Toiminta kolaritilanteessa

Kohteesta AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Liikenneonnettomuudessa toiminta on hyvä osata, koska tositilanne voi tulla koska tahansa, eikä silloin ole aikaa kerrata toimintaohjeita. Yleisesti ottaen mikä tahansa apu on parempi kuin olla tekemättä mitään, siksi jokainen voi olla suureksi avuksi onnettomuustilanteessa ennen pelastushenkilöstön saapumista. Liikenneonnettomuuspaikalle saapuessasi/ollessasi osallisena onnettomuuteen, sinua koskee yleinen auttamisvelvollisuus (Tieliikennelaki 4. luku 57 §, 58 § & Pelastuslaki 6. luku 28 §).


Onnettomuuspaikalla toiminta voidaan jakaa seuraaviin toimenpiteisiin[muokkaa]

  • Pysy rauhallisena ja selvitä ensin mitä on tapahtunut. Toimi systemaattisessa järjestyksessä, älä panikoi. Jos paikalla on useampia "sivustakatsojia", ota komento käsiisi ja ala johtamaan tilannetta siihen asti, kunnes ammattiapu saapuu.
  • Pelasta välittömässä hengenvaarassa olevat (jos esim. auto palaa ja loukkaantunut on autossa). Älä yritä siirtää/ottaa ulos ajoneuvosta potilasta, joka ei ole välittömässä hengenvaarassa, vaan jätä se pelastushenkilöstön tehtäväksi - yritä olla liikuttamatta potilasta tarpeettomasti.
  • Tarkista onko potilas hereillä (hengitys, vastaako puheeseen). Jos auton istumapaikalla on tajuton potilas, nosta hänen päänsä varovasti ylös ja pidä sitä siinä - näin saat avattua tajuttoman hengitystiet. Älä liikuta tajuttoman potilaan päätä enempää kuin on tarpeen hengitystien avaamiseen, koska ylimääräinen liikuttelu saattaa johtaa niskarankavaurioon.
  • Soita hätänumeroon (112) tai käske jonkun paikallaolijan tehdä se, toimi hätäkeskuksen ohjeiden mukaan.
  • Tutki, onko potilaalla näkyviä vammoja (esim verenvuodot, murtumat, ruhjeet). Jos loukkaantunut on hereillä, rauhoittele häntä ja pysy itsekin rauhallisena. Älä jätä potilasta koskaan yksin.
  • Estä lisäonnettomuudet (varoituskolmio, hätävilkut, varoitushenkilöt tienvarteen) ja tarvittaessa opasta pelastushenkilöstö paikalle. Varo ettet itse liiku onnettomuuspaikan ajoradalla tai muussa vaarallisessa kohdassa.

Mikäli onnettomuusajoneuvot tukkivat liikenteen täysin, voitte ohjata liikenteen kiertotielle tai siirtää ajoneuvoja. Jos päätätte siirtää ajoneuvoja, kuvatkaa ajoneuvojen paikat ennen siirtoa (joko kameralla tai pelkällä paperilla); poliisia saattaa onnettomuustutkinnallisista syistä kiinnostaa, millaisissa asennoissa ajoneuvot ovat olleet onnettomuushetkellä. Ottakaa mahdollisten silminnäkijöiden yhteystiedot talteen, mikäli he lähtevät ennen poliisin saapumista.


Lähteet[muokkaa]


Katso myös[muokkaa]