Ajovalojen releytys

Kohteesta AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ajovalojen releytyksen tarkoituksena on parantaa ajovalojen tehoa pienentämällä johdoissa tapahtuvaa jännitehäviötä. Haittapuolena polttimoiden kestoikä saattaa lyhentyä. Yleensä autojen alkuperäiset valokytkennät on toteutettu niin, että ajovalojen virta kiertää akulta valokytkimen ja -viiksen kautta ajovalopolttimoille. Pitkien ja ohuiden johtojen takia ajovalojen jännite putoaa, mikä pienentää myös valotehoa.

Kytkennät[muokkaa]

Releytyksessä kytkentöjä muutetaan niin, että virta otetaan erillisten sulakkeiden ja releiden kautta valoille suoraan akulta tai laturilta käyttäen alkuperäistä paksumpia johtoja. Releiden ohjausvirta otetaan auton alkuperäisistä valojohdoista, jolloin muutokset rajoittuvat moottoritilan puolelle.

Tarvikkeet

  • Sulkevia 12 V releitä (esim 30 A) 2–4 kpl
  • Sulakekotelo(t) (2–4 sulakkeelle)
  • Sulakkeita (2–4 kpl), yhdelle 55/60 W valolle 5 A, kahdelle 10 A (tai 15 A)
  • Monisäikeistä autosähköjohtoa (esim. 4 mm2 valoille ja 0,75-1,5 mm2 releiden ohjaukselle)

Yleistä

Kaikki liitokset kannattaa tinata ja suojata kutistesukalla, tällöin kosteus ja suolavesi eivät pääse hapettamaan liitoksia. Sulakkeet kannattaa asentaa mahdollisimman lähelle akkua tai laturia (riippuen kummasta virran ottaa), tällöin mahdollinen oikosulku johdotuksissa on aina suojattu sulakkeella. Releet kannattaa asentaa mahdollisimman suojaisaan paikkaan tai erilliseen koteloon liitosten hapettumisen estämiseksi.

Alkuperäiset polttimoliittimet kannattaa korvata uusilla johtojen jatkosten välttämiseksi. Vanhat liittimet voi joko poistaa ja tinata jatkoksi johtoa releiden ohjausvirtaa varten (mikäli johtojen jatkaminen on tarpeen) tai ottaa niistä virta releille sopivilla liittimillä. Mikäli releytykset on tarkoitettu pysyviksi, kannattaa vanhat liittimet poistaa suosiolla. Jokainen suojaamaton liitin on potentiaalinen vikakohde tulevaisuudessa.

Maajohdot (-) kannattaa vetää releille ja polttimoille suoraan auton rungosta (esim. maadoituspiste moottoritilassa) tai akun miinusnavasta. Mitä lyhyemmiksi maajohdot jäävät, sitä pienempi on jännitehäviö. Polttimon maajohdon paksuus kannattaa mitoittaa samaksi kuin virtajohdon(+). Releiden ohjaukseen ja maadoituksen riittää ohuempikin johto.

Turvallisuus

Turvallisuuden kannalta kytkennät olisi syytä kahdentaa niin, että kummallakin lähivalolla on oma releensä ja sulakkeensa sekä ohjaukset otetaan eri puolten valojohdoista. Tällöin autosta eivät häviä kaikki valot yksittäisen releen tai sulakkeen hajotessa. Kahdennus ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä riski valojen häviämiseen on pieni mikäli kytkennät on tehty huolella.

Huutomerkki.png Teet huollon / korjauksen omalla vastuullasi! AutoWiki-sivuston ylläpito tai kirjoittajat eivät vastaa ohjeiden paikkaansapitävyydestä tai vahingoista, joita ohjeiden noudattaminen mahdollisesti saattaa aiheuttaa! Huutomerkki.png

Relenumerot / 30-akun plusnapaan, 87-kohteeseen, eli virta valoille, 85 maa, 86-herätevirta vanhoilta valoilta.