General Motors

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta GM)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
General Motors
Gm2.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, Detroit, Michigan
Tuotannon aloitus 1908
Autokonserni General Motors
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


General Motors (tunnetaan myös lyhenteellä GM) on yhdysvaltalainen autonvalmistaja, jolla on toimintaa maailmanlaajuisesti. Yhtiö on perustettu vuonna 1908 Flintiin, Michiganiin Buickin holdingyhtiöksi.

Yleistä[muokkaa]

GM:n pääkonttori on Renesanssikeskuksessa Detroitissa Michiganissa.

Chevrolet- ja GMC-osiot tekevät henkilöautojen lisäksi myös kuorma-autoja. Muut brändit sisältävät ACDelco, Allison-vaihteistot ja sähködivisioonan, joka valmistaa dieselsähköisiä laitteistoja. GM:llä on myös omistuksia Isuzussa, Subarussa ja Suzukissa Japanissa ja yhteisyritys Ladan kanssa Venäjällä.

Historia[muokkaa]

General Motors oli maailman suurin kulkuneuvojen valmistaja ja työllisti yli 340 000 ihmistä. Vuonna 2001 GM myi yhteensä 8,5 miljoonaa kulkuvälinettä. Vuonna 2002 GM myi 15 % maailman autoista ja kuorma-autoista. Se omisti myös Electronic Data Systemsin vuodesta 1984 vuoteen 1996. Toinen omistettu yhtiö oli DirecTV, ennen kuin se myytiin News Corporatioille. GM omisti Frigidairen vuodesta 1918 vuoteen 1979.

Jouluna 2003 yhtiö osti Delta-yhtiön Etelä-Afrikasta, josta se oli ostanut 45 % osan vuonna 1997. Siitä GM teki General Motors Etelä-Afrikan.

2008 GM ajautui historiansa pahimpaa kriisiin Yhdysvalloista levinneen finanssikriisin myötä. GM on tehnyt lähes 73 miljardin dollarin tappiot vuoden 2004 jälkeen.

General Motorsin tytäryhtiöitä[muokkaa]

Nykyiset tuotemerkit[muokkaa]

Uudessa omistuksessa[muokkaa]

Käytöstä poistettuja tuotemerkkejä[muokkaa]

Yhteistyökumppanit[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Virallinen kotisivu (englanniksi)