FSM Beskid

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Beskid
Valmistaja ja valmistusmaa: FSM, Puola
Luokka: A-segmentti
Kori: 2-ovinen hatchback
Moottori: Fiat 126:n muokattu moottori
Huippunopeus: 120 km/h
Kiihtyvyys: ? s (0-100 km/h)
Iskutilavuus: 600 - 700 cm³
Teho: n. 20 - 30 hv
Voimanvälitys: takaveto
Hintaluokka: -
Edeltäjä: FSM 126P
Seuraaja: -
Saman luokan autoja: Fiat 126

FSM Beskid on puolalainen konseptiauto, jonka tarkoitus olisi ollut korvata vanha Polski-Fiat 126p. Beskidin suunnittelu annettiin tehtävä annettiin Bosmal-nimiselle yritykselle, joka oli perustettu 1972. Bosmal oli käytännössä FSM:n tytäryhtiö. Beskidin suunnittelu aloitettiin vuonna 1981, ja suunnittelua johti insinööri Wieslaw Wiatrak. Vuonna 1983 valmistui ensimmäinen prototyyppi.

Beskidin erikoisuus oli sen suhteellisen kaunis ja aerodynaaminen kori, jonka oli suunnitellut Varsovan akatemia. Beskidin kori poikkeuksellisesti tuulitunnelitestattu, ja tuloksena oli nykyäänkin hyvä arvo 0,29. Tämä tuotti Beskidille pienen kulutuksen, puolalaiset ilmoittivat kulutukseksi uskomattomat 3,9 litraa sadalla kilometrillä 90 km/h keskinopeudella. Beskid näytti aika samankaltaiselta kuin Renault Twingo.

Beskidistä tehtiin noin seitsemän prototyyppiä, jotka olivat kaikki vajaat 3,5 metriä pitkiä. Beskidissä oli alkujaan vanhanaikaisesti rumpujarrut joka pyörässä, mutta myöhemmin tuli tilalle levyjarrut eteen. Beskidissä oli kokonaan erillinen jousitus, edessä joustintuet. Melkein kaikissa Beskideissä oli Polski-Fiat 126p:stä muokattu moottori, joka tuotti vähintään 20 kW, joka on aika vähän jopa Beskidin pieneen painoon (alle 700 kg) nähden. Beskidin huippunopeus oli 120 km/h, joka oli vähän vastaaviin länsimaisiin tuotteisiin nähden.

Beskid oli teknisesti lähellä vanhaa Polski-Fiat 126p -autoa, mutta koritekniikka oli modernia ja tilaa oli paljon. Beskidin ajateltiin myöhemmin varustaa paremmalla moottorilla, mutta koko auto ei päässyt tuotantoon, koska Fiat toi valmistukseen modernimman Cinquecenton.

Lähde

Katso myös

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian FSM_Beskid-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.