sekä 2.0 TDI diesel teholtaan 110 kW (150 hv). Näiden kolmen moottorin yhteydessä autossa on aina neliveto ja 7-vaihteinen DSG-vaihteisto.

Scoutissa on muista OCTAVIA-malleista erottuvat etu- ja takapuskuri, keulan ja perän pohjasuojukset sekä pyöränkoteloaukkojen sekä sivuhelmojen ja ovien alaosien mustat suojaverhousosat. Vakiovarustukseen sisältyvät 18-tuumaiset hopeanväriset Braga-kevytmetallivanteet, joiden vaihtoehtona saatavilla ovat vastaavat vanteet antrasiitinvärisinä, tai 19-tuumaiset Manaslu-kevytmetallivanteet, joiden värinä antrasiitti. Keulan ja perän diffuusorit, kattokaiteet ja ikkunoiden kehykset ovat hopeanväriset, kuten myös sähkösäätöisten ja -lämmityksellisten koria vasten kääntyvien ulkopeilien kotelot. Ulkopeilit ovat automaattisesti himmentyvät. OCTAVIA Scoutin vakiovarustukseen kuuluvat myös LED-sumuvalot ja etulokasuojien SCOUT-logot.

Neljännen sukupolven ŠKODA Octavian uudet sisätilaratkaisut on toteutettu myös SCOUT-mallissa. Uudenlainen kojelauta on modulaarinen ja monitasoinen, ja sitä hallitsee keskellä vapaasti seisova 10-tuumainen keskusnäyttö. Keskikonsolia koristavat kromiyksityiskohdat. Myös uusissa oviverhouksissa ja ovenkahvoissa on kromikoristeet. Kojelaudan SCOUT-tyyliset koristelistat, ThermoFlux-kankaalla verhoillut istuimet ja etuistuimien selkänojien SCOUT-logot ovat sisätilan erityispiirteitä. OCTAVIA Scoutin poljinpinnat ovat metalliset. Istuimien, ohjauspyörän, kyynärnojien ja kojelaudan verhoiluissa on kontrastina ruskeat koristesaumat.[8]

Octavia G-TEC[muokkaa]

Octavia G-TEC tuli myyntiin syksyllä 2020, yhdessä lataushybridi- ja kevythybridi-versioiden kanssa. G-TEC käyttää ensisijaisena polttoaineenaan biokaasua tai maakaasua. G-TEC on muiden malliversioiden tapaan tilattavissa sekä liftback- että Combi-korimallina.[9]

Kaasusäiliöiden 17,33 kilogramman kaasumäärällä päästään noin 500 km:n toimintamatkaan (WLTP). Lisäksi Octavia G-TEC pystyy taittamaan taivalta vielä 190 kilometrin verran yhdeksän litran bensiinisäiliön bensiinimäärällä, joten kokonaistoimintamatkaksi saadaan noin 690 km. Moottori käyttää polttoaineena bensiiniä vain tietyissä käyttötilanteissa: esimerkiksi käynnistettäessä moottori kaasun tankkaamisen jälkeen tai ulkolämpötilassa alle -10 °C, tai jos kaasua on säiliöissä jäljellä niin vähän, että kaasupaine laskee alle 11 barin. Vaihtaminen kaasun käytöstä bensiiniin tapahtuu aina automaattisesti.

Octavia G-TEC:issä on käytettävissä omanlainen virtual cockpit -digitaalimittariston asettelu. Ulkoa G-TEC -moottorisen Octavian tunnistaa takapäästä löytyvästä G-TEC -laatasta. Kaasusäiliöt on sijoitettu tavaratilan alle, jonka vuoksi sekä sedanin että Combin tavaratilan vetoisuus on polttomoottorisia versioita pienempi.

Tekniset tiedot[muokkaa]

Bensiini- ja kaasumallit[muokkaa]

1.0 TSI EVO 1.0 TSI EVO e-TEC 1.5 TSI G-TEC 1.5 TSI EVO 1.5 TSI EVO e-TEC 2.0 TSI 4x4 2.0 TSI RS
Vuosimalli 2020– 2020 2020– 2021– 2020–
Moottori R3-bensiini, DOHC 12v, suorasuihkutus, turbo R4-maa- / biokaasu R4-bensiini, DOHC 16v, VVT, ACT, suorasuihkutus, VTG-turbo R4-bensiini, DOHC 16v, suorasuihkutus, turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe VW EA211 VW EA211 evo VW EA888
Iskutilavuus 999 cm3 1498 cm3 1984 cm3
Suurin teho 81 kW (110 hv) /
5500 r/min
96 kW (130 hv) /
5000–6000 r/min
110 kW (150 hv) /
5000–6000 r/min
140 kW (190 hv) /
4200 r/min
180 kW (245 hv) /
5000 r/min
Suurin vääntö 200 Nm /
2000–3000 r/min
250 Nm /
1500–3500 r/min
250 Nm /
1500–3500 r/min
320 Nm /
1500 r/min
370 Nm /
1600–4300 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto Etuveto
Vaihteisto, vakio 6-port. manuaali 7-port. DSG 6-portainen manuaali 7-portainen DSG 6-port. manuaali
Vaihteisto, valinnainen 7-port. DSG 7-port. DSG

Dieselmallit[muokkaa]

2.0 TDI 2.0 TDI 4x4 2.0 TDI RS 2.0 TDI 4x4 RS
Vuosimalli 2020– 2021– 2020–
Moottori R4, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, turbo, välijäähdytin
Moottoriperhe VW EA288 evo
Iskutilavuus 1968 cm3
Suurin teho 85 kW (115 hv) /
2750–4250 r/min
110 kW (150 hv) /
3000–4200 r/min
147 kW (200 hv) /
3600–4100 r/min
Suurin teho 300 Nm /
1600–2500 r/min
360 Nm /
1600–2750 r/min
400 Nm /
1750–3500 r/min
Vetotapa Etuveto Neliveto Etuveto Neliveto
Vaihteisto, vakio 6-portainen manuaali 7-portainen DSG
Vaihteisto, valinnainen 7-portainen DSG

Hybridimallit[muokkaa]

1.4 TSI iV 1.4 TSI RS iV
Vuosimalli 2020–
Järjestelmän rakenne Bensiinimoottori + sähkömoottori
Polttomoottori VW EA211
Iskutilavuus 1395 cm3
Suurin teho, polttomoottori 110 kW (150 hv) / 5000–6000 r/min
Suurin teho, sähkömoottori 75 kW (102 hv) 85 kW (115 hv)
Järjestelmän teho 150 kW (204 hv) 180 kW (245 hv)
Suurin vääntö, polttomoottori 250 Nm / 1550–3500 r/min
Suurin vääntö, sähkömoottori 330 Nm
Järjestelmän suurin vääntö 350 Nm 400 Nm
Vetotapa Etuveto
Vaihteisto 6-portainen DSG
Akun kapasiteetti 13 kWh

Turvallisuus[muokkaa]

2019
EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Yleisarvosana Encap a 5.png
Aikuismatkustaja 92 % 35.3 pistettä
Lapsimatkustaja 88 % 43.2 pistettä
Jalankulkija 73 % 35.5 pistettä
Turvallisuus avusteet 79 % 10.3 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa:
Kaikki mallisarjan autot, pistokehybridejä lukuunottamatta
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla

Mitat[muokkaa]

Malli Sedan Combi Scout
Pituus 4702 mm 4703 mm
Leveys peileillä / ilman 2003 / 1829 mm
Korkeus 1470 mm 1468 mm 1481 mm
Akseliväli 2681 mm 2686 mm
Raideleveys edessä / takana 1539 mm / 1539 mm 1543 / 1535 mm
Maavara 143 mm 142 mm

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Video: ŠKODA Octavian valmistus Mladá Boleslavin tehtaalla – Helkama-Auto Oy / Skoda, Lehdistötiedote, 23. marraskuu 2020. Viitattu: 20. helmikuu 2021.
  2. The all-new ŠKODA OCTAVIA PRO for China: More digital and emotive, and with a lot of extra space – Škoda Storyboard, Lehdistötiedote, 9. maaliskuu 2021. Viitattu: 18. huhtikuu 2021.
  3. Ashwin Ram: 2021 Skoda Octavia India Production Starts – 1st Unit Rolls Out Of Aurangabad Plant – RushLane, 6. huhtikuu 2021. Viitattu: 4. syyskuu 2021.
  4. Chief designer reveals the magic of the new generation ŠKODA OCTAVIA – ŠKODA Storyboard, 28. huhtikuu 2020. Viitattu: 20. helmikuu 2021.
  5. Pentti Rönkkö: Koeajo: Skoda Octavia 2020 – Iltalehti, 2. huhtikuu 2020. Viitattu: 20. helmikuu 2021.
  6. Enemmän tilaa, liitettävyysmahdollisuuksia ja tunteita: uusi ŠKODA OCTAVIA – Helkama-Auto Oy / Skoda, Lehdistötiedote, 11. marraskuu 2019. Viitattu: 19. helmikuu 2021.
  7. Uusi ŠKODA OCTAVIA RS iV – Helkama-Auto Oy / Skoda, Lehdistötiedote, 3. maaliskuu 2020. Viitattu: 22. helmikuu 2021.
  8. Lifestyle-farmarin kolmas sukupolvi - uusi ŠKODA OCTAVIA SCOUT – SKODA, Lehdistötiedote, 17. elokuu 2020. Viitattu: 23. heinäkuu 2021.
  9. Kevythybridi, lataushybridi ja bio-/maakaasu - ŠKODA Octavian uudet voimalinjavaihtoehdot nyt myynnissä – Škoda, Lehdistötiedote, 16. syyskuu 2020. Viitattu: 4. syyskuu 2021.
Skoda.png Škoda Auton mallien aikajana Euroopassa 2010 – 2040
Luokka 2010 2020 2030
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kaupunkiauto Citigo
Pieni auto Fabia II Fabia (NJ)
Kompaktiluokka Octavia I Rapid (NH) Scala
Keskiluokka Octavia II Octavia III Octavia IV
Ylempi keskiluokka Superb II Superb (3V)
Tila-auto Roomster
Crossover Yeti I Yeti II Kamiq
SUV Karoq (NU)
Enyaq iV
Kodiaq
Kodiaq RS