Ero sivun ”Akku” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Katso myös)
p (Käyttäjän 217.140.225.196 (keskustelu) muokkaukset palautettiin viimeisimpään käyttäjän 62.240.83.249 tekemään muutokseen.)
Rivi 42: Rivi 42:
  
  
'''Lihavoitu teksti'''== Katso myös ==
+
== Katso myös ==
  
 
* [[Sähkölaitteet]]
 
* [[Sähkölaitteet]]

Versio 5. tammikuuta 2010 kello 18.42

Akku on autossa laite, joka varaa sähköenergiaa, jota tarvitaan auton moottorin käynnistämiseen. Laturi lataa akkua moottorin käydessä, jotta sillä voitaisiin käynnistää auto myöhemmin uudelleen. Myös muut laitteet käyttävät akun energiaa silloin kun moottori ei käy.

Henkilöauton 12 voltin lyijyakku


Lyijyakun rakenne

Akun ulkokuorena toimii hapon kestävä muovinen kotelo, jonka sisällä on väliseiniä. Väliseinien sisällä on positiivisia ja negatiivisia levyjä. Tyhjän akun levyt ovat lyijysulfaattia ja levyjen runkona toimii lyijyantimoni- tai lyijykalsiumristikko. Levyjen välissä on huokoisesta materiaalista valmistetut erotinlevyt, jotka toimivat levyjen välisenä tukena, värinanvaimentimina ja oikosulunestona. Kennot voivat olla myös rullamuodossa perinteisen levytekniikan sijaan.

Positiiviset ja negatiiviset kennot on yhdistetty sarjaan ja äärimäisen kennon napa toimii päänapana. Positiivinen napa on isompi kuin negatiivinen. Positiivinen navan tunnistaa + merkistä ja mahdollisesta punaisesta väristä ja negatiivisen - merkistä ja mahdollisesta sinisestä väristä.

Akussa on elektrolyyttinesteenä liuos, joka sisältää puhdasta vettä (H20) ja puhdasta rikkihappoa (H2SO4). Tyhjässä akussa suhde on 15 % rikkihappoa ja 85 % vettä. Täydessä 39 % rikkihappoa ja 61 % vettä. Huoltovapaa akku käsite tulee siitä kun levyristikoiden seosaineen antimonin pitoisuutta tiputetaan 4 % -> 2% tai vaihdetaan kokonaan kalsiumiin. Näin saadaan pienempi itsepurkautuminen ja vedenkulutus.

Sähkökemiallinen toiminta

Akun varautuessa muuttuu sähköenergia kemialliseksi energiaksi, ja purkautuessa päinvastoin.

Lyijyakun varautuessa:

  • Miinuslevyn lyijysulfaatti muuttuu lyijyksi.
  • Pluslevyn lyijysulfaatti muuttuu lyijyoksidiksi.
  • Elektrolyyttinesteessä vesi vähenee ja rikkihappo lisääntyy.


Akun huolto

Tarvikkeet

  • Suojahansikkaat
  • Vettä ja vanha tiskiharja
  • Talouspaperia
  • Teräsharja tai akunnavan puhdistustyökalu
  • Akkuvettä (ei huoltovapaa akku)
  • Sopivat ruuvimeisselit / kiintoavaimet
  • Vaseliinia tai akunnavan suoja-ainetta


Auton akku on hyvä irroittaa keväisin ja syksyisin nestetason tarkastusta ja pesua varten. Irroita aina ensin musta (-) kaapeli ja vasta sen jälkeen punainen (+) kaapeli, ja kiinnitys päinvastoin. Hyvin uusissa autoissa akun irroittamisen vaikutukset ajotietokoneelle kannattaa selvittää ensin kysymällä merkkihuollosta. Irroita akun kiinnikkeet ja nosta akku kantokahvoista pidellen pois autosta. Sijoita akku sellaiseen paikkaan jossa se ei kaadu ja varo mahdollisesti loiskuvaa akkuhappoa. Akkua käsitellessäsi varo erityisesti, ettet yhdistä napoja vahingossa esimerkiksi kiintoavaimella toisiinsa aiheuttaen oikosulkua - älä siis säilytä työkaluja akun päällä.

Kun akku on irti autosta, voidaan se pestä kylmällä vedellä ja harjalla. Kuivaa akku talouspaperilla pesun jälkeen. Teräsharjalla puhdistetaan akunkenkien ja akunnapojen kontaktipinnat hapettumista ja liasta. Jos akussa on korkit akkunesteen lisäystä varten, nesteen pinnan tulee olla levyjen yläpuolella, ellei mitään merkkirajaa muuten ole. Aina avatessasi akun korkit, muista että siellä on rikkihappoa eli suojahansikkaiden käyttö on erittäin suositeltavaa. Jos akkuhappoa pääsee iholle, tulee huuhdella altistunut paikka runsaalla vedellä ja mennä lääkäriin. Huoltovapaa akku ei tarkoita, etteikö akku kaipaisi puhdistamista. Huoltovapaus tarkoittaa siis vain sitä ettei akkunestettä tarvitse (eikä pysty) lisätä. Akun telineen voi puhdistaa liasta ennen akun kiinnitystä.

Muista kiinnittää akku huolellisesti, ettei se irtoa ajossa. Akunnapojen kiinnityksen jälkeen voitele akunnavat ohuella kerroksella vaseliinia/suoja-ainetta - tämä ehkäisee valkoisen hapettuman syntymistä akun liittimiin.


Katso myös