Ero sivun ”Edsel Ford” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Rivi 6: Rivi 6:
  
 
Pienenä koululaisena, Detroit University Schoolissa, Edsel kirjoitti esseitä autoista ja niiden valmistamisesta. Hän vietti koulun jälkeen aikaa Fordin tehtaiden toimistolla, liimaten postimerkkejä kirjeisiin ja juosten pikku askareita. 12-vuotiaana Edsel sai ensimmäisen oman auton, [[Ford Model N|Malli N]] Runaboutin. Tästä kolhosta autosta hän alkoi muovaamaan hienostuneemman näköistä. Edselillä oli silmää kauneudelle ja näkemys siitä, miltä auton tulee näyttää. Hän toteutti näitä visioitaan useassa itse muovaamassaan mallissa. Edsel Ford voidaan nähdä sekä teollisen muotoilun että yksilöllisen kustomoinnin edelläkävijänä. Edsel lopetti koulunkäynnin vuonna 1912, siirtyäkseen isänsä yhtiön palvelukseen.
 
Pienenä koululaisena, Detroit University Schoolissa, Edsel kirjoitti esseitä autoista ja niiden valmistamisesta. Hän vietti koulun jälkeen aikaa Fordin tehtaiden toimistolla, liimaten postimerkkejä kirjeisiin ja juosten pikku askareita. 12-vuotiaana Edsel sai ensimmäisen oman auton, [[Ford Model N|Malli N]] Runaboutin. Tästä kolhosta autosta hän alkoi muovaamaan hienostuneemman näköistä. Edselillä oli silmää kauneudelle ja näkemys siitä, miltä auton tulee näyttää. Hän toteutti näitä visioitaan useassa itse muovaamassaan mallissa. Edsel Ford voidaan nähdä sekä teollisen muotoilun että yksilöllisen kustomoinnin edelläkävijänä. Edsel lopetti koulunkäynnin vuonna 1912, siirtyäkseen isänsä yhtiön palvelukseen.
 +
 +
==Ura==
 +
Edsel omasi enemmän kiinnostusta näyttäville [[Auto|autoille]] kuin isänsä Henry. Tämä oli todennäköisesti yhtenä vaikuttimena hänen hankkiessaan [[Lincoln|Lincoln Motor Companyn]] Fordin omistukseen vuonna 1922. Edselin mieltymys [[Urheiluauto|urheiluautoihin]] näkyi myös hänen omissa autovalinnoissaan. Hän mm. osti ensimmäisen Yhdysvaltoihin tuodun [[MG]]:n. Vuonna 1932 hänen omistuksessaan oli alumiinipellistä erikoistyönä häntä varten valmistettu veneperäinen speedster, jonka suunnittelusta vastasi Fordin ensimmäinen varsinainen designeri, [[Eugene Turenne Gregorie|E.T. (Bob) Gregorie]]. Tässä autossa oli monia design-kikkoja, joita ei siihen aikaan vielä yleisesti autonvalmistuksessa käytetty ja monia niistä on sovellettu mukaeltuna Fordin myöhemmin valmistamissa malleissa.[[http://www.conceptcarz.com/vehicle/z17516/Ford-Special-Speedster.aspx]] Tässä autossa oli voimanlähteenä Fordin upouusi [[Ford Flathead -moottori|sivuventtiili-V8]]-moottori, joka oli ensimmäinen hinnaltaan edullinen massavalmistettu V8-moottori. Monet alan harrastajat sekä autohistorioitsijat pitävät tätä Edsel Fordin -32 Speedsteriä kaikkien aikojen ensimmäisenä "Hot Rod"-autona. Kaksi vuotta myöhemmin Edsel suunnitteli uuden, matalalinjaisella alumiinikorilla varustetun speedsterin. Tämä kustom-malli antoi monia vaikutteita ensimmäiselle [[Lincoln Continental]]ille.[[http://www.autoblog.com/2012/04/06/edsel-fords-1934-model-40-special-speedster]]
 +
 +
Tultuaan Fordin pääjohtajaksi Edsel puhui jatkuvasti tuoreemman mallin tarpeesta, korvaamaan jo tuolloin ikääntynyt [[Ford Model T|Malli-T]], mutta yhtiössä todellista päätösvaltaa käyttänyt Henry Ford tyrmäsi toistuvasti tällaiset ehdotukset. 1920-luvun lopulla markkinaosuuksien hupeneminen pakotti Henryn vihdoin taipumaan uuden mallin, Ford Malli-A:n, esittelyyn.
 +
 +
Henry Ford vastasi uuden, vuonna 1927 esitellyn, [[Ford Model A#1927 Model A |Malli-A]]:n teknisestä puolesta kun taasen korin design on Edselin, sekä yhtiön unkarilaissyntyisen suunnittelijan, [[József Galamb]]in käsialaa. Edsel taivutteli isänsä hyväksymään uuteen malliin kaikkiin neljään pyörään vaikuttavan mekaanisen [[Jarrut|jarrujärjestelmän]] sekä autonvalmistamisen valtavirtausta edustaneen [[Käsivalintainen vaihteisto#Synkronoimattomat vaihteistot |siirtopyörävaihteiston]], Fordin perinteisesti käyttämän planeettavaihteiston sijalle. Näistä aineksista syntyi Malli-A, joka oli täydellinen menestys. Neljän valmistusvuotensa aikana sitä myytiin neljä miljoonaa kappaletta.
 +
 +
Yhtiön pääjohtajana Edsel Ford oli usein eri mieltä isänsä kanssa ja tämän takia hän joutui myös usein isänsä jyräämäksi ja nöyryyttämäksi. Isän ja pojan suhde oli kyllä läheinen, mutta myös täynnä valtakamppailua. Vaikka Henry käytännössä sanoi Ford Motor Companyssa viimeisen sanan, onnistui Edsel usein vastavetona tekemään päätöksiin viime hetken muutoksia. Hän mm. perusti [[Mercury]]-automerkin ja [[Lincoln-Zephyr|Lincoln Zephyr]]- sekä [[Lincoln Continental]]-mallit ovat pitkälti hänen visioimiaan. Hänen ansiokseen on luettavissa myös panostaminen Ford Motor Companyn Amerikan ulkopuolisiin tehtaisiin sekä mallien modernisointi mm. [[Hydrauliset jarrut|hydraulisilla jarruilla]].
  
 
==Lähteet==
 
==Lähteet==

Versio 15. tammikuuta 2013 kello 13.18

Edsel Bryant Ford.jpg

Edsel Bryant Ford ( 6. marraskuuta 1893 – 26. toukokuuta 1943 ) oli Ford Motor Companyn perustajan, Henry Fordin ainoa jälkeläinen. Edsel toimi yhtiön pääjohtajana vuodesta 1919 vuoteen 1943.

Lapsuus- ja nuoruus

Edsel Fordia pystyi hyvällä syyllä kutsumaan uuden aikakauden lapseksi. Hänen syntymänsä aikaan maailmalla alkoi kuulua ääni, jonkalaista ei siihen mennessä ihmiskorva ollut kuullut, polttomoottorin ääni. Edsel oli kuusiviikkoinen, hänen isänsä koekäyttäessä ensimmäistä moottoriaan perheen asunnossa. Ja hän ei ollut vielä kolmeakaan vuotta vanha, kun hän oli mukana isänsä auton koeajolla, heinäkuun 4. päivänä vuonna 1896. Lapsena Edsel oli hyvin vahvasti kiinnostunut autoista ja niiden muodoista. Ei liene vain sattumaa, että hänen varhaiset autoja esittävät piirrustuksensa ovat vuodelta 1903, Ford Motor Companyn perustamisvuodelta.

Pienenä koululaisena, Detroit University Schoolissa, Edsel kirjoitti esseitä autoista ja niiden valmistamisesta. Hän vietti koulun jälkeen aikaa Fordin tehtaiden toimistolla, liimaten postimerkkejä kirjeisiin ja juosten pikku askareita. 12-vuotiaana Edsel sai ensimmäisen oman auton, Malli N Runaboutin. Tästä kolhosta autosta hän alkoi muovaamaan hienostuneemman näköistä. Edselillä oli silmää kauneudelle ja näkemys siitä, miltä auton tulee näyttää. Hän toteutti näitä visioitaan useassa itse muovaamassaan mallissa. Edsel Ford voidaan nähdä sekä teollisen muotoilun että yksilöllisen kustomoinnin edelläkävijänä. Edsel lopetti koulunkäynnin vuonna 1912, siirtyäkseen isänsä yhtiön palvelukseen.

Ura

Edsel omasi enemmän kiinnostusta näyttäville autoille kuin isänsä Henry. Tämä oli todennäköisesti yhtenä vaikuttimena hänen hankkiessaan Lincoln Motor Companyn Fordin omistukseen vuonna 1922. Edselin mieltymys urheiluautoihin näkyi myös hänen omissa autovalinnoissaan. Hän mm. osti ensimmäisen Yhdysvaltoihin tuodun MG:n. Vuonna 1932 hänen omistuksessaan oli alumiinipellistä erikoistyönä häntä varten valmistettu veneperäinen speedster, jonka suunnittelusta vastasi Fordin ensimmäinen varsinainen designeri, E.T. (Bob) Gregorie. Tässä autossa oli monia design-kikkoja, joita ei siihen aikaan vielä yleisesti autonvalmistuksessa käytetty ja monia niistä on sovellettu mukaeltuna Fordin myöhemmin valmistamissa malleissa.[[1]] Tässä autossa oli voimanlähteenä Fordin upouusi sivuventtiili-V8-moottori, joka oli ensimmäinen hinnaltaan edullinen massavalmistettu V8-moottori. Monet alan harrastajat sekä autohistorioitsijat pitävät tätä Edsel Fordin -32 Speedsteriä kaikkien aikojen ensimmäisenä "Hot Rod"-autona. Kaksi vuotta myöhemmin Edsel suunnitteli uuden, matalalinjaisella alumiinikorilla varustetun speedsterin. Tämä kustom-malli antoi monia vaikutteita ensimmäiselle Lincoln Continentalille.[[2]]

Tultuaan Fordin pääjohtajaksi Edsel puhui jatkuvasti tuoreemman mallin tarpeesta, korvaamaan jo tuolloin ikääntynyt Malli-T, mutta yhtiössä todellista päätösvaltaa käyttänyt Henry Ford tyrmäsi toistuvasti tällaiset ehdotukset. 1920-luvun lopulla markkinaosuuksien hupeneminen pakotti Henryn vihdoin taipumaan uuden mallin, Ford Malli-A:n, esittelyyn.

Henry Ford vastasi uuden, vuonna 1927 esitellyn, Malli-A:n teknisestä puolesta kun taasen korin design on Edselin, sekä yhtiön unkarilaissyntyisen suunnittelijan, József Galambin käsialaa. Edsel taivutteli isänsä hyväksymään uuteen malliin kaikkiin neljään pyörään vaikuttavan mekaanisen jarrujärjestelmän sekä autonvalmistamisen valtavirtausta edustaneen siirtopyörävaihteiston, Fordin perinteisesti käyttämän planeettavaihteiston sijalle. Näistä aineksista syntyi Malli-A, joka oli täydellinen menestys. Neljän valmistusvuotensa aikana sitä myytiin neljä miljoonaa kappaletta.

Yhtiön pääjohtajana Edsel Ford oli usein eri mieltä isänsä kanssa ja tämän takia hän joutui myös usein isänsä jyräämäksi ja nöyryyttämäksi. Isän ja pojan suhde oli kyllä läheinen, mutta myös täynnä valtakamppailua. Vaikka Henry käytännössä sanoi Ford Motor Companyssa viimeisen sanan, onnistui Edsel usein vastavetona tekemään päätöksiin viime hetken muutoksia. Hän mm. perusti Mercury-automerkin ja Lincoln Zephyr- sekä Lincoln Continental-mallit ovat pitkälti hänen visioimiaan. Hänen ansiokseen on luettavissa myös panostaminen Ford Motor Companyn Amerikan ulkopuolisiin tehtaisiin sekä mallien modernisointi mm. hydraulisilla jarruilla.

Lähteet

http://corporate.ford.com/our-company/heritage/innovators-news-detail/652-edsel-ford Edsel Ford Brought Design and Elegance to Ford Motor Company Vehicles
http://www.autoblog.com/2012/04/06/edsel-fords-1934-model-40-special-speedster/ Edsel Ford's Custom 1934 Model 40 Speedster
http://www.fordhouse.org/History/The+Ford+Family-13.html The Ford Family