Kilowatti

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 12. syyskuuta 2013 kello 14.11 – tehnyt 85.76.150.222 (keskustelu) (Eri tehonormit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilowatti (tunnus kW) on tehon yksikkö. Teho on yksi watti (tunnus W), kun kulutetaan joule energiaa sekunnissa. Watin teholla voi siis nostaa omenan (102 g) metrin korkeuteen sekunnissa - kymmenessä sekunnissa puolestaan kymmenen metrin korkeuteen. Yksi kilowatti on tuhat wattia.

Sähköisessä kuormassa watin teho syntyy, jos jännite kuorman yli on voltti ja virta kuorman läpi on ampeeri. Esimerkiksi sähkölampun teho on 60 W, kun se kytketään 12 V jännitteeseen ja siitä menee läpi 5 A virta.

Eri tehonormit

Muutettaessa autojen tehoja kilowateiksi on otettava huomioon millä normilla teho on mitattu.

Tehon mittaamiseksi on erilaisia standardeja, joista Euroopassa yleisesti käytetään saksalaista DIN-normia. DIN-normi antaa realistisimman luvun moottorin todellisesta tehosta.

Vielä 1970-luvulla käytettiin Euroopassa muitakin tehonormeja, jotka yleensä antoivat suuremman teholukeman kuin DIN: SAE brutto (vuoteen 1971), SAE netto (1971-), japanilainen JIS (joka vastasi SAE bruttoa) ja italialainen CUNA (vuoteen 1969). SAE brutto -normilla mitattuja tehoja on vaikea verrata muihin, koska siinä moottorin lisälaitteet oli jätetty pois ja teholukema saattoi olla ehkä 10-30 % DIN-arvoa suurempi. SAE netto on lähempänä DIN-tehoa, mutta tällöinkään arvot eivät ole samoja, vaan SAE-teho on yhä isompi kuin DIN-teho. Italialainen CUNA-teho on melko lähellä DIN-normia, mutta siinä moottorin äänenvaimennin puuttuu mittauksesta.

DIN-normissa mittauksessa ovat mukana kaikki moottorin lisälaitteet, kun taas muissa normeissa osa lisälaitteista on jätetty tehomittauksessa pois. SAE-, JIS- ja CUNA-teholukemat ovat DIN-normia suurempia, mutta SAE-, JIS- ja CUNA-teholukemat eivät vastaa moottorin antamaa todellista tehoa.

Suhde hevosvoimaan

  • 1 kW = 1,36 hv (horsepower, eli hp)

Tutuista hevosvoimista saa kilowatteja, kun jakaa hevosvoimat 1,36:lla. Esimerkiksi 90 hv / 1,36 = ~ 66,176 kW eli n. 66 kW.

Katso myös

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian watti-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.