Willys-Overland Motors

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Willys-Overland Motors
Willys-Overland -logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1908
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Willys-Overland Motorsin tehtaat n. vuonna 1915.

Willys-Overland Motors oli amerikkalainen, vuosina 1908 – 1955 Ohion Toledossa toiminut ajoneuvovalmistaja. Yhtiön kenties tärkein perintö nykypäivän autoilevalle maailmalle on Jeep-automerkin luominen.

Alkutaival[muokkaa]

Yhtiön tarina alkaa vuodesta 1908, jolloin liikemies John Willys hankki omistukseensa Indianan Indianapolisissa toimineen Overland Automobile Companyn, jonka nimeksi vuonna 1912 muutettiin Willys-Overland Motor Company. Vuosien 1912 – 1918 välisen ajan Willys-Overland oli Yhdysvaltain toiseksi suurin ajoneuvojen valmistaja, Ford Motor Companyn jälkeen.

Vuonna 1913 John Willys aloitti Knight-luistiventtiilimoottoreiden lisenssivalmistuksen omistamassaan tehtaassa ja niiden käytön Willys-Overland -yhtiön valmistamien Willys-Knight -merkkisten autojen voimanlähteenä.

Vuonna 1914 John Willys hankki omistukseensa ajoneuvojen sähkövalaisimia ja niiden generaattoreita valmistaneen Electric Auto-Lite Companyn ja perusti kaikkien omistustensa kattoyhtiöksi Willys Corporation -nimisen holdingyhtiön. Vuonna 1916 se hankki omistukseensa Kanadan Torontossa sijainneen Russell Motor Car Companyn, vuonna 1917 autojen vaihteistoja ja voimansiirtolaitteita valmistaneen New Process Gear -yhtiön ja vuonna 1919 New Jerseyn Elizabethissa sijainneen Duesenberg Motors Companyn entisen tehtaan. Elizabethin tehdas varustettiin uuden Willys Six -mallin valmistusta varten, mutta tässä vaiheessa yhtiön kassavaranto alkoi olla vähissä. Ratkaisuna tähän Willys Corp:in rahoittajat palkkasivat ammattijohtaja Walter P. Chryslerin laittamaan yhtiön asiat järjestykseen. Eräs Chryslerin ensimmäisistä korjausliikkeistä oli huonosti suunnitellun Willys Six -mallin hylkääminen. Hän ymmärsi kuitenkin auton potentiaalin ja määräsi yhtiön autoinsinöörit Owen Skeltonin, Carl Breerin ja Fred Zederin aloittamaan kuusisylinterisen mallin suunnittelun puhtaalta pöydältä.

Taantuman kausi[muokkaa]

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen myös Yhdysvallat koki talouden taantuman, joka vähensi 1920-luvun alussa autojen kysyntää. Taloudellisten sitoumusten täyttämiseksi Willys Corporation asetettiin selvitystilaan vuonna 1920 ja osa sen omaisuudesta pakkomyytiin. Elizabethin tehdas ja kuusisylinterisen mallin uusi prototyyppi päätyivät korkeimman tarjouksen tehneen, kolmatta kertaa imperiumia pystyttäneen ajoneuvotehtailija William C. Durantin haltuun. Tehdas siirtyi kokoamaan Durant Motorsin edullista Star-automerkkiä sekä Willysin protyypin pohjalta kehitettyä, vuonna 1923 markkinoille tuotua Flint-merkkiä.

Walter Chrysler oli vuonna 1921, epäonnistuttuaan Elizabethin tehtaan hankkimisessa itselleen, irtisanoutunut Willys Corp:in johtajan paikalta ja siirtynyt Maxwell Motor Companyn johtoon. Hänen mukanaan Maxwellille siirtyivät hänen luottomiehensä Owen Skelton, Carl Breer ja Fred Zeder, jotka autojen valmistuksen historiassa tunnetaan nimellä Kolme muskettisoturia. Insinöörikolmikko jatkoi Willysin kuusisylinterisen mallin suunnitelmiin perustuvan auton suunnittelua ja tämän työn tuloksena vuonna 1924 syntyi ensimmäinen Chryslerin nimeä kantanut auto, kuusisylinterinen B-70. (Vuonna 1925 Maxwell Motor Companysta tuli Chrysler Corporation.)

1920-luvun puolivälissä John Willys osti Ohion Clevelandissa toimineen F.B. Stearns Companyn ja jatkoi tämän yhtiön valmistamien luksusautojen tuotantoa nimellä Stearns-Knight. Overland-merkin valmistus päättyi vuonna 1926, jolloin sen korvasi pienikokoinen Whippet-automerkki. Vuoden 1929 pörssiromahdusta seurannut talouslama kuritti myös Willys Corporationia ja sen merkit joutuivat lopetuslistalle yksi toisensa jälkeen. Stearns-Knight -merkin valmistus lopetettiin vuonna 1929. Whippet-merkin valmistus lopetettiin vuonna 1931 ja se korvattiin Willys Six ja Eight -autoilla. Willys-Knight -merkin valmistus lopetettiin vuonna 1933.

Tässä vaiheessa Willys-Overland -yhtiö päätti pyyhkiä pöydän puhtaaksi ja jatkaa kahdella täysin uudella autolla, nelisylinterisellä Willys 77:llä ja kuusisylinterisellä Willys 99:llä. Yhtiö oli kuitenkin jälleen vararikon partaalla ja rahoittajien vaatimuksesta suurempaa mallia ei otettu tuotantoon. Emoyhtiö Willys Corporation oli pakotettu luopumaan kanadalaisen Russell Motor Car Co:n omistuksesta ja 1930-luvun puolivälissä yhtiö aloitti massiiviset uudelleenjärjestelyt. Yhtiön perustaja John Willys menehtyi vuonna 1935 ja uudelleenorganisointien myötä Willys-Overland Motor Company muuttui Willys-Overland Motors -yhtiöksi.

Vuonna 1936 Willys-Overland vapautetaan kaikista rajoituksista jotka sille oli konkurssihallinnon aikana asetettu ja uusien mallien suunnittelu voidaan jälleen aloittaa. Mallivuodelle 1937 esitellään uusi automalli Willys 37, joka kuitenkin perustuu vanhempaan 77-malliin. Willys oli ainoa amerikkalainen henkilöautojen massavalmistaja, joka teki autoja nelisylinterisellä moottorilla, ennen vuoden 1946 Crosleya. Plymouth oli luopunut nelisylinteristen moottoreiden käytöstä vuonna 1935.

Model 37 on ulkonäöltään hyvin moderni malli. Tuulilasi on taaksepäin kallistettu, ajovalot on integroitu lokasuojiin ja yksiosainen konepeitto on takareunastaan saranoitu.

Mallivuoden 1939 Model 39:n varusteisiin kuuluivat hydrauliset Bendix-jarrut. Akseliväliä oli kasvatettu kahdella tuumalla, 102 tuumaan (2590 mm) ja 134 kuutiotuumaisen (2,2 l) moottorin tehoa oli kasvatettu 48:stä SAE-hevosvoimasta 61:een SAE-hevosvoimaan. Model 39 -mallia markkinoidaan ja myydään nimen Willys sijasta nimellä Overland.

Toinen maailmansota ja Jeep[muokkaa]

Willys MB tyypillisimmillään

Pääartikkeli: Willys MB

Willys-Overland oli yksi kolmesta valmistajasta, joka sai Yhdysvaltain sotaministeriön sopimuksen, American Austin Car Companyn suunnitteleman prototyypin mukaisen mallin toimittamisesta USA:n sotavoimien tarpeisiin.

Vuonna 1938 Willys-Overlandin johtoon oli nimitetty aiemmin Chrysler Corporationin johtajistoon kuulunut Joseph W. Frazer. Hänen toimeksiannostaan aiemmin Studebaker-yhtiön moottoripuolen pääinsinöörinä työskennellyt, ja sieltä Willys-Overlandille siirtynyt Delmar "Barney" Roos, teki yhtiön nelisylinteriselle sivuventtiilimoottorille parannuksia. Näiden pohjalta luotiin Willys Go Devil-moottori, joka oli käytössä 1950-luvun alkupuolelle saakka.

Willys MB:n tuotanto alkoi vuonna 1941. Ensimmäisen tuotantovuoden aikana niitä valmistettiin 8598 kappaletta, mutta kapasiteettia lisättiin ja II maailmansodan päättymiseen mennessä Willys-Overland oli valmistanut n. 363 000 kappaletta Jeeppejä.

"Jeep"-nimen alkuperästä[muokkaa]

Yksi alkuperä nimelle "jeep" saattaa olla peräisin Yhdysvaltain armeijan moottoroidun kaluston koeajokeskuksesta, prototyyppien koeajojen ajalta. Armeijan mekaanikkojen slangissa termi "jeep" tarkoitti testaamatonta ajoneuvoa.

Toinen mahdollinen alkuperä nimelle on Kippari-Kalle -sarjakuvahahmon viidakossa asuva lemmikki Eugene the Jeep, joka oli pieni olio, ja kykeni liikkumaan esteiden välillä sekä ratkaisemaan mahdottomalta tuntuvia pulmia. Uusi maastoauto teki ominaisuuksillaan sotilaisiin niin suuren vaikutuksen että he antoivat autolle lempinimen tämän sarjakuvahahmon mukaan. Eugene the Jeep esiintyi ensikertaa Kippari-Kalle sarjakuvissa maaliskuun 16. päivänä vuonna 1936.

Kolmas mahdollinen alkuperä nimelle on Fordin malliversion nimi GP, joka englanninkielellä ännettynä on: [dʒiːpʰiː], Tämä ääntämys lyhenee puhekielessä nopeasti muotoon: [dʒiːp]. Tämä voi olla myös yksi syy nimen käyttöoikeudesta Fordin ja Willyksen käydylle oikeusprosessille.

Neljäs mahdollinen alkuperä on Willys-konsernin omistuksessa olleen, maatalouskoneita valmistaneen Minneapolis-Moline Power Implement Companyn ennen II maailmansotaa valmistama pieni traktori, jolle myös oli annettu nimi Jeep.

Mikä tahansa olikin nimen alkuperä, sen käyttöoikeudesta käydyn oikeustaistelun jälkeen Willys-Overlandin omistuksessa oli tuotemerkki, joka tulevaisuudessa tulisi olemaan arvokkaampi kuin todennäköisesti kukaan tuolloin osasi edes haaveilla.

Sodan jälkeinen selviytymiskamppailu[muokkaa]

Toisen maailmansodan päätyttyä Willys-Overland ei palannut henkilöautojen valmistuksen pariin, vaan yhtiö päätti keskittyä Jeepien ja Jeep-pohjaisten ajoneuvojen tuotantoon. Ensimmäinen varsinaiseen sarjatuotantoon päässyt malli oli Willys CJ-2A (CJ on lyhenne ilmaisustaCivilian Jeep). CJ-2A muistutti ulkoiselta olemukseltaan vielä hyvin paljon MB-sotilasversiota. Suurimpina näkyvinä eroavaisuuksina oli mallin etuvalot, jotka on tuotu maskin kanssa samaan tasoon sekä lisätty takaluukku.

Willys-Overlandilla oli aluksi vaikeuksia löytää ja ymmärtää autolleen sopiva markkinasegmentti. Koska Yhdysvaltain käymät sotatoimet olivat pysäyttäneet kaiken siviilituotannon vuosikausiksi, markkinoilla oli pulaa myös traktoreista ja Willys-Overland yritti aluksi kaupata autojaan jonkinlaisena maatalouden yleislaitteena, jolla onnistuu sekä kyntötyöt että henkilökuljetukset. Auto oli kuitenkin maanmuokkaukseen aivan liian kevyt.

Koska CJ-2A oli käytännössä ensimmäisiä nelivetoisia autoja siviilimarkkinoilla, sen löysivät ja ottivat pian omakseen maanviljelijät, karjatilalliset, metsästäjät sekä monet ammattiryhmät, jotka liikkuivat hunokuntoisilla teillä tai niiden ulkopuolella.

Vuonna 1946, vuosi CJ-2A:n esittelyn jälkeen, Willys-Overland toi markkinoille Willys "Jeep" Utility Wagon -mallin, joka perustui moottorinsa ja muun rakenteensa puolesta CJ-2A:han, mutta oli takavetoinen. Seuraavana vuonna markkinoille tuotiin nelivetoinen "Jeep" Utility Truck. Vuonna 1948 aloitettiin nelivetoisen Wagon-mallin valmistus, tämän automallin voidaan katsoa olevan kaikkien myöhempien Jeep-SUV:ien varhainen esiäiti.

Willys-Overland suunnitteli vuonna 1947 paluuta henkilöautomarkkinoille, mallin Willys 6-70 avulla. Mallinimi oli muodostettu perinteisellä tavalla: 6-sylinterinen moottori joka tuottaa tehoa 70 hevosvoimaa. 6-70-mallia ennakkomarkkinoitiin Amerikan ensimmäisenä vakioautona, joka on varustettu kaikkien neljän pyörän erillistuennalla. Malli ei kuitenkaan koskaan päässyt tuotantoasteelle.

Vuonna 1948 Willys-Overland solmi Yhdysvaltain asevoimien kanssa sopimuksen vaikeissa maasto-olosuhteissa toimimaan kykenevän, kevyeiden kuormien siirtelyyn tarkoitetun ajoneuvon kehittämisestä. Jungle Burden Carrier -nimellä käynnistetyn projektin tuloksena, vuonna 1956, syntyi M274 Mechanical Mule, jota valmistettiin 1980-luvun puoliväliin saakka.

Willys-Overland jatkoi M38 Jeepin ja sen jatkoversioiden valmistusta Yhdysvaltain sotavoimien tarpeisiin, samoin siviilimarkkinoille suunnatun CJ-sarjan tuotantoa. Eräs lyhytikäinen Jeep-johdannainen oli henkilöautomaisemmaksi suunniteltu Jeepster, jota valmistettiin 4- sekä 6-sylinterisillä moottoreilla, mutta ainoastaan takavetoisena.

1950-luku[muokkaa]

Vuonna 1952 Willys-Overland teki paluun henkilöautomarkkinoille, amerikkalaisittain kompaktilla Willys Aero -mallilla. Aero oli alkuun tarjolla ainoastaan kaksiovisena sedan-mallina, voimanlähteenä autossa oli joko kuusisylinterinen sivuventtiili- tai sekaventtiilimoottori. Vientimarkkinoille mallia toimitettiin myös nelisylinterisellä moottorilla.

Vuonna 1953 mallistoon lisättiin neliovinen sedan ja kaksiovinen hardtop, sekä kotimarkkinoita ajatellen edullinen taksiversio. Merkin kirjotusasu tehdasesitteissä on Aero Willys, malliversiot olivat vuosimallista ja varustetasosta riippuen Aero-Ace, Aero-Wing, Aero-Eagle, Aero-Falcon ja Aero-Lark, paitsi mallin viimeisenä valmistusvuonna 1955, jolloin mallit olivat nimeltään Custom ja Bermuda. Aero Willys -mallien korit toimitti viimeisiä aikojaan elänyt detroitilainen Murray Body Company, joka koritti myös lyhytikäiseksi jääneen Hudson Jet -mallin. Vuonna 1952 aloitettiin myös Willys CJ-3B -mallin valmistus. Tämän mallin valmistuslisenssejä myytiin ympäri maailman.

Vuonna 1953 michiganilainen Kaiser Motors osti Willys-Overland -yhtiön ja muutti sen nimeksi Willys Motor Company. Saman vuoden aikana Michiganin Willow Runissa tapahtunut Kaiser-henkilöautojen valmistus siirrettiin Willysin tehtaille Ohion Toledoon. Vaikka Jeepejä meni kaupaksi tasaiseen tahtiin, Willys- ja Kaiser-henkilöautojen myynti oli laskemaan päin. Willys perusti autotehtaan Brasiliaan vuonna 1953 sen jälkeen, kun maan hallitus oli rajoittanut valmiiden autojen maahantuontia. Vuonna 1954 Jeep CJ3:n rinnalle tuotantoon otettiin Willys Jeep CJ-5, jonka valmistus jatkui kolmen vuosikymmenen ajan.

Vuonna 1956 markkinoille tuotiin pystyhytttinen Jeep Forward Control.

Sen jälkeen kun viimeinen Aero-henkilömalli oli vuonna 1955 valmistettu Yhdysvalloissa, Willys laivasi auton valmistuksessa käytetyt työkalut Brasiliaan, jossa mallia valmistettiin lähes muuttumattomana vuodesta 1960 vuoteen 1962. Amerikkalainen designeri Brooks Stevens suunnitteli Aerolle uudet muodot mallivuodeksi 1963 ja malli pysyi tuotannossa 1970-luvun alkupuolelle asti.

Yhdysvalloissa yhtiön nimeksi muutettiin vuonna 1963 Kaiser-Jeep Corporation ja nimi Willys hävisi käytöstä.

Brasilia[muokkaa]

Willys-Overland oli saanut Brasilian toimintonsa pystyyn vuonna 1953, vain hieman ennen kuin yhtiö siirtyi Kaiser Motorsin omistukseen. Sen jälkeen kun Aero Willysin valmistus lopetettiin Yhdysvalloissa, mallivuoden 1955 jälkeen, sen tuotantolinja siirrettiin Brasiliaan, missä mallin tuotanto aloitettiin vuonna 1960. Brasilian autoteollisuutta valvova ja sen omistuksesta vastaava elin GEIA (Grupo Executivo da Indústria Automobilística) myönsi Willys-Overland -yhtiölle oikeudet valmistaa Aero-mallia, Willys MB Jeepiä, Willys Wagon-mallia, jonka nimeksi annettiin Rural Willys sekä pientä Renault Dauphine -malliin perustuvaa autoa, jonka valmistamisesta Willys-Overland oli tehnyt lisenssisopimuksen ranskalaisen Renault S.A:n kanssa. Willys-Overlandilla oli jo aiemmin ollut tarkoitus aloittaa Brasiliassa vuosimallin 1956 Plymouth Savoyn valmistus yhteistyössä Chrysler Corporationin kanssa, ja tätä tarkoitusta varten ne olivat perustaneet yhteisyrityksen nimeltä Chrysler-Willys do Brasil S.A.. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat matkan varrella ja Aero Willys otti Plymouthin paikan. Dauphine-mallin valmistus tuli yhtiölle Kaiserin Renault-yhteyksien kautta ja Willys do Brasil -yhtiö valmisti mallia siellä vuodesta 1959 vuoteen 1968. Willys piti hallussaan Brasilian automarkkinoista peräti 30 prosentin osuutta vuodesta 1960 vuoteen 1966, joka oli yhtiön viimeinen itsenäisenä ja osake-enemmistöltään brasilialaisomisteisena toimijana.

Vuonna 1962 Willys aloitti ranskalaisen Alpine A108 -auton valmistamisen nimellä Willys Interlagos. Malli oli tuotannossa vuoteen 1967 saakka ja se oli ensimmäinen Brasiliassa valmistettu urheiluauto. Muiden muassa brasilialainen kilpa-ajaja Emerson Fittipaldi ajoi kilpauransa alkuaikoina Willys Interlagosilla. Willys suunnitteli ja esitteli vuonna 1964 suuremman, Aeron 2,6-litraisella rivikuutosella varustetun urheiluauton nimeltään Capeta (Paholainen). Vuonna 1965 Willys Overland do Brasil ja Renault aloittivat Project M -nimellä kulkeneen hankkeen, jonka tarkoituksena oli kehittää ikääntyvän Dauphinen tilalle etuvetoinen korvaaja. Uuden mallin perustana toimi ranskalainen Renault 12, jonka kehitystyö oli käynnissä samaan aikaan. Ford do Brasil osti Willys-Overland do Brasil -yhtiön osake-enemmistön vuonna 1967 ja uusi malli näki päivänvalon nimellä Ford Corcel, kaksi vuotta aiemmin kuin eurooppalainen Renault 12 saatiin markkinoille. Alkupään Corcel-mallien laseissa oli vielä "Willys"-leimaus ja mallisarja, joka jatkoi elämäänsä vuoteen 1997 saakka Ford Pampa -nimisenä, paljasti ranskalaiset juurensa pyöriensä kolmipulttisen kiinityksen kautta.

Aero-perustainen Willys Itamaraty pysyi tuotannossa 1970-luvun alkupuolelle asti, mutta yhtiön omistajan vaihduttua vuonna 1967, se kantoi siitä lähtien Ford-tunnuksia. Dauphinen valmistus päättyi vuonna 1968, mutta Willys Rural / Pickup -mallia ja sen johdannaisia valmistettiin nimellä Ford F-75 vuoteen 1983 saakka. Mallien näkyvimpänä erona 1970-luvun taitteen molemmin puolin oli, että takaluukun Jeep-stanssaus vaihtui Fordiksi.

Willys-Overland -yhtiön merkit ja mallit[muokkaa]

Willys[muokkaa]

Overland[muokkaa]

 • Baby Overland
 • Overland Whippet (1926–1931)
 • Overland Four
 • Overland 59t (1911–1912)
 • Overland Six
 • Overland 90
 • Overland 91
 • Overland 93
 • Overland 39
 • myös muita, numeroilla nimettyjä malleja

Aero-Willys[muokkaa]

 • Aero-Willys JT (1951)
 • Willys Aero-Wing (1952)
 • Willys Aero-Scout (1953)
 • Willys Aero-Lark (1952–1954)
 • Willys Aero-Ace (1952–1954)
 • Willys Aero-Falcon (1953)
 • Willys Aero-Eagle (1952–1954)
 • Willys 2600 (1960-1969), myös Ford-nimellä, Brasilia

Willys-Overland[muokkaa]

Jeep[muokkaa]

Suomessa[muokkaa]

Vuonna 1962 Suomen rekisterissä oli 1066 Willys-henkilöautoa [1].

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

 1. Tekniikan Maailma 19/1985, sivu 25


Flag of the United States.svg.png Amerikkalaiset henkilöautomerkit vuodesta 1945

Nykyiset merkit:
Beck | Berrien Buggy | Buick | Cadillac | Callaway | Chevrolet | Chrysler | Coda | Consulier | Corvette | Deco Rides | Detroit Electric | Dodge | Dragon | Everett-Morrison | Excalibur | E-Z-Go | Fisker | Ford | GEM | GMC | Jeep | Lincoln | Lingenfelter | Miles | Mosler | NmG | Panoz | Phoenix Motorcars | Ram | RDC | Shelby | SSC | Sterling | Studebaker | Talbo | Tango | Tesla | TranStar | Vector | ZAP! | Zimmer

Markkinoilta poistuneet:
Airscoot | Allstate | AMC | American Bantam | American Buckboard | Apollo | Arnolt | Arnolt-Bristol | Asardo | Auburn | Aurora | Auto Cub | Autodynamics | Autoette | Avanti | Baja Bug | Bangert | Banner Boy | Basson’s Star | Bearcat | BMC | Bobbi-Kar | Bocar | Bolide | Bradley | Brogan | Bugetta | Chadwick | Charles | Checker | Chicagoan | Citicar | Clénet | Clipper | Colt | Comet | Comet | Comet | Continental | Corbin | Cord | Chevrolet Corvair | Crofton | Crosley | Cunningham | Custer | Darrin | Davis | Daytona | Del Mar | DeSoto | Detroiter | Devin | Diehlmobile | Doray | DTL | Dual-Ghia | Duesenberg | Eagle | Edsel | Edwards | Electra | Electra-King | Electricar | Electric Shopper | Electro-Master | Electromotion | El Morocco | Eshelman | Estate Carriage | Excalibur J | Ferrer | Fiberfab | Fibersport | Fina Sport | Fitch | Flintridge-Darrin | France Jet | Frazen | Frazer | Frick | Gadabout | Gaslight | Gaylord | Geo | Glassic | Glasspar | Goff | Griffith | Henney | Henry J | HMV | Hoppenstand | Hudson | Hummer | IMP | Imperial | Jeepster | Jetmobile | Jomar | Kaiser | Keller | Kelmark | King Midget | Krim-Ghia | Kurtis | La Dawri | Leata | Little Dude | Lost Cause | Marketeer | Marketour | Mars II | Maverick | Mercury | Merry Olds | Merry Runabout | Metropolitan | Meyers Manx | Minicar | Mohs | Mota | Motorette | Muntz | Murena | Nash | Nash-Healey | Navajo | Nu-Klea | Oldsmobile | Olds Replica | Omega | Packard | Panda | Panther | Pedicar | Pierre Cardin | Pioneer | Piranha | Playboy | Plymouth | Pontiac | Powell | Publix | Pup | Quantum | Rambler | Rambler 1902 Replica | Replicars | Rockefeller | Rogue | Rollsmobile | Rowan | Ruger | Saleen | Saturn | Savage GT | Saviano | Scarab | Scootmobile | Seagrave | Skorpion | Skyline | Sovran | Squire | Star Dust | Starlite | Storm | Story | Stuart | Studebaker | Studillac | Stutz | Super Wagon | Surrey | Swift | Taylor-Dunn | Thrif-T | Thunderbird | Towne Shopper | Tri-Car | Trihawk | Triplex | Tucker | U.S. | Valkyrie | Vetta Ventura | Voltra | Wagon De Ville | Warrior | Westcoaster | Williams | Willys | Woodill | Yank | Yankee Clipper | Yenko | Zoe