Ero sivun ”Koenigsegg Automotive AB” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Lista malleista)
(Tulevat)
(4 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 48: Rivi 48:
 
* [[Koeniggsegg CCGT]] (2007)
 
* [[Koeniggsegg CCGT]] (2007)
 
* [[Koeniggsegg Trevita]] (2009–2010)
 
* [[Koeniggsegg Trevita]] (2009–2010)
 +
==== Nykyiset ====
 
* [[Koenigsegg Agera]] (2010–)
 
* [[Koenigsegg Agera]] (2010–)
 
* [[Koenigsegg One:1]] (2014–)
 
* [[Koenigsegg One:1]] (2014–)
 +
==== Tulevat ====
 +
Mission 500
  
 
== Saavutukset ==
 
== Saavutukset ==

Versio 27. helmikuuta 2020 kello 20.39

Koenigsegg Automotive AB
Koenigsegg logo
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Sweden.svg.png Ruotsi, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1994
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli CCX


Koenigsegg Automotive AB on ruotsalainen superautovalmistaja, joka sijaitsi ensiksi Olofströmissä ja muutti sieltä Margretetorpiin, juuri Ängelholmin ulkopuolelle.

Historia

Yritys perustettiin vuonna 1994 Christian von Koenigseggin toimesta tarkoituksenaan tehdä maailmanluokan superauto. Pohjautuen Formula 1 -teknologiaan, auton täytyi olla 2-paikkainen, keskimoottorinen hardtop. Ensimmäiseksi heillä oli tarkoituksena hankkia jonkun muun valmistajan moottori ja he ostivatkin oikeudet Carlo Chitin suunnittelemaan Alfa Romeon Formula 1 V12-moottoriin vuonna 1999, mutta valitsivat myöhemmin suunnitella ja rakentaa oman moottorinsa.

Von Koenigsegg sai ideansa rakentaa oma auto katsottuaan nuoruudessaan norjalaisen nukke-elokuvan Pinchcliffe Grand Prix. Hän otti ensiaskeleensa liikemaailmassa ollessaan parikymppinen, johtaen yhtiö Alpraazia Tukholmassa, Ruotsissa. Liikeyrityksen menestyminen antoi hänelle vaadittavan pääoman aloittaa valitsemallaan uralla autojen valmistajana.

Koenigsegg CC -prototyyppi esiteltiin vuonna 1997 ja tuotantomalli vuonna 2000 Pariisin autonäyttelyssä. Ensimmäinen asiakas tilasi punaisen CC8S:n vuonna 2002 Geneven autonäyttelyssä ja neljä muuta autoa rakennettiin samana vuonna. Koenigsegg oli tunnustettu myöhemmin samana vuonna tärkeänä Aasiassa Seoul Motor Show:ssa.

22. Helmikuuta 2003 Koenigseggin ainoa autotehdas syttyi tuleen ja paloi maan tasalle. Palo sammutettiin 40 palomiehen eri palokunnilta (Ängelholm, Hjärnarp, Strövelstorp, Bjuv ja Helsingborg), Margretetorpin asukkaiden ja ohitsekulkijoiden voimin. Noin 15 Koenigseggin autoa, korin osia, koneita ja moottoreita pelastettiin ennen kuin palo levisi liikaa. Palon syyksi selvisi oikosulku yhtiön keittiön astianpesukoneessa, josta se levisi kattoon, joka oli eristetty heinällä. Samana päivänä autot vietiin entiseen Ruotsin lennoston lentokentälle F10:iin suojaan, lähelle Ängelholmin kylää, joka sijaitsee Lounas-Ruotsissa. Muutaman päivän päästä von Koenigsegg teki päätöksen herättää yritys tuhkasta.

Koenigseggin logo suunniteltiin vuonna 1993 Jacob Låftmanin toimesta, perustuen Koenigsegg-suvun vaakunaan. Vaakuna on ollut suvulla jo 1100-luvulta asti, jolloin suvun jäsen aateloitiin Saksalais-Roomalais Valtakunnan toimesta.

Automallit

Koenigsegg CCR

Vuonna 2004 uusi CCR esiteltiin Geneven autonäyttelyssä.

Koenigsegg CCX

Vuonna 2006 Koenigsegg esitteli uuden CCX-mallin, joka tehtiin täyttämään maailman tieliikennesäännöt. Tämä tarkoitti että autojen oli käytävä läpi pitkä kehitys, jotta ne saavuttaisivat viimeisimmät ja tiukimmat turva- sekä päästömääräykset mitä maailman eri viranomaiset vaativat; Koenigseggin piti muunmuassa kehittää omat moottorinsa ja muita siihen liittyvää teknologiaa. Kaiken lisäksi Koenigsegg on ainoa superauto- ja pienvalmistaja, joka läpäisee Euroopan jalankulkija turvatestit. Juuri kun Koenigsegg läpäisi testin, testin vaatimukset katsottiin olevan liian vaativat pienvalmistajille suoriutuakseen niistä. Joten nykyään ei ole välttämättä pakko läpäistä vaatimuksia, jos tuotanto on alle 10 000 autoa vuodessa yhdellä mallilla.

Keväällä 2007 Koenigsegg esitteli Geneven autonäyttelyssä 1018-hevosvoimaisen Koenigsegg CCXR:n, biofuel- / flexfuel-version CCX:stä. Autossa on modifioitu moottori, polttoainejärjestelmä sekä moottorinohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa sen että autolla voi ajaa joko tavallisella bensiinillä tai etanolilla sekä millä tahansa näiden suhteella. Etanolilla on korkeampi oktaaniluku verrattuna normaaliin bensiiniin ja sillä on myös moottorin palotiloja viilentävä ominaisuus, joka mahdollistaa tehojen lisäyksen.

Talvella 2007 Koenigsegg julkaisi FIAn sääntöjen mukaisen kilpa-auton Koenigsegg CCGT:n (Competition Coupé GT).

Vuonna 2009 Koenigsegg julkaisi tiedon erikoisversiosta nimeltä "Trevita", joita tehtäisiin vain kolme kappaletta. Trevitan, joka tarkoittaa kolmea valkoista, kori on valmistettu Koeniggseggin yksinoikeudella timantein pinnoitetusta hiilikuidusta. Trevita pohjautuu CCXR:ään, joten siinä on 1018 hv etanolilla ajettaessa.

Koenigsegg Agera

Vuonna 2010 Koenigsegg esitteli Geneven autonäyttelyssä uuden mallin nimeltä Agera, joka tarkoittaa suomeksi toimia. Agerassa on Koenigseggin kehittelemä 5-litran muuttuvageometrisillä twin-turboilla varustettu V8, joka tuottaa 910 hv. Siihen on yhdistetty uusi kehitelty 7-vaihteinen vaihdelaatikko. Ageran muotoilu seuraa selvää aikaisemmista Koenigseggin superautoista tuttua linjaa, mutta siihen on lisätty monia erikoisia ominaisuuksia, kuten leveämpi eturaideleveys, uutta tyyliä ja aerodynaamikkaominaisuuksia sekä uusi sisustus; johon liittyy uusi valaistustekniikka jota kutsutaan "Ghost Light":ksi, siinä on mikroskooppisen pieniä koloja, jotka piilottaa sisävalaistuksen kunnes se kytketään päälle, jolloin se loistaa näennäisesti kiinteän alumiiinin läpi. Agera on ollut tuotannossa loppuvuodesta 2010 lähtien.

Lista malleista

Entiset

Nykyiset

Tulevat

Mission 500

Saavutukset

28. Heinäkuuta 2005 klo 12:08, Nardossa, Italiassa, CCR rikkoi maailman nopeimman sarjavalmisteisen auton ennätyksen, saavuttaen 387,87 km/h, rikkoen aikaisemmin McLaren F1:n hallussa olleen ennätyksen. Ennätys pysyi 2005 asti kunnes kauan odotettu Bugatti Veyron rikkoi ennätyksen uudelleen saavuttaen 407,5 km/h, Car and Driver-lehden todistaessa tilannetta.

Keväällä 2007 Geneven autonäyttelyssä Koenigsegg julkaisi 1018-hevosvoimaisen Koenigsegg CCXR:n, joka vei maailman tehokkaimman sarjavalmisteisen auton tittelin Barabus TKR:ltä takaisin Koenigseggille. Sen tehopainosuhde on 1,3 kg/hv. Nykyään paikkaa pitää Bugatti Veyron Super Sport.

Vuonna 2008 saksalainen sport auto -lehti järjesti 0–300–0 km/h testin tuotantoautoille, CCX:n voittaen tapahtuman yhteisajalla 29,2 s.

Joulukuussa 2010 Koenigsegg Agera voitti BBC:n, Top Gearin Hypercar of the Year -palkinnon.

Syyskuussa 2011 Koenigsegg Agera R rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen - 0-300 km/h vain ajalla 14,53 sekuntia.

Mediassa

Koenigseggin CCX oli vuonna 2008 korkeimmalla suositun brittiläisen Top Gear -auto-ohjelman nopein kierrosaika -listalla [1]. Se kiersi Top Gearin radan ajassa 1:17.6 lyöden Pagani Zonda F:n. CCX:n alkuperäinen aika oli 1:20.4, mutta Top Gear ehdotti, että Koenigsegg asentaisi autoon takaspoilerin antamaan lisää downforcea. Spoilerin (tunnetaan nykyään nimellä Top Gear Special) avulla CCX kykeni lyömään Zondan ennätyksen 0,8 sekunnilla.

Linkit

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Koenigsegg-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.