Kaksoiskytkinvaihteisto

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 23. toukokuuta 2017 kello 11.16 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (Hondan kolmoiskytkinvaihteisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaksoiskytkinvaihteisto on puoliautomaattinen vaihteisto, jossa on kaksi erillistä kytkintä, toinen parillisille ja toinen parittomille vaihteille. Vaihteistotyypin hyviä puolia ovat mm. nopeat vaihdot, jatkuva veto vaihteelta toiselle siirryttäessä ja vähäinen polttoaineenkulutus.

DSG (Direkt-Schalt Getriebe)

DSG-vaihteiston kytkin
DSG-vaihteisto

Suurin suorakytkentävaihteiston käyttäjä on tällä hetkellä Volkswagen AG. Valmistaja kutsuu vaihteistoaan lyhenteellä DSG (Direkt-Schalt Getriebe). Vaihteistoa on vuodesta 2002 vuoden 2007 loppuun mennessä valmistettu yli miljoona kappaletta.

Ensimmäisen kerran DSG nähtiin vuonna 2002 esitellyssä VW Golf R32:ssa. Ensimmäisen sukupolven 6-portaisessa DSG-vaihteistossa on pohjana periaatteessa kaksi 3-vaihteista mekaanista vaihteistoa. Toinen vaihteisto hoitaa parilliset ja toinen parittomat vaihteet. Lisäksi molemmilla vaihteistoilla on oma kytkin. Näin ollen kaksi vaihdetta on kytkettynä yhtä aikaa. Vaihteiston ohjainlaite saa tietoja auton eri antureilta ja ohjaa näiden tietojen pohjalta vaihteiston toimintaa. Tämä järjestelmä takaa, että vaihtaminen tapahtuu pehmeästi ja muutamassa sadasosasekunnissa. Voimansiirrossa ei käytännössä tunnu katkosta missään vaiheessa.

Joulukuun lopulla vuonna 2007 Volkswagen julkisti tiedon, että se esittelee toisen sukupolven DSG-vaihteistonsa helmikuussa 2008 Golf- ja Golf Plus -malleissa. Tässä vaihteistossa on ensimmäinen sukupolven versiosta poiketen seitsemän vaihdetta. Vaihteistossa käytetään myös ns. kuivakytkimiä aikaisempien öljyllä toimivien sijaan. Tällä ratkaisulla vaihteistosta saadaan kevyempi ja ulkomitoiltaan pienempi. Alkuun vaihteisto yhdistetään 1,4-litraisen, 90 kilowattisen TSI-moottorin sekä 1,9-litraisen TDI-moottorin kanssa. Seitsemän vaihdetta on välitetty niin, että pienemmät vaihteet mahdollistavat hyvän suorityskyvyn ja suuremmat hyvän polttoainetalouden. Vaihteistoon kuuluu myös mäkilähtöavustin. Ainakin alkuun myös 6-portainen DSG-säilyy Volkswagenin valikoimassa.

Powershift

Myös Ford ja Volvo toivat vuonna 2008 suorakytkentävaihteiston malleihinsa. Alkuvuodesta 2008 lähtien Volvon C30-, S40 ja V50-mallien 2-litraisen dieselmoottorin yhteyteen on voinut valita Powershift-nimellä markkinoitavan suorakytkentävaihteiston, joka valmistajan mukaan vähentää polttoaineenkulutusta noin 8 %:lla nykyisiin automaattivaihteistoihin verrattuna. Fordin mallistossa vaihteistotyyppi nähtäneen ensimmäiseksi Focus- ja C-Max-malleissa.

BMW:n M-DCT

BMW esitteli kaksoiskytkimellä varustetun vaihteistonsa kesällä 2008. Lyhenne M-DCT tulee sanoista M Double-Clutch Transmission. Getragin kanssa yhteistyöllä kehitetyllä M-DCT:llä korvattiin BMW jo vuodesta 1996 lähtien käytetyt sähköhydraulisesti ohjatut manuaalivaihteistot (SMG, Sequential M Gearbox). BMW:n mukaan se on maailman ensimmäinen autovalmistaja, joka tarjoaa 7-portaisen kaksoiskytkimellä varustetun vaihdelaatikon, joka on kehitetty V8-moottoreita ajatellen ja jopa 9000 r/min -lukemia silmälläpitäen. Vaihdelaatikkoa ohjataan 11 ajo-ohjelman avulla. Uusi vaihteisto nähdään aluksi BMW M3 Coupe- ja Convertible-malleissa.

Twin Clutch SST

Mitsubishi esitteli syksyllä 2007 Mitsubishi Lancer Evolution X -mallissa uuden 6-portaisen SST-vaihteiston (Sport Shift Transmission), jossa käytetään kaksoiskytkintä.

PDK (Porsche Doppelkupplungs)

Porsche oli yksi ensimmäisistä suorakytkentävaihteiston valmistajista. 1980-luvulla vaihteistoa käytettiin Porsche 956- ja Porsche 962 -malleissa. Uudemmista malleista voidaan mainita mallivuoden 2009 911 Carrera -mallit, joissa käytetään seitsemänportaista kaksoiskytkinvaihteistoa. Vaihteistossa seitsemäs vaihde on selkeä ylivaihde, jolla on pyritty pienentämään kulutus- ja melutasoa.

Hondan kolmoiskytkinvaihteisto

Vuonna 2017 Honda patentoi 11-portaisen kolmoiskytkinvaihteiston. Yhtiö ei ole kertonut aikomuksistaan ottaa vaihdelaatikko tuotantoon.[1]

Lähteet

Linkkejä