Bokserimoottori

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 22. marraskuuta 2010 kello 21.35 – tehnyt 82.181.194.105 (keskustelu) (Kumottu sotku)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bokserimoottori eli vastaiskumoottori on polttomoottorikonstruktio, jossa sylinterit on sijoitettu toisiinsa nähden vastakkain. Muissa moottorityypeissä sylinterit ovat yleensä vierekkäin tai V-muodostelmassa. Kaikki moottorit, joissa sylinteriryhmät ovat vastakkain, eivät kuitenkaan välttämättä ole boksereita, vaan ne voivat olla ns. 180-asteisia V-moottoreita. Bokserin ja 180-asteisen V-moottorin erot ovat lähinnä kampiakselissa ja näin olleen myös sytytysjärjestyksessä.

Bokserimoottorin etuja ja haittoja

Bokserimoottorin etuna verrattuna suoraan ja V-koneeseen on sen täydellinen tasapaino, koska jokaisen männän liikettä tasapainoittaa vastakkainen mäntä toisella puolella. Moottorit käyvät tasaisesti ja ilman värinöitä, eivätkä tarvitse vastapainoja kampiakseliin kuten eräät muut polttomoottorikonstruktiot. Huonoina puolina on hiukan suurempi venttiilien pitämä ääni, koska moottori ei ole niin hyvin suojassa muiden komponenttien alla. Lisäksi moottorin pitkittäinen värinä on suurempi kuin V-moottoreissa, joten ne vaativat suuremman vauhtipyörän.

Bokserikoneella varustetuissa autoissa ja moottoripyörissä on yleensä alhaisempi painopiste, mikä parantaa ajoneuvon vakautta ja hallittavuutta. Paitsi että bokserimoottorit ovat leveämpiä kuin normaalit moottorit, ne ovat myös valmistuskustannuksiltaan kalliimpia kuin perinteiset moottorit. Tämän vuoksi ne eivät ole autovalmistajien kovin suuressa suosiossa.

Bokserimoottorilla varustettuja malleja

Ilmajäähdytys on bokserimoottorissa tehokas, ja bokserimoottoreita käytetäänkin useissa pienlentokoneissa. Ilmajäähdytteiset autot, kuten Volkswagen Kupla, Porsche 356 ja 912 käyttävät nelisylinteristä bokserimoottoria. Chevrolet Corvairissa - joka on harvinaisuus amerikkalaisten autojen joukossa - käytettiin ilmajäähdytteistä kuusisylinteristä bokseria. Citroën 2CV:ssä puolestaan on kaksisylinterinen bokseri.

Alfa Romeo Alfasudissa, Alfa Romeo 33 ja ensimmäisissä 145 ja 146 malleissa käytettiin 4-sylinteristä vesijäähdytettyä bokserimoottoria. Uusissa ja vanhoissa Porsche 911:ssä käytetään 6-bokseria, vanhoissa ilmajäähdytteisinä mutta uusissa vesijäähdytteisinä. Porscheissa moottori on sijoitettu taakse, joten leveys ei tuota ongelmia etupyörien ohjauksen kanssa.

Nykyisistä automerkeistä myös Subaru tunnetaan bokserimoottoristaan. Subaru esitteli ensimmäisen bokserimoottorisen malli vuonna 1966. 4-ovisessa sedanmallisessa Subaru 1000 -mallissa käytettiin 1,0-litraista bokseria. Myöhemmin Subaru on esitellyt lukuisia eri tehoisia ja kokoisia moottoreita.

Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Flat_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.