PA-käyttöinen lämmitin

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polttoainekäyttöistä (bensiini tai diesel) lämmitintä käytetään moottorin lämmittämiseen ilman että moottorin tarvitsee käydä. Auto ja työkonekäytössä se korvaa muun tavan lämmittää moottori pakkaskäynnistyksessä (esim. sähkölämmityksen).

Lämmitin asennetaan käyttämään samaa polttoainetta kuin autossa käytetty. Joissain autoissa (esim. Citroen HDI) lämmitin asennetaan dieselmoottoreihin jo tehtaalla vakiovarusteena. Lämmitin asennetaan käyttömukavuuden takia, se käynnistyy moottorin käynnistyttyä jos ulkona on kylmä ja jäähdytysvesi on kylmää. Lämmitin auttaa moottorin jäähdytysveden nopeaan lämpenemiseen ja sen myötä auton lämmityslaitteen puhaltaman ilman lämpenemiseen. Lämmitin toimii myös auton käydessä kovalla pakkasella pitämään moottoriveden lämpimänä koska mootorin oma lämmöntuotto ei riitä pitämään lämmityslaitteen puhallusilmaa lämpimänä. Esim. Citroenin lämmitintä ei voi käynnistää eikä käyttää kylmäkäynnistyksen lämmittimenä ennenkuin lämmittimeen asentaa kiertovesipumpun sekä ulkoisen ohjauskellon (n. 600 € asennettuna). Laitteiden asenuksen jälkeen lämmitintä on mahdollista käyttää moottorin lämmittämiseen jo ennen ajoon lähtöä ajastettuna. Lämmitin käynnistää myös auton lämmityslaitteen puhaltimen jolloin myös auto lämpenee myös sisältä sulattaen jäätyneet ikkunat ennen ajoon lähtöä. Lämmitintä voidaan ohjata myös kauko-ohjauksella, esim. kännykän puhelinsoitolla tai ajastetulla tekstiviestillä, jolloin järjestelmä tarvitsee GSM liittymän sekä modeemin (hinta asennettuna n. 500 €). Kun lämmitin on käynyt säädetyn ajan (n. 30 min) lämmitin sammuu auton akkua säästääkseen.

Polttoainelämmittimiä voi jälkiasentaa melkein mihin tahansa henkilö- tai pakettiautoon, työkoneeseen, kuorma-autoon, veneeseen, matkailuautoon ym.

Tuotemerkkejä[muokkaa]

  • Ardic (sulautui Eberspächeriin)
  • Eberspächer
  • Webasto

Katso myös[muokkaa]