Land Rover Diesel Turbo -moottori

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 31. elokuuta 2013 kello 17.23 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {|align=left border=1 cellpadding=4 cellspacing=0 style="float:right; margin-left: 0.5em; margin-bottom: 0.5em; background: #ffffff; border: 1px #aaaaaa solid; border-collapse: collap...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diesel Turbo (19J)
Land Rover 19J Turbo D.JPG
Automerkit ja mallit, joissa käytetty Land Rover 90 / 110 / 127
(1987–1990)
Land Rover Defender
(1990–1992)
Land Rover Llama prototyyppi
Käyttöaika 19871992
Tyyppi 4-sylinterinen rivimoottori
Sylinterimitat Poraus: 90,47 mm
Isku: 97 mm
Iskutilavuus 2495 cm3
Venttiilien lukumäärä Hammashihnakäyttöinen nokka-akseli, työntötankokäyttöinen OHV
Puristussuhde 21 : 1
Teho 85 hv (63 kW) @ 4000 r/min
Vääntömomentti 200 Nm @ 1800 r/min
Materiaali Lohko: valurautaa
Kansi: valurautaa
Polttoaineensyöttö- järjestelmä Lucas-CAV DPS -jakajapumppu, CAV Pintaux -ruiskusuuttimet
Ahdin Garrett T2 -turboahdin
Öljytilavuus 6,8 litraa
Sytytysjärjestys 1 - 3 - 4 - 2

Pääartikkeli: Land Rover -moottorit

Land Roverin myyntilukemat olivat olleet laskussa maailmanlaajuisesti koko 1980-luvun alkupuoliskon ajan. Suurimpana syynä siihen oli, että kilpailevat merkit pystyivät tarjoamaan suurempikoisia, voimakkaampia ja käyttömukavuudeltaan parempia malleja. Land Rover oli kärsinyt koko 1970-luvun ajan laatuongelmista ja silloinen Series III oli lukuisista uudistuksista huolimatta jo ajastaan jälkeen jäänyt. Land Rover teki ryhtiliikkeen ja esitteli vuonna 1983 90 / 110 / 127 -mallisarjan, johon se panosti vahvasti. Malli kaipasi kuitenkin selkeästi vahvempaa moottoria kuin sen aikainen, 68-hevosvoimainen, 2,5-litrainen dieselmoottori.

Vuonna 1984 yhtiössä käynnistettiin "Falcon"-nimellä kulkenut projekti, jonka tarkoitus oli kehittää olemassaolevasta 2,5-litraisesta dieselmoottorista ahdettu versio. Projektin tuloksena syntynyt moottori oli Land Roverin ensimmäinen turbodiesel-moottori ja myös ensimmäinen jolle annettiin markkinointinimi - "Diesel Turbo". Tällä nimellä se pyrittiin erottamaan samaan aikaan Range Rovereissa käytössä olleesta, VM Motorin valmistamasta turbodiesel-moottorista, joka oli mallimerkinnässä kirjoitettu muotoon "Turbo D".

Vaikka Diesel Turbo perustui olemassa olevaan 2,5-litraiseen, vapaastihengittävään dieselmoottoriin, oli se kokenut monia muutoksia, jotta se kestäisi ahtimen aiheuttaman lisärasituksen. Kuumuuden kestävyyttä oli paranettu männillä joiden laki oli teflon-pinnoitettu sekä Nimonic-terästä olevilla pakoventtiileillä. Kampiakseli oli ristiinporattu, tällä saadaan parannettua sekä voitelua että jäähdytystä. Lohkoon tehtiin tarvittavat muutokset, jotta saatiin aikaan riittävä öljynkierto ahtimelle ja moottorin jäähdytstä tehostettiin 8-lapaisella viskoosituulettimella ja jäähdytinkennoon integroidulla öljynjäähdyttimellä. Huohotinjärjestelmää tehostettiin, jotta se selviäisi suuremmista moottorin läpi virtaavista kaasumääristä.

Hieman vanhakantaisesta designistaan huolimatta uusi Diesel Turbo -moottori pärjäsi testeissä hyvin kilpailijoitaan vastaan ja antoi Land Roverille sekä autona että valmistajana niiden kauan kaipaaman piristysruiskeen. Moottori tosin kärsi alkuun lastentaudeista, joista mainittavimmat koskivat kiertokangen alapään laakereiden vaurioita sekä lohkon seinämien murtumia. Näistä ongelmista päästiin, kun vuonna 1988 markkinoille saatiin uusi vahvistettu sylinterilohko, jossa kiertokankien alapään laakerit ja laakerikannet oli myös suunniteltu uusiksi.

Osa moottorien kestävyyteen liittyvistä ongelmista oli käyttäjien vääränlaisten tottumusten aikaansaamia. Moottorin korkeammat lämpötilat edellyttivät aiempaa huolellisempaa paneutumista jäähdytysjärjestelmän huoltoon ja moitteettoman toiminnan varmistamiseen. Myös moottorin muuhun huoltoon oli paneuduttava aiempia malleja huolellisemmin; ahtimen aiheuttama rasitus edellytti säännöllisten öljynvaihtovälien noudattamista ja riittävän korkean suoritustason voiteluöljyjen käyttöä. Mikäli näitä huoltotoimenpiteitä laiminlyötiin, tuloksena oli yleensä rikkoutunut ahdin tai kuumuuden rikkomat männät. Tämä säännöllisen huollon tarve oli monille syrjäisissä oloissa Land Rovereilla aiemmin operoineille käyttäjille varmasti vaikeasti omaksuttava asia, koska vanhemmat moottoriversiot olivat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne kestivät huonolaatuista polttoainetta ja laiminlyötyjä huoltoja mukisematta. Vuonna 1990 huohotinjärjestelmää muutettiin siten, että öljyhöyryt eivät tuki ilmansuodatinta.

Lievistä alkuvaikeuksistaan ja käyttäjävirheistä huolimatta Diesel Turbo oli vahva myyjä. Se oli Land Roverin vakiomoottori Euroopan markkinoilla ja merkin myynti lähti tämän moottorin esittelyn myötä hyvään nousuun. Aika on myös osoittanyt että Diesel Turbo -moottorilla päästään oikein ja säännöllisesti huollettuna kiitettäviin kilometrisuorituksiin. Samantyyppiset käyttäjävirheet olivat itseasiassa tyypillisiä kaikilla muillakin merkeillä, jotka noihin aikoihin toivat turbodieselinsä markkinoille.