Ero sivun ”Caterham Cars” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Caterham 7-mallisto)
Rivi 55: Rivi 55:
  
 
===Superlight R400===
 
===Superlight R400===
Erityisen kevytrakenteinen malli, jonka katteet on valmistettu hiilikuidusta. Pyöränripustus edessä ja takana on pyritty myös toteuttamaan mahdollisimman kevyillä ja painoasäästävillä rakenteilla. Teho-painosuhde on yli 400 hv:tonni. Moottorina on 210 hevosvoiman, 2-litrainen Caterham Powertrain (CPT)[[Ford Duratec -moottori|Duratec]]
+
Erityisen kevytrakenteinen malli, jonka katteet on valmistettu hiilikuidusta. Pyöränripustus edessä ja takana on pyritty myös toteuttamaan mahdollisimman kevyillä ja painoasäästävillä rakenteilla. Teho-painosuhde on 420 hv/1000 kg. Moottorina on 210 hevosvoiman, 2-litrainen Caterham Powertrain (CPT)[[Ford Duratec -moottori|Duratec]]
  
 
===Superlight R500===
 
===Superlight R500===
Muutoin samanlainen auto kuin R400, mutta varustettu 263 hevosvoiman 2-litraisell Caterham Powertrain (CPT)[[Ford Duratec -moottori|Duratec]]-moottorilla. Teho-painosuhde on yli 500 hv:tonni
+
Muutoin samanlainen auto kuin R400, mutta varustettu 263 hevosvoiman 2-litraisella Caterham Powertrain (CPT) [[Ford Duratec -moottori|Duratec]]-moottorilla. Teho-painosuhde on 520 hv/1000 kg.
 +
 
 +
===Seven 620R===
 +
Moottorina on 2.0 litrainen Caterham Powertrain (CPT) [[Ford Duratec -moottori|Duratec]]-moottori [[Remmiahdin|remmiahtimella]], tehoa on 310 hevosvoimaa. Tehopainosuhde on 568 hv/1000 kg ja huippunopeus 249 km/h. Auto kiihtyy 0-96 km/h 2,79 sekunnissa.
  
 
===CSR ===
 
===CSR ===

Versio 22. elokuuta 2013 kello 00.01

Caterham Cars Ltd
New Caterham Cars logo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1973
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä 500 (2005)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli


Caterham Cars on erikoistunut valmistamaan pieniä urheiluautoja. Yhtiö sijaitsee Caterhamissa, Surreyssa, Englannissa. Yhtiön valmistama Caterham 7 on suora kehitelmä Colin Chapmanin sunnittelemasta Lotus Seven Series 3-mallista, joka tuli markkinoille vuonna 1968. 1990-luvulla tuotannossa oli hetken aikaa Caterham 21-malli.[[1]] Auto oli tekniikaltaan identtinen 7:n kanssa, mutta koriltaan se oli maltillisemman oloinen roadster. 21 suunniteltiin kilpailemaan Lotus Elise-, Mazda MX-5- ja MG F-malleja vastaan. Auto ei kuitenkaan myynyt hyvin ja sen tuotanto loppui muutaman vuoden jälkeen. Caterham ja Lola ovat yhteistyönä kehittäneet uuden SP/300.R-mallin. Tämä puhtaasti ratakäyttöön suunniteltu malli annettiin valikoidun testiryhmän koekäyttöön vuonna 2010 ja sen valmistus on tarkoitus aloittaa vuonna 2013.[[2]] Huhtikuun 27. päivänä vuonna 2011, senaikaisen F1-talli Team Lotuksen omistaja Tony Fernandes ilmoitti, että hän on hankkinut Caterham Cars Ltd:n omistukseensa.

Yhtiön historia

1957-2007 Seven 50-vuotisjuhlatunnus

Lotus-juuret

Colin Chapmanin Lotus Cars esitteli markkinoille Lotus Seven Series 1:n vuonna 1957. Kevytrakenteinen ja hinnaltaan edullinen auto sai innostuneen vastaanoton autourheilupiireissä sekä urheilullisista autoista pitävien "siviili"-ostajien keskuudessa. Ykkössarjaa seurasivat jatkokehitelmät, Series 2 vuonna 1960, Series 3 vuonna 1968 ja Series 4 vuonna 1970.

Caterham Cars oli 1960-luvulla Lotus 7-mallin merkittävä jälleenmyyjä. Yhtiön perustaja Graham Nearn osti vuonna 1973 Chapmanilta oikeudet valmistaa autoa, sen jälkeen kun Lotus oli ilmoittanut lopettavansa mallin valmistuksen. Caterham aloitti autojen valmistuksen silloisella Lotus Seven Series 4-mallilla, tämä ei kuitenkaan ollut ostajien suosiossa, joten vuonna 1974 siirryttiin valmistamaan edeltävää Series 3-mallia.

Autoentusiastit ovat nimenneet Lotus / Caterham 7:n yhdeksi 20. vuosisadan merkittävistä urheiluautoista. Malli vietti vuonna 2007 keskeytymättömän tuotantonsa 50-vuotisjuhlaa. Seven nauttii edelleen vankkumatonta suosiota, etenkin Britanniassa ajettavien, klubien välisten ratakisojen harrastajien keskuudessa.

Rakenne

Kuten esi-äitinsä Lotus Seven, myös Caterhamit ovat koripelleiltään alumiinia, teräsputkirungolla. Nokkapala ja lokasuojat ovat joko lasi- tai hiilikuitua. Sevenit ovat aina etumoottorisia, takavetoisia ja kaksipaikkaisia. Autojen huima suorituskyky on saavutettu erittäin kevyellä korilla (jotkin mallit jopa alle 500 kg), moottorit eivät sinänsä ole erikoisen tehokkaita. Auton keveys on saatu aikaan, kevyen rakenteen lisäksi, myös kaikkien nykyautoiluun kuuluvien turvallisuus- ja mukavuusvarusteiden hylkäämisellä. Ilmastointilaitteet ja luistonesto eivät kuulu urheiluautoon, navigaattoreista ja audiolaitteista puhumattakaan. Auton perusversion varusteisiin ei kuulu edes alkeellisinta sääsuojaa, jota voisi nimittää katoksi. On siis ilmeisen selvää, että Sevenistä ei ole päivittäiseksi käyttöautoksi. Sensijaan se tarjoaa autoilusta ja ajamisesta nauttiville mahdollisuuden "oikeasti" ajaa autoa, vailla tietokoneavusteista, ympäristöstään eristetyn nykyauton kuljettajan hajutonta, mautonta ja hengetöntä maailmaa.

TI-rakennussarjat

1997 Caterham Seven.jpg

Chapman ja Lotus olivat uranuurtajia brittiläisen "kit car"-teollisuuden luomisessa. Alkuperäinen Lotus Seven oli mahdollista ostaa rakennussarjana, jolloin autolle ei langetettu Britanniassa uusiin autoihin kohdistuvaa veroa. Caterham jatkoi tätä perinnettä ja Seven on mahdollista ostaa myös CKD eli 'complete knock down'-rakennussarjana, lukuunottamatta CSR (Series 6)-mallia. Monet Caterhamin ostajat rakentavat autonsa itse ja usein myös modifioivat sitä mieleisekseen. Nykyaikaiset Caterham-rakennussarjat eroavat monista muista markkinoilla olevista kit careista siinä, että ne ovat asennusvalmiita paketteja, jotka eivät tarvitse kanta-autoa eivätkä tavallisen autoharrastajan taitoja syvällisempää erikoisosaamista.


Caterham 7-mallisto

Pääartikkeli:Caterham 7

Vuonna 2013 Caterham 7 oli tarjolla seuraavina versioina:

Classic

Perusversio on varustukseltaan melko karu. Takana on De Dion -pyöräntuenta ja moottorina 1,4-litrainen, 105-hevosvoimainen Rover K-moottori

Roadsport

Roadsport-versio tarjoaa teoreettiset mahdollisuudet päivittäiskäyttöön ja automatkailuun. Vakiovarustukseen kuuluu tuulilasi, sääsuoja sekä lämmityslaite.
Moottorit:

  • Roadsport 125: 1,6-litrainen, 125 hv:n Ford Sigma
  • Roadsport 140: 1,6-litrainen, 140 hv:n Ford Sigma
  • Roadsport 175: 2,0-litrainen, 175 hv:n Caterham Powertrain (CPT) Duratec

SV

Muutoin sama auto kuin Roadsport, mutta sisätilat ovat suuremmat ja polttoainesäiliön vetoisuus on suurempi. SV-optio on saatavana muihinkin kuin Roadsport-versioon.

Supersport

Supersport-mallissa on 140 hevosvoiman 1,6-litrainen Caterham Motorsport Ford Sigma-moottori, viisiportainen "sprint"-vaihteisto, kevyt vauhtipyörä ja rataviritteinen alusta 13-tuumaisilla pyörillä.

Supersport R

Muutoin sama kuin Supersport, mutta moottorina on 180 hevosvoiman, 2-litrainen Duratec

Superlight R400

Erityisen kevytrakenteinen malli, jonka katteet on valmistettu hiilikuidusta. Pyöränripustus edessä ja takana on pyritty myös toteuttamaan mahdollisimman kevyillä ja painoasäästävillä rakenteilla. Teho-painosuhde on 420 hv/1000 kg. Moottorina on 210 hevosvoiman, 2-litrainen Caterham Powertrain (CPT)Duratec

Superlight R500

Muutoin samanlainen auto kuin R400, mutta varustettu 263 hevosvoiman 2-litraisella Caterham Powertrain (CPT) Duratec-moottorilla. Teho-painosuhde on 520 hv/1000 kg.

Seven 620R

Moottorina on 2.0 litrainen Caterham Powertrain (CPT) Duratec-moottori remmiahtimella, tehoa on 310 hevosvoimaa. Tehopainosuhde on 568 hv/1000 kg ja huippunopeus 249 km/h. Auto kiihtyy 0-96 km/h 2,79 sekunnissa.

CSR

Esitelty 2004. Uudet mallit ovat samanlaisia kooltaan kuin SV, mutta ovat itseasiassa uusia ja painavimmilla koreilla, erillisjousitus takana. Moottorit Cosworthin virittämiä Ford Duratec -moottoreita. Moottorikoko 2,3 litraa (200–260 hv) 260 hevosvoimainen versio kiihtyy 0-96 km/h 3,1 sekunnissa.

Moottorit

Perinteisesti moottorit toimitti Ford, joko Ford Kent tai Cosworth johdannainen BDG-moottori suurennettuna 1,7 litran kokoon (150 hv). 80-luvun lopussa Caterham alkoi käyttämään eri valmistajien moottoreita. Halvimmat mallit käyttivät Roverin K-sarjan moottoria, sitä seurasi Ford Zetec 1,8 l ja kilpaviritetty Opelin moottori huipulla (170 tai 210 hv).

2001 Caterham solmi yhteistyösopimuksen MG Roverin kanssa, jolloin Roverista tuli ainut moottoritoimittaja. Ford Zetec-, Honda Fireblade-, Yamaha Firebird- tai Suzuki Hayabusa -moottoreita tarjottiin autonsa itse kasaaville. Roverin moottorit olivat K-sarjaa nimettynä Xpower-merkkisiksi. Yhteistyö loppui kun Roverin K-sarjan valmistus lopetettiin ja moottori korvattiin vuoden 2005 mallissa Fordin Duratec-moottorilla.

Vaihdelaatikko on joko perinteinen Ford T9 (5 vaihdetta) tai Caterhamin oma 6-vaihteinen. T9 on halpa ja kestävä, mutta sen on vaihdevälitys on tarkoitettu painavempiin autoihin. 6-vaihteinen vaihdelaatikko on kallis mutta sitä pidetään täydellisenä Seven-malliin. Itsenäiset yhtiöt kuten Quaife tarjoavat vaihtoehtoja T9:lle ja jopa sekventiaalivaihdelaatikoita varakkaammille ostajille.

Kilpakäyttö

Edullisesta hinnasta johtuen Caterham on ollut tuotantonsa alusta alkaen suosituu kilpa-autoaihio. Britanniassa sillä ajetaan erilaisissa kansallisissa ja alueellisissa merkkiluokissa, sekä klubien välisissä ja sisäisissä kilpailuissa.

Katso myös

Ulkoiset linkit

https://www.youtube.com/watch?v=Gd3b3swmIAQ Caterham Rally Fun, video


Lähteet

http://en.espnf1.com/lotus/motorsport/story/46803.html Tony Fernandes buys Caterham
http://www.ausmotive.com/2011/04/27/team-lotus-confirms-caterham-takeover.html Team Lotus confirms Caterham takeover
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-21244713 Surrey-based Caterham Cars move to new home in Sussex
http://cars.uk.msn.com/news/articles.aspx?cp-documentid=147862410 Revealed: 550bhp V8 Caterham
http://www.rsperformance.co.uk/ Introducing the Caterham Levante


Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.