Jaguar

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 22. heinäkuuta 2006 kello 19.29 – tehnyt 84.230.190.99 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaguar Cars
Jaguar logo.jpg
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the United Kingdom.svg.png Iso-Britannia, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1927
Autokonserni Ford Motor Company
Vuotuinen valmistusmäärä 86 500 (2005)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa -
Suomen maahantuoja {{{maahantuoja}}}
Suosituin malli Jaguar X-Type


Jaguar Cars on autonvalmistaja Iso-Britanniassa.

Historia

1920- ja 1930-luku

Yhtiön perustivat William Lyons ja William Walmsley yhdessä vuonna 1922 nimellä Swallow Sidecar Company. Alkuun yhtiö valmisti moottoripyörien sivuvaunuja. Vuodesta 1926 nimi vaihtui Swallow Sidecar & Coachbuilding Companyksi, ja ensimmäiset autot tulivat kuvaan. Nämä olivat Austin Seven -pikkuautoja, joille Lyons muotoili uudet korit. Tuotannon noustessa 25 autoon viikossa, Blackpoolin tehdas jäi ahtaaksi. Näin tehdas siirtyi West Midlandsiin, Coventryyn jossa oli löydettävissä sekä ammattitaitoisia autorakentajia että sopivia tiloja. Toiminta jatkui edelleen korivalmistuksen piirissä. Lyons teki kaupat Standard Cars Ltd:n kanssa rullaavista alustoista, joiden päälle hän pääsi suunnittelemaan korit. Vuonna 1931 valmistui ensimmäiset näistä autoista, SS1 ja SS2. Autot olivat tyylikkäitä ja edullisia, ja vuoteen 1935 mennessä niitä oli ehditty valmistaa jo yli 4000 kpl.

Vuonna 1934 Walmsleyn ja Lyonsin kumppanuus rakoili siinä määrin, että Walmsley päätti jättää yhtiön ja Lyons jäi sitä yksin hoitamaan. Seuraavana vuonna esiteltiin uusi auto, joka oli ensimmäisenä kantamassa Jaguarin nimeä, SS Jaguar.

1940-luku

Toisen maailmansodan ajaksi autonvalmistus ajettiin alas, ja yhtiö siirrettiin valmistamaan mm. sivuvaunuja armeijan moottoripyörille. Tällöin Lyons myös aloitti pienen insinööritiimin kanssa - vapaa-aikana - suunnittelemaan ensimmäistä omaa konetta. Tästä alkoi kuuluisan XK-koneen todella pitkä elinkaari.

Sodan jälkeen Lyons muutti huonolta kalskahtavan yhtiön SS-nimen Jaguar Cars Ltd:ksi. Ja vuonna 1948 esiteltiin uusi saloon, Mark V, jota vauhditti uusi kuusisylinterinen XK-kone. Samana vuonna esiteltiin Englanniin ensimmäisessä sodanjälkeisessä autonäyttelyssä (Lontoossa) myös legendaariseksi muodostunut XK 120 -urheiluauto. XK 120 oli siinä vaiheessa lähinnä muotoilututkielma, joskin toimiva auto. Sulavamuotoinen ja suorituskykyinen auto herätti kuitenkin niin suurta innostusta että sekin piti saada tuotantoon.

1950-luku

50-luvun aikana iso saloon kehittyi Mark VII, VIII ja IX -malleiksi, joiden ulkoiset erot ovat pieniä. Bentley oli entinyt tuoda markkinoille Mark VI-mallin - siitä johtuu hyppäys Jaguarin mallinumeroinnissa. Urheiluautojen puolella XK 120 sai seuraajakseen XK 140:n ja vuonna 1957 uusi malli XK 150 tuli tuotantoon.

50-luvun menestys lienee kuitenkin pienissä salooneissa. Mark I tuli tuotantoon vuonna 1956, ja jo kolmen vuoden kuluttua vuonna 1959 sen seuraaja Mark II, joka tuli olemaan varsinainen menestystarina.

1960-luku

E-Type on kuitenkin monen mielestä se nimenomainen Jaguar. Oltiin jo vuodessa 1961, ja XK 150 tarvitsi seuraajan. Lyons muotoili kenties kaikkien aikojen kuuluisimman urheiluauton. 1960-luku oli hyvää aikaa merkille muutenkin. Saloon-puolella Mark IX:ää seurasi Mark X, Jaguarin siihen mennessä isoin auto. Ja vuonna 1968 myös XJ-sarja näki päivänvalon.

1960-luvun keskivaiheella Lyons näki, että yhtiö tarvitsee laajemman rahoituspohjan ja aloitti neuvottelut mahdollisten partnereiden kanssa. Vuonna 1968 Jaguar niin meni yhteen BMC kanssa ja muodostui British Motor Holdings Ltd, BMH. Vuoteen 1970 mennesä, jolloin Sir William Lyons siirtyi eläkkeelle, BMH oli yhdistynyt Leylandin kanssa, ja muodostui gigantinomainen British Leyland. Mallistopolitiikka oli koko 70-luvun paljolti 'yhden mallin politiikka'. XJ-sarja muodosti ytimen, ja urheilumallistossa E-typen seuraajaksi tuli 1974 XJ-S.

BL oli valtionyhtiö, ja siinä Jaguar muodosti vain pienen, joskin hyvin itsenäisen osan. BL:n aikana kärsi ennen kaikkea laatu lukuisten lakkojen ja etäiseksi jättäytyneen johtoportaan takia. Ennen kuin kurssi saatiin muutettua, piti Jaguarin ruoriin astua uusi mies, Unipartsin 'rakentanut' John Egan. Egan panosti huomattavasti laatuun ja sai tappiolliseksi kääntyneen toiminnan nousuun.

1980- ja 1990-luku

Margaret Thatcherin edesauttamuksella vuonna 1984 yhtiö jälleen itsenäistyi. Myynti sujui erittäin hyvin, ja yhtiö teki hyvää tulosta. Vuonna 1984 XK-kone oli saanut seuraajan uuden AJ6-koneen muodossa ja vuonna 1986 lanseerattiin uusi saloon, XJ40. Se myi hyvin heti alusta alkaen, joskin alkuvuoden mallit kärsivät vielä joistakin laatuongelmista. XJ-S:n myyntiluvut lähtivät niinikään nousuun. Autonvalmistajana Jaguar Cars oli kuitenkin pieni, ja Egan kuten aikoinaan Lyons tarvitsi kipeästi rahoitusta tuotekehittelyä varten. Neuvottelut kulminoituivat osakekannan siirtymisellä Fordille vuonna 1990. Ford on edelleen Jaguar Cars Ltd:n omistaja.

Saloon sai uudet ulkokuoret vuonna 1995. XJ-S uudelleenmuotoiltiin vuodelle 1991, ja nimikin muuttuin XJS:ksi. Seuraajansa tämä malli sai vuonna 1996, ja samalla vanha nimi otettiin uudelleen käyttöön. Lanseerattiin XK8/XKR. Vuonna 1997 Jaguar jätti suoran kuutoskoneen ja toi markkinoille V8. 1999 siirryttiin takaisin useamman mallisarjan linjalle, ja uusi pieni saloon, S-Type tuli markkinoille.

2000-luku

2000-luvulla Jaguarilla on tapahtunut todella paljon uutta: ensimmäinen diesel, ensimmäinen etuvetoinen auto, ensimmäinen farkku, ensimmäinen turbo (dieselissä). Uusi 'Baby-Jaguar', X-Type näki päivänvalon vuonna 2001. Uusi täysalumiininen XJ (iso saloon) tuli vuonna 2002, ja samana vuonna S-type sai huomattavan faceliftin. Viimein vuonna 2006 lanseerattin uusi urheilumalli, XK.

Tällä hetkellä Jaguarin tehdasyksiköt ovat Birminghamin Castle Bromwich (XJ, S-Type), Liverpoolin Halewood (X-Type) sekä Midlandsissä Whitley (XK), josta on muodostumassa legendaarisen Browns Lanen seuraaja 'pääkallopaikkana'. Browns Lane suljettiin vuonna 2005 ennen kaikkea logistisesti ongelmallisen sijainnin takia.

Uusien mallien ja uuden omistajan alla tuotanto on keskittynyt laadun jatkuvaan parantamiseen. Jaguar on jo kolmena perättäisenä vuotena voittanut arvostettuja JDPowers laatupalkintoja USA:ssa. Nykyisin yhtiö toimii itsenäisesti omalla tuotekehitysosastolla. Yhteistyö Fordin konsernin osien kanssa on muodostumassa yhä tärkeämmäksi asiaksi, etenkin Volvon sekä Land Roverin kanssa.

Jaguar XK- ja XJ-malleja on ollut esillä useissa brittielokuvissa ja TV-sarjoissa. E-Type on ollut esillä myös amerikkalaisissa elokuvissa. TV-sarjan Komisario Morse ajaa Jaguar MkII:lla, Tony Blair jollain uudemmalla mallilla. Saksalaisissa Jerry Cotton-sarjafilmeissä tuo FBI:n agentti ajaa Jaguar E-Typellä. Jaguarin XJ6-malli suunniteltiin pääosin Yhdysvaltain markkinoita varten ja siksi monet Jaguarit eivät välttämättä olleet kalliita autoja, mutta luovat mielikuvan sellaisesta. Vanden Plas -versiossa on belgialaisen entisen junavaunusisustajan (mm. Pullman-vaunut) sisustus.

Jaguar vs. Daimler

Lyons osti vuonna 1960 Daimlerin merkin ja tehtaan (jota ei pidä sekoittaa Daimler-Benziin) - saadakseen Daimlerin erittäin sopivasti sijaitsevan tehtaan moottorienvalmistukseensa. Daimler tunnetaan Englannin vanhimpana automerkkinä. Jaguar jatkoi kunniakkaan nimen vaalimista. Jo Mark II valmistettiin Daimler-nimisenä huippumallina, se malli vielä Daimler-koneella, 2,5 l V8. Aina vuoteen 2002 asti Daimler-badge on koristanut saloon-mallin huippuversiota. Sen jälkeen Daimler oli hyllyllä muutaman vuoden, kunnes se vuonna 2005 teki uudelleentulon XJ LWB huippuvarustellun mallina, Daimler Super 8. Daimler-nimi on USA:ssa Chryslerin omistama, joten siellä sitä ei voitu käyttää. Vanden Plas oli alunperin Belgialainen vaununtakentaja. BMC osti nimen ja varhaisessa vaiheessa, ja Vanden Plas nimisiä autoja on nähty jo 60-luvulta, jopa Minin ulkomuodoilla. Nimi oli siis olemassa, ja Jaguar otti sen käyttöön USA:n markkinoiden Daimlereille vuodesta 1987.

Mallit


Kilpa-autot

Linkkejä

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Jaguar-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.