Hemi-moottori

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 18. maaliskuuta 2013 kello 14.34 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

katso myös:Chrysler Hemi -moottori

Hemi (engl. hemisphere tai hemispherical) on polttomoottorikonstruktio jossa sylinterinkannen palotilat ovat puolipallon muotoiset. Termi HEMI ® on DaimlerChryslerin omistama tuotemerkki. Sama konsepti on käytössä monella eri valmistajalla.

Hemi rakenteessa venttiilien sijoittelu riviin mahdollistaa paremman ilmavirran kannen läpi ja sytytystulppa keskellä palotilaa mahdollistaa paremman polttoaineseoksen syttymisen. Nämä seikat auttavat tekemään hemityyppisestä moottorista tehokkaamman ja nakutukselle vähemmän alttiimman.

Hemikantisia moottoreita käytettiin ensimmäisen kerran belgialaisessa Pipe merkkisessä autossa vuonna 1905. Toiset lähteet sanovat ensimmäisen hemikannen olleen vuoden 1912 Peugeot Grand Prix autossa, myös Alfa Romeolla oli vuonna 1914 samanlainen rakenne GP auton moottorissa, varsinaiseen tuotantoon ne tulivat kuitenkin vasta 1920-luvulla.

Rakenne yleistyi nopeasti ja ennen toista maailmansotaa se oli jo usealla merkillä käytössä esim. Rileyllä ja Daimlerilla ,lähinnä kalliissa luksusautoissa ja kilpa-autoissa, johtuen sen kalliimmista rakannuskustannuksista.

Chrysler[muokkaa]

Chrysler on kuitenkin tunnetuin Hemistä, sen ensimmäiset Chrysler FirePower moottorit ilmestyivät 1950-luvulla. Tyypillisin ilmentymä tästä konseptista on Hemi 426 -moottori, jossa 426 on kuutiotuumien lukumäärä ja vastaa siis noin 7 litran moottorikokoa. Vakiona kone tuottaa 425 hevosvoimaa. Näille "elefanttimoottoreille" on mitattu peruskunnossa 500 hv tehoja ja nitrolla toimivissa alumiiniversioissa jopa 6000 hv.

Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.

Lähde[muokkaa]