Ero sivun ”Heikki Kovalainen” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
p
Rivi 35: Rivi 35:
  
 
=== GP2-ura ===
 
=== GP2-ura ===
Kovalaisen menestys Formula Nissan -sarjassa sai [[Formula 3000]] -talli [[Arden International]]in kiinnostumaan hänestä. Kovalainen pääsi Ardenin ensimmäiseksi kuljettajaksi [[GP2]]-sarjaan [[GP2-kausi 2005|kaudeksi 2005]]. Hänen tallikaverinsa oli [[Nicolas Lapierre]], joka oli aiemmin voittanut [[Macao]]n [[Formula 3]] -GP:n.  Hän johti sarjaa pitkään, mutta joutui kauden loppuvaiheissa taipumaan [[Nico Rosberg]]in jälkeen kakkoseksi. Kovalainen siis tuli vuoden 2005 GP2-sarjassa toiseksi  [[Nico Rosberg]]in voitettua mestaruuden.
+
Kovalaisen menestys Formula Nissan -sarjassa sai [[Formula 3000]] -talli [[Arden International]]in kiinnostumaan hänestä. Kovalainen pääsi Ardenin ensimmäiseksi kuljettajaksi [[GP2]]-sarjaan [[GP2-kausi 2005|kaudeksi 2005]]. Hänen tallikaverinsa oli [[Nicolas Lapierre]], joka oli aiemmin voittanut Macaon [[Formula 3]] -GP:n.  Hän johti sarjaa pitkään, mutta joutui kauden loppuvaiheissa taipumaan [[Nico Rosberg]]in jälkeen kakkoseksi. Kovalainen siis tuli vuoden 2005 GP2-sarjassa toiseksi  [[Nico Rosberg]]in voitettua mestaruuden.
  
 
==== Kaudet numeroina ====
 
==== Kaudet numeroina ====
Rivi 75: Rivi 75:
 
[[Britannian Grand Prix 2008|Britannian GP:n]] aika-ajoissa Kovalainen saavutti uransa ensimmäisen paalupaikkansa yli puolen sekunnin erolla [[Mark Webber]]iin. [[Unkarin Grand Prix 2008|Unkarin GP:ssä]] hän voitti ensimmäisen kerran F1-osakilpailun Felipe Massan auton hajottua kaksi kierrosta ennen maalia. Hänestä tuli kaikkien aikojen 100. GP -voittaja.
 
[[Britannian Grand Prix 2008|Britannian GP:n]] aika-ajoissa Kovalainen saavutti uransa ensimmäisen paalupaikkansa yli puolen sekunnin erolla [[Mark Webber]]iin. [[Unkarin Grand Prix 2008|Unkarin GP:ssä]] hän voitti ensimmäisen kerran F1-osakilpailun Felipe Massan auton hajottua kaksi kierrosta ennen maalia. Hänestä tuli kaikkien aikojen 100. GP -voittaja.
  
[[Euroopan Grand Prix 2008|Euroopassa]] Kovalainen oli neljäs. [[Belgian Grand Prix 2008|Belgiassa]] Kovalainen keskeytti seitsemänneltä sijalta kierros ennen maalia tekniseen vikaan. [[Italian Grand Prix 2008|Italiassa]] Hän taisteli voitosta nuorta [[saksa]]laista kuskia, [[Sebastian Vettel]]iä vastaan. Vettel vei kuitenkin lopulta voiton.
+
[[Euroopan Grand Prix 2008|Euroopassa]] Kovalainen oli neljäs. [[Belgian Grand Prix 2008|Belgiassa]] Kovalainen keskeytti seitsemänneltä sijalta kierros ennen maalia tekniseen vikaan. [[Italian Grand Prix 2008|Italiassa]] Hän taisteli voitosta nuorta saksalaista kuskia, [[Sebastian Vettel]]iä vastaan. Vettel vei kuitenkin lopulta voiton.
  
 
[[Singaporen Grand Prix 2008|Singaporen iltakisassa]] Kovalainen oli kymmenes, mutta [[Japanin Grand Prix 2008|Japanissa]] hänellä oli hyvät asetelmat voittoon, sillä hän oli kisan alussa kolmantena ja hänellä oli autossaan paljon bensaa, mutta Kovalainen joutui jälleen keskeyttämään tekniseen vikaan.
 
[[Singaporen Grand Prix 2008|Singaporen iltakisassa]] Kovalainen oli kymmenes, mutta [[Japanin Grand Prix 2008|Japanissa]] hänellä oli hyvät asetelmat voittoon, sillä hän oli kisan alussa kolmantena ja hänellä oli autossaan paljon bensaa, mutta Kovalainen joutui jälleen keskeyttämään tekniseen vikaan.

Versio 1. elokuuta 2009 kello 15.41

Heikki Johannes Kovalainen

F1-tiedot
Kansalaisuus Suomi
Auton nro 2 (2009)
Nykyinen talli McLaren
Kilpailuja 45
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 1
Palkintosijoja 4
Paalupaikkoja 1
Nopeimpia kierroksia 2
Ensimmäinen Grand Prix Australian GP 2007
Ensimmäinen voitto Unkarin GP 2008
Kauden 2016 sijoitus

Heikki Johannes Kovalainen (s. 19. lokakuuta 1981 Suomussalmi) on suomalainen kilpa-autoilija ja yhdeksäs suomalainen Formula 1 -kuljettaja. Kovalaisen manageri on Renault'n tallipäällikkö Flavio Briatore. Eräs saksalainen lehti antoi hänelle lempinimen ”Niceman”. Lempinimi väännettiin Kimi Räikkösen lempinimestä ”Iceman”. Hän on saanut myös lempinimen Suomussalmen kuha. Koulutukseltaan Kovalainen on ylioppilas.

Formula 1 -uransa vuonna 2007 Renault-tallissa aloittanut Kovalainen teki joulukuussa 2007 sopimuksen McLaren-tallin kanssa kauden 2008 ajaksi. McLarenilta vapautui tallipaikka, kun Lewis Hamiltonin tallikaverina ajanut Fernando Alonso siirtyi kaudeksi 2008 takaisin Renault'lle.

Kovalainen ajaa myös vuonna 2009 McLarenia.

Kovalainen on valittu vuoden kainuulaiseksi vuosina 2005 ja 2006.

Ura

Kovalaisen ura alkoi kartingista vuonna 1999. Kovalaisen läpimurto alkoi kaudella 2000, jolloin hän kaasutteli MM-pronssille kartingin suurimmassa luokassa Super A:ssa. Kartingratojen jälkeen hän ajoi British Formula Renault -sarjassa vuonna 2001. Kauden saldona oli sarjan neljäs tila sekä vuoden tulokkaan titteli. Hän voitti muun muassa Elf Masters -kilpailun ennen kuin siirtyi Britannian Formula 3 -sarjaan, Fortec-talliin vuonna 2002.

Formula 3 -kausi alkoi vaikeasti mutta, alun jälkeen Kovalaisen kaudesta kehkeytyi erinomainen. Mies voitti viisi osakilpailua, oli sarjan loppupisteissä kolmas ja vuoden tärkeimmässä yksittäisessä kisassa Macaossa toinen. Autosport-lehti rankkasi Kovalaisen vuoden 2002 parhaaksi F3-kuljettajaksi maailmassa.

Kovalainen siirtyi vuonna 2003 World Series by Nissan -sarjaan, Gabord-talliin. Hän ajoi yhden osakilpailuvoiton ja sijoittui sarjassa toiseksi Franck Montagnyn jälkeen. Seuraavana vuonna 2004 Kovalainen ajoi Pons-tallissa voittaen mestaruuden. AKK valitsi Kovalaisen vuoden autourheilijaksi Suomessa.

Joulukuussa 2004 Kovalainen voitti jokavuotisen Race of Champions -kisan, joka ajettiin Pariisissa, Stade de France-stadionilla. Kovalainen kukisti huippukuljettajista muun muassa Michael Schumacherin ja Sébastien Loebin, jälkimmäisen Citroënin WRC-autoilla ajetussa finaalissa.

GP2-ura

Kovalaisen menestys Formula Nissan -sarjassa sai Formula 3000 -talli Arden Internationalin kiinnostumaan hänestä. Kovalainen pääsi Ardenin ensimmäiseksi kuljettajaksi GP2-sarjaan kaudeksi 2005. Hänen tallikaverinsa oli Nicolas Lapierre, joka oli aiemmin voittanut Macaon Formula 3 -GP:n. Hän johti sarjaa pitkään, mutta joutui kauden loppuvaiheissa taipumaan Nico Rosbergin jälkeen kakkoseksi. Kovalainen siis tuli vuoden 2005 GP2-sarjassa toiseksi Nico Rosbergin voitettua mestaruuden.

Kaudet numeroina

Kausi Talli Sijoitus Osakilpailut Pisteet Voitot Palkinto-
pallisijat
Paalupaikat Nopeimmat
kierrokset
2005 Arden International 2. 23 105 5 12 2 1
Yhteensä (1 kausi) 23 105 5 12 2 1

Formula 1 -ura

Kaudella 2006 Kovalainen toimi Renault'n Formula 1 -tallin testikuljettajana ja hän ajoi 28 000 km testikilometriä. Kaudella 2007 hän ajoi Formula 1 -sarjassa toista Renault-autoa, tallikaverinaan Giancarlo Fisichella. Asiasta tiedotettiin 6. syyskuuta 2006. Kaudeksi 2008 Kovalainen siirtyi ajamaan McLaren-tallin toista kilpa-autoa tallikaverinaan Lewis Hamilton. Siirto vahvistettiin 14. joulukuuta 2007.

Kausi 2007

Renault oli aiemmalla kaudella voittanut Fernando Alonson ja Giancarlo Fisichellan turvin sekä kuljettajien- että valmistajien maailmanmestaruudet, joten tallin ja ulkopuolisten odotukset olivat kovat.

Debyyttikilpailunsa aika-ajoissa Australiassa Kovalainen jäi kuitenkin vasta sijalle 13, kun tallikaveri Fisichella ajoi kuudenteen ruutuun. Kilpailussa Kovalainen oli lähellä ajaa pisteille, mutta pyörähdys ja mutkan leveäksi ajo jättivät hänet lopulta kymmenenneksi. Tallipäällikkö Flavio Briatore haukkui tulokkaansa, sillä samassa kilpailussa tulokas Lewis Hamilton oli ajanut McLarenilla kolmanneksi ja voittoihin tottuneen Briatoren odotukset olivat samalla tasolla.

Pistetili aukeni kuitenkin jo seuraavassa kisassa, Malesian GP:ssä. Kun kauden alun kaikissa kilpailuissa Renault'n sijoitukset alittivat odotukset, joutui Briatore myöntämään, ettei vika ollut kuljettajissa, vaan autossa.

Kauden kuudennessa, Kanadan tapahtumarikkaassa kilpailussa Kovalainen onnistui nousemaan viimeisestä lähtöruudusta (22.) neljänneksi lukuisten turva-autoepisodien avittamana. Yhdysvaltain GP:ssa Kovalainen starttasi kisaan uransa siihen asti parhaasta lähtöpaikasta, kuudennesta ruudusta. Myös kilpailu sujui hyvin: hän johti ensimmäisten varikkokäyntien aikana F1-kilpailua ensimmäistä kertaa urallaan ja sijoittui lopulta viidenneksi. Yhdysvaltain osakilpailujen aikana tuli huhu, jonka mukaan Kovalainen siirtyisi kesken kauden Williamsille. Kaikki osapuolet kiistivät kuitenkin siirtokuviot. Seuraavissa kisoissa Kovalainen ajoi tasaisesti pisteille. Hän ajoi seitsemän kilpailun pituisen pisteputken.

Loppukaudella, sateisessa Japanin GP:ssa Kovalainen ajoi ensimmäistä kertaa F1-urallaan palkintosijalle oltuaan toinen. Samassa kilpailussa Kimi Räikkönen oli Ferrarillaan kolmas ja kahden suomalaiskuljettajan välillä nähtiin taistelu toisesta sijasta, kun Kimi Räikkönen yritti ohittaa Kovalaista onnistumatta. Kovalaisen toinen sija oli myös Renault'n kauden ainoa palkintokorokesijoitus.

Kauden päättäneessä Brasilian GP:ssä Kovalainen koki uransa ensimmäisen keskeytyksen ja sijoittui MM-sarjan lopputuloksissa seitsemänneksi. Keskeytettyään Kovalainen sivusi samalla tulokasennätystä, maaliin 17 ensimmäisessä kisassa. Jos hän ei olisi keskeyttänyt viimeisessä kilpailussa, olisi ennätys ollut yksin hänen.

Kausi 2008

Kaudeksi 2008 Kovalainen siirtyi McLarenille, aiemman kauden toiseen huipputalliin. Hänestä tuli sopimuksen varmistumisen myötä neljäs suomalainen McLarenin ratissa, seuraten Keke Rosbergiä, Mika Häkkistä ja Kimi Räikköstä. Kovalainen aloitti McLarenin testaamisen tammikuussa Jerezin radalla.

Ensimmäisessä kilpailussa Australiassa Kovalainen johti kilpailua muutaman kierroksen ajan, sijoittuen lopulta viidenneksi. Malesiassa Kovalainen sijoittui kolmanneksi. Hän lähti kahdeksannelta sijalta, jonne hän oli joutunut saatuaan rangaistuksen radalla hidastelusta aika-ajoissa. Kilpailussa nähtiin kautta aikojen paras suomalaistulos, kun Kimi Räikkönen voitti saman kilpailun. Bahrainissa Kovalainen ajoi viidenneksi.

Seuraavista neljästä kilpailusta Kovalainen keräsi kuitenkin vain yhden pisteen ja putosi MM-kärjestä yli 20 pisteen päähän. Espanjan GP:ssa Kovalaisen auton rengas puhkesi arvioiden mukaan 220–240 km/h nopeudessa ja auto paiskautui päin rengasvallia. Onnettomuuden jälkeen Kovalainen vietti vuorokauden verran sairaalassa tarkkailussa, mutta selviytyi ilman vakavia vammoja. Ranskan GP:ssa kesäkuussa Kovalainen saavutti toiseksi parhaan McLaren-tallissa ajamansa sijoituksen oltuaan kisassa neljäs. Hän saavutti aika-ajossa kuudennen sijan, mutta joutui lähtemään kisaan kymmenennestä ruudusta saatuaan tuomaristolta rangaistuksen Mark Webberin estelystä.

Britannian GP:n aika-ajoissa Kovalainen saavutti uransa ensimmäisen paalupaikkansa yli puolen sekunnin erolla Mark Webberiin. Unkarin GP:ssä hän voitti ensimmäisen kerran F1-osakilpailun Felipe Massan auton hajottua kaksi kierrosta ennen maalia. Hänestä tuli kaikkien aikojen 100. GP -voittaja.

Euroopassa Kovalainen oli neljäs. Belgiassa Kovalainen keskeytti seitsemänneltä sijalta kierros ennen maalia tekniseen vikaan. Italiassa Hän taisteli voitosta nuorta saksalaista kuskia, Sebastian Vetteliä vastaan. Vettel vei kuitenkin lopulta voiton.

Singaporen iltakisassa Kovalainen oli kymmenes, mutta Japanissa hänellä oli hyvät asetelmat voittoon, sillä hän oli kisan alussa kolmantena ja hänellä oli autossaan paljon bensaa, mutta Kovalainen joutui jälleen keskeyttämään tekniseen vikaan.

Kiinan GP:ssä Kovalaisen eturengas räjähti ja tyhjeni kun hän oli viidentenä. Brasilian GP:ssä Hän oli 7.

Kovalainen sijoittui MM-pisteissä vasta seitsemänneksi, vaikka tallin auto kuului kahden kilpailukykyisimmän auton joukkoon sarjassa. Tallikaveri Hamilton voitti mestaruuden.

Kausi 2009

Ennen kauden alkua talvitesteissä havaittiin, ettei McLarenin vauhti riitä muille kärkitalleille. He uskoivat kuitenkin vauhdin paranevan Australian GP:hen mennessä.

Australian aika-ajoissa Kovalainen jäi kuitenkin vasta kahdenneksitoista ja kilpailussa hän keskeytti heti avausmutkassa. Malesian GP:ssä Kovalainen keskeytti heti ensimmäisellä kierroksella menettäessään autonsa hallinnan taisteltuaan Felipe Massan ja tallikaverin Lewis Hamiltonin kanssa. Kiinan sadekisassa Kovalainen vihdoin avasi pistetilinsä oltuaan viides ja päihittäen tallikaverinsa. Bahrainissa sujui kuitenkin vaisummin. Kovalainen lähti ruudusta 11 ja oli maalissa pykälää huonommalla sijalla. Espanjassa hän keskeytti tekniseen vikaan.

Monacon kisaan Kovalainen pääsi ensimmäistä kertaa 10 parhaan joukosta oltuaan aika-ajoissa 7:s. Kisassa pistepotti lipui käsistä oman ajovirheen takia ja Kovalainen päätyi kaiteeseen. Turkin GP:ssä Kovalainen lähti ruudusta 14 ja kävi kovaa taistelua Brawnin Rubens Barrichellon kanssa. Pisteitä ei kuitenkaan kertynyt kun Kovalainen oli maalissa 14:s. Isossa-Britanniassa Kovalainen lähti ruudusta 14 mutta kisa päättyi puolivälin jälkeen kolariin Sebastian Bourdaisin kanssa.

Saksan GP:n sateisessa aika-ajoissa Kovalainen ajoi kuudenneksi McLarenin vanhalla autolla. Kisassa Kovalainen otti hyvän startin ja nousi kolmanneksi. Raskaalla bensakuormalla ajanut Kovalainen ei päästänyt ketään ohi, mutta Kovalaisen taktiikka pudotti hänet lopulta kuitenkin kahdeksaksi.

Edellisvuoden Unkarin GP:n voittajalla Heikki Kovalaisella oli nyt kovat odotukset Unkarissa, koska hän sai autoonsa käyttöön Mclarenin hyvin toimivat uudet osat. Hyvää vauhtia harjoituksissa pitänyt kovalainen, ajoi aika-ajoissa kuudenneksi. Kisassa hän taisteli palkintopalli -sijoituksesta Mark Webberin ja Nico Rosbergin kanssa, mutta jäi kuitenkin viidenneksi.

Saavutukset

Voitot

Nro Kilpailu Lähtöruutu
1 Unkarin Grand Prix 2008 2.

Paalupaikat

Nro Kilpailu
1 Britannian Grand Prix 2008

Nopeimmat kierrokset

Nro Kilpailu
1 Australian Grand Prix 2008
2 Bahrainin Grand Prix 2008

Race of Champions

Kovalainen kilpaili ensimmäisen kerran Mestareiden kisassa (Race of Champions) vuonna 2004 Pariisissa. Hän voitti aluksi Formula 1 -kuljettaja David Coulthardin ja Jean Alesin ja sen jälkeen Formula ykkösten seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin välierissä. Loppukilpailussa hän voitti Rallin maailmanmestarin Sébastien Loebin Ferrarilla ja ralliauto Peugeot 307:llä. Hänestä tuli ensimmäinen "ei-rallikuski" joka voitti Henri Toivonen Memorial Trophyn ja Race of Championsin.

Hän kisasi myös maiden välisen kilpailun voitosta Marcus Grönholmin kanssa ja he tulivat toiseksi.

Kovalainen kisasi Mestareiden kisassa myös vuonna 2005, voittaen Bernd Schneiderin ja Felipe Massan, mutta putosi välierissä häviten Tom Kristensenille. Vuonna 2006 hän voitti maiden välisen kilpailun Marcus Grönholmin kanssa. Henkilökohtaisessa kilpailussa hän hävisi välierissä Mattias Ekströmille 0,0002 sekunnilla. Vuonna 2007 hän tuli maiden välisessä kilpailussa toiseksi yhdessä Marcus Grönholmin kanssa.

Heikki Kovalainen Karting Race

Suomussalmella perinteeksi muodostunut Heikki Kovalainen Karting Race on järjestetty jo neljä kertaa. Tapahtumassa Kovalainen ajaa kilpaa karting-autolla ympäri Suomussalmen toria. Paikalla on ollut myös useita julkisuuden henkilöitä sekä laulajia.

Yksityiselämä

Kovalainen seurustelee brittiläisen, urheilupsykologiaa opiskelevan Catherine Hyden kanssa. Pari on suunnitellut menevänsä naimisiin 10. lokakuuta 2010.

Aiheesta muualla

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Heikki_Kovalainen-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.