Jaguar XK

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 22. heinäkuuta 2006 kello 08.56 – tehnyt 84.230.190.99 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

XK:n tarina on kaksivaiheinen - ainakin - autohistoriallinen katselmus. XK-lyhennettä käytettiin alunperin Jaguarin ensimmäisen, todella pitkäikäisen kahdella yläpuolisella nokka-akselilla varustetun suoran kuutoskoneen nimikkeenä. Mutta sodan jälkeen, Englannin autoteollisuuden elpyessä, järjestettiin Earls Courtissa Lontoossa 1948 ensimmäiset sodanjälkeiset autonäyttelyt. Kyseessä oli mitä juhlallisin tilaisuus - avauspäivän liput myytiin 10 shillingin hintaan, joka oli erittäin suuri raha, monelle enemmän kuin päivän palkka. Jaguarkin tietenkin osallistui messuille.

MkV oli esillä, mutta myös William Lyonsin lähinnä muotoiluesimerkkinä varsin nopeasti kasattu 2-paikkainen urheiluauto - uuden XK-koneen ympärille. Yllättäen (kenties?) auto herätti sulavalla ulkomuodollaan ja tehokaalla koneellaan aivan uskomatonta mielenkiintoa. Niinpä opitikin kiireen vilkkaa saada auto tuotantoon. Tästä tuli XK 120. 120 viittasi nimessä huippunopeuteen maileissa, jota auto selvästi ylitti. Pian 120:nen sai seuraajakseen XK 140:n, ulkomuodollisesti samankaltaisen auton, mutta tehokkaamman. Ja markkinoille tuotiin myös fixed head coupé, niinikään kaksipaikkainen.

Erikoinen historiallinen yksityiskohta tähän autoon liittyen on seuraava: Korivalmistaja Vanden Plas teki heti sodan jälkeen suunnitelman Alfa Romeon tekniikalle rakennettavasta kaksipaikkaisesta urheiluautosta. Tämän suunnitelman teki John Bradley, ja loi erittäin tyylikkään urheiluroadsterin muodot. Auto ei kuitenkaan koskaan päässyt tuotantoasteelle. Lieneekö sattuma vai ei, mutta auto muistuttaa erehdyttävästi 1948 esiteltyä Jaguar XK 120:stä!

XK 120/140 oli kuitenkin - vaikka myikin hyvin siellä - tärkeille USA:n markkinoille hieman askeettisenä pidetty. Niinpä Lyons muotoili autolle vielä potentimman, ja myös mukavamman - seuraajan, XK 150:n vuodelle 1957. Tästäkin tehtiin sekä roadster että fixed head coupé.

Kummatkin XK:t menestyivät kilparadoilla erittäin hyvin, ja menestyvät Historicissa vielä tänäänkin.

1961 XK-nimi jäi pitkälle tauolle, seuraajaksi lanseerattiin E-type, jota tosin varsinkin USA:ssa XKE-nimellä.

Mutta legendaarinen nimi oli liian hyvä heivattavaksi. E-type teki oman menestystarinansa, maailman kenties halutuimpana urheiluautona, ja sen seuraaja XJ-S on nyt klassikkona saavuttamassa yhä tärkeämmän aseman autoilun historiassa. Kuitenkin, XJS:n seuraajan nimeksi valittiin taas XK, tällä kertaa XK8 (V8-koneensa ansiosta), tai XKR - kompressoriahdetulloe versiolle. Tämä mallisarja esiteltiin ostavalle yleisölle 1996, ja on ollut menestysmalli sekin.

Pienten muutosten kera auto valmistettiin käytännössä samanlaisena aina tälle vuodelle, 2006, saakka, jolloin esiteltiin kauan jo odotettu seuraaja, XK - tällä kertaa pelkistetysti ilman numeroa! Tässäkin on V8-kone, 4.2-litrainen, ja muotoilu seuraa varsin tunnollisesti jo E-typen linjoja. Kuitenkin auto on täysin uusi, täysalumiininen ja kokolailla edistyksellinen teknisessä mielessä. Moni on todennut sen muistuttavan - kenties liikaakin - Aston Martinin malleja, etenkin DB7. Tälläkin on selityksensä: sen lisäksi että molemmat merkit kuuluvat samaan Ford-perheeseen, AM:n muotoiluguru Ian Callum on siirtynyt Jaguarille, ja on vastannut uuden XK:n muodoista! Sekä XK8 että XK valmistettiin ja valmistetaan sekä coupéna että cabrioletina.

Sysksyllä Jaguar tuo markkinoille uuden XK-mallin kompressoriahdetun mallin, XKR:n. 420 hv:n voimalla saavutetaan 0-100 km/h kiihdytyksen alta 5 sekunnin.

XK on siis mootorinimikkeen lisäksi Jaguarin legendaarinen urheilumalli, joka uusien mallien myötä jatkaa legendaa - maailman autolehdistössäkin.