Ero sivun ”Jaguar” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 37: Rivi 37:
 
Uusien mallien ja uuden omaistajan alla tuotanto on keskittynyt laadun jatkuvaan parantamiseen. Jaguar on jo kolmena perättäisenä vuotena voittanut arvostettuja JDPowers laatupalkintoja USA:ssa. Nykyisin yhtiö toimii itsenäisesti omalla tuotekehitysosastolla. Yhteistyö Fordin konsernin osien kanssa on muoidostumassa yhä tärkeämmäksi asiaksi, etenkin Volvon sekä Land Roverin kanssa.  
 
Uusien mallien ja uuden omaistajan alla tuotanto on keskittynyt laadun jatkuvaan parantamiseen. Jaguar on jo kolmena perättäisenä vuotena voittanut arvostettuja JDPowers laatupalkintoja USA:ssa. Nykyisin yhtiö toimii itsenäisesti omalla tuotekehitysosastolla. Yhteistyö Fordin konsernin osien kanssa on muoidostumassa yhä tärkeämmäksi asiaksi, etenkin Volvon sekä Land Roverin kanssa.  
  
Jaguar XK- ja XJ-malleja on ollut esillä useissa brittielokuvissa ja TV-sarjoissa, E-type on ollut esillä myös amerikkalaisissa elokuvissa. TV-sarjan Komisario Morse ajaa Jaguar MkII:lla, Tony Blair jollain uudemmalla mallilla. Saksalaisissa Jerry Cotton-sarjafilmeissä tuo FBI:n agentti ajaa Jaguar E-typellä. Jaguarin XJ6-malli suunniteltiin pääosin Yhdysvaltain markkinoita varten ja siksi monet Jaguarit eivät olle kalliita autoja, mutta luovat mielikuvan sellaisesta. Van den plas-versiossa on belgialaisen entisen junavaunusisustajan (mm. Pullman-vaunut) sisustus.  
+
Jaguar XK- ja XJ-malleja on ollut esillä useissa brittielokuvissa ja TV-sarjoissa, E-type on ollut esillä myös amerikkalaisissa elokuvissa. TV-sarjan Komisario Morse ajaa Jaguar MkII:lla, Tony Blair jollain uudemmalla mallilla. Saksalaisissa Jerry Cotton-sarjafilmeissä tuo FBI:n agentti ajaa Jaguar E-typellä. Jaguarin XJ6-malli suunniteltiin pääosin Yhdysvaltain markkinoita varten ja siksi monet Jaguarit eivät välttämättä olleet kalliita autoja, mutta luovat mielikuvan sellaisesta. [[Vanden Plas]]-versiossa on belgialaisen entisen junavaunusisustajan (mm. Pullman-vaunut) sisustus.  
  
Lyons osti vuonna [[1960]] [[Daimler]]in merkin ja tehtaan (jota ei pidä sekoittaa Daimler-Benziin) - saadakseen Daimlerin erittäin sopivasti sijaitsevan tehtaan moottorienvalmistukseen. Daimler tunnetaan Englannin vanhimpana automerkkinä. Jaguar jatkoi kunniakkaan nimen vaalimista. Jo Mark II valmistettiin Daimler-nimisenä huippumallina, se malli vielä  Daimler-koneella, 2,5 l V8. Aina vuoteen 2002 Daimler-badge on koristanut saloon-mallin huippuversiota. Sen jälkeen Daimler oli hyllyllä muutaman vuoden, kunnes se 2005 teki uudelleentulon XJ LWB huippuvarustellun mallina, Daimler Super 8. Daimler-nimi on USA:ssa Chryslerin omistama, joten siellä sitä ei voitu käyttää. [[Vanden Plas]] oli alunperin Belgialainen vaununrtakentaja. BMC osti nimen ja varhaisessa vaiheessa, ja Vanden Plas nimisiä autoja on nähty jo -60-luvulta, jopa Minin ulkomuodoilla! Nimi oli siis olemassa, ja Jaguar otti sen käyttöön USA:n markkinoiden Daimlereille vuodesta 1987.  
+
Lyons osti vuonna [[1960]] [[Daimler]]in merkin ja tehtaan (jota ei pidä sekoittaa Daimler-Benziin) - saadakseen Daimlerin erittäin sopivasti sijaitsevan tehtaan moottorienvalmistukseensa. Daimler tunnetaan Englannin vanhimpana automerkkinä. Jaguar jatkoi kunniakkaan nimen vaalimista. Jo Mark II valmistettiin Daimler-nimisenä huippumallina, se malli vielä  Daimler-koneella, 2,5 l V8. Aina vuoteen 2002 Daimler-badge on koristanut saloon-mallin huippuversiota. Sen jälkeen Daimler oli hyllyllä muutaman vuoden, kunnes se 2005 teki uudelleentulon XJ LWB huippuvarustellun mallina, Daimler Super 8. Daimler-nimi on USA:ssa Chryslerin omistama, joten siellä sitä ei voitu käyttää. [[Vanden Plas]] oli alunperin Belgialainen vaununrtakentaja. BMC osti nimen ja varhaisessa vaiheessa, ja Vanden Plas nimisiä autoja on nähty jo -60-luvulta, jopa Minin ulkomuodoilla! Nimi oli siis olemassa, ja Jaguar otti sen käyttöön USA:n markkinoiden Daimlereille vuodesta 1987.  
  
 
== Mallit ==
 
== Mallit ==

Versio 22. heinäkuuta 2006 kello 10.02

Jaguar Cars
Jaguar logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1927
Autokonserni Ford Motor Company
Vuotuinen valmistusmäärä 86 500 (2005)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa -
Suomen maahantuoja {{{maahantuoja}}}
Suosituin malli Jaguar X-Type


Jaguar Cars on autonvalmistaja Iso-Britanniassa. Sen perustivat William Lyons ja William Walmsley yhdessä vuonna 1922 nimellä Swallow Sidecar Company-nimellä. Yhtiö valmisti moottoripyörien sivuvaunuja. Vuodesta 1926 nimi vaihtui Swallow Sidecar & Coachbuilding Company, ja ensimmäiset autot tulivat kuvaan. Nämä olivat Austin Seven pikkuautoja, joille Lyons muotoilu uudet korit. Tuotannon noustessa 25 autoon viikossa, Blackpoolin tehdas jäi ahtaaksi, ja tehdas siirtyi West Midlandsiin, Coventryyn missä oli sekä ammattitaitoista autorakentajaa että sopivia tiloja löydettävissä. Toiminta jatkoi edelleen korivalmistuksen piirissä. Lyons teki kaupat Standard Cars Ltd:n kanssa rullaavista alustoista joiden päälle hän pääsi suunnittelemaan korit. 1931 valmistui ensimmäiset näistä autoista, SS1 ja SS2. Autot olivat tyylikkäitä ja edullisia, ja 1935 mennessä niitä oli ehditty valmistaa jo yli 4000 kpl.

1934 Walmsleyn ja Lyonsin kumppanuus rakoili siinä määrin, että Walmsley päätti jättä yhtiön ja Lyons jäi sitä yksin hoitamaan. Seuraavana vuonna esiteltiin uusi auto, joka oli ensimmäisenä kantamassa Jaguarin nimeä, SS Jaguar.

Toisen maailmansodan ajaksi autonvalmistus ajettiin alas, ja yhtiö siirrettiin valmistamaan mm. sivuvaunuja armeijan moottoripyörille. Tällöin Lyons myös alkoi pienen insinööritiimin kanssa - vapaa-aikana - suunnittelemaan ensimmäistä omaa konetta. Tästä alkoi kuuluisan XK-koneen todella pitkä elinkaari.

Sodan jälkeen Lyons muutti huonolta kalskahtavan yhtiön SS-nimen Jaguar Cars Ltd:ksi. Ja 1948 esiteltiin uusi saloon, Mark V, jota vauhditti uusi kuusisylinterinen XK-kone. Myös legendaariseksi muodostunut XK 120 urheiluauto esiteltiin samana vuonna, Englannin ensimmäisessä sodanjälkeisessä autonäyttelyssä, Lontoossa 1948. XK 120 oli siinä vaiheessa lähinnä muotoilutuytkielma, joskin toimiva auto. Sulavamuotoinen ja suorituskykyinen auto herätti kuitenkin niin suurta innostusta että sekin piti saada tuotantoon.

50-luvun aikana iso saloon kehittyi Mark VII, VIII ja IX malleiksi, joiden ulkoiset erot ovat pieniä. Urheiluautojen puolella XK 120 sai seuraajakseen XK 140, ja vuonna 1957 uusi malli XK 150 tuli tuotantoon.

50-luvun menestys lienee kuitenkin pienissä salooneissa. Mark I tuli tuotantoon 1956, ja jo kolmen vuoden kuluttua 1959 sen seuraaja Mark II joka tuli olemaan varsinainen menestystarina.

E-type on kuitenkin se nimenomainen Jaguar, monen mielestä. Oltiin jo vuodessa 1961, ja XK 150 tarvitsi seuraajan. Lyons muotoili kenties kaikkien aikojen kuuluisimman urheiluauton. 60-luku oli hyvää aikaa merkille muutenkin. Saloon-puolella Mark IX:ää seurasi Mark X, Jaguarin siihen mennessä isoin auto. Ja 1968 XJ-sarja näki päivänvalon.

60-luvun keskivaiheella Lyons näki että yhtiö tarvitsee laajemman rahoituspohjan ja aloitti neuvottelut mahdollisten partnereiden kanssa. Vuonna 1968 Jaguar niin meni yhteen BMC kanssa ja muodostui British Motor Holdings Ltd, BMH. Vuoteen 1970 mennesä, jolloin Sir William Lyons siirtyi eläkkeelle, BMH oli yhdistynyt Leylandin kanssa, ja muodostui gigantinomainen British Leyland. Mallistopolitiikka oli koko 70-luvun paljolti 'yhden mallin politiikka'. XJ-sarja muodosti ytimen, ja urheilumallistossa E-typen seuraajaksi tuli 1974 XJ-S.

BL oli valtionyhtiö, ja siinä Jaguar muodosti vain pienen, joskin hyvin itsenäisen osan. BL:n aikana kärsi ennen kaikkea laatu lukuisten lakkojen ja etäiseksi jättäytyneen johtoportaan takia. Jaguarin ruoriin pitikin astua uusi mies, Unipartsin 'rakentanut' John Egan ennen kuin kurssi saatiin muutettua. Egan panosti huomattavasti laatuun ja sai tappiolliseksi kääntyneen toiminnan nousuun.

Margret Thatcherin edesauttamuksella vuonna 1984 yhtiö jälleen itsenäistyi. Myynti sujui errittäin hyvin, ja yhtiö teki hyvää tulosta. 1984 XK-kone oli saanut seuraajan uuden AJ6-koneen muodossa ja 1986 lanseerattiin uusi saloon, XJ40. Se myi hyvin heti alusta joskin alkuvuoden mallit kärsivät vielä joistakin laatuongelmista. XJ-S:n myyntiluvut lähtivät niinikään nousuun. Autonvalmistajana Jaguar Cars oli kuitenkin pieni, ja Egan kuten aikoinaan Lyons tarvitsi kipeästi rahoitusta tuotekehittelyä varten. Neuvottelut kulminoituivat osakekannan siirtymisellä Fordille vuonna 1990. Ford on edelleen Jaguar Cars Ltd:n omistaja.

90-luvulla saloon sai uudet ulkokuoret 1995. XJ-S uudelleenmuotoiltiin vuodelle 1991, ja nimikin muuttuin XJS:ksi. Seuraajansa tämä malli sai vuonna 1996, ja samalla vanha nimi otettiin uudelleen käyttöön. Lanseerattiin XK8/XKR. Vuonna 1997 Jaguar jätti suoran kuutoskoneen ja toi markkinoille V8. 1999 siirryttiin takaisin useamman mallisarjan linjalle, ja uusi pieni saloon, S-type tule markkinoille.

2000-luvulla Jaguarilla on tapahtunut todella paljon uutta: ensimmäinen diesel, ensimmäinen etuvetoinen auto, ensimmäinen farkku, ensimääinen turbo (dieselissä). Uusi 'Baby-Jaguar', X-type näki päivänvalon vuonna 2001. Uusi täysalumiininen XJ (iso saloon) tuli 2002, ja samana vuonna S-type sai huomattavan 'face-lift'in. Viimein 2006 lanseerattin uusi urheilumalli, XK.

Tällä hetkellä Jaguarin tehdasyksiköt ovat Birminghamin Castle Bromwich (XJ, S-type), Liverpoolin Halewood (X-type) sekä Midlandsissä Whitley (XK), josta on muodostumassa legendaarisen Browns Lanen seuraaja 'pääkallopaikkana'. Browns Lane suljettiin 2005 ennen kaikkea logistisesti ongelmallisen sijainnin takia.

Uusien mallien ja uuden omaistajan alla tuotanto on keskittynyt laadun jatkuvaan parantamiseen. Jaguar on jo kolmena perättäisenä vuotena voittanut arvostettuja JDPowers laatupalkintoja USA:ssa. Nykyisin yhtiö toimii itsenäisesti omalla tuotekehitysosastolla. Yhteistyö Fordin konsernin osien kanssa on muoidostumassa yhä tärkeämmäksi asiaksi, etenkin Volvon sekä Land Roverin kanssa.

Jaguar XK- ja XJ-malleja on ollut esillä useissa brittielokuvissa ja TV-sarjoissa, E-type on ollut esillä myös amerikkalaisissa elokuvissa. TV-sarjan Komisario Morse ajaa Jaguar MkII:lla, Tony Blair jollain uudemmalla mallilla. Saksalaisissa Jerry Cotton-sarjafilmeissä tuo FBI:n agentti ajaa Jaguar E-typellä. Jaguarin XJ6-malli suunniteltiin pääosin Yhdysvaltain markkinoita varten ja siksi monet Jaguarit eivät välttämättä olleet kalliita autoja, mutta luovat mielikuvan sellaisesta. Vanden Plas-versiossa on belgialaisen entisen junavaunusisustajan (mm. Pullman-vaunut) sisustus.

Lyons osti vuonna 1960 Daimlerin merkin ja tehtaan (jota ei pidä sekoittaa Daimler-Benziin) - saadakseen Daimlerin erittäin sopivasti sijaitsevan tehtaan moottorienvalmistukseensa. Daimler tunnetaan Englannin vanhimpana automerkkinä. Jaguar jatkoi kunniakkaan nimen vaalimista. Jo Mark II valmistettiin Daimler-nimisenä huippumallina, se malli vielä Daimler-koneella, 2,5 l V8. Aina vuoteen 2002 Daimler-badge on koristanut saloon-mallin huippuversiota. Sen jälkeen Daimler oli hyllyllä muutaman vuoden, kunnes se 2005 teki uudelleentulon XJ LWB huippuvarustellun mallina, Daimler Super 8. Daimler-nimi on USA:ssa Chryslerin omistama, joten siellä sitä ei voitu käyttää. Vanden Plas oli alunperin Belgialainen vaununrtakentaja. BMC osti nimen ja varhaisessa vaiheessa, ja Vanden Plas nimisiä autoja on nähty jo -60-luvulta, jopa Minin ulkomuodoilla! Nimi oli siis olemassa, ja Jaguar otti sen käyttöön USA:n markkinoiden Daimlereille vuodesta 1987.

Mallit

Linkkejä

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Jaguar-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.