Ero sivun ”Citroën C-Crosser” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 20: Rivi 20:
 
samaaluokkaa = [[Mitsubishi Outlander]]<br>[[Peugeot 4007]]}}
 
samaaluokkaa = [[Mitsubishi Outlander]]<br>[[Peugeot 4007]]}}
  
'''Citroën C-Crosser''' on [[Citroën]]in kesällä [[2007]] myyntiin tuleva [[SUV]]-malli. Ensiesittely tapahtuu [[Geneven autonäyttely]]ssä maaliskuussa. Kyseessä on ensimmäinen Citroën-merkillä valmistettu SUV-malli ja se sijoittuu mallistossa [[Citroën C9]]:n alapuolelle.
+
'''Citroën C-Crosser''' on [[Citroën]]in kesällä [[2007]] myyntiin tuleva [[SUV]]-malli. Ensiesittely tapahtui [[Geneven autonäyttely]]ssä maaliskuussa. Kyseessä on ensimmäinen Citroën-merkillä valmistettu SUV-malli ja se sijoittuu mallistossa [[Citroën C9]]:n alapuolelle. Myynti Euroopassa alkoi kesällä [[2007]] ja Suomeen malli tulee alkusyksystä.
  
 
== Yleistä ==
 
== Yleistä ==
  
Auton kokoamisesta huolehtii [[Mitsubishi]] ja tekniikka on sama kuin seuraavan sukupolven [[Mitsubishi Outlander]]issa. C-Crosser vastaa Citroënin sisarmerkin [[Peugeot]]in [[Peugeot 4007|4007-mallia]]. Kyseessä on 4007:n ohella ensimmäinen japanilainen auto, jota myydään ranskalaisella merkillä. Autot tullaan valmistamaan Mitsubishin Okazakin tehtaalla.
+
C-Crosser on PSA Peugeot Citroënin ja Mitsubishi Motors Corporationin yhteistyön tulos. Sen kokoamisesta huolehtii [[Mitsubishi]] ja tekniikka on sama kuin toisen sukupolven [[Mitsubishi Outlander]]issa. C-Crosser vastaa Citroënin sisarmerkin [[Peugeot]]in [[Peugeot 4007|4007-mallia]]. Kyseessä on 4007:n ohella ensimmäinen japanilainen auto, jota myydään ranskalaisella merkillä. Autot tullaan valmistamaan Mitsubishin Okazakin tehtaalla.
  
 
Nimensä C-Crosser on saanut [[Frankfurtin autonäyttely]]ssä vuonna [[2001]] esitellyn [[neliveto]]isen [[konseptimalli]]n mukaan. Alkuun nimivaihtoehtona oli myös C7, mutta lopulta päädyttiin C-Crosseriin.
 
Nimensä C-Crosser on saanut [[Frankfurtin autonäyttely]]ssä vuonna [[2001]] esitellyn [[neliveto]]isen [[konseptimalli]]n mukaan. Alkuun nimivaihtoehtona oli myös C7, mutta lopulta päädyttiin C-Crosseriin.
  
Kuljettaja voi valita voimansiirron suhteen kolme eri vaihtoehdosta: etuveto, neliveto tai erityinen lukkoasento hankalille alustoille. Edessä käytetään [[MacPherson]]-tuentaa ja takana monilinkkijousitusta. Autossa on joko kaksi tai kolme penkkiriviä, maksimissaan tilaa on siis seitsemälle henkilölle. Viimeisen rivin istuimet saa kuitenkin piilotettua toisen penkkirivin alle, jolloin tavaratilaa on enemmän. Takaluukun ovi aukeaa kahdessa eri osassa.
+
Kuljettaja voi valita voimansiirron suhteen kolme eri vaihtoehdosta: etuveto, neliveto tai erityinen lukkoasento hankalille alustoille. Edessä käytetään [[MacPherson]]-tuentaa ja takana monilinkkijousitusta. Autossa on joko kaksi tai kolme penkkiriviä, maksimissaan tilaa on siis seitsemälle henkilölle. Viimeisen rivin istuimet saa kuitenkin piilotettua toisen penkkirivin alle, jolloin tavaratilaa on enemmän. Myös toisen rivin istuimet voi taitaa suurien esineiden kuljettamista varten. Takaluukun ovi aukeaa kahdessa eri osassa.
  
 
== Moottorit ==
 
== Moottorit ==
  
Alkuun moottorivaihtoehtoja on vain yksi: [[Ford]]in ja [[PSA]]:n yhteistyössä kehittämä uusi 2,2-litrainen HDi-moottori joka on yhdistetty 6-portaiseen [[manuaalivaihteisto]]on. Moottorissa käytetään [[hiukkassuodatin]]ta (DPFS) ja se toimii myös 30 % [[biodiesel]]illä.
+
Alkuun moottorivaihtoehtoja on vain yksi: [[Ford]]in ja [[PSA]]:n yhteistyössä kehittämä uusi 2,2-litrainen HDi-moottori joka on yhdistetty 6-portaiseen [[manuaalivaihteisto]]on. Moottori perustuu  [[Citroen C5|C5]]:stä tuttuun muuttuvageometrisella turbolla ja ihanteellisen ilma-polttoaineseoksen palotilaan tuottavalla ECCS (Extreme Conventional Combustion System) -järjestelmällä varustettuun moottoriin. Siinä käytetään [[hiukkassuodatin]]ta (DPFS) ja se toimii myös 30 % [[biodiesel]]illä. Yhdistetyksi polttoaineenkulutukseksi ilmoitetaan 7,3 l/100 km. Moottori valmistetaan Ranskan Trémeryssä.
 +
 
 +
* '''2.2 HDi''', 115 kW (156 hv), 380 Nm @ 2000 r/min
  
 
Myöhemmin vaihtoehdoiksi on ennustettu myös 2,4-litraista bensiinimoottoria (170 hv) ja 2,0-litraista HDi-moottoria (134 hv, 320 Nm).
 
Myöhemmin vaihtoehdoiksi on ennustettu myös 2,4-litraista bensiinimoottoria (170 hv) ja 2,0-litraista HDi-moottoria (134 hv, 320 Nm).
 
* '''2.2 HDi''', 115 kW (156 hv), 380 Nm @ 2000 r/min
 
  
 
== Mittoja ==
 
== Mittoja ==

Versio 9. heinäkuuta 2007 kello 10.20

Ford Fiesta mk6.jpg Tämä artikkeli tai kappale sisältää tietoa tulevaisuuden autosta, jonka odotetaan ilmestyvän tai on ilmoitettu ilmestyvän markkinoille.
Tieto voi olla epätarkkaa, mutta on yleensä peräisin autonvalmistajan lehdistötiedotteista tai muista uutislähteistä.
Tulevien mallien ominaisuudet ja tekniset tiedot voivat kuitenkin muuttua merkittävästi, kun auton valmistusajankohta lähenee ja tietoa saadaan lisää.
Tulevien mallien markkinoille tulo voi myös viivästyä tai ne voidaan perua jopa kokonaan.
Citroën C-Crosser
Valmistaja ja valmistusmaa Mitsubishi, Japani
Valmistusaika 2007
Luokka SUV
Kori 5-ovinen SUV
Moottori R4
Iskutilavuus
Teho 156 hv
Voimanvälitys neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä ei edeltäjää
Seuraaja
Saman luokan autoja Mitsubishi Outlander
Peugeot 4007


Citroën C-Crosser on Citroënin kesällä 2007 myyntiin tuleva SUV-malli. Ensiesittely tapahtui Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa. Kyseessä on ensimmäinen Citroën-merkillä valmistettu SUV-malli ja se sijoittuu mallistossa Citroën C9:n alapuolelle. Myynti Euroopassa alkoi kesällä 2007 ja Suomeen malli tulee alkusyksystä.

Yleistä

C-Crosser on PSA Peugeot Citroënin ja Mitsubishi Motors Corporationin yhteistyön tulos. Sen kokoamisesta huolehtii Mitsubishi ja tekniikka on sama kuin toisen sukupolven Mitsubishi Outlanderissa. C-Crosser vastaa Citroënin sisarmerkin Peugeotin 4007-mallia. Kyseessä on 4007:n ohella ensimmäinen japanilainen auto, jota myydään ranskalaisella merkillä. Autot tullaan valmistamaan Mitsubishin Okazakin tehtaalla.

Nimensä C-Crosser on saanut Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 2001 esitellyn nelivetoisen konseptimallin mukaan. Alkuun nimivaihtoehtona oli myös C7, mutta lopulta päädyttiin C-Crosseriin.

Kuljettaja voi valita voimansiirron suhteen kolme eri vaihtoehdosta: etuveto, neliveto tai erityinen lukkoasento hankalille alustoille. Edessä käytetään MacPherson-tuentaa ja takana monilinkkijousitusta. Autossa on joko kaksi tai kolme penkkiriviä, maksimissaan tilaa on siis seitsemälle henkilölle. Viimeisen rivin istuimet saa kuitenkin piilotettua toisen penkkirivin alle, jolloin tavaratilaa on enemmän. Myös toisen rivin istuimet voi taitaa suurien esineiden kuljettamista varten. Takaluukun ovi aukeaa kahdessa eri osassa.

Moottorit

Alkuun moottorivaihtoehtoja on vain yksi: Fordin ja PSA:n yhteistyössä kehittämä uusi 2,2-litrainen HDi-moottori joka on yhdistetty 6-portaiseen manuaalivaihteistoon. Moottori perustuu C5:stä tuttuun muuttuvageometrisella turbolla ja ihanteellisen ilma-polttoaineseoksen palotilaan tuottavalla ECCS (Extreme Conventional Combustion System) -järjestelmällä varustettuun moottoriin. Siinä käytetään hiukkassuodatinta (DPFS) ja se toimii myös 30 % biodieselillä. Yhdistetyksi polttoaineenkulutukseksi ilmoitetaan 7,3 l/100 km. Moottori valmistetaan Ranskan Trémeryssä.

  • 2.2 HDi, 115 kW (156 hv), 380 Nm @ 2000 r/min

Myöhemmin vaihtoehdoiksi on ennustettu myös 2,4-litraista bensiinimoottoria (170 hv) ja 2,0-litraista HDi-moottoria (134 hv, 320 Nm).

Mittoja

  • Pituus: 4,64 m
  • Leveys: 1,81 m
  • Korkeus: 1,73 m