GN

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GN on englantilainen automerkki, jota valmistettiin vuosina 1910–1925. Tehtaan perustivat Archibald Goodman Frazer Nash ja H.R. Godfrey. GN-autot olivat pieniä ja kevyitä kevytautoja. Tuotanto aloitettiin Nashin Hendonin talon vajassa.

Ensimmäinen malli oli uudenaikainen: puukori, ilmajäähdytteinen 1100 cm³ 50° V2-moottori (JAP), 2 vaihdetta ja hihnaveto takapyörille.

Tuotanto kasvoi lopulta niin suureksi, että tuotanto siirrettiin vajasta uusiin tiloihin 1914. 1915 mennessä GN-autoja oli valmistettu 150 kappaletta, mutta GN joutui keskittymään sotatarviketuotantoon. Autojen tuotanto ei kuitenkaan täysin loppunut, sillä 1916 tehtaalla työskennellyt Sheret valmisti itselleen ketjuvetoisen auton. 1918 GN-autoissa oli ketjuveto.

Ranskalainen Salmson valmisti lisenssillä brittiläisiä GN-autoja.

1921 herra Black osti GN Motorsin ja suunnitteli sarjatuotantoa, mitä tehtaan perustajat vastustivat. 1922 lokakuussa perustajat Frazer Nash ja Godfrey jättivät yrityksen. Autotuotanto loppui 1923.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Cars 11, Mestarikustannus
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian GN_(car)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.