Ero sivun ”Brabus” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(13 välissä olevaa versiota 5 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
{{merkki|
 +
nimi = Brabus GmbH|
 +
kuva = |
 +
perustusmaa = Saksa|
 +
perustuspaikka = Bottrop|
 +
aloitus = 1977|
 +
konserni = |
 +
valmistusmäärä = |
 +
tilastosijainti = |
 +
maahantuoja = |
 +
suosituinmalli = }}
 +
 
'''Brabus GmbH''' on saksalainen, Bottropissa sijaitseva virityspaja, joka on perustettu vuonna [[1977]]. Varsinaisen viritystoiminnan se aloitti vuonna [[1978]]. Brabus on keskittynyt lähinnä [[Mercedes-Benz]]in, [[Maybach]]in ja [[Smart]]in mallien virittämiseen.
 
'''Brabus GmbH''' on saksalainen, Bottropissa sijaitseva virityspaja, joka on perustettu vuonna [[1977]]. Varsinaisen viritystoiminnan se aloitti vuonna [[1978]]. Brabus on keskittynyt lähinnä [[Mercedes-Benz]]in, [[Maybach]]in ja [[Smart]]in mallien virittämiseen.
 +
[[Tiedosto:Brabus-Bullit-800.jpg|250px|right|thumb|Brabus Bullit 800]]
 +
Perustaja oli Bodo Buschmann ja hänen yhtiökumppaninsa oli Klaus Brackmann. Buschmann lunasti kumppaninsa osuuden vuoden toiminnan jälkeen. Nimi ''Brabus'' on muodostettu sukunimien alkukirjaimista.
 +
 +
Brabus virittää myös Jeep, Chrysler, Dodge ja Hyundai autoja ja niille on oma myyntihallinsa, mutta näiden merkkien kanssa ei käytetä Brabus-nimeä, joka on varattu vain Mercedes-Benzin, Maybachin ja Smartin yhteyteen. Vuonna 2006 tehdas valmisti noin 7500 autoa, pääasiassa Mersuja. Brabusin virittämät autot tuodaan tehtaalle kokonaisina (ei riisuttuina laaduntarkkailun vuoksi) ja ne puretaan ja rakennetaan uudelleen asiakkaan haluamien muutosten perusteella. Muutostyöt vaihtelevat päivän kestävästä pienestä virityksestä perusteelliseen muutostyöhön. Esimerkiksi Rocket-mallin rakentaminen vie aikaa noin 3 kuukautta. Tuunaamiinsa autoihin Brabus myöntää 3 vuoden tai 100 000 km takuun. Brabus-autoja viedään eri puolille maailmaa, noin neljännes autoista myydään kotimaassa Saksassa. <ref>Tuulilasi lokakuu 2006</ref>
 +
 +
Brabus on tunnettu pitkään erittäin suorituskykyisten, mutta kuitenkin katukäyttöön soveltuvien autojen valmistajana. Vuonna 1996 Brabus esitteli [[Brabus E V12]] -mallin, jonka huippunopeudeksi mitattiin 330 km/h. Vuonna [[2003]] esiteltiin 350,2 km/h:n nopeuden saavuttanut E V12 Biturbo -malli. Vuonna [[2006]] esiteltiin [[Mercedes-Benz CLS|Mercedes-Benz CLS-sarjaan]] perustuva [[Brabus Rocket]]. Se mittautti uudeksi maailmanennätykseksi 362,4 km/h. Myöhemmin saman vuoden elokuussa ennätys parantui lukemiin 365,7 km/h.
 +
 +
Brabus toimittaa myös erilaisia korinosia, kuten matalaprofiilisia spoilereita, korisarjoja, hiilikuituisia ilmanohjaimia sekä moniosaisia kevytmetallivanteita. Muita ajoneuvojen suorituskyvyn parantamiseen liittyviä tuotteita ovat [[Lukkoperä|tasauspyörästön luistonestot]], avonaiset pakojärjestelmät kilpailukäyttöön, 12-mäntäiset levyjarrut ja moottorien ohjausjaärjestelmät. Yhtiö rakentaa asiakkaille moottoreita ja toimittaa [[Mercedes-AMG|AMG:lle]] heitä varten modifioituja moottoreita.
 +
 +
== Malleja ==
 +
 +
* [[Brabus E V12]]
 +
* [[Brabus Rocket]]
  
 
== Aiheesta muualla ==
 
== Aiheesta muualla ==
  
* http://www.brabus.com
+
* [http://www.brabus.com yrityksen kotivut (englanniksi & saksaksi)]
 +
* [http://autoextra.fi/valikkosivut/Brabus%20varustelu%20ja%20viritys.php Brabus Suomen edustajan sivuilla]
 +
 
 +
== Lähteet ==
 +
{{engWikipedia|Brabus}}
 +
<references/>
 +
 
 +
{{korjattava|logon lisäys}}
  
 
[[Luokka:Mercedes-Benz]]
 
[[Luokka:Mercedes-Benz]]

Versio 13. huhtikuuta 2021 kello 20.16

Brabus GmbH
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Germany.svg.png Saksa, Bottrop
Tuotannon aloitus 1977
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Brabus GmbH on saksalainen, Bottropissa sijaitseva virityspaja, joka on perustettu vuonna 1977. Varsinaisen viritystoiminnan se aloitti vuonna 1978. Brabus on keskittynyt lähinnä Mercedes-Benzin, Maybachin ja Smartin mallien virittämiseen.

Brabus Bullit 800

Perustaja oli Bodo Buschmann ja hänen yhtiökumppaninsa oli Klaus Brackmann. Buschmann lunasti kumppaninsa osuuden vuoden toiminnan jälkeen. Nimi Brabus on muodostettu sukunimien alkukirjaimista.

Brabus virittää myös Jeep, Chrysler, Dodge ja Hyundai autoja ja niille on oma myyntihallinsa, mutta näiden merkkien kanssa ei käytetä Brabus-nimeä, joka on varattu vain Mercedes-Benzin, Maybachin ja Smartin yhteyteen. Vuonna 2006 tehdas valmisti noin 7500 autoa, pääasiassa Mersuja. Brabusin virittämät autot tuodaan tehtaalle kokonaisina (ei riisuttuina laaduntarkkailun vuoksi) ja ne puretaan ja rakennetaan uudelleen asiakkaan haluamien muutosten perusteella. Muutostyöt vaihtelevat päivän kestävästä pienestä virityksestä perusteelliseen muutostyöhön. Esimerkiksi Rocket-mallin rakentaminen vie aikaa noin 3 kuukautta. Tuunaamiinsa autoihin Brabus myöntää 3 vuoden tai 100 000 km takuun. Brabus-autoja viedään eri puolille maailmaa, noin neljännes autoista myydään kotimaassa Saksassa. [1]

Brabus on tunnettu pitkään erittäin suorituskykyisten, mutta kuitenkin katukäyttöön soveltuvien autojen valmistajana. Vuonna 1996 Brabus esitteli Brabus E V12 -mallin, jonka huippunopeudeksi mitattiin 330 km/h. Vuonna 2003 esiteltiin 350,2 km/h:n nopeuden saavuttanut E V12 Biturbo -malli. Vuonna 2006 esiteltiin Mercedes-Benz CLS-sarjaan perustuva Brabus Rocket. Se mittautti uudeksi maailmanennätykseksi 362,4 km/h. Myöhemmin saman vuoden elokuussa ennätys parantui lukemiin 365,7 km/h.

Brabus toimittaa myös erilaisia korinosia, kuten matalaprofiilisia spoilereita, korisarjoja, hiilikuituisia ilmanohjaimia sekä moniosaisia kevytmetallivanteita. Muita ajoneuvojen suorituskyvyn parantamiseen liittyviä tuotteita ovat tasauspyörästön luistonestot, avonaiset pakojärjestelmät kilpailukäyttöön, 12-mäntäiset levyjarrut ja moottorien ohjausjaärjestelmät. Yhtiö rakentaa asiakkaille moottoreita ja toimittaa AMG:lle heitä varten modifioituja moottoreita.

Malleja

Aiheesta muualla

Lähteet

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Brabus-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Tuulilasi lokakuu 2006


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: logon lisäys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.