Land Rover 300Tdi -moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
300Tdi (16L, 23L)
Land Rover 300Tdi -moottori.JPG
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Land Rover Defender
(1994 – 1999)
Land Rover Discovery
(1994 – 1998)
Range Rover Classic
(1994 – 1995)
Ford do Brasil, lava-autot
Käyttöaika 19942006
Tyyppi 4-sylinterinen rivimoottori
Sylinterimitat Poraus: 90,47 mm
Isku: 97 mm
Iskutilavuus 2495 cm3
Venttiilien lukumäärä Hammashihnakäyttöinen nokka-akseli, työntötankokäyttöinen OHV
Puristussuhde 19 : 1
Teho 111 hv (83 kW) @ 4000 r/min (manuaalivaihteisto)

122 hv (91 kW) @ 4000 r/min (automaattivaihteisto)

Vääntömomentti 264 Nm @ 1800 r/min (manuaalivaihteisto)

280 Nm @ 1800 r/min (automaattivaihteisto)

Materiaali Lohko:valurautaa
Kansi: alumiinivalua
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Bosch VE -jakajapumppu + Bosch-kaksivaihesuuttimet
Bosch EDC, (automaattivaihteisto)
Ahdin Allied Signal T25
Öljytilavuus 6,6 litraa
Sytytysjärjestys 1 - 3 - 4 - 2

Pääartikkeli: Land Rover -moottorit

Huolimatta siitä, että vuonna 1989 esitelty 200Tdi oli Rover Groupille eittämätön tekninen ja kaupallinen menestys, sillä oli myös omat puutteensa, jotka kaipasivat kohennusta. Lukuisista muutoksista huolimatta se oli edelleen perusolemukseltaan vanhan Diesel Turbon suoraruiskutteinen versio. Jotkin käyttäjät kokivat 200Tdi:n olevan meluisa ja karkea moottori, etenkin Discovery- ja Range Rover -sovelluksina. Defender-sovellusta varten siitä jouduttiin valmistamaan omaa versiota ja huolimattomalla ylläpidolla moottori oli herkkä kannentiivisteen palamiselle.

Dieselmoottoreiden päästöjä säädelleet Euro I-normit tarkoittivat, että Land Roverin oli joka tapauksessa tehtävä olemassa olevaan moottoriinsa radikaaleja muutoksia. Projetinimen Romulus alla tehdyn kehitystyön tuloksena syntyi 300Tdi-moottori. Vaikka se edelleenkin ulkoisesti muistutti edeltävän 200Tdi:n Discovery- / Range Rover -versiota, oli moottoriin tehty 208 muutosta. Näihin kuuluivat mm. lohkon, kannen, ruiskutusjärjestelmän ja apulaitteiden modifikaatiot. Kampiakseli, männät ja kiertokanget ovat 200Tdi:n vastaavista täysin poikkeavat. Näkyvimmät ulkopuoliset muutokset olivat moottorin päälle sijoitettu, melua absorboiva vaahtokuminen äänieriste ja aiempien, moottorin ulkopuolisia apulaitteita käyttäneiden kiilahihnojen korvaaminen yhdellä moniurahihnalla. Päästörajoitusten täyttämiseksi 300Tdi on varustettu pakokaasujen takaisinkierätyksellä, eli EGR (Exhaust Gas Recirculation)-järjestelmällä.

Moottorin ilmoitettu suurin teho ja vääntömomentti pysyi entisellä Discovery- / Range Rover -versioiden tasolla, eli Defender sai 300Tdi:n myötä lisää tehoa ja sama moottori sopi nyt kaikkien mallien konehuoneeseen ilman erillisiä muutoksia. Autodata-tiedosto tosin ilmoittaa Defenderin tehoksi 300Tdi-moottorilla 83 kW (113 hv), eli kaksi hevosvoimaa enemmän kuin Discoveryssa ja Range Roverissa samalla moottorilla. 300Tdi oli huomattavasti hiljaisempi ja pehmeäkäyntisempi moottori kuin 200Tdi, mutta yleisellä tasolla se ei oikeassa elämässä ollut aivan niin taloudellinen. Kävi ilmi, että Euro I -päästöarvot eivät olleetkaan niin tiukat, kuin mihin Land Roverilla oli varauduttu ja 300Tdi:n tuotanto tällaisenaan oli mahdollista aina Euro III -päästöarvojen voimaantuloon saakka. Kun moottorin jatkeeksi asennettiin automaattivaihteisto, sen tehoa nostettiin 122 hevosvoimaan, jolloin saatiin paremmin yhteentoimiva voimalinja. Nämä moottorikoodilla 23L valmistetut moottorit on varustettu Boschin EDC (Electronic Diesel Control) -järjestelmällä, jossa sähköisen kaasupolkimen arvoilla ohjattiin mekaanisten ruiskusuutinten toimintaa

Vuonna 1998 300Tdi:n korvasi 5-sylinterinen Td5, päättäen Land Roverin 4-sylinteristen moottorien linjan, joka oli alkanut vuonna 1957. Td5:n design perustui löyhästi Rover Groupin L-sarjan dieselmoottoriin. 300Tdi pysyi tuotannossa Brasiliassa ja oli Euroopan ulkopuolella tarjolla Land Rovereiden optiomoottorina. Ford Motor Companyn hankittua Land Roverin omistukseensa vuonna 2000, sitä käytettiin Brasiliassa valmistettujen Fordin pick up -mallien voimanlähteenä. Maailmanlaajuisesti kiristyneet päästörajoitukset sekä laskevat myyntiluvut johtivat 300Tdi:n valmistuksen lopettamiseen vuonna 2006.

Navistar Internationalin brasilialainen tytäryhtiö International Engines South America valmisti 300Tdi:stä modifioitua, 2.8 Power Stroke -versiota vuoteen 2010 saakka ja sitä asennettiin myös Land Rovereihin ns. after-market -tuotteena, tällaisiin muutostöihin erikoistuneiden erikoisliikkeiden kautta. Lisäksi tämä moottoriversio löytyy monen Brasiliassa valmistetun merkin ja mallin konehuoneesta. International Enginesin ostettua MWM Motores Diesel Ltda -yhtiön, tuloksena syntyi MWM International Motores -yhtiö, jonka tuotelinjastoon kuuluu mm. 300Tdi-juuret omaava 3.0 Power Stroke. Vaikka kyseinen moottori edelleen rakentuu 300Tdi:n sylinterilohkon ja perusarkkitehtuurin ympärille, on se kuitenkin sähköisesti ohjattuine polttoaineen yhteispaineruiskutuksineen, läpihengittävine kansineen ja kannen yläpuolisine nokka-akseleineen muuttunut jo täysin eri moottoriksi.