Drifting

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 16. marraskuuta 2011 kello 14.25 – tehnyt David1981 (keskustelu | muokkaukset) (Aiheesta muualla)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drifting -messut Atlantassa vuonna 2005.

Drifting on Japanissa alkunsa saanut autoharrastus. Driftingin idea on ajaa sivuluisussa mahdollisimman suuressa kulmassa koko radan leveyttä hyödyntäen niin suurella nopeudella kuin mahdollista.

Yleistä[muokkaa]

Ensin driftingiä ajettiin mutkaisilla vuoristoteillä, mutta nykyään se keskittyy kuitenkin suljetuille radoille. Drifting-autot ovat takavetoisia ja usein japanilaisia. Suosituimpia ovat Nissanin Silviat S13, S14 (S13 ja S14 tunnetaan Euroopassa paremmin nimellä Nissan 200SX) ja S15, Nissanin takavetoiset GTS-T Skylinet sekä Mazdan RX-7. Ehkä legendaarisin drifteri on Toyotan Hachiroku (AE86), meillä Corolla GT, joilla driftataan edelleen ahkerasti. Japanilaiset autot ovat driftaajien suosiossa esimerkiksi siitä syystä että niitä on tarpeeksi tehokkaina helppo viedä luisussa kaasulla kääntäen, toisin kuin joitakin eurooppalaisia takavetoautoja joilla kulmat ovat usein loivempia jyrkän pitorajan vuoksi. Muista kuin japanilaisista autoista suosituimpia ovat amerikkalaiset muskeliautot kuten Dodge Charger SRT sekä Ford Mustang. Auto saadaan helpoiten luisuun vetäisemällä käsijarru nopeasti hetkeksi ylös, samalla nostetaan kierroksia, vapautetaan käsijarru ja auto on luisussa. Muita tekniikoita ovat mm. ns. Scandinavian Flick, jossa autoa käännetään ennen mutkaa nopeasti vastakkaiseen suuntaan, ja sitten mutkan suuntaan, jolloin perä lähtee luisuun, sekä Clutch Kick, jossa kytkintä painetaan nopeasti kierrosten nostamiseksi, joka saa vetävät renkaat, driftingissä takarenkaat, luisumaan.

D1 Drift -kilpailusarja on saavuttanut parin viime vuoden aikana suosiota myös Japanin ulkopuolella erityisesti Yhdysvalloissa. Suomessa driftingiä on tähän asti ajettu vasta näytösluonteisesti, mutta tulevana kesänä Radalle.com -tapahtumissa ajetaan driftauksen SM-osakilpailuja.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Drifting-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.