LED

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 27. tammikuuta 2006 kello 11.52 – tehnyt Sakarit (keskustelu | muokkaukset) (l)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LED (engl. Light-Emitting Diode) eli hohtodiodi eli ledi on puolijohdekomponentti, joka synnyttää lähes monokromaattista valoa, kun siihen johdetaan sähkövirta. LEDiä sanotaan arkisesti myös valodiodiksi, vaikka se toisaaltaan tarkoittaa valolle herkkää diodia. LEDien valmistusmateriaali määrää komponentin lähettämän valon aallonpituuden, jota voidaan edelleen muokata LEDin pintaan lisätyillä kalvoilla ja pinnoitteilla. LEDien valon aallonpituus on yleensä vain hyvin pienellä alalla.

LEDejä käytetään yleensä merkkivaloissa, valokylteissä, pienissä valaisimissa, kaukosäätimissä ja valosensoreissa. Myös ulkoilmatapahtumissa käytetyt videoseinät (LED-Screen) on toteutettu LED-tekniikalla.

Tällä tekniikalla toteutettujen valaisimien elinikä on huomattavasti pitempi kuin yleisemmin käytetyillä hehkulampuilla. LED-valojen syttyminen on hehkulamppuja huomattavasti nopeampaa.

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian LED-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.