Society of Automotive Engineers

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta SAE)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Society of Automotive Engineers (SAE, suom. autoinsinöörien yhdistys) on ammattilaisorganisaatio ja standardointirakenne kaikentyyppisten moottoriajoneuvojen tekniikalle mukaanlukien autot, rekat, veneet, lentokoneet ja muut.


Aloittaen toimintansa nimellä Society of Automobile Engineers vuonna 1905, organisaation alkuperäinen tarkoitus oli tuoda esille standardeja orastavalle autoteollisuudelle (alunperin Yhdysvalloissa) ja edistää parempaa ideoiden ja asiantuntemuksen vaihtoa samalla tavalla kuin monessa muussa teknillisessä yhteisössä.

Vaikka alku olikin vaatimaton vain 30 jäsenellä (Henry Ford oli alkuperäinen varapuheenjohtaja), luku kasvoi tasaisesti. Jäsenyyden sai noin 1800 henkilöä vuoteen 1916 mennessä, jolloin yhteisö laajensi tehtäväänsä ottaen mukaan kaikentyyppiset omatehoiset kulkuvälineet mukaanlukien lentokoneet, veneet, maanviljelyskoneet ja muut. Yhteisön nimessä oleva sana vaihdettiin automotiveksi, jotta se kuvaisi paremmin kaikkia omatehoisia kulkuvälineitä.

Toisen maailmansodan jälkeen yhteisö perusti yhdyssiteitä muiden standardointirakenteiden ja autoinsinööriyhteisöjen kanssa maailmanlaajuisesti ja on sittemmin perustanut osastoja useisiin maihin, joissa ei aiemmin ole ollut sen kaltaisia organisaatioita. Tällä hetkellä neljäsosa yhteisön jäsenistä on Pohjois-Amerikan ulkopuolelta.

SAE on perustanut monta laajasti käytettävää standardia, mutta kaikkein tunnetuimpia ovat sen standardi auton tehon mittauksesta hevosvoimissa, jota on käytetty yleisesti Yhdysvalloissa 1970-luvun alusta lähtien ja moottorin voiteluöljyn luokittelustandardit.

SAE nettohevosvoima[muokkaa]

Vuonna 1972 Amerikkalaiset autovalmistajat siirtyivät käyttämään standardia, joka mittaa moottorista saadun nettotehon (SAE Net Hoserpower). Mittaus suoritetaan moottorin vauhtipyörältä dynamometrissä siten, että moottorissa on kaikki lisälaitteet kiinni mukaanlukien koko pakoputkisto, kaikki pumput, laturi, starttimoottori ja päästömittauslaitteet. SAE netto ja brutto ovat dokumentoitu SAE-standardissa J1349.

SAE bruttohevosvoima[muokkaa]

Bruttotehoa mittaavaa menetelmää Amerikkalaiset autonvalmistajat käyttivät vuoteen 1971 asti. SAE brutto (SAE Gross Horsepower) mitataan myös vauhtipyörältä, mutta ilman moottorin lisälaitteita. Moottorissa on vain toiminnan kannalta olennaiset laitteet eli kaasutin tai ruiskutusjärjestelmä, polttoainepumppu, öljypumppu ja vesipumppu. SAE netto -testissä saatu tulos on yleensä noin 80% SAE brutosta. Testi on dokumentoitu standardeissa J245 ja J1995.

Kotisivu[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.