Jeremy Clarkson

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jeremy Clarkson

Jeremy Charles Robert Clarkson (s. 11. huhtikuuta 1960 Doncaster, Englanti) on journalisti, autoasiantuntija ja brittiläisen autoaiheisen televisio-ohjelma Top Gearin juontaja.

Ura autojen parissa[muokkaa]

Top Gearin juontajana ensin vuosina 19891999 ja pienen tauon ja formaattiuudistuksen jälkeen vuodesta 2002 lähtien suorapuheinen Clarkson on herättänyt keskustelua tahallisen provokatiivisilla ja tulkinnasta riippuen jopa rasistisilla mielipiteillään. Hänen kommenttinsa muun muassa brittiläisestä autokulttuurista, julkisesta liikenteestä, liikenteen kameravalvonnasta, yhdysvaltalaisista ihmisistä, saksalaisista ja saksalaisista autoista, ranskalaisista ja jopa Top Gearin tilanneesta BBC:stä ovat saaneet usein palstatilaa brittiläisessä lehdistössä.

Jeremy Clarkson keskittyy Top Gearin koeajoissa lähinnä suuritehoisten autojen teknisten ominaisuuksien, teho–paino-suhteen ja ajettavuuden arviointiin, mutta erityisesti surkeasti suunnitellut sisätilat kirvoittavat 196-senttiseltä Clarksonilta välillä myrkyllisiä kommentteja. Jeremy Clarksonin erityinen vihan kohde on puoliautomaattinen, ohjauspyörän taakse sijoitettu vipuvaihteisto – automerkistä tai mallista riippumatta.

Jeremy Clarksonin tuotantoon kuuluvat myös erilaiset suoraan DVD:lle ja televisioon tuotetut autoaiheiset makasiiniohjelmat, jotka on julkaistu Top Gearistä erillisinä ohjelmakokonaisuuksina, muun muassa nimillä Star Cars, Jeremy Clarkson's Motorworld sekä Jeremy Clarkson's Car Years.

Jeremy Clarkson on televisiotyön ohella ollut myös sanomalehti Sunday Times:n kolumnisti.

Yksityiselämä[muokkaa]

Autoharrastajana tunnettu Clarkson on omistanut useita urheiluautoja, joista kalleimpia ovat olleet Ferrari 355 GTS, Mercedes-Benz SL 55 AMG, Lamborghini Gallardo Spyder ja Ford GT. Clarkson sai Fordilta osto-oikeuden yhteen Ford GT:hen. Englantiin autoja tuotiin vain 28 kappaletta ja Ford valikoi ostajat etukäteen varauksen tehneistä runsaasta kahdestatuhannesta ostajaehdokkaasta. Clarkson kuitenkin palautti auton Fordille kuukauden kuluttua toimituksesta. Syyksi hän ilmoitti lukuiset tekniset viat. Muita Clarksonin omistamia autoja ovat muun muassa Volvo XC90 ja Ford Focus. Alfa Romeo on eräs Clarksonin suosikkiautomerkkejä.

Clarkson kuuntelee paljon vanhaa progressiivista rockia. Hänen suosikkiyhtyeitään ovat muun muassa Curved Air, The Doobie Brothers ja Genesis.

Jeremy Clarkson ilmoitti vuonna 2004 uudistetun Top Gearin neljännen tuotantokauden kolmannessa jaksossa, että kaikkien aikojen paras takaa-ajoelokuva on Nasta laudassa vuodelta 1971.

Vuonna 1993 Jeremy Clarkson meni naimisiin agenttinsa Frances Catherine Cainin kanssa, ja heillä on kolme lasta, Emily, Finlo ja Katya. Clarkson asuu perheineen Chipping Nortonissa, Oxfordshiressa, Englannissa. Hänellä oli töidensä vuoksi aiemmin myös asunto Lontoossa, mutta pariskunta myi sen ja osti Mansaarella sijaitsevan majakan toiseksi asunnokseen.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Jeremy_Clarkson-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.