Lanchester

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lanchester Motor Company Ltd
Lanchester logo.jpg
Yrityksen perustusmaa Armourer Mills, Birmingham, Englanti
Tuotannon aloitus 1895
Yhtiön vaiheet Siirtynyt BSA:n omistukseen vuonna 1930. Fuusioitu Daimler Company -yhtiöön. Lanchester-merkkisten autojen valmistus loppunut vuonna 1955.

Lanchester oli englantilainen, vuosina 1895 - 1955 valmistettu automerkki. Vuosina 1895 - 1931 merkkiä valmistanut Lanchester Motor Company Ltd toimi Birminghamissa ja tämän jälkeen Coventryssa. Ajoneuvohistorioitsijat ovat antaneet Lanchesterille kunnian ensimmäisen brittiläisen moottoriajoneuvon valmistamisesta. Viimeinen Lanchester-niminen henkilöauto rullasi valmistuslinjalta vuonna 1955.

Lanchester-yhtiön ja tuotemerkin uudeksi omistajaksi tuli vuoden 1930 lopussa BSA-konserni, joka omisti myös Daimler-yhtiön ja merkin. Yrityskaupan myötä Lanchesterien valmistus siirtyi Birminghamista Daimlerin Coventryn tehtaille. Vuonna 1960 Lanchester-merkki siirtyi Daimlerin mukana Jaguar Cars-yhtiön omistukseen. Jaguarin mukana Lanchester-merkin ovat omistaneet British Motor Corporation 1966, British Motor Holdings 1966 - 68, British Leyland 1968 - 84, Jaguar Cars 1984 – 89 sekä Ford 1989 - 2007. Nykyisin merkin omistaa intialainen Tata Motors. Lanchester Motor Company Limited on edelleen Englannin Coventryyn rekisteröity yhtiö, vaikka se ei tällä hetkellä harjoita kaupallista toimintaa.

Historia

Alkutaival

Lanchester-moottorin vastakkain pyörivät kampiakselit.

Lanchester-autotehtaan perustivat Birminghamiin kolme veljestä Frederick, George ja Frank Lanchester. Yhtiö rekisteröitiin vuonna 1899 nimellä Lanchester Engine Company Ltd.

Veljesten ensimmäisen moottorikäyttöisen ajoneuvon suunnittelu alkoi jo vuonna 1895 ja huomionarvoinen seikka on, että suunnitelmissa lähdettiin alusta alkaen liikkeelle nimenomaan moottorikäyttöisen auton toimintaperiaatteesta, eikä hevosvetoisten vaunujen motorisoinnista. Ensimmäinen Lanchester-merkkinen auto valmistui helmikuussa tai maaliskuussa 1896. Siinä oli yksisylinterinen, 1306 cm3 moottori, jonka mäntä oli liitetty kahdella kertokangella kahteen, toisistaan erillisiin ja vastakkaisiin suuntiin pyöriviin kampiakseli-vauhtipyörä -kompletteihin. Tällä rakenteella yksisylinterinen moottori saatiin käymään värinättömästi. Vuosimallin 1897 Lanchesteriin laitettiin samalle alustalle kaksisylinterinen, 2895 cm³ vastaiskumoottori, jossa oli tehoa 10 hv @ 1200 r/min (7,5 kW).

Ensimmäiset kuusi tuotantoautoa valmistuivat 1900. Niissä oli kaksisylinterinen, 4033 cm³:n ilmajäähdytteinen moottori, rakenteeltaan kahdella kampiakselilla toteutettu. Autoa ohjattiin vivulla, ei ohjauspyörällä. Vaihteisto oli planeettavaihteisto-tyyppinen. Ensimmäiset autot myytiin yleisölle vuonna 1901. Lanchester käytti vuoteen 1903 asti alustojen korittajina ulkopuolisia valmistajia, kunnes yhtiön oma koritehdas valmistui ja vuoteen 1914 saakka valtaosa valmistuneista autoista oli varustettu Lanchesterin omalla korilla.

Lanchester oli ensimmäinen automerkki, joka käytti mekaanisia levyjarruja vuonna 1902. Levyjarrut olivat vain etupyörissä ja niiden ohuet levyt olivat pehmeää, messinkiseoksen tyyppistä metallia. Lanchesterin levyjarrut olivat vuosikausia markkinoiden parhaita.

Täysistä tilauskirjoista huolimatta yhtiön varat loppuivat vuonna 1904 ja se haettiin konkurssiin. Uudelleenjärjestelyjen jälkeen se aloitti uuden elämän nimellä Lanchester Motor Company Ltd.

Ennen I maailmansotaa

Lanchesterin kuusisylinterinen, 38 hv:n moottori. Näkyvissä venttiilien lehtijouset.

Vuoden 1904 malleissa oli 2470 cm3:n nelisylinterinen, nestejäähdytteinen OHV-moottori, jonka edistyksellisiin ominaisuuksiin kuului automaattinen painevoitelu. Planeettavaihteisto oli sijoitettu etuistuimien väliin, jolloin kuljettajan istuin oli aivan korin edessä, koska auton keulalla ei ollut konehuonetta. Vuonna 1906 valmistuslinjaan liitettiin kuusisylinteriset mallit. Lanchesterien rakenne alkoi liukua tavanomaisempaan suuntaan; ohjauspyörä tuli valinnaiseksi varusteeksi vuonna 1908 ja vakiovarusteeksi vuoden 1911 loppuun tultaessa, polkimet ja yksi vipu korvasivat kahdella vivulla hoidetun vaihteenvalitsemisen ja moottori siirtyi edemmäs. George Lanchester oli nyt yhtiön valmistuksesta vastaava johtaja, Frank vastasi Lontoon myyntiedustuksesta. Frederick irtisanoutui yhtiöstä vuonna 1913. Yhtiö toi markkinoille urheilullisen, 5,5-litraisen, kuusisylinterisen Forty-sivuventtiilimoottorin, mutta näitä ei ehditty valmistaa kuin kourallinen, ennen I maailmansodan puhkeamista. Moottorin venttiilikoneistossa on omaperäinen rakenne, jossa makaavien lautasventtiilien sulkemisesta vastaavat lehtijouset, kierrejousien sijaan.

I maailmansota

I maailmansodan aikana Lanchester valmisti tykistön kranaatinkuoria ja jonkin verran lentokoneiden moottoreita. Lisäksi tuotantoon kuului sotaa edeltäneen Forty-mallin alustalle suunnitellun Lanchester 4x2 -panssariauton valmistus. Lanchester oli sodan aikana Rolls Roycen jälkeen toiseksi suurin pansssaroitujen autojen valmistaja.

Sodan jälkeen

"New Forty" 1920

Sodan jälkeisenä talouslaman aikana yhtiö päätti siirtyä valmistuksessaan yhden mallin politiikkaan. Malliksi valittiin 6,2-litraisella OHC-rivikuutosella varustettu New Forty. Voimalinjan teknisinä ratkaisuina olivat edelleen kolmeportainen planeettavaihteisto ja matopyörä-tyyppinen takasilta. Malli oli iso ja edustava ja erittäin kallis, jopa Rolls-Royce Silver Ghostia kalliimpi. 40-mallia valmistettiin vuosina 1919–1928. Vuonna 1924 yhtiö toi sen rinnalle pienemmän ja edullisemman mallin Twenty One. 21-mallissa oli 3,1-litrainen rivikuutonen, nyt irrotettavilla sylinterikansilla, neliportainen hammaspyörävaihteisto sekä nelipyöräjarrut. Sitä seurasivat 23-malli (3,3 litraa) vuonna 1926 ja Lanchester 30 (4,4 litran rivi-8) vuonna 1928. 1920 - 30 -lukujen vaihteessa yhtiö valmisti Britannian siirtomaahallinnon tarpeisiin erän Lanchester 6x4 -panssariautoja.

Mallivuodelle 1928 yhtiö tuli George Lanchesterin viimeisimmällä mallilla, 4,4 litran rivikahdeksikolla varustetulla mallilla Thirty, mutta niitä ennätettiin valmistaa ainoastaan 126 kappaletta, ennen kuin Wall Streetin pörssiromahdus tappoi suurten autojen kysynnän.

Tammikuussa 1931 yhtiön rahoittajat esittivät vaatimuksen, että Lanchester Motor Companyn oli fuusioiduttava jonkin toisen yhtiön kanssa tai se haettaisiin konkurssiin. Luonnolliseksi ostajaksi valikoitu BSA, toimivathan yhtiöt samassa kaupungissa ja Lanchesterin toimitilat oli aikoinaan hankittu samalta yhtiöltä.

BSA-Daimler -fuusio

Vuonna 1931 Lanchester fuusioitiin BSA Cars-yhtiön omistamaan Daimler Companyyn ja kaikki autojen valmistus siirrettiin Daimlerin tehtaille Länsi-Midlandsin Coventryyn. George Lanchester pysyi toimessaan, suunnitteluosaston esimiehenä ja Frank nimitettiin Lanchester-autojen myyntipäälliköksi. Merkin kultakausi oli peruuttamattomasti ohi ja Lanchester oli parhaimillaankin enää vain "köyhän miehen Daimler".

Alkuun yhtiöt valmistivat autoja selkeästi eri merkeillä eri hinta- ja kokoluokkiin ja vain Lanchesterin suurimmat mallit nimettiin Daimlereiksi. 1930-luvun puolivälin paikkeilla nämä kaksi merkkiä kuitenkin jakoivat komponentteja keskenään ristiin, brittiläiseen "badge-engineering"-tyyliin ja esimerkiksi vuoden 1936 Lanchester 18 ja Daimler Light 20 eroavat toisistaan vain varusteiden ja maskin osalta.

Ensimmäinen uusi fuusion jälkeinen malli, jonka suunnittelusta päävastuussa oli edelleen George Lanchester, oli Eighteen, hydraulisilla jarruilla ja Daimlerin nestekytkimellä varustettuna. Vuoden 1933 Lanchester Ten oli BSA 10:stä muokattu kalliimpi versio. Vuonna 1937 markkinoille tuotiin malli Fourteen, joka tunnetaan myös nimellä Roadrider. Kyseinen malli oli lähes identtinen Daimler DB17:n kanssa jopa niin, että sen voimanlähteenä oli kiinteillä sylinterikansilla varustettu 1,6-litrainen moottori, joka tuolloin edusti jo käytöstä poistunutta teknologiaa. Daimlerin tavoin Wilson-esivalintavaihteisto ja nestekytkin löysivät tiensä myös Lanchester-mallien voimansiirtokomponenteiksi.

II maailmansota

Toisen maailmansodan aikana Daimler Company nähtävästi hyödynsi Lanchester Motorsin tietotaitoa panssaroitujen autojen valmistuksessa, kehittäessään nelivetoisen Daimler Dingo -tiedusteluajoneuvon. Ajoneuvosta kehitettiin myös tykkitornilla varustettu raskaampi versio Daimler Armoured Car. Sodan aikana Daimler valmisti yli 6600 kevyttä tiedusteluajoneuvoa ja 2700 tykkitornilla varustettua panssariautoa. Näiden lisäksi yhtiö valmisti 50 800 lentokonemoottoria sekä tarpeellisen määrän osia 9500:n moottorin valmistamiseen, 14 356 raskaan pommikoneen tykkitornia Browning-konekivääreineen, 74 000 Bren-konekivääriä sekä lisäksi kaksikerrosbusseja.

Sodan jälkeen

Sodan päätyttyä autoteollisuus palasi siviilituotantoon sotaa edeltäneillä malleilla. Lanchester tuli markkinoille 1287 cm3:n nelisylinterisellä Ten / LD10 -mallilla, jolle ei ollut olemassa Daimler-vastinetta. Vuonna 1950 markkinoille tuotiin nelisylinterinen Fourteen / Leda. Malleista Fourteen oli tarkoitettu Britannian kotimarkkinoille ja sen koripellit oli kiinnitetty puisen kehikon päälle, kun kokoteräskorilla varustettu Leda oli tarkoitettu vientiin. Vuonna 1953 Fourteen / Leda -mallista esiteltiin kuusisylinterinen Daimler-muunnos nimellä Daimler Conquest.

Viimeinen, tosin vain protyyppiasteelle päässyt Lanchester-malli, oli Sprite. Vuonna 1955 linjalta rullasi viimeinen Lanchester-merkkinen auto ja kunniakkaan historian omaavan automerkin taival oli päättynyt.

Automerkki on Suomessa varsin vähän tunnettu. Lanchester-autoja toi Suomeen Motorex. Mobilisti-lehden 2/1998 mukaan Lanchester Ledan ongelmana oli ruosteherkkyys. Lanchester Ledaa valmistettiin vain 2100 kappaletta.

Lanchester-mallit

Malli Moottori Tuotantomäärä Valmistusaika Huoimioitavaa
Lanchester Five 1306 cm3 1-sylinterinen, ilmajäähdytteinen 1 1895 Koemalli
Lanchester Eight 3459 cm3 2-sylinterinen, ilmajäähdytteinen 3 1897–1898 Koemalli
Lanchester Ten 4033 cm3 2-sylinterinen, ilmajäähdytteinen 1900–1904 Ensimmäinen tuotantomalli
Lanchester Twelve 4033 cm3 2-sylinterinen, nestejäähdytteinen 1903–1904
Lanchester Sixteen 4838 cm3 2-sylinterinen, ilmajäähdytteinen 20 1903–1904
Lanchester Eighteen 4838 cm3 2-sylinterinen, nestejäähdytteinen 6 1904
Lanchester Twenty 2472 cm3, OHV, 4-sylinterinen, nestejäähdytteinen 1904–1911
Lanchester Twelve 3974 cm3 2-sylinterinen OHV, nestejäähdytteinen 1906–1908
Lanchester 28 3654 cm3, 6-sylinterinen OHV, nestejäähdytteinen 1906–1911
Lanchester 50 8145 cm3, 6-sylinterinen OHV, nestejäähdytteinen 1 auto, 2 moottoria 1907 Koemalli
Lanchester 38 4856 cm3, 6-sylinterinen OHV, nestejäähdytteinen 1911–1914
Lanchester 25 3137 cm3, 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytteinen 1912–1914
Lanchester 40 5482 cm3, 6-sylinterinen sivuventtiili, nestejäähdytteinen 1914
Lanchester 40 6178 cm3, 6-sylinterinen OHC, nestejäähdytteinen 392 1919–1928 Nelipyöräjarrut vuodesta 1924
Lanchester 21 2930 cm3, 6-sylinterinen OHC, nestejäähdytys 735 (ml. Twenty Three) 1923–1926
Lanchester 23 2930 cm3, 6-sylinterinen OHC, nestejäähdytys 735 (ml. Twenty One) 1926–1931 Alipainetehostin
Lanchester 30 hp 4400 cm3, 8-sylinterinen OHC, nestejäähdytys 126 1929–1932
Tammikuussa 1931 uudeksi omistajaksi
Birmingham Small Arms Company Ltd
Lanchester 15/18 ja Eighteen 2504 cm3 (vuodesta 1935 2390 cm3, vuodesta 1936 2565 cm3), 6-sylinterinen OHC, nestejäähdytys n. 2650 1932–1940 Daimler Light 20:n badge engineering -malli. Nestekytkin.
Lanchester Ten LA10 1203 cm3 (vuodesta 1936 1444 cm3), 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytys n. 12 250 1933–1936 Nestekytkin. Vuoteen 1935 asti hydrauliset jarrut.
Lanchester Light Six 1378 cm3, 6-sylinterinen OHV, nestejäähdytys n. 1075 1935–1936 Saloon, Sports Saloon, Drophead Coupe. Samanlainen BSA-merkkisten autojen kanssa.
Lanchester Eleven 1444 cm3, 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytys n. 2000 1937–1940 Saloon, Sports Saloon.
Lanchester Fourteen Roadrider 1527 cm3 (vuodesta 1938 1809 cm3), 6-sylinterinen OHV, nestejäähdytys n. 2000 1937–1940 Saloon, Sports saloon. Bendix-jarrut
Lanchester Ten LD10 1287 cm3, 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytys 3030 1946–1951 Etupään erillisjousitus, mekaaniset jarrut
Lanchester Fourteen / Leda 1968 cm3, 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytys 2100 1950–1954 Vuonna 1953 mallista tehty badge engineering -versio Daimler Conquest. Saloon ja drophead coupe.
Lanchester Sprite 1622 cm3, 4-sylinterinen OHV, nestejäähdytys 10 1954–1956 Hobbs automaattivaihteisto. Ei tullut tuotantoon.

Aiheesta muualla

Lanchester -videoita
Lanchester Engine Co - Grace's Guide, kuvia, historiaa
Lanchester Motor Co - Grace's Guide, kuvia, historiaa
Simon Cars - Lanchester Cars, kuvia

Lähteet

Mobilisti-lehti 2/1998
Lanchester Motor Company, Wikipedia englanniksi