Darracq

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 23. kesäkuuta 2014 kello 17.13 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (1890-luku - Alku)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Automobiles Darracq S.A.
Darracq-car-logo-1.jpg
Yrityksen perustusmaa Suresnes,
Tuotannon aloitus 1896
Yhtiön kohtalo Myyty A.Darracq & Co Ltd:lle v. 1913
Tuotannon lopetus Merkki kuollut v. 1935
Avainhenkilöt Alexandre Darracq
Darracq-car-logo-2.jpg

Automobiles Darracq S.A. oli ranskalainen autoja ja moottoreita valmistanut yhtiö, jonka Alexandre Darracq perusti vuonna 1896.

1890-luku - Alku

Myytyään polkupyöriä valmistaneen Gladiator-yhtiönsä Adolphe Clémentille, Darracq pysti voittonsa turvin perustamaan Pariisin esikaupunki Suresnes'een uuden tehtaan. Uusi tehdas aloitti toimintansa valmistamalla Millet-merkkisiä moottoripyöriä, joiden omintakeinen piirre oli takapyörän keskiölle asennettu viisisylinterinen pyörivä tähtimoottori. Vuonna 1896 yhtiö esitteli Perfecta-nimisen nelipyöräisen sähköauton ja vuonna 1897 Léon Bollée Automobiles-yhtiön lisenssillä valmistetun Darracq-Galadiator voiturette-kolmipyörän. Yhtiö valmisti 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Perfecta-nimen alla komponentteja kolmipyörien valmistajille ja oli tällä saralla Pariisin suurin. Vuonna 1900 Perfecta-nimellä valmistettiin De Dion -moottorilla varustettuja nelipyöräisiä voituretteja.

1900-luku

Darracq 6,5 HP 1901

Vuonna 1900 yhtiö valmisti ensimmäisen, omaa suunnittelua olevan polttomoottorikäyttöisen autonsa. Voiture legére-tyyppisen auton (riisuttu malli, usein kilpa-auto, joka kokonsa perusteella sijoittuu voituretten ja "oikean" auton väliin) suunnitteli yhtiön tekninen johtaja Paul Ribeyrolles. Voimanlähteenä siinä oli 6,5-hevosvoimainen, 785 cm3:n 1-sylinterinen moottori, voimansiirto tapahtui akselivedolla, vaihteisto oli kolmeportainen ja aikaudelle epätyypillisesti vaihteenvalitsin oli sijoitettu rattiakselille. Tästä mallista tuli Darracqin ensimmäinen menestys. Vuonna 1902 Darracq solmi saksalaisen Adam Opel AG:n kanssa yhteistyösopimuksen, jonka perusteella Saksassa alettiin valmistaa Opel Darracq -nimellä autoja joissa oli Darracqin alusta ja kaksisylinterinen moottori ja Opelin valmistama kori.

Automobiles Darracq vaurastui niin, että vuonna 1903 ostajille voitiin tarjota neljää erilaista mallia: 1,1-litrainen yksisylinterinen, 1,3- ja 1,9-litraiset kaksisylinteriset ja 3,8-litrainen nelisylinterinen. Vuonna 1904 yhtiö siirtyi autojensa alustarakenteessa prässätyn teräksen käyttöön, aiemmin runko oli ollut sandwich-rakenteinen, jossa kahden puupalkin välissä oli jäykisteenä teräspeltilevy. Uutena mallina esiteltiin 15 HP, jonka runko oli täysin teräspellistä prässätty, voimanlähteenä autossa oli 3,0-litran nelisylinterinen moottori. Mallista muodostui myyntimenestys, jonka avulla yhtiö sai haltuunsa Ranskan silloisista ajoneuvomarkkinoista kymmenen prosentin osuuden.

Britannia, Italia, Espanja

Vuonna 1902 brittiläinen liikemieskonsortio perusti Lontooseen rekisteröidyn A. Darracq and Co. Ltd. -nimisen yhtiön, jonka toimitusjohtajaksi nimitettiin Alexandre Darracq. Vuonna 1905 ranskalainen Darracq laajensi toimintaansa Britanniaan, perustamalla A. Darracq Company (1905) Ltd -nimisen yhtiön, joka otti haltuunsa pari vuotta vanhemman, lähes samannimisen yhtiön.

Darracqin flat-twin -lentokonemoottori

Vuonna 1906 yhtiö laajensi toimintaansa Italiaan, perustamalla Società Italiana Automobili Darracq (S.I.A.D.) -nimisen yhtiön. Darracqin lisenssien haltijana Italiassa toimi milanolainen aatelismies Cavaliere Ugo Stella. Yhtiön kaupallinen toiminta ei ollut kuitenkaan odotetunlaista, joten Darracq irtisanoi sen vuonna 1910. Uudeksi yhteistyökumppaniksi löytyi samana vuonna perustettu yhtiö Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (A.L.F.A.). Yhteistyö päättyi vuonna 1914, kun ALFA:n pääomistajaksi ja johtajaksi noussut Nicola Romeo siirsi painopisteen sotatarviketuotantoon. Myöhemmin yhtiöstä muotoutui Alfa Romeo Automobiles S.p.A..

Vuonna 1907 Darracq muodosti Espanjan Vitoriaan Sociedad Anonima Espanola de Automoviles Darracq -nimisen yhtiön.

Höyrybussit

Yritys valmistaa Leon Serpollet'n suunnitelemia höyrykonekäyttöisiä busseja ei ollut menestyksekäs; niitä saatiin kaupaksi kaksikymmentä kappaletta, joka oli investointeihin nähden liian vähän ja tuotannosta luovuttiin.

Ilmailu

Vuoden 1907 tienoilla Alexandre Darracq, muiden aikansa moottorimiesten tavoin, kiinnostui ilmailusta. Hänen yhtiönsä alkoi vuonna 1909 valmistaa kevyitä lentokonemoottoreita, joita käyttivät mm. Louis Blériot ja Alberto Santos-Dumont.

1910-luku

Halkileikkaus Darracqin käyttämästä Henriod-rotaatioventtiilijärjestelmästä.

Alexandre Darracqin perusajatus vuonna 1898, oli ollut valmistaa edullisen hintaisia mutta riittävän laadukkaita ajoneuvoja, ajatus jonka mm. Henry Ford omaksui ja toteutti T-mallissaan. Tätä perusajatusta seuraten yhtiö esitteli vuonna 1911 edullisen 14-16 PS -mallinsa. Yhtiön perustajan, Alexandre Darracqin vaatimuksesta auton moottoriksi valittiin sveitsiläisen insinöörin ja autonvalmistajan Charles-Edouard Henriod'n suunnittelema rotaatioventtiilimoottori, joka osoittautui ominaisuuksiltaan alimitoitetuksi ja vikaherkäksi, kuumuus ja huono voitelu aiheuttivat mm. venttiilien juuttumista. Italialainen autovalmistaja Itala käytti myös rotaatioventtiileillä toteutettua Avalve-venttiilikoneistoa, mutta tämän koneiston suunnitellut Alberto Balloco oli paneutunut paremmin etenkin lämmönsiirtoon ja voiteluun ja järjestelmä oli muutoinkin parempi, mm. täysin erilaisen rakenteensa ansiosta. Darracqin käyttämän konfiguraation ongelmat aiheuttivat yhtiön tuotteiden maineelle kovan kolauksen ja tämän johdosta Alexadre Darracq irtisanoutui yhtiön johdosta.

Vuonna 1912 Darracq S.A:n osakepääoma myytiin Darracq A. & Co. (1905) Ltd:lle ja yhtiöön rekrytoitiin yorkshireläinen insinööri Owen Clegg, joka yhtiökaupan myötä muutti Pariisiin, pystyäkseen tehokkaammin toimimaan yhtiön pääsunnittelijan toimessaan. Cleggin ansiolistaan kuului varmatoimisen auton maineen saaneen Rover 12:n suunnittelu, ja tätä tietotaitoa hän hyödynsi myös Darracqin uuden mallin suunnitelmissa. Yhtiön Suresnes'n tehdas kalustettiin uuden mallin massatuotantoa varten, tehdas oli eräs Euroopan ensimmäisistä autoja liukuhihnatyönä valmistaneista laitoksista. Clegg-Darracq 16 HP sai rinnalleen yhtä varmatoimisen, 2,1-litraisen 12 HP:n ja pian yhtiön tuotanto oli 60 autoa viikossa; vuonna 1914 12 000 miestä rullasi linjalta 14 autoa päivässä.

I maailmansota

Darracq type V14 16 HP torpédo

I maailmansodan aikana Darracq valmisti erilaisia sotatarvikkeita, kuten ammuksia, aseita ja lentokoneita.

Sodan jälkeen

Niin pian kuin Suresnes'n tehtaalla saatiin sotatuotanto ajetttua alas ja tehdas kalustettua sotaa edeltäneillä työkoneilla, laitoksella palattiin takaisin autojen valmistukseen. Vuoden 1919 lokakuussa pidettyyn Pariisin autonäyttelyyn mennessä, sotaa edeltänyt 14 HP "Type V", oli palannut tuotantoon nelisylinterisellä, 2940 cm3:n moottorilla varustettuna. Valmistajan suurin uutinen Pariisissa oli kuitenkin 4584 cm3 V8-moottorilla varustetun 24 HP "Type A:n" esittely. Owen Clegg oli saanut tämänkin mallin suunnitelmat valmiiksi jo vuonna 1913, mutta Ranskan sotatoimet olivat viivästyttäneet sen valmistuksen aloittamista vuoteen 1919. "Type A:n" ominaisuuksiin kuului neljä vaihdetta eteenpäin ja vuodesta 1920 lähtien nelipyöräjarrut. Innovatiivisuudestaan huolimatta auto ei käynyt kaupaksi kovin hyvin. Tuote ei ollut huono, ajankohta ja yleinen taloustilanne eivät vain yleisestikään suosineet auoteollisuutta, kalliimmista malleista puhumattakaan.

Myös sotaa edeltänyt 16 HP palasi tuotantoon ja se oli Britanniassa valmistajansa parhaiten myynyt malli.

1920-luku - Sunbeam-Talbot-Darracq

Talbot-Darracq 1920

1920-luvun myötä Darracq-merkin ja yhtiön historia kietoutuu yhteen Talbot-merkin kanssa tavalla, joka on eräs autojenvalmistuksen historian mutkikkaimpia.

Vuoden 1919 lokakuussa Darracq osti ranskalais-englantilaisen, Lontooseen rekisteröidyn Clément-Talbot Ltd -yhtiön ja oikeudet sen hallitsemiin British Talbot- ja Talbot -nimiin ja malleihin. Suresnes'ssa valmistettujen autojen nimeksi muutettiin Talbot-Darracq.

Vuonna 1920 Darracq hankki omistuseensa leedsiläisen, ajoneuvojen jousia valmistaneen Jonas Woodhead and Sons -yhtiön.

Elokuussa 1920 A. Darracq Company (1905) Ltd hankki osake-enemmistön wolwerhamptonilaisesta Sunbeam Motor Car Companysta, sulautti sen itseensä ja muodosti uuden S.T.D. Motors Ltd -yhtiön (Sunbeam-Talbot-Darracq).

Vuosina 1920 - 1922 Suresnes'ssa valmistetut autot, samoin Lontoossa valmistetut Talbotit, myydään nimellä Talbot-Darracq.

Vuosina 1923 - 1934 Suresnes'ssa valmistetut autot myydään Ranskassa nimellä Talbot, Britanniaan viedyt autot myytiin nimellä Darracq, jotta ei loukattaisi yhden S.T.D. Motors Ltd:n pääosakkaan, lontoolaisen Clement Talbot Ltd:n oikeuksia. Darracqin tehdas Lontoon Actonissa valmisti autonkoreja STD:n muille merkeille, pääasiassa kuitenkin Lontoon Ladbroke Grovessa sijainneelle Talbotille.

1930-luku - Loppu

Vuoden 1929 aiheuttaman talouslaman ja autojen kysynnän romahtamisen lisäksi STD Motorsia oli jo pidempään vaivannut huonon taloushallinnon aiheuttamat ongelmat. Tytärytiöillä saattoi mm. olla täysin eri tilikaudet sekä keskenään että emoyhtiön kanssa. Lisäksi kahdessa maassa toimivaa ja kauppaa käyvää yhtiötä rasitti Ranskan frangin arvon aleneminen suhteessa Britannian puntaan. 1930-luvun alussa STD Motors päätyi pääoman alaskirjaukseen, mutta kiisti huhut mahdollisesta konkurssista.

Vuonna 1935 yhtiö joutui selvitystilaan ja osa sen tytäryhtiöistä lopetti konkurssin myötä toimintansa. Vuonna 1913 perustettu, keski- ja etelä-Englannissa toimintaansa harjoittanut Rootes Group osti hallintaansa Clement Talbot Ltd:n, Darracq Motor Engineering Co:n, Sunbeam Motor Car Company Ltd:n ja oikeudet Clement-, Talbot- ja Sunbeam -merkkeihin. Virallisena ostajana oli holding-yhtiö Rootes Securities Ltd.

STD Motorsin konkurssin myötä italialainen insinööri ja moottoriteollisuusmies Antonio Lago hankki omistukseensa yhtiön Pariisin Suresnes'ssa sijainneen autotehtaan. Siellä valmistettujen autojen nimeksi muutettiin nyt Talbot-Lago, mutta vuoteen 1939 saakka Britanniaan viedyt autot saivat nimen Darracq, jotta ei oltaisi loukattu Rootes Groupin oikeutta Talbot-nimen käyttöön Britanniassa.

Darracq lakkasi olemasta omana tuotteenaan vuonna 1935, merkkinä se eli vielä muutaman vuoden pidempään, Talbot-merkin historia jatkui lähes yhtä monimutkaisena kuin aiemminkin, kietoutuen Rootes Groupin, Simcan ja Chrysler Europen myöhäisempiin vaiheisiin.

Moottoriurheilu

1932 Talbot Darracq
Henri Béconnais Darracq 40 HP -kilpautossaan, Pariisi-Madrid -autokilpailussa
1927 Talbot-Darracq Grand Prix -auto

Kuten ajoneuvojen valmistajilla on niiden valmistuksen alkuajoista ollut tapana, myös Darracq osallistui aikansa tärkeimpiin autourheilutapahtumiin, lisäksi merkillä ajettiin lukuisia ennätyksiä.

Ensimmäinen autokilpailu, johon Darracq otti osaa, oli katastrofaalisesti päättynyt Pariisi-Madrid -autokilpailu. Keskeytetyn kilpailun tulosluettelossa Darracqin parhaana sijoituksena on ranskalaisen Paul Baras'n saavuttama 10. sija.

Yritys saavuttaa vuoden 1904 Gordon Bennett Trophyn voitto, ei myöskään tuottanut tulosta. Sääntöjen mukaan kilpailuun osallistuttiin omaa maataan edustaen ja jokaisella maalla oli oikkeus ilmoittaa kolme edustajaa. Vuoden 1904 Gordon Bennett Cupissa Opel Darraqilla ajanut saksalainen Fritz von Opel joutui keskeyttämään kipailun.

Marraskuun 13. päivänä vuonna 1904 ranskalainen kilpa-ajaja Paul Baras ajoi Darracq Gordon Bennettillä Belgian Ostendissa uudeksi maanopeusennätykseksi lukeman 168,22 km/h.

Vuoden 1905 kilpa-auto oli lupauksia herättävä. Voimanlähteenä siinä oli 200-hevosvoimainen, 22,5-litrainen OHV-V8 -moottori, joka oli saatu yhdistämällä kaksi Bennett Trophy -moottoria yhteen. Kyseinen auto on yksi ensimmäisistä, vartavasten ennätysten rikkomista varten valmistetuista erikoisautoista. Joulukuun 30. päivänä vuonna 1905 ranskalainen kilpa-ajaja Victor Hémery ajoi tällä autolla, Ranskan Arles'ssa, lentävän kilometrin uudeksi ennätysnopeudeksi 176,46 km/h.

Darracq V8 Special laivattiin vuonna 1906 Atlantin toiselle puolen, Floridan Ormond Beachille, joka oli tuolloin suosittu maanopeusennätys-yritysten ajopaikka. Darracqille mitattiin merkin uusi ennätysnopeus, 197,06 km/h. Tämä ei kuitenkaan riittänyt "1906 King of Speed" -tittelin saavuttamiseen. Nopeusennätys kirjattiin Stanley Rocket -höyryautolla ajaneen amerikkalaisen Fred Marriottin nimiin. Paluumatkalla Eurooppaan auto myytiin tunnetun panimosuvun edustajalle, Sir Algernon Lee Guinnessille, joka ajoi autolla useita ennätyksiä, ennenkuin se siirrettiin eläkkeelle, mäntävaurion vuoksi, vuonna 1909. Kyseinen V8 Special entisöitiin vuonna 2005, voimanlähteenä autossa on edelleen sen alkuperäinen moottori.

Darracqilla saavutettiin ykkössijat vuosina 1905 ja 1906 New Yorkin Long Islandilla ajetuissa Vanderbilt Cup -kisoissa, molemmilla kerroilla kuljettajan toimi ranskalainen Louis Wagner, ajokkinaan 12,7-litrainen 100-hevosvoimainen kilpuri. Darracq voitti myös vuonna 1906 ajetun Cuba Cupin. Vaikka kyseinen auto oli tuolloin kuubalaisomistuksessa, sen kuljettajana toimi ranskalainen Victor Etienne Demogeot.

Vuonna 1908 Darracqit ottivat toisen, kolmannen ja seitsemännen sijan Isle of Manin Four Inch Coursella ajetussa autokilpailussa. Vuonna 1912 Malcolm Campbell osallistui Darracqilla Brooklandsin radalla pidettyyn autokilpailuun.

Talbot-Darraq GP -kilpa-autot jatkoivat yhtiön perinteikästä kilpauraa läpi 1920-luvun ja 1930-luvun alun.

Aiheesta muualla

Historia ja tuotteet
Brighton-Early : Darracq
Darracq- ja Opel Darracq -videoita
Talbot-Darracq -videoita

Lähteet

Grace's Guide, British industrial history - Darracq
Darracq History - Unique Cars And Parts
Darracq - Vintage & Veteran Cars
Land speed record - Fact Index
Algernon Lee Guinness - Historic Racing]
1906 Cuban International Road Race | First Super Speedway

Flag of France.svg.png Ranskalaiset automerkit vuoteen 1904

Ache | Ader | Ailloud | Ailloud & Dumont | Allard-Latour | Aléron | Amédée Bollée (1873–1881) | Amédée Bollée (1885–1922) | Amiot | Amiot-Peneau | André Py | Anglo-French | Ardent | Ariès | Aster | Atlas | Audibert-Lavirotte | Augé | Austral | Auto Léger | Automobilette (1899–1903) | Automobilette (1902–1902) | Automotette | Automoto | Averly | Baille-Lemaire | Bailleau | Bailleul | Bardon | Barré | Barrière | Bauchet | Baudier | Bégot & Cail | Bégot & Mazurié | Benois & Damas | Bérard | Berliet | Berret | Bertrand | BGS | Blondel-Crépin | Boissaye | Bolide | Bonneville | Borittier | Bouhey | Boulet | Bourguignonne | Boursaud | Bouvier-Dreux | Boyer | Bozier | Bravo | Brierre | Briest-Armand | Brillié | Brouhot | Brulé-Ponsard | Bruneau | Buat | Buffaud & Robatel | Cambier | Cardinet | Caron | CGV | Chaboche | Chainless | Champrobert | Charentaise | Charles Richard | Chenard-Walcker | Chenu | Claudius | Clément | Clément-Bayard | Cochot | Cohendet | Colliot | Comiot | Concordia | Contal | Corméry | Cornilleau & Sainte-Beuve | Corre | Côte | Cottereau | Créanche | Crouan | Cyrano | D & B | Darracq | De Boisse | De Dietrich | De Dion-Bouton | De Lansalut | De Riancey | De Salvert | Decauville | Deckert | Delahaye | Delamare-Deboutteville | Delaugère & Clayette | Delaunay-Belleville | Dewald | Diamant | Dinin | Doctoresse | Doré | Ducroiset | Dumas | Dupressoir | Durey-Sohy | Éclaire | Élan | Eldin & Lagier | Électromotion | Empress | Énergie | Éole | Esculape | Européenne | Express | Farman | Farman-Micot | Faugère | Fernandez | Filoque | Filtz | Fisson | Foucher et Delachanal | Fouillaron | Gaillardet | Gallet et Itasse | Garcin | Gardner | Gardner-Serpollet | Gauthier | Gautier | Gautier-Wehrlé | Gazelle | Georges Richard | Georges Ville | Gillet-Forest | Gladiator | GMCC | Gobron | Gobron-Brillié | Goujon | Gramme | Grégoire | Grousset | Guédon | Guerraz | Guerry et Bourguignon | Guy | Hanzer | Hautier | Heilmann | Helvetia | Henri-Dubray | Henriod | Hérald | Hidien | Hotchkiss | Hugot | Hurtu | Impetus | Janvier | Jean Piat | Jeanperrin | Jeantaud | Jenatzy | Jussy | Juzan | Klaus | Knap | Knowles-Chain | Koch | Korn et Latil | Kriéger | L & B | L’Ardennaise (1900–1903) | L’Ardennaise (1901–1905) | L’Automotrice | L’Élégante | La Buire | La Diva | La Fauvette | La Française | La Guerrière | La Lorraine | La Minerve | La Nationale | La Nef | La Sirène | La Va Bon Train | Lacoste & Battmann | Laffly | Laigle | Lambert | Laspougeas | Lassougade | Laurent | Laurent et Touzet | Lavie | Le Blon | Le Brun | Le Métais | Legrand | Legros | Léo | Léon Bollée | Lepape | Levenn | Libéria | Louet | Luc Court | Lufbery | Lunant | Maillard | Maison Parisienne | Malicet & Blin | Malliary | Manon | Marot-Gardon | Mass | Mégy | Meynier-Legros | Mieusset | Mignonette | Mignonette-Luap | Mildé | Mildé et Mondos | Millot | MLB | MLT | Morel | Morisse | Mors | Mot et Saralegui | Motobloc | Mutel | Nancéienne | Naphtolette | Napoleon | Nègre | Noël Bénet | Omega | Onfray | Otto | Ouzou | Panhard & Levassor | Pantz | Papillon | Parent-Lacroix | Parisienne | Pascal | Passy-Thellier | Patin | Patin et Requillard | Peillon | Penelle | Perfecta | Petigars Prat Carrabin | Peugeot | Phébus | Pierre Roy | Pilain | Pivot | Pluton | Ponsard-Ansaloni | Prosper-Lambert | Prunel | Quo Vadis | Radia | Ramus | Raouval | Ravel (1900–1902) | Ravel (1901–1902) | Regal | Regina | Renault | Renaux | Reymond | Reyrol | Rhéda | Richard-Brasier | Riegel | Rigal | Ripert | Rivat & Bouchard | Roche-Brault | Rochet | Rochet Frères | Rochet-Schneider | Roger | Rossel (1898–1899) | Rossel (1903–1926) | Rouxel | Sage | Sautel et Séchaud | Schaudel | Seng et Henry | Serpollet | SFAT | Shephard | Société Manufacturière d’Armes | Solignac | Soncin | Stella | Sultane | Tatin | Tauzin | Tenting | Terrot | Teste & Moret | Thieulin | Thorn et Hogan | Tony Huber | Tourand | Tourey | Triouleyres | Turcat-Méry | Turgan-Foy | Underberg | Vagnon et Canet | Vallée | Vauzelle-Morel | Védrine | Véhel | Vermorel | Vilain | Villeneuve | Vinet | Vinot & Deguingand | Vousemoi | Wacheux | Wehrlé-Godard et Desmarais | Werner | Westinghouse

Flag of France.svg.png Ranskalaiset automerkit vuodesta 1905 vuoteen 1918

Abeille | Accary | Ader | Ageron | Aiglon | Ajax | Alba | Albatros | Alcyon | Alda | Alliance | Alva | AM | Amédée Bollée | Ampère | Anglo-Sphinx | Antoinette | Ariane | Ariès | Arista | Arros | Ascot | Astahl | Aster | Audax | Austral | Auto Léger | Auto Pratique | Auto-Poney | Automobilette | Automoto | Autorette | Bailleau | Baillereau | Bailleul | Barré | Barriquand-Schmitt | Baudouin-Radia | BB | Béatrix | Beaumont | Bébé | Bédélia | Bekka | Bellanger | Berliet | Berthier | Besseyre et Rayne | Bignan | Blondel-Crépin | Bolide | Bondis | Borderel-Cail | Boty’s | Boyer | Bozier | Brasier | Breese | Breguet | Brillié | Brouhot | Bruneau | Buat | Buchet | Burlat | Busson | Busson-Bazelaire | Busson-Dedyn | Cambier | Caplet | Cardina | Cardinet | CAT | Celtic | Certain | César | CGV | Chaboche | Chambon | Chameroy | Champrobert | Charlon | Charron | Chenard-Walcker | Chenu | CID | Civelli de Bosch | CLC | Clem | Clément-Bayard | Clesse | Cognet de Seynes | Cohendet | Coignet | Coll-Habert et Sénéchal | Contal | Cornilleau | Cornilleau & Sainte-Beuve | Cornu | Corre | Corre-La Licorne | Corre-Le Cor | Côte | Cottereau | Cottin & Desgouttes | Coudert | Couverchel | Créanche | Crespelle | Culmen | Cupelle | CVR | Darracq | De Bazelaire | De Dietrich | De Dion-Bouton | De la Myre-Mory | De Salvert | Decauville | Deckert | Delacour | Delage | Delahaye | Delaugère & Clayette | Delaunay-Belleville | Delta | Demeester | Deschamps | Desgouttes | Dewald | Dexter | DFP | Diamant | Diederichs | Dinin | Dolorès | Dorey | Doriot-Flandrin | Dragon | DSPL | DSR | Duhanot | Dumont | Dupressoir | Éclair | Elburn-Ruby | Électromotion | Elva | Emeraude | ENV | Épalle | Eudelin | Eureka | EVM | Excelsior | Express | FAL | Farcot et Olivier | Féron et Vibert | Fidélia | FL | Flying Star | Fouillaron | Fournier | Fox | Frangar | Gabriel | Gallia Electric | Galliot | Garcin | Gardner-Serpollet | Gauthier | Gautier | GEM | Georges Roy | Georges Ville | GEP | Gignoux | Gillet-Forest | Girardot | Gladiator | Gnome | Gobron | Gracile | Grégoire | Griffon | Grousset | Guerry et Bourguignon | Guilick | Guillemin | Guillierme | Guy | Hammond Mouter | Harding | Harlé et Cie | Hautier | Hedea | Helbé | Henriod | Hérald | Herdtlé-Bruneau | Héres | HK | HL | Home | Horse Shoe | Hotchkiss | HP | Huffit | Hugot & Pecto | Hurtu | Ibis | Ispano-Francia | Ivry | Jack Enders | Jean Bart | Jeantaud | Jou | Jouve | JP | Knap | Koechlin | Kriéger | L & B | L'Ardennaise | L’Autovapeur | L’Élégante | La Buire | La Durance | La Flèche | La Fleur des Champs | La Fleurantine | La Française | La Gauloise | La Gazelle | La Joyeuse | La Minerve | La Mouette | La Nef | La Perle | La Ponette | La Roulette | La Torpille (1907–1923) | La Torpille (1912–1913) | La Trotteuse | La Va Bon Train | La Valkyrie | La Violette | Labor | Lacoba | Lacoste & Battmann | Lacour | Lambert | Laurent | Lavie | Le Gui | Le Métais | Le Zèbre | Leda | Legrand | Legros | Léon Bollée | Léon Dussek | Léon Laisne | Lepape | Leroy | Lespinasse | Leyat | Lion-Peugeot | LM (1911–1915) | LM (1913–1913) | Lorraine-Dietrich | Louet | Louvet | Luc Court | Lunant | Lurquin-Coudert | Lutèce | Luxior | Magali | Mahout | Majola | Manon | Marbais & Lasnier | Marie de Bagneux | Marot-Gintrac | Marvel | Mascot | Mass | Mendelssohn | Mercédès-Électrique | Mercédès-Mixte | Métropolitaine | MGP | MGR | Mieusset | Mildé | Mildé-Gaillardet | Minima | Miolans | Mira | Molle | Mom | Monet et Goyon | Monnier | Montier | Moreny | Morisse | Mors | Motobloc | Mozota | Mutel | Nardini | Niclausse | Noël | Nordenfelt | Obus | Onfray | Orel | Otto | Ours | Panhard | Papillon | Parant | Parent | Passy-Thellier | Pax | Petit | Peugeot | Phénix | Philos | Pierre Roy | Pierron | Pilain | Pivot | Ponts Moteurs | Porthos | Poupée | Prima | Prod’Homme | Prosper-Lambert | Prunel | Quentin | Rabœuf | Radia | Rebour | Regina | Regner | Reinhard | Renault | Reyrol | Rip | Rivierre | Robinet | Rochet | Rochet-Schneider | Rolland-Pilain | Ronteix | Rossel | Roussel | Rousson | Ruby | SAF | Sage | Saïga | Sanchis | Sautter-Harlé | S.C.A.P. | SCAR | Scott | SEM | Sidéa | Sigma | Simplicia | Sinpar | Sizaire-Berwick | Sizaire-Naudin | Souriau | Sphinx | Sphinx-Globe | SPMA | Stabilia | Stimula | Suère | Sultane | Super | Svelte | SVP | TAM | Terrot | Th. Schneider | Thieulin | Thomson | Tony Huber | Tourand | Tribet | Truffault | Tuar | Turcat-Méry | Turgan-Foy | Tweenie | Ultima | Ultramobile | Underberg | Unic | Ursus | Utilitaire | VATE | Vauzelle | Védrine | Vermorel | Vinot & Deguingand | Violet-Bogey | Vulpès | Wacheux | Werner | Westinghouse | Weyher et Richemond | Zeddeco | Zedel | Zénia | Zénith

Flag of France.svg.png Ranskalaiset automerkit vuodesta 1919 vuoteen 1930

AAA | Able | AEM | Ajams | Alba | Alcyon | Alda | Alma | Alphi | Alva | Amédée Bollée | Amilcar | AN | Angeli | Anglo-Sphinx | Antony | Ariès | Armor | Arzac | AS (1921–1921) | AS (1924–1928) | ASS | Astatic | Astra | Automobilette | Autram | Axona | Baby Silvestre | Ballot | Bama | Barré | Barrellier | Barron-Vialle | Béchereau | Beck | Bédélia | Bell | Bellanger | Benjamin | Benova | Bergé | Berliet | Best | Bignan | Billard | Blériot | BNC | Bobby-Alba | Bourgeois-Magnin | Bozier | Brasier | Breese-Paris | Buc | Bucciali | Buchet | Bugatti | Butterosi | Caban | Cadix | Caffort | Carmier | Carteret | Causan | Celtic | Chaigneau-Brasier | Chapuis-Dornier | Charron | Chenard-Walcker | Christiane Huit | CIME | Citroën | Classic | Claude Delage | Claveau | Clément-Bayard | Clément-Rochelle | CM | Coadou-Fleury | Cognet de Seynes | Colda | Collet-Anzani | Colombe | Constantinesco | Coq | Corona | Corre-La Licorne | Cottin & Desgouttes | Crespelle | Croissant | Cyclauto | D’Aux | D’Yrsan | Dalila | Darmont | Darracq | De Bazelaire | De Cézac | De Dion-Bouton | De Lavaud | De Marçay | De Sanzy | Deguingand | Delacour | Delage | Delahaye | Delaugère & Clayette | Delaunay-Belleville | Delfosse | Delpeuch | Derby | Desmoulins | Dewald | DFP | DFR | Dhumbert | Diable | Donnet | Donnet-Zedel | Éclair | EHP | Einaudi | Électricar | Elfe | Elgé | Elysée | Eolia | Exau | Farman | Fasto | Favier | FMJ | Fonck | Fonlupt | Fordinette | Forgeot-Trayssac | Forster | Fox | FR | Françon | Galba | Gallica | GAM | Gamma | GAR | Gauthier | Gendron | Génestin | Georges Irat | Georges Roy | Gérard | GFN | Giesberger | Gladiator | GM | GN-Giovanelli | Gnôme et Rhône | Gobron | Godet | Grégoire | Griffon | Grouesy | GRP | Guilick | Guyot | Hainsselin | Harris-Léon Laisne | Heinis | Henou | Hinstin | Hotchkiss | Huascar | Hurtu | Induco | Ipsi | Ispano-Francia | Jack Enders | Jack Sport | Jacquemont | Jacques Muller | Janémian | Janoir | Janvier | Jean Gras | JG Sport | Jou | Jouffret | Jourdain | Jousset | Julien | Kévah | Kiddy | La Buire | La Confortable | La Gazelle | La Marne | La Perle | La Ponette | La Torpille | Laetitia | Lafitte | Lambert | LB | Le Cabri | Le Favori | Le Maître et Gérard | Le Méhari | Le Roitelet | Le Roll | Le Tigre | Le Zèbre | Léon Bollée | Léon Laisne | Léon Max | Leyat | Lombard | Lorraine | Lorraine-Dietrich | Louis Chenard | Luc Court | Lucien Bollack | Lugly | Madou | Madoz | Majestic | Majola | Major | Marguerite | Marquez | MASE | Mass | Mathis | Matthey et Martin | Mauve | Max | Messier | Michel | Michel Irat | Michel Un | Micron | MJ | Molla | Monet et Goyon | Monitor | Monotrace | Montier | Morano-Marguerite | Morris-Léon Bollée | Mors | Motobloc | Mouette | Mourre | MS | Musurus | Ninon | Noël | Octo | Oméga | OP | Orial | Panhard | Panthère | Parvillé | Patri | Paul Ménard | Paulet | Pégase | Perreau | Pestourie et Planchon | Peugeot | Phébus | Philos | Phrixus | Pierron | Pilain (1902–1920) | Pilain (1930–1931) | Poirier | Quo Vadis | Radior | Rally | Ratier | Ravel | Raymond | Regina | Reginette | Renault | Revol | Reyrol | RH | Robert Serf | Rochet-Schneider | Rolland-Pilain | Rosengart | Rossel | Royal-Tolosa | Ruby | Ryjan | Salmson | Sandford | Santax | SARA | SAS | Satme | S.C.A.P. | Schmidlin | Secqueville-Hoyau | Sénéchal | SICAM | Sidéa | Sidéa-Jouffret | Sigma | Silva-Coronel | Sima-Standard | Sima-Violet | Simplex | Six | Sizaire Frères | Sizaire-Berwick | Sizaire-Naudin | Skriva | SLIM | Soriano-Pedroso | SPAG | Sphinx | Spidos | Stabilia | Suère | SUP | Swan | Sylphe | T & M | Talbot | Talbot-Darracq | TAM | Th. Schneider | Tholomé | Thomson | Tic-Tac | Tom Pouce | Tracta | Traction Aérienne | Train | Trident | Tuar | Turcat-Méry | Unic | Utilis | Vagova | Vaillant | Vermorel | Victrix | Villard | Vinot & Deguingand | Viratelle | Virus | Voisin | Voltor | Wattel-Mortier | Weler | Zedel | Zeiller & Fournier | Zénia | Zévaco | ZIM