Ford Model A (1927)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

1927 Model A[muokkaa]

Ford Model A
Ford Model A Fordor
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Valmistusaika 19271931
Luokka
Kori Convertible sedan
Business coupe
Coupe
Deluxe coupe
Sport coupe
Standard coupe
Standard Fordor Sedan
Deluxe Fordor Sedan
Leatherback Fordor sedan
Mail truck
Panel truck
2/4-ov Phaeton
Pick-Up
Standard roadster
Deluxe roadster
Sport roadster
Station wagon
Taxi cab
Town car
Town car delivery
Standard tudor sedan
Deluxe tudor sedan
Victoria
Wood panel delivery
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori 4-syl sivuventtiilimoottori
Iskutilavuus 3285–3292 cm3
Teho 40 hv
Voimanvälitys takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus 100–110 km/h
Kulutus 9–12 l/100 km
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka n. 460 USD
Edeltäjä Ford Model T
Seuraaja Ford Model B
Ford Model 18
Saman luokan autoja


Toisen polven Ford Model A esiteltiin kansanautoksi osoittautuneen Model T:n seuraajaksi 2.12.1927. Joulukuun loppuun mennessä autoa oltiin tilattu jo uskomattomat 727 000 kappaletta. Korimallit olivat Edsel Fordin ja Joe Galambin piirtämiä. Aluksi A-Fordia myytiin neljällä eri värivaihtoehdolla, mutta valikoimassa ei ollut mustaa kuten T-Fordin ainoana värinä oli aikaisemmin ollut.

Auton moottori oli 3 286-kuutioinen sivuventtiilimoottori ja se kehitti 40 hevosvoimaa 2200 r/min käyntinopeudella. Vaihteisto oli käsikäyttöinen ja kolmivaihteinen. Autossa oli lehtijouset, mekaaniset nelipyöräjarrut sekä nestetoimiset iskunvaimentimet. Model A:n huippunopeus oli noin 100 km/h.

Joissain paikoissa A-Fordia ollaan sanottu ensimmäiseksi autoksi, jonka hallintalaitteet, kuten kaasu, jarru, kytkin ja vaihteensiirto, vastaavat nykyajan auton vastaavia laitteita. Entiset Ford-mallit kun saattavat nykyajan autoihin tottuneelle olla hieman omituisia käsitellä.

Autoon oli saatavana hyvin monta erilaista korivaihtoehtoa, kuten tuohon aikaan oli tapana. Edullisin malli maksoi vain 385 dollaria. A-mallin tuotanto lopetettiin 31. päivänä elokuuta 1931. Autoa valmistettiin yhteensä kaikki versiot luettuna 4 320 446 kappaletta.

GAZ valmisti Venäjällä lisenssillä omaa versiotaan A-Fordista nimellä GAZ-A vuosina 19321936. Fordin A-malleja valmistettiin myös Ranskan, Saksan, Kanadan ja Englannin autotehtailla.

"Hätämalli"[muokkaa]

Ford Motor Companyn kannalta Model A oli äkkinäisesti suunniteltu "hätämalli", sillä Henry Ford olisi halunnut T-Fordin seuraajan olevan rutkasti tehokkaampi ja muutenkin lähes yhtä mullistava auto kuin itse T-Fordikin. A-malli esiteltiin, koska rakenteeltaan ikivanhan T-Fordin myynti alkoi laskea vuosi vuodelta ja teki Fordille tappiota.

Vaikka A-mallin myynti sujui hyvin, se oli varsin ikääntynyt jo syntyessään ja jäi jälkeen pahimmista kilpailijoistaan, jotka uusiutuivat jatkuvasti. Ford Motor Company teki hitaita ja sattumanvaraisia liikkeitä, koska sillä ei ollut edes omaa suunnitteluosastoa, vaan lähes kaikki uudet ajatukset tulivat Henry Fordilta itseltään. Testiajotkin ajettiin yleisillä teillä.

Viimeinen takaisku tuli, kun Chevrolet esitteli uuden AC-mallin, jonka nokalla hyrräsi kuusisylinterinen moottori, halvin laatuaan. Suorituskyvyltään se oli Fordin malleja selvästi parempi. A-mallista oli tullut vanhanaikainen. Tällöin Henry Fordin oli pakko panna paremmaksi ja hän antoi suunnittelijoille vuoden 1929 lopuilla uuden käskyn: V8 ja pian! Niinpä vuonna 1932 A-mallin seuraajaksi esiteltiin Ford V8 ja sen nelisylinterinen versio Ford Model B.

Ford A Sport Coupe vm 1929, koeajo 1968[muokkaa]

Nelisylinterinen 3359 cm³ rivimoottori tuottaa 29 kW /2200 (40 hv, tehonormi ei tiedossa). Suurin vääntömomentti 161 Nm /1100-1200 (normi ei tiedossa, 16,4 kpm). Sylinterin mitat ovat 98,4 × 107,9 mm. Vaihteita on kolme, joita ei ole synkronoitu. Synkronoidut vaihteistot yleistyivät vasta vuosikymmeniä myöhemmin. Moottori on sitkeä.

Ovia on kaksi. Auto rekisteröitiin neljälle. Takana on niin sanottu anopinistuin, englanniksi rumble seat (US) tai dickey seat (UK), jolle mahtuu kaksi aikuista. Takaistuin on viimalle altis ja suojaton. Etuistuimilla on runsaasti tilaa ja kangasverhoilu. Katto on kangasta, jota ei voi laskea alas. Ohjauspyörä on iso, 45 cm. Sen kierroksia on 2,5. Vaunu on meluisa, varsinkin tuulen humina tuntuu ja vaihteisto pitää ääntä. Melutaso on 90 km/h nopeudessa 87 dB.

Kierukkaohjaus on itsepalautumaton. Edessä ja takana ovat mekaaniset rumpujarrut, jotka ovat kuitenkin nykyjarruihin verrattuna melko tehottomat. Jousitus on turhan kova ja pomppiva, edessä ja takana ovat jäykät akselit ja pitkittäiset lehtijouset.

Nopeusmittari on rullamainen. Jäähdytysveden lämpömittari on auton konepellin etuosassa, mutta hyvin näkyvillä. Ampeerimittari on nykyisenkaltainen.

Lämmityslaitetta ei ole. Lasinpyyhkimillä on vain yksi nopeus, joka vaihtelee. Lasinpesulaitetta ei ole.

Tekniikan Maailma 20/1968 mittasi Ford A:n kiihtyvyydeksi 0–50 km/h 11,2 sekuntia ja 0–80 km/h 34,5 sekuntia. Huippunopeus on TM:n mukaan 89 km/h.

Mitat (Sport Coupe vm 1929)[muokkaa]

Pituus 3912 mm
Leveys 1727 mm
Korkeus 1765 mm
Akseliväli 2629 mm
Raideleveys (e / t) 1422 mm / 1422 mm
Maavara 229 mm

Korimallit[muokkaa]

 • Business Coupé
 • Commercial
 • Convertible Cabriolet
 • Convertible Sedan
 • Coupé (Standard ja De Luxe)
 • Fordor (Standard ja De Luxe)
 • Phaeton (Standard ja De Luxe)
 • Roadster Coupé (Standard ja De Luxe)
 • Sport Coupé
 • Station Wagon
 • Taxicab
 • Town Car
 • Truck
 • Tudor (Standard ja De Luxe)
 • Victoria

Mitat[muokkaa]

 • Pituus: 4190 mm
 • Leveys: 1700 mm
 • Akseliväli: 2640 mm