Kia Sorento (JC)

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kia Sorento
(JC)
Kia Sorento (JC) etu.JPG
Valmistaja ja valmistusmaa Kia Motors Corporation,
Flag of South Korea.svg.png Etelä-Korea, Hwaseong [1]
Flag of Malaysia.svg.png Malesia, Gurun (NAM) [2]
Flag of Russia.svg.png Venäjä, Iževsk, (IžAvto) [3]
Valmistusaika 20022009
Luokka J-segmentti
Kori 5-ovinen SUV
Suunnittelija Byung-jun Min
Pohjalevy
Moottori R4, V6
Iskutilavuus 2351 – 3778 cm3
Teho 102 – 193 kW
Voimanvälitys Neliveto
Kiihtyvyys 9,2–14,6 s (0–100 km/h)
Huippunopeus 167–202 km/h
Kulutus 7,9–12,6 l/100 km (yhd. EU)
CO2-päästöt 205–299 g/km
Hintaluokka 35.990–50.900 € (2006)[4]
Edeltäjä
Seuraaja Kia Sorento (XM)
Saman luokan autoja Hyundai Terracan
Mitsubishi Pajero
Jeep Grand Cherokee
SsangYong Rexton
Nissan Pathfinder
Suzuki Grand Vitara
Honda CR-V
Toyota 4Runner
Toyota Highlander

Pääartikkeli: Kia Sorento

Kia Sorenton ensimmäinen sukupolvi tuli myyntiin vuonna 2002 vuosimallilla 2003. Sen ensiesittely tapahtui Chicagon autonäyttelyssä helmikuussa 2002.[5] Nelivedolla varustettuna auto on varsin maastokelpoinen. Vuosimallille 2010 sen korvasi täysin uusi toisen sukupolven Sorento. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kaikki Sorentot ovat 5-paikkaisia, mutta muun muassa Etelä-Korean markkinoilla Sorentoa on tarjottu myös 7-paikkaisena.

Yleistä

Sorentolla ei ole suoraa edeltäjää, mutta ensimmäisen sukupolven Sportagen voi katsoa olevan sen henkinen edeltäjä. Sorento kehitettiin tiiviissä yhteistyössä sisaryhtiö Hyundain kanssa. Kia investoi uuteen malliin noin 260 miljoonaa euroa, ja lopullinen suunnitelma valmistui maaliskuussa 2000; sen jälkeen sarjatuotannon aloittaminen kesti 22 kuukautta. Suunnittelussa ja ulkomuodossa otettiin huomioon etenkin Pohjois-Amerikan ja Euroopan markkinoiden mieltymykset, sillä auto haluttiin sijoittaa kilpailemaan niin japanilaisten kuin saksalaistenkin maastoautojen kanssa. Sisustassa on panostettu erityisesti laatuun ja käytettävyyteen. Erilaisia säilytyslokeroita ja hyllyjä on jopa 33 kappaletta. Käytettävyyttä parantaa myös erikseen avattava takaikkuna, jonka avulla kevyet esineet voidaan laittaa takakonttiin nopeasti. Takalasi kääntyy auki 110 asteen kulmassa, jotta sen alla voi seistä pidempikin ihminen.[6][7]

Varustelu

Auton varustelutasot ovat Suomessa LX ja paremmin varusteltu EX.

  • LX-perusmalliin kuului mm. kauko-ohjattava keskuslukitus, valoautomatiikka, ajonestolaite, sähköikkunat, auto up/down-toiminto kuljettajan ikkunassa, sähköpeilit lämmityksellä, lämmitetty takalasi, ilmastointilaite, takalasin avaaja (kauko-ohjattava), penkinlämmittimet, 8 kaiuttimen audiojärjestelmä, Isofix-valmius ja 6 turvatyynyä. Vetokoukun sai lisähintaan.
  • EX-paketti lisäsi automaatti-ilmastoinnin, vakionopeudensäätimen, sähköantennin, sumuvalot, nahkapäällysteisen ohjauspyörän, nahkapäällysteisen vaihdekepin nupin, lämmitetyn tuulilasin, infonäytön (Kompassi, korkeus, ilmanpaine), sähköisesti sisään taittuvat peilit, valaistun meikkipeilin, kromikahvat sisälle, maalipinnan väriset ulkokahvat ja peilit, 2-värimaalauksen metallivärillä ja lokasuojien levikkeet. EX varustelutasoon sai vielä lisähintaan nahkasisustuksen, sähkösäätöisen kuljettajan istuimen (8 suuntainen + 2 suuntainen ristiseläntuen säätö), tummennetut takalasit ja ajovalojen pesimet.

Vertailu 2007

Kia Sorento 2.5 CRDi VGT LX jäi Tuulilasin 9/2007 6 auton vertailussa viimeiseksi (6./6). Vertailun muut autot olivat 1. Honda CR-V 2.2 i-CDTi Elegance 4WD, 2. Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D Intense, 3. Toyota RAV4 D-4D 136 Luxury, 4. Jeep Compass 2.0 CRD Limited ja 5. Chevrolet Captiva 2.0D AWD LS.

Sorenton sisätilat ovat isot sekä takana että edessä. Istuimet ovat pehmeitä ja mukavia (9/10), ohjaamo on pelkistetty. Tavaratila on pienehkö (7/10) joskin selkeämuotoinen. Takalasin saa avattua erikseen. Melutaso on kiitettävän alhainen (15/15), 100 km/h nopeudessa 70 dB ja 120 km/h nopeudessa 73 dB. Moottorin sitkeys on jaetusti ryhmän paras (28/30).

Kustannukset ovat kokonaisuutena vertailun kalleimmat (38/60). Varustetaso on vaatimaton (7/10). Ilmastointilaite on vakiovaruste, mutta vakionopeussäädin puuttuu. Radio/CD-soitin puuttuu (vertailun ainoana, lisävarusteena maksaa 349 e).

Ajo-ominaisuudet ovat kokonaisuutena vertailun heikoimmat (45/60), tosin kaupunkiajo sujuu hyvin (9/10). Suuntavakavuus on heikohko (7/10) ja ryhmän huonoin, samoin ohjautuvuus (11/15). Jousitus on mukava, mutta myös turhan pehmeä, sillä auto keinuu kaarteissa. Jarrut toimivat ryhmän jaetusti heikoimmin (9/15).

Tuulilasi 9/2007 mittasi Kia Sorento 2.5 CRDi VGT LX:n (103 kW, 2180 kg) kiihtyvyydeksi 0–50 km/h 3,4 sekuntia, 0–80 km/h 7,6 sekuntia, 0–100 km/h 11,4 sekuntia ja 0–120 km/h 17,0 sekuntia. Huippunopeus on valmistajan mukaan 170 km/h. [8]

Erikoismallit

EX Pro-S Business

  • EX-huippumallin lisäksi oli saatavilla erikoismalli, joka kantaa nimeä EX Pro-S Business. Tähän vuosimallin 2006 varustelupakettiin kuului kaikki huippuvarustellun EX -mallin varusteet, mutta lisänä vielä kromiset ovenkahvat, kromiset sivupeilit, takaistuinten DVD-näyttö kahdella kaukosäätimellä ja LED sisävaloilla. Mukaan kuului JVC:n valmistama radiosoitin. Tätä erikoismallia tuotiin Suomeen aina 2.4-litraisella moottorilla ja 5-vaihteisella manuaalivaihteistolla.

Brabus Executive

  • Vuonna 2005 saksalainen virityspaja Brabus teki Sorentosta oman urheilullisemman versionsa. Brabus Executive -pakettiin kuului muun muassa urheilullisempi takapuskuri integroiduilla tuplapakoputkilla, suurempi ja kulmikkaampi etupuskuri sekä leveämmät sivuhelmat. Ainoat värivaihtoehdot olivat hopea ja musta, mutta puskurit ja sivuhelmat on maalattu väristä riippumatta osittain mattaharmaalla. Mukaan kuului Brabuksen valmistamat 19 -tuumaiset kevytmetallivanteet. Tavallisen EX -huippumallin sisustaan on tehty useita pieniä muutoksia. Ovipaneeleissa, ohjauspyörässä, kyynärnojissa ja sisustan somisteissa on käytetty nahan tai alumiinimuovin sijasta alcantaraa. Kuljettajan ja matkustajien jalkatiloissa sekä tavaratilassa on veluurimatot. Keskikonsolin muovi on vaihdettu kiiltävään vaahterapuuta muistuttaviin muovi-osiin ja polkimet ovat alumiinia. Mittariston väri on vaihdettu valkoiseksi. Lisähintaan sai Kenwoodin valmistaman keskikonsolin kosketusnäytön.[9][10]

Tekniikka

Vaihteistona on viisivaihteinen Getragin valmistama manuaali tai 4-vaihteinen Aisinin automaattivaihteisto. Vuosimallille 2005 tuli 4-vaihteisen automaatin tilalle 5-vaihteinen Jatcon valmistama Tiptronic-tyylinen automaatti. Edessä ja takana on tuuletetut levyjarrut ABS- ja EBD-järjestelmillä. Etujousitus on toteutettu MacPherson-joustintuin, kallistuksenvakaajalla ja kaasuiskunvaimentimin. Takana on jäykkä viisinivelinen taka-akseli kierrejousilla ja Panhard-tanko. Taka-akselilla on myös Eaton Posi kitkalukko, jonka jousipakka poistettiin asiakkaiden toiveiden mukaisesti vain kuukausia auton myynnin aloittamisen jälkeen. Erillisrunko on lyhennetty versio Hyundai Terracanin rungosta, joka taas perustuu laajalti toisen sukupolven Mitsubishi Pajeron runkoon. Auton pohjaa suojaa kaksi metallista pohjapanssaria, joista toinen suojaa moottoria ja öljypohjaa, ja toinen polttoainesäiliötä.

Jousituksen on säätänyt Porsche. ABS jarrut ja polttoaineen syötön osat ovat tulleet Boschilta. Jakolaatikko on BorgWarnerin valmistama, ja siihen on integroitu planeettavaihteella toimiva alennusvaihde, jonka välitys on 2.48/1.

Nelivetojärjestelmät

Kotimaassa Koreassa autoa on myyty sekä taka- että nelivetoisena. Suomeen on tuotu ainoastaan nelivetoisia malleja. Nelivetoisissa on myös hidas maastovälitys eli alennusvaihteisto. Sorentossa on mallista riippuen käytetty manuaalisesti päälle kytkettävää tai automaattisesti kytkeytyvää nelivetojärjestelmää.

Manuaalisesti päälle kytkettävää nelivetoa Kia kutsuu EST:ksi (Electronic Shift Transfer). Näissä malleissa on vetotavan valitsijassa kolme asentoa: 2HI, 4HI ja 4LO. Ensimmäiseksi mainitussa tilassa auto on takavetoinen. 4HI tilassa auto on nelivetoinen eli tehot on jaettu puoliksi etu- ja takapyörille. 4LO asennossa kytkeytyy vielä lisäksi alennusvaihteisto päälle. Vetotapaa saa vaihtaa maksimissaan 80 km/h nopeudessa. Alennusvaihteelle vaihtaessa auton pitää olla pysähtyneenä.

Tämä järjestelmä toimii ilmapumpun painekytkimellä, joka yhdistää etukardaanin voimansiirtoon jakolaatikon kautta. Tämä mahdollistaa etupyörien vapaan pyörimisen takaveto-tilassa, kuluttamatta etuvoimansiirron osia. Keskitasauspyörästöä ei ole, joten nelivetoa ei tule käyttää kuivilla asfaltti teillä.

Automaattisesti päälle kytkäytyvää nelivetoa Kia kutsuu Torque-on-Demandiksi. Vetotavan valitsijassa on kaksi asentoa: Auto ja Low. Automaattisessa tilassa auto voi lähettää etupyörille 50% tehoista jos järjestelmä tuntee että takapyörät sutivat. Low asennossa tehot on jaettu puoliksi etu ja takapyörien välillä. Low asennossa myös alennusvaihteisto on käytössä. Vetotapaa saa vaihtaa vain kun auto pysähdyksissä. 3.5L V6 mallissa on aina automaattinen neliveto ja 2.5 CRDi moottoriin se oli lisävaruste.

Poiketen toisesta nelivetojärjestelmästä, tästä löytyy keskitasauspyörästö joka välittää vääntöä myös etupyörille, mahdollisten väännön automaattisen jakaantumisen. Keskitasauspyörästön voi lukita käyttäen Low-tilaa.[11]

Kehitys

2005

Vuosimallille 2005 Sorento sai pieniä muutoksia. Valinnainen 4-vaihteinen automaatti vaihtui 5-vaihteiseen automaattiin, jolla vaihteita pystyi vaihtamaan myös itse. 2,5-litrainen dieselmoottori sai lähes 30 newtonmetriä lisää vääntöä. Muiden optimointien ansioista polttoaineenkulutusta on saatu vähennettyä jopa 10 prosenttia. 3,5 V6-moottori vaihtui G6AU -mallista G6CU -malliin.

2006

Vuosimallille 2006 16-tuumaisten alumiinivanteiden keskiö muuttui mustasta vanteen väriseksi. Kian logo takaluukussa muuttui hieman suuremmaksi ja se sai kehyksen. Sisällä puujäljitelmäsomistukset vaihdettiin alumiinijäljitelmiin kaikissa malleissa.

2007

Vuosimallille 2007 Sorentoa uudistettiin suuremmin. 3,5-litran Sigma-moottorin tilalla alettiin Yhdysvaltojen markkinoilla käyttämään suurempaa 3,8-litraista Lambda-moottoria, kun Euroopassa siirryttiin pienempään 3,3-litraiseen Lambda-moottoriin. 2,4-litrainen Sirius I4 poistetiin valikoimista. 2,5-litrainen dieselmoottori sai 30 hevosvoimaa sekä lähes 50 newtonmetriä lisää vääntöä uuden muuttuvageometrisen (VGT) Garretin valmistaman turboahtimen vuoksi. Vääntöä on käytettävissä vähintään 290 newtonmetriä kierroslukualueella 1300–4000 r/min. Yhdessä Porschen kanssa viritetty jousitus viritettiin nyt uudelleen, sillä arvostelijat olivat kuvailleet sitä liian pintakovaksi sekä huojuvaksi.[12]

Auton ulkonäköä muokattiin uusilla projektioajovaloilla, uudenlaisilla takavaloilla, puskureilla ja etusäleiköllä. Yksivärinen maalipinta oli nyt saatavana myös paremmin varustellussa EX -mallissa, kunhan ostaja valitsi hopean tai mustan ulkovärin. LX-varustetasot olivat edelleen ainoastaan yksivärisiä. Varustukseen lisättiin kaksialueinen automaatti-ilmastointi, kuljettajan polviturvatyyny sekä ESP -ajonvakautusjärjestelmä, mutta kitkalukko taka-akselilta poistettiin. Sisustuksen ulkonäköä hieman muutettiin. Auto pidentyi muutamalla senttimetrillä.

2008

Muutokset vuosimallille 2008 olivat vähäisiä, ja muutokset koskevat vain kevään jälkeen valmistettuja autoja. Sisällä ovipaneeleista poistettiin kauhukahvat, takamukitelineet siirrettiin takakyynärnojaan ja 12 voltin pistoke sekä tuhka-astia takapenkiltä poistettiin.

2009

Vuosimallille 2009 Sorento sai viimeisen päivityksensä ennen toisen sukupolven Sorenton julkaisemista. Muutokset koskevat kevään jälkeen valmistettuja autoja. Ulkonäöllisesti ainoastaan etusäleikkö koki pienen muutoksen, jossa siitä tehtiin yksipuolainen. Sisällä ovenkahvat vaihdettiin hopean värisiin, mittaristoa muokattiin hieman ja toinen lehtitasku etuistuinten selkänojasta poistettiin. Lisäksi manuaalisäätöisestä kuljettajan penkistä poistettiin kallistussäätö.

Tekniset tiedot

2.4 3.5 3.3 3.8 2.5 CRDi
Vuosimalli 2003–2006 2003–2004 2005–2006 2007–2009
(facelift)
2002–2004 2005–2006 2006–2009
(facelift)
Moottori R4-ottomoottori, DOHC 16v, monipistesuihkutus, 2×vastakkain pyörivät tasapainotusakselit V6-ottomoottori, dual-DOHC 24v, monipistesuihkutus V6-ottomoottori, dual-DOHC 24v, CVVT, monipistesuihkutus R4-dieselmoottori, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, Garret turbo 1,1 bar, välijäähdytin, EGR R4-dieselmoottori, DOHC 16v, yhteispaineruiskutus, Garret VGT turbo, välijäähdytin, EGR, DPF
Moottorin tunnus Hyundai Sirius II (G4JS) Hyundai Sigma (G6AU / CU) Hyundai Lambda (G6BD) Hyundai Lambda (G6DA) Hyundai A (D4CB)
Iskutilavuus 2351 cm3 3497 cm3 3342 cm3 3778 cm3 2497 cm3
Suurin teho 102 kW (139 hv) /
5500 r/min
143 kW (194 hv) /
5500 r/min
177 kW (241 hv) /
6000 r/min
193 kW (262 hv) /
6000 r/min
103 kW (140 hv) /
3800 r/min
125 kW (170 hv) /
3800 r/min
Suurin vääntö 196 Nm /
2500 r/min
300 Nm /
3000 r/min
307 Nm /
2500 r/min
353 Nm /
4500 r/min
314 Nm /
2000 r/min
343 Nm /
1850–2500 r/min
392 Nm /
2000 r/min
Vetotapa Takaveto / neliveto
Vaihteisto, vakio 5-port. manuaali 4-port automaatti 5-port automaatti 5-port. automaatti 5-portainen manuaali
Vaihteisto, valinnainen 5-port. manuaali (USA) 4-port. automaatti 5-port. automaatti
Huippunopeus 167 km/h 192 km/h 190 km/h 202 km/h 170 km/h
(167 km/h)
170 km/h
(171 km/h)
182 km/h
(182 km/h)
Kiihtyvyys 0–100 km/h 13,4 s 10,3 s 10,2 s 9,2 s 8,3 s 14,6 s
(14,5 s)
14,6 s
(14,3 s)
12,0 s
(12,3 s)
Perävaunumassat jarruton / jarrullinen 750 kg / 2300 kg 750 kg / 2800 kg 750 kg / 3500 kg 750 kg / 2800 kg 750 kg / 3500 kg
Perävälitykset 4.875 4.181
(4.666)
3.333 4.181
(3.333)
3.727
(3.333)
Polttoaineenkulutus 10,9 l/100 km 12,6 l/100 km 11,9 l/100 km 10,8 l/100 km 12,4 l/100 km 8,5 l/100 km
(8,9 l/100 km)
7,8 l/100 km
(8,4 l/100 km)
7,9 l/100 km
(8,6 l/100 km)
CO2-päästöt 259 g/km 299 g/km 286 g/km 258 g/km 288 g/km 223 g/km
238 g/km
205 g/km
(223 g/km)
209 g/km
(228 g/km)
Päästöluokitus Euro 3 Euro 4 Euro 2 Euro 3 Euro 4

Mitat

Kia Sorento (JC facelift) etu.JPG
Kia Sorento (JC facelift) taka.JPG

2007 uudistuksen yhteydessä Sorento pidentyi 4567 millimetristä 4590 millimetriin.

LX EX
Pituus 4567 mm
Leveys 1863 mm 1885 mm
Korkeus 1730 mm 1811 mm
Akseliväli 2710 mm
Raideleveys (e / t) 1580 mm
Maavara 208 mm
Kahluusyvyys 450 mm
Kääntösäde 10,9 m
Tavaratila verhon alla / kattoon asti / penkit kaadettuna 486 l / 889 l / 1880 l
Omamassa 1951–2079 kg
Polttoainesäiliö 80 l
Ilmanvastuskerroin 0.425
Nousukulma edessä/takana 28,4°/26,7°
Töyräänylityskulma 21,9°
Mäennousukyky 45%

Turvallisuus

2003
EuroNCAP.png Euro NCAP -kolaritestin tulokset
Aikuismatkustaja Encap a 4.png 25 pistettä
Lapsimatkustaja Tiedosto:.png pistettä
Jalankulkija Encap p 1.png 3 pistettä
Valmistenumero, josta lähtien tulokset voimassa: KNEJC521835143275
Kolaritestin tulos Euro NCAP -sivulla
2003
NHTSA.png NHTSA -kolaritestin tulokset
Etutörmäys Encap a 4.png
Sivutörmäys Encap a 5.png
Kaatumisvaara Encap a 3.png
Kolaritestin tulos NHTSA -sivulla
2007
NHTSA.png NHTSA -kolaritestin tulokset
Etutörmäys Encap a 5.png
Sivutörmäys Encap a 5.png
Kaatumisvaara Encap a 3.png
Kolaritestin tulos NHTSA -sivulla

Rekisteröinti

Sorentoa rekisteröitiin Suomessa seuraavasti:[13]

Vuosi 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Määrä (kpl) 53 482 806 443 199 76

Tyyppiviat

  • Pahimmat ruostekohdat ovat takakaaret, taka-akselin korvakkeet ja takaluukku pyyhkijän jalustan juuresta.
  • Takaovenkahvat menevät vanhemmiten rikki. Kahvan sisällä oleva muovi haprastuu, joka aiheuttaa joidenkin kahvamekanismien tippumisen oven pohjalle. Voi korjata joko liimalla tai ostamalla uuden kahvan.
  • 2.5CRDi-moottori kärsii turbo- ja suutinvioista.
  • 2.4-bensiinimoottori kärsii ensimmäisen katalysaattorin tukkeutumisesta ja venttiilivarsien kumien rikkoontumisesta.
  • 3.5-bensiinimoottorin (G6AU) kampi-akselin pultit menevät rikki aiheuttaen moottorivaurion. Kia teki takaisinkutsun, jossa osa vaihdettiin, mutta se ei korjannut osan suunnitteluvirhettä. G6CU-moottoreissa ongelmaa ei ole.
  • 3.3-bensiinimoottorin jakoketju löystyy helposti. Sitä ei ole tarkoitettu vaihdettavaksi, joten korjaus on kallis.
  • Nelivedossa voi olla ongelmia. Manuaalisesti päälle kytkettävässä voi tulla ongelmia etuperän ilmapumpun kanssa, jonka vuoksi neliveto ei kytkeydy päälle. Automaattisessa versiossa jakolaatikon ketju voi löystyä tai kytkin levyt voivat hajota.
  • Kaikissa malleissa antureita ja sensoreita saa vaihdella vanhemmiten. Yleisimpiä vikakohteita ovat lambda, kaasuläpän ja polkimen asentotunnistin sekä ilmamassa-anturi.


Tyyppivikalistan perusteella ei voi verrata onko joku automalli tai -merkki toista parempi tai huonompi.
Tyyppivikalistan pituus ei myöskään kerro auton huonoudesta tai hyvyydestä.

Lähteet

  1. Joo Kyung-don: Kia hopes to see sales rise with new Sorento – Inside Korea JoongAng, 20. elokuu 2014. Viitattu: 21. joulukuu 2018.
  2. 2008 Naza Sorento – Motor Trader, 17. tammikuu 2008. Viitattu: 21. joulukuu 2018.
  3. Guide to assembly plants in Europe (pdf) – Automotive News Europe, Viitattu: 21. joulukuu 2018.
  4. Tekniikan Maailma 22/2006
  5. RON KIINO: Kia Sorento - 2002 Chicago Auto Show – caranddriver.com, 1. helmikuu 2002. Viitattu: 16. maaliskuu 2024.
  6. fahrberichte.de: Kia Sorento – fahrberichte.de, 1. kesäkuu 2004. Viitattu: 11. maaliskuu 2024.
  7. autobild.de: Kia Sorento 2.5 CRDi gegen Mercedes ML 270 CDI M-Klasse zum Aldi-Preis – autobild.de, 30. syyskuu 2002. Viitattu: 11. maaliskuu 2024.
  8. Tuulilasi 9/2007
  9. Fabian Grass: Kia Sorento Executive: Limitierter Edel-SUV mit Sport-Optik – de.motor1.com, 27. huhtikuu 2006. Viitattu: 22. tammikuu 2024.
  10. Motorline: Kia Sorento 2,5 CRDi Active Pro - im Test – www.motorline.cc, 13. lokakuu 2005. Viitattu: 23. tammikuu 2024.
  11. Kia Motors: Sorento set to take prestige 4x4 market by storm – www.kiapressoffice.com, 8. helmikuu 2003. Viitattu: 23. maaliskuu 2024.
  12. Anthony Crawford: 2007 KIA Sorento CRDi and 3.3 V6 First Steer – www.drive.com.au, 12. elokuu 2007. Viitattu: 11. maaliskuu 2024.
  13. Tekniikan Maailma 2004-2009 rekisteröintitilastot


Kia logo.JPG Kia-mallien aikajana 1990 - 2013
Tyyppi 1990-luku 2000-luku 2010-luku
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3
Kaupunkiauto Picanto (SA) Picanto
Pieni auto Pride
Avella Rio Rio Rio
Alempi keskiluokka cee'd (ED) cee'd (JD)
Sephia Spectra Spectra5
Sephia/Mentor Sephia/Mentor Spectra/Shuma Spectra/Cerato Forte/Cerato
Ylempi keskiluokka Clarus/Credos Magentis (MS) Magentis (MG) Optima (TF)
Suuri auto Enterprise Opirus/Amanti Cadenza
K9
Urheiluauto Elan
Pieni crossover Soul (AM)
Kompakti SUV Sportage I Sportage II Sportage III
SUV Sorento (JC) Sorento (XM)
Mesa
MPV Carens Carens Carens/Rondo Carens/Rondo
Tila-auto Carnival/Sedona Carnival/Sedona
Pickup Bongo Frontier Bongo Frontier Bongo III