CVT

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Variaattori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CVT (Continuously Variable Transmission) tarkoittaa portaatonta automaattivaihteistoa, jossa teho välitetään esimerkiksi kiilahihnavariaattorilla.

Yleistä[muokkaa]

Kiilahihna on kahden kartion välissä, joiden etäisyyttä voidaan säätää. Kiilahihnan sijainti kartioihin nähden vaihtelee niiden liikkuessa, hihnan pituuden kuitenkin pysyessä kokoajan samana. Tämä mahdollistaa hihnan etäisyyden vaihtelun pyörän akselilta, jolloin sama moottorin kierrosluku tuottaa muuttuvan hihnannopeuden, eli muuttuvan välityksen. Esimerkiksi jos kartio, jolle moottorista tulee voimaa suurenee, pienenee vastaavasti toinen kartio. Tämä aikaan saa välityksen suurenemisen, vaihteisto ikään kuin vaihtaa isommalle vaihteelle.

CVT on usein normaalia automaattivaihteistoa taloudellisempi yksinkertaisemman ja tehokkaamman tekniikan takia. Tarkoitus on, että vaihteiston välitys muuttuu kierrosluvun kanssa siten, että kiihdyttäminen tapahtuu suurilla kierroksilla, mutta tasaisessa ajossa vaihteisto käyttää mahdollisimman taloudellista kierroslukua. Tästä syystä voi vaikuttaa, ettei auto kiihdy lainkaan, kun kierrosluku pysyy tasaisena koko ajan. Kiihtyvyys on yleensä pykälävaihteistoa parempi, jopa vanha Volvo 340 jättää uudet käsivaihteiset autot kauas taakse liikennevaloissa.

Tekniikan kehitti DAF, joka käytti sitä kaikissa autoissaan. Myöhemmin Volvo osti tehtaan ja käytti tekniikkaa laajasti 340-mallissaan ja vielä joissakin Volvo 440-malleissa. Näiden Volvojen variaattoritekniikka ei saanut teknisistä ja markkinointisyistä suosiota. 1980-luvulla CVT ei onnistunut lisäämään suosiotaan koska hihnat eivät vielä kestäneet suurempien moottoreiden kehittämään vääntömomenttia, siitä syystä sitä käytettiin pienissä autoissa kuten Ford Fiesta, Fiat Uno 60 Selecta ja Subaru Justy, joissa kaikissa oli alle 1300-kuutioinen moottori. Hihnojen keston parannuttua Honda otti sen käyttöön 1600-kuutioisella koneella varustetussa Civicissa ja lopulta Nissan alkoi käyttää sitä 2-litraisissa autoissa. Viime aikoina variaattori on taas noussut vaihtoehdoksi tekniikan kehityttyä. Kun aikaisemmissa malleissa käytetiin työntöön perustuvia lamellihihnoja, nykyisin käytetään vetoon perustuvia ketjuja, jotka eivät kärsi kulumisesta entisten tapaan. Hybridiautoista Honda Civicissä käytetään portaatonta CVT-vaihteistoa.

DAFin ja Volvon käyttämissä CVT-vaihteistoissa hihnat olivat kumia. Seuraava askel kehityksessä oli toisiaan työntävistä metallipaloista koostuva lamellihihna. Vasta Audin ja LuKin yhdessä kehittämä vetävä ketju oli riittävä kestämään myös tehokkaiden moottorien rasitukset.

Multitronic[muokkaa]

Audin Multitronic-automaattivaihteisto on portaaton ja se yhdistää automaatti- ja manuaalivaihteiston hyvät ominaisuudet. Sen avulla moottorin kiertonopeus vaihdettaessa on aina paras mahdollinen ja moottorin vääntö ja polttoaineenkulutus pysyvät tasapainossa. Kiihdyttäessä kierrokset nousevat lähdön jälkeen suurinta tehoa vastaavalle kierrosnopeudelle ja pysyvät siinä vaihteiston muuttaessa koko ajan välitystään nopeuden kasvun myötä. Korvakuulolta kiihtyvyyttä ei näin ollen huomaa.

Multitronic-vaihteisto on metalliketjulla toteutettu variaattoriratkaisu. Vaihteistoon on ohjelmoitu seitsemän esivalittua käsivalintaista välitystä, joten vaihteistoa voi halutessaan käyttää perinteisen automaatin tapaan. Audin mukaan Multitronic-vaihteistolla varustetun auton suorituskyky ja polttoaineenkulutus ovat verrattavissa vastaavanlaisen käsivalintaisella vaihteistolla varustetun auton arvoihin.

Durashift CVT[muokkaa]

Fordin portaaton vaihteisto on nimeltään Durashift CVT. Tämä vuonna 2004 Focus C-Maxin yhteydessä esitelty vaihteisto on kehitetty yhteistyössä ZF:n kanssa. Elektronisesti ohjattua hihnavetoista vaihteistoa voi käyttää täysin automaattisena tai 7-portaisena käsivalintaisena vaihteistona. Fordin mukaan vaihteisto pienentää polttoaineenkulutusta jopa 8 % verrattuna normaaliin manuaalivaihteiseen autoon. Durashift CVT on toteutettu tyypillisen CVT-vaihteiston tapaan kahdella liikkuvalla kartiolla ja ketjulla. Kartioiden välinen etäisyys vaihtelee, jolloin ketju niiden välissä liikkuu pitkin kartiota ja vaihteiston välitys muuttuu. Elektroniikan tehtävänä on määrittää optimaaliset välitykset riippuen mm. kuljettajan ajotavasta ja muista ympäristön olosuhteista.

Euroopan Fordeissa CVT-vaihteisto on tällä hetkellä saatavissa vain Focus C-Maxin yhteydessä. Yhdysvaltojen puolella sitä tarjotaan mm. Ford Freestyle -katumaasturiin.

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian CVT-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.