Ford Scorpio mk1

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 21. marraskuuta 2016 kello 17.16 – tehnyt Vaux (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Scorpio
Ford Scorpio mk1
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Flag of Germany.svg.png Saksa
Valmistusaika 19851994
Luokka
Kori 5-ovinen Hatchback
4-ovinen Sedan
5-ovinen Farmari
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori Bensiini:
1,796 cc Pinto OHC I4
1,993 cc Pinto OHC I4
1,998 cc DOHC OHC I4]]
2,393 cc Cologne OHVV6
2,792 cc Cologne OHV V6
2,936 cc Cologne OHV V6
2,935 cc Cosworth BOA OHC V6
Diesel:
2,304 cc I4
Iskutilavuus 1,796- 2,936 cm3
Teho 51- 143 kW
Voimanvälitys Takaveto, Neliveto
5-vaihteinen Type 9 manuaali
5-vaihteinen MT-75 manuaali
4-vaihteinen A4LD automaatti
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja


Scorpio perustui vahvasti Sierraan. Konepellin alla oli hyväksi todettuja moottoreita, aluksi kunnianarvoinen Pinto-moottori 1,8- ja 2-litraisina, kuten myös V6 Cologne-moottori 2,4-, 2,8- ja myöhemmin 2,9-litraisena. Vuoteen 1989 mennessä Pinto-moottoreiden valmistus lopetettiin ja 2-litrainen versio korvattiin 8-venttiilisellä DOHC-moottorilla.

Scorpion tarkoituksena oli säilyttää Fordin asema Euroopassa pääasialllisena johtoautovalmistaja vaihtoehtona Mercedesille ja BMW:lle. Tämän vuoksi Ford rakensi auton lopetettavan mk2 Granadan pohjalle (joka ajallaan oli hyvin varustettu, siinä oli ominaisuuksia, kuten sähkösäätöiset lämmitettävät nahkaistuimet, ilmastointi, sähkötoiminen kattoluukku ja ajotietokone joko vakio- tai lisävarusteena) lisäämällä joitain valinnaisia varusteita massamarkkinoituun autoon. Saatavilla olleet parannusket sisälsivät; lämmitetty tuulilasi, vakionopeudensäädin ja myöhemmin neliveto. Kaikkein huomattavin edistys oli ABS-jarrujen asennus, ensimmäinen kerta kun tämä ominaisuus oli vakiovarusteena koko massatuotantoauton mallistossa. Auto sai laajalti kiitosta koska se oli erittäin mukava ja tilava, erityisesti takajalkatiloiltaan.

Toisin kuin Granada, aluksi se oli saatavilla vain viistoperänä, eikä porrasperänä tai farmarina. Tämä osoittautui virheeksi Fordille, joka myöhemmin esitteli porraperäversion vuonna 1990, ja farmarimalli ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Oli muutama tekninen muutos vuosien varrella, huomattavin oli DOHC-moottoreiden esittely vuonna 1989, ja Scorpio Cosworthin esittely 2,9-litraisella, 24-venttiilisellä Cosworth V6-moottorilla seuraavana vuonna. Monille Ford Sierran omistajille Cosworth-moottori tuli helpoksi päivitykseksi saavuttaa yli 200 hv, ja moottoreiden takia monet Granadat puretiin. Jotkin näistä moottoreista on myös turboahdettu ja moottorin FBE-versioita käytettiin myös moottoriurheilussa.

Cosworth oli iso ja nopea, joka antoi sille suuren polttoaineen kulutuksen. Monet omistajat useasti kommentoivat faktaa, että 9,4 litraa/100 km oli niin vähän kuin tällä autolla ja moottorilla pystyi ajamaan. Kardaaniakselin heikentyminen ajan mittaan katsottiin myös olevan ongelma aikaisemmissa mk1 ja mk2 Coswortheissa.

Merkur Scorpio

Merkur Scorpio oli Pohjois-Amerikkalainen versio Euroopan mk1 Scorpiosta (Englannissa Scorpiota kutsuttiin Granadaksi). Autoa tarjottiin valituissa Lincoln-Mercury autoliikkeissä vuodesta 1988 vuoteen 1990.

Merkur Scorpiota tarjottiin vain 2,9-litraisella Cologne V6-moottorilla joillain yksityiskohtaisilla nykyaikaisilla muutoksilla. Mukautettu vastaamaan Amerikkalaisia päästölakeja, Scorpion Mercur versio tuotti 140 hv kun se esiteltiin Pohjois-Amerikan markkinoille vuonna 1988. Valtaosassa oli 4-vaihteinen automaattivaihteisto (A4LD), ja loput saivat T-9 5-vaihteisen manuaalivaihteiston. Vain Scorpion automaattiversio oli saatavilla Kanadassa. Auto markkinoitiin korkealuokkaisena keskikokoisena luksusautona, mutta ei koskaan saavuttanut markkinaiskua jota Ford toivoi. Ford lopetti Merkur nimen kokonaan vuoden 1989 jälkeen.

Kasvojenkohotusmalli (1992–1994)

Kasvojenkohotus mk1:n on hoidettu päivittämällä etumaski, ajovalot, konepelti, takavalot, rekisterikilven taustalevy, kojelauta, etuovipahvit ja uusilla pienemmillä ikkinoiden nostimien kytkimillä. Päivitykset ovat vain kosmeettisia, eli tekniikan puolesta auto pysyi samana tavalliseen mk1:n verrattuna. Sen myynti aloitettiin 1992, samaan aikaan kun farmarimalli (ensiesiintyminen Lontoossa lokakuussa 1991) lisättiin mallistoon.

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Ford_Scorpio-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.