Ero sivun ”Bokserimoottori” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Bokserimoottorin etuja ja haittoja)
p
 
(8 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Bokserimoottori''' eli vastaiskumoottori on [[polttomoottori]]konstruktio, jossa sylinterit on  sijoitettu toisiinsa nähden vastakkain. Muissa moottorityypeissä sylinterit ovat yleensä vierekkäin tai V-muodostelmassa. Kaikki moottorit, joissa sylinteriryhmät ovat vastakkain, eivät kuitenkaan välttämättä ole boksereita, vaan ne voivat olla ns. 180-asteisia [[V-moottori|V-moottoreita]]. Bokserin ja 180-asteisen V-moottorin erot ovat lähinnä [[kampiakseli]]ssa ja näin olleen myös sytytysjärjestyksessä.
+
[[Tiedosto:Vastaiskumootorin-animaatio thumb.gif|right|thumb|250px|Bokserimoottorin kampikoneiston animaatio. Liike käynnistyy kuvaa klikkaamalla.]]
 +
[[Tiedosto:V 180° vs. Boxer.png|thumb|250px|180° V vs. boxer]]
  
uA9hEb  <a href="http://iukjwutweqft.com/">iukjwutweqft</a>, [url=http://uiqtggzwhjxd.com/]uiqtggzwhjxd[/url], [link=http://mdzfddsevicm.com/]mdzfddsevicm[/link], http://zrnhszthvbkf.com/
+
'''Bokserimoottori''' eli vastaiskumoottori on moottori, jonka sylinterit ovat 180 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Sylinterit eivät sijaitse täsmälleen vastakkain, vaan kampiakselin yhden kaulan ja polven verran sivussa toisistaan. Ensimmäisen bokserimoottorin patentoi [[Karl Benz|Carl Benz]] vuonna [[1897]] <ref>[http://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Carl-Benz-and-the-high-speed-four-stroke-engine.xhtml?oid=9361503 Carl Benz and the high-speed four-stroke engine] - Daimler Global</ref>.
 +
 
 +
Englanninkielisen moottorisanaston termi ''flat engine'' on myös laajalle levinnyt, mutta se voi tarkoittaa myös muita "litteitä" moottoreita, eikä pelkästään vastaiskumoottoreita. Tällaisia ovat 180-asteiset [[V-moottori|V-moottorit]]. Bokserin ja 180-asteisen V-moottorin eroina on, että bokserimoottorissa jokainen kiertokanki on laakeroitu omalle kammentapilleen ja lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien männät liikkuvat samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin. 180-asteisessa V-moottorissa lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien kiertokanget on laakeroitu samalle kammentapille ja männät liikkuvat samansuuntaisesti.
 +
 
 +
== Bokserimoottorin etuja ja haittoja ==
 +
Bokserimoottorin etuna verrattuna suoraan ja V-koneeseen on sen täydellinen tasapaino, koska jokaisen [[mäntä|männän]] liikettä tasapainoittaa vastakkainen mäntä toisella puolella. Moottorit käyvät tasaisesti ja ilman värinöitä, eivätkä tarvitse vastapainoja [[kampiakseli]]in kuten eräät muut polttomoottorikonstruktiot. Huonoina puolina on hiukan suurempi [[venttiili]]en pitämä ääni, koska moottori ei ole niin hyvin suojassa muiden komponenttien alla. Lisäksi moottorin pitkittäinen värinä on suurempi kuin V-moottoreissa, joten ne vaativat suuremman [[vauhtipyörä]]n.
 +
 
 +
Bokserikoneella varustetuissa [[auto]]issa ja moottoripyörissä on yleensä alhaisempi [[painopiste]], mikä parantaa ajoneuvon vakautta ja hallittavuutta. Paitsi että bokserimoottorit ovat leveämpiä kuin normaalit moottorit, ne ovat myös valmistuskustannuksiltaan kalliimpia kuin perinteiset moottorit. Tämän vuoksi ne eivät ole autovalmistajien kovin suuressa suosiossa.
  
 
== Bokserimoottorilla varustettuja malleja ==
 
== Bokserimoottorilla varustettuja malleja ==
 +
[[Ilmajäähdytys]] on bokserimoottorissa tehokas, ja bokserimoottoreita käytetäänkin useissa pienlentokoneissa. Lentokoneissa moottorityyppi tunnetaan kirjainlyhenteellä O (opposed - vastakkainen). Ilmajäähdytteiset autot, kuten [[Volkswagen Kupla]], [[Porsche 356]] ja [[Porsche 912|912]] käyttävät nelisylinteristä bokserimoottoria. [[Chevrolet Corvair]]issa, joka on harvinaisuus amerikkalaisten autojen joukossa, käytettiin ilmajäähdytteistä kuusisylinteristä bokseria. [[Citroën 2CV]]:ssä puolestaan on kaksisylinterinen bokseri.
  
[[Ilmajäähdytys]] on bokserimoottorissa tehokas, ja bokserimoottoreita käytetäänkin useissa pienlentokoneissa. Ilmajäähdytteiset autot, kuten [[Volkswagen Kupla]], [[Porsche 356]] ja [[Porsche 912|912]] käyttävät nelisylinteristä bokserimoottoria. [[Chevrolet Corvair]]issa - joka on harvinaisuus amerikkalaisten autojen joukossa - käytettiin ilmajäähdytteistä kuusisylinteristä bokseria. [[Citroën 2CV]]:ssä puolestaan on kaksisylinterinen bokseri.
+
[[Alfa Romeo Alfasud]]issa, [[Alfa Romeo 33]] ja ensimmäisissä [[Alfa Romeo 145|145 ja 146]] malleissa käytettiin 4-sylinteristä vesijäähdytettyä bokserimoottoria. Uusissa ja vanhoissa [[Porsche 911]]:ssä käytetään 6-bokseria - vanhoissa ilmajäähdytteisinä, mutta uusissa vesijäähdytteisinä. [[Porsche]]issa moottori on sijoitettu taakse, joten leveys ei tuota ongelmia etupyörien ohjauksen kanssa.  
  
[[Alfa Romeo Alfasud]]issa, [[Alfa Romeo 33]] ja ensimmäisissä [[Alfa Romeo 145|145 ja 146]] malleissa käytettiin 4-sylinteristä vesijäähdytettyä bokserimoottoria. Uusissa ja vanhoissa [[Porsche 911]]:ssä käytetään 6-bokseria, vanhoissa ilmajäähdytteisinä mutta uusissa vesijäähdytteisinä. [[Porsche]]issa moottori on sijoitettu taakse, joten leveys ei tuota ongelmia etupyörien ohjauksen kanssa.  
+
Nykyisistä automerkeistä myös [[Subaru]] tunnetaan bokserimoottoristaan. Subaru esitteli ensimmäisen bokserimoottorisen malli vuonna [[1966]]. 4-ovisessa sedanmallisessa [[Subaru 1000]] -mallissa käytettiin 1,0-litraista bokseria. Myöhemmin Subaru on esitellyt lukuisia eri tehoisia ja kokoisia moottoreita.
 +
 
 +
== Lähteet ==
 +
{{EngWikipedia|Flat_engine}}
 +
<references/>
  
Nykyisistä automerkeistä myös [[Subaru]] tunnetaan bokserimoottoristaan. Subaru esitteli ensimmäisen bokserimoottorisen malli vuonna [[1966]]. 4-ovisessa sedanmallisessa [[Subaru 1000]] -mallissa käytettiin 1,0-litraista bokseria. Myöhemmin Subaru on esitellyt lukuisia eri tehoisia ja kokoisia moottoreita.
 
  
 
{{Moottorityyppi}}
 
{{Moottorityyppi}}
  
 
[[Luokka:Moottorit]]
 
[[Luokka:Moottorit]]
 
{{enWikipedia|Flat_engine}}
 

Nykyinen versio 2. marraskuuta 2018 kello 18.34

Bokserimoottorin kampikoneiston animaatio. Liike käynnistyy kuvaa klikkaamalla.
180° V vs. boxer

Bokserimoottori eli vastaiskumoottori on moottori, jonka sylinterit ovat 180 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Sylinterit eivät sijaitse täsmälleen vastakkain, vaan kampiakselin yhden kaulan ja polven verran sivussa toisistaan. Ensimmäisen bokserimoottorin patentoi Carl Benz vuonna 1897 [1].

Englanninkielisen moottorisanaston termi flat engine on myös laajalle levinnyt, mutta se voi tarkoittaa myös muita "litteitä" moottoreita, eikä pelkästään vastaiskumoottoreita. Tällaisia ovat 180-asteiset V-moottorit. Bokserin ja 180-asteisen V-moottorin eroina on, että bokserimoottorissa jokainen kiertokanki on laakeroitu omalle kammentapilleen ja lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien männät liikkuvat samanaikaisesti vastakkaisiin suuntiin. 180-asteisessa V-moottorissa lähinnä toisiaan vastakkain olevien sylinterien kiertokanget on laakeroitu samalle kammentapille ja männät liikkuvat samansuuntaisesti.

Bokserimoottorin etuja ja haittoja[muokkaa]

Bokserimoottorin etuna verrattuna suoraan ja V-koneeseen on sen täydellinen tasapaino, koska jokaisen männän liikettä tasapainoittaa vastakkainen mäntä toisella puolella. Moottorit käyvät tasaisesti ja ilman värinöitä, eivätkä tarvitse vastapainoja kampiakseliin kuten eräät muut polttomoottorikonstruktiot. Huonoina puolina on hiukan suurempi venttiilien pitämä ääni, koska moottori ei ole niin hyvin suojassa muiden komponenttien alla. Lisäksi moottorin pitkittäinen värinä on suurempi kuin V-moottoreissa, joten ne vaativat suuremman vauhtipyörän.

Bokserikoneella varustetuissa autoissa ja moottoripyörissä on yleensä alhaisempi painopiste, mikä parantaa ajoneuvon vakautta ja hallittavuutta. Paitsi että bokserimoottorit ovat leveämpiä kuin normaalit moottorit, ne ovat myös valmistuskustannuksiltaan kalliimpia kuin perinteiset moottorit. Tämän vuoksi ne eivät ole autovalmistajien kovin suuressa suosiossa.

Bokserimoottorilla varustettuja malleja[muokkaa]

Ilmajäähdytys on bokserimoottorissa tehokas, ja bokserimoottoreita käytetäänkin useissa pienlentokoneissa. Lentokoneissa moottorityyppi tunnetaan kirjainlyhenteellä O (opposed - vastakkainen). Ilmajäähdytteiset autot, kuten Volkswagen Kupla, Porsche 356 ja 912 käyttävät nelisylinteristä bokserimoottoria. Chevrolet Corvairissa, joka on harvinaisuus amerikkalaisten autojen joukossa, käytettiin ilmajäähdytteistä kuusisylinteristä bokseria. Citroën 2CV:ssä puolestaan on kaksisylinterinen bokseri.

Alfa Romeo Alfasudissa, Alfa Romeo 33 ja ensimmäisissä 145 ja 146 malleissa käytettiin 4-sylinteristä vesijäähdytettyä bokserimoottoria. Uusissa ja vanhoissa Porsche 911:ssä käytetään 6-bokseria - vanhoissa ilmajäähdytteisinä, mutta uusissa vesijäähdytteisinä. Porscheissa moottori on sijoitettu taakse, joten leveys ei tuota ongelmia etupyörien ohjauksen kanssa.

Nykyisistä automerkeistä myös Subaru tunnetaan bokserimoottoristaan. Subaru esitteli ensimmäisen bokserimoottorisen malli vuonna 1966. 4-ovisessa sedanmallisessa Subaru 1000 -mallissa käytettiin 1,0-litraista bokseria. Myöhemmin Subaru on esitellyt lukuisia eri tehoisia ja kokoisia moottoreita.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Flat_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori