Michael Schumacher

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 8. tammikuuta 2017 kello 23.06 – tehnyt Christian Valley (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Schumacher
Michael Schumacher (2005)
Formula 1 -ura
Kansalaisuus Saksa
Aktiivivuodet 1991 – 2006
Talli(t) Jordan, Benetton, Ferrari
Kilpailuja 249
Maailmanmestaruuksia 7 (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
Voittoja 91
Palkintosijoja 154
Paalupaikkoja 68
Nopeimpia kierroksia 76
Ensimmäinen kilpailu Belgian Grand Prix 1991
Ensimmäinen voitto Belgian Grand Prix 1992
Viimeinen voitto Kiinan Grand Prix 2006
Viimeinen kilpailu Brasilian Grand Prix 2006

Michael Schumacher (s. 3. tammikuuta 1969 Hürth-Hermülheim, Nordrhein-Westfalen, Saksa) on entinen saksalainen Formula 1 -kuljettaja. Schumacher on yleisen arvion mukaan menestynein Formula 1 -ajaja kautta aikojen, sillä hänellä on enemmän GP-voittoja (91), maailmanmestaruuksia (seitsemän) ja paalupaikkoja (68) kuin kenelläkään muulla ajajalla. Schumacherista käytetään laajalti lempinimeä "Schumi". Hänen nuorempi veljensä Ralf Schumacher oli myös Formula 1 -ajaja.

Ura[muokkaa]

Schumacher aloitti mikroautoilla ajamisen jo neljävuotiaana ja voitti vuosina 19841987 lukuisia kertoja mikroautoradoilla. Schumacherin Formula 1 -ura kesti vuodesta 1991 vuoteen 2006.

Benetton-vuodet 1991–1995[muokkaa]

Kaudella 1991 Schumacher osallistui ensimmäistä kertaa F1-kisaan Belgian GP:ssä Jordanin autolla tuuraten Bertrand Gachota. Hän sijoittui aika-ajoissa hienosti seitsemänneksi ja Benetton-talli kiinnitti Schumacherin loppukaudeksi riveihinsä. Schumacher saalisti loppukaudesta yhteensä neljä MM-pistettä.

Kaudella 1992 Schumacher jatkoi Benettonilla, jolla hän jatkoi hyviä suorituksia sijoittumalla MM-sarjan kolmanneksi. Schumacher voitti ensimmäisen kilpailunsa Belgian GP:ssä ja sijoittui kaikissa aika-ajoissa tallikaveriaan Martin Brundlea paremmin. Seuraavan kauden 1993 tallikaveri Riccardo Patrese sai saman kohtelun aika-ajoissa, ja Schumacher sijoittui MM-pisteissä neljänneksi voittaen Portugalin GP:n loppukaudesta.

Schumacher aloitti kauden 1994 vakuuttavasti voittamalla seitsemästä ensimmäisestä kilpailusta kuusi ja sijoittumalla kerran toiseksi. Kauden keskivaiheilla hänelle kuitenkin tuli ongelmia, kun hänet hylättiin Britannian GP:ssä ja Belgian GP:ssä. Schumacher sai kahden kilpailun kilpailukiellon, koska hän jälkimmäisessä oli jatkanut radalla mustista lipuista huolimatta. Schumacherin vastoinkäymisten vuoksi Ayrton Sennan kuoleman jälkeen Williams-tallin ykköskuljettajaksi noussut Damon Hill pääsi mukaan mestaruustaistoon. Kauden päättäneen ja mestaruuden ratkaisseen Australian GP:n loppuratkaisu oli vähintäänkin kyseenalainen. Kilpailun lopussa toisena ollut Hill tavoitti ratkaisevasti johdossa ollutta Schumacheria, jolloin yliyrittänyt Schumacher ajoi ulos oman ajovirheen johdosta ja rikkoi autonsa ajokelvottomaan kuntoon. Hill tuli takaa ja ohitti rikkoontuneella autolla ajanneen Schumacherin sisäkautta, jolloin Schumacher kiilasi tarkoituksella Hillin kylkeen. Kolaroinnin aiheuttamien vaurioiden johdosta Hill joutui keskeyttämään kisan. Hill olisi voittanut maailmanmestaruuden maaliin pääsemällä, mutta keskeytyksen johdosta Schumacher sen sijaan voitti mestaruuden. FIA ei puuttunut eikä langettanut rankaistuksia kolaritilanteesta.

Seuraavalla kaudella 1995 Schumacher voitti yhdeksän kauden 17:stä kilpailusta ja voitti toisen mestaruutensa 33 pisteen erolla jälleen toiseksi sijoittuneeseen Hilliin. Ferrari-talli kuitenkin etsi kuljettajaa nostamaan takavuosina menestyneen italialaistallin suosta, ja kaudella 1996 Schumacher aloitti ensimmäisen kautensa Ferrarin riveissä.

Ferrari-vuodet 1996–2006[muokkaa]

Kaudella 1996 Schumacher ei pystynyt vastaamaan nopeamman Williams-tallin kuljettajakaksikolle, mutta sijoittui kuitenkin MM-sarjan kolmanneksi voittamalla kauden aikana kolme osakilpailua.

Kaudella 1997 Schumacher kävi ensimmäisen kamppailunsa mestaruudesta Ferrarin ratissa yhdessä Williams-tallin Jacques Villeneuven kanssa. Hän voitti kauden aikana viisi kilpailua ja johti pisteellä ennen viimeistä osakilpailua Jerezissä. Loppuratkaisu oli samantyylinen kuin kolme vuotta aiemmin Adelaidessa kolarointi Hillin kanssa: Villeneuven ohitti Schumacherin sisäkautta, jolloin Schumacher tahallaan kiilasi Villeneuven kylkeen. Tällä kertaa kuitenkin Schumacher oli ainut, joka tilanteen vuoksi joutui keskeyttämään ja Villeneuve voitti mestaruuden. Tällä kertaa Schumacher ei myöskään jäänyt rangaistuksetta, vaan Kansainvälinen Autourheiluliitto FIA mitätöi Schumacherin MM-kakkostilan, mutta muita sanktioita hän ei saanut.

Kaudella 1998 Schumacher kävi tasaväkistä kamppailua mestaruudesta McLarenin Mika Häkkisen kanssa ja voitti kauden aikana kuusi kilpailua, mutta kauden viimeisessä kilpailussa Schumacherin auto sammui lähtöruudukkoon ja hän joutui lähtemään viimeiseltä tilalta. Lopulta rengasrikko päätti Schumacherin menon kolmannelta paikalta, jolloin Häkkinen kurvaili mestaruuteen.

Kaudella 1999 Schumacher oli jälleen mestaruustaistossa mukana, kunnes kauden puolivälissä Britannian GP:ssä Schumacher ajoi ulos ja katkaisi jalkansa. Schumacherin loppukausi jäi väliin kahta viimeistä osakilpailua lukuun ottamatta, joiden aika-ajoissa hän sijoittui paalulle ja auttoi kahdella kakkossijallaan Ferraria merkkimestaruuteen.

Kaudella 2000 Schumacher voitti ensimmäisen mestaruutensa Ferrarin riveissä ja saavutti kauden aikana yhdeksän voittoa. Mestaruuskamppailu Mika Häkkisen kanssa ratkesi vahvaan loppukauteen: Schumacher voitti kauden viimeiset neljä kilpailua ja hän varmisti mestaruutensa jo ennen kauden päättävää osakilpailua.

Kaudella 2001 Schumacher oli ylivoimainen Ferrari F2001 autollaan, kun hän voitti mestaruuden jo kauden viidenneksi viimeisessä kilpailussa Unkarin GP:ssä.

Kaudella 2002 mestaruus ratkesi jo kauden seitsemänneksi viimeisessä kilpailussa Ranskan GP:ssä, ja Schumacher voitti peräti 11 kauden 17 kilpailusta. Itävallan GP:ssä kuitenkin näyteltiin lajin urheiluhenken kannalta ikävä episodi. Kisaa viime metreille johtanut Ferrarin toinen kuljettaja Rubens Barrichello joutui päästämään Schumacherin ohitseen tallimääräyksellä. Kansainvälinen kattojärjestö FIA tuomitsi Ferrari-tallille tapauksesta miljoonan dollarin sakot. Viides mestaruus tiesi samalla sitä, että hän siirtyi Juan Manuel Fangion rinnalle eniten mestaruuksia voittaneena kuljettajana.

Kaudella 2003 Schumacher joutui käymään jälleen kovan mestaruustaiston, tällä kertaa yhdessä McLarenin Kimi Räikkösen ja Williamsin Juan Pablo Montoyan kanssa. Schumacher voitti kaudella kuusi osakilpailua Ferrari F2003-GA autolla, ja vaikka mestaruustaisto oli vielä viimeisessä kilpailussa avoin, olivat kilpakumppani Räikkösen mahdollisuudet mestaruuteen lähinnä teoreettiset: Schumacherin ei tarvinnut muuta kuin sijoittua pisteille voittaakseen mestaruuden. Sen hän myös teki sijoittumalla kahdeksanneksi, ja hän voitti kuudennen mestaruutensa kahden pisteen erolla Räikköseen. Kaudella Ferrarin epäiltiin kärsineen Bridgestone-renkaiden huonommasta nopeudesta kuumilla radoilla, sillä Ferrari näytti ylivoimaiselta kauden alussa, mutta kauden keskivaiheilla ylivoima oli jo tyystin kadonnut. Toisaalta mestaruustaiston ratkaisseessa kauden toiseksi viimeisessä Yhdysvaltain GP:ssä Schumacherin nähtiin kuitenkin voittaneen juuri Bridgestone-renkaiden avulla: kilpailun aikana tuli rankkasade ja Bridgestonen tuolloin ylivoimaisina pidetyillä sadekelirenkailla Schumacher ajoi muita selvästi nopeammin ja nousi monta sijoitusta ylöspäin (Schumacher ensin putosi monta sijaa, koska Bridgestonen kuivan kelin renkaat ovat Michelinin renkaita huonommat sateella, mutta saatuaan sadekelirenkaat alle tilanne muuttui dramaattisesti). Lisäksi kaudella muuttui pistejärjestelmä, joka auttoi vastustajia saavuttamaan Schumacherin etumatkan. Vanhalla järjestelmällä hän olisi ollut selkeä mestari suuremmalla piste-erolla.

Seuraava kausi 2004 oli Schumacherin mestaruuskausista hulppein: hän voitti 13 kauden 18 osakilpailusta ja peräti 12 kauden 13 ensimmäisestä osakilpailusta, eikä muilla kuljettajilla ollut mitään mahdollisuuksia mestaruustaistoon, vaikka tallikaveri Rubens Barrichellolla oli vielä teoreettiset mahdollisuudet kauden viidenneksi viimeisessä Belgian GP:ssä.

Kausi 2005 oli Schumacherille vaikeampi, eikä hän voittanut kuin fiaskoksi muotoutuneen Yhdysvaltojen GP:n. MM-pisteissä hän oli kolmantena, keräten 62 pistettä ja jääden mestaruuden voittaneesta Renault'n Fernando Alonsosta 71 pistettä.

Kaudelle 2006 Schumi lähti n:o 5 autossaan. Schumi voitti kaudella San Marinossa, Euroopan GP:n, Yhdysvalloissa, Ranskassa (hän otti siellä ennätyksellisen kahdeksannen voiton samalla radalla), Saksassa, Italiassa, jossa hän samalla ilmoitti lopettavansa uransa kuluvan kauden jälkeen sekä Kiinassa. Kiinan voiton jälkeen, Schumi nousi MM-sarjan johtoon, vaikka hänellä on yhtä paljon pisteitä kuin MM-sarjaa kauden ensimmäisestä kilpailusta alkaen MM-sarjaa johtanut Fernando Alonso, sillä hänellä on seitsemän voittoa Alonson kuutta vastaan. Japanin GP muutti taiston aivan toisenlaiseksi. Schumacher johti kisaa selkeästi, ennen Renault'n Fernando Alonsoa, mutta vähän ennen maalia pamahti Ferrarin moottori ja Schumacher joutui keskeyttämään. Monet ihmettelivät tapausta, sillä Schumacherin auton moottori on virallisesti hajonnut viimeksi noin 6 vuotta sitten. Taistelu MM-tittelistä muuttui radikaalisti, sillä Alonso ajoi kisan voittoon ja nappasti 10 lisäpistettä. Ero oli Schumacheriin jo 10 pistettä, joka tarkoitti sitä että Schumin olisi pitänyt voittaa viimeinen kilpailu, ja Alonson jäädä pisteittä. Kauden viimeisessä kilpailussa polttoaineenpaineen katoaminen pilasi Schumin aika-ajon, ja lähtöruutu kisaan oli vasta kymmenes. Kun kilpailua oli ajettu seitsemän kierrosta, räjähti Schumin takarengas hänen juuri ohitettuaan Renault'n Giancarlo Fisichellan. Schumi joutui aloittamaan raivaamisen kohti kärkeä kisan hänniltä, ja onnistui nousemaan aina neljänneksi asti. Kilpailun voitti Schumin tallikaveri Felipe Massa. Lehdistössä Schumacherin loppukisojen esityksiä katsottiin hyvin suopeasti, vaikka tekniset ja muut ongelmat veivät lopulta mahdollisuuden mestaruuteen.

Viimeisen kilpailunsa alla Schumia kunnioitettiin useilla eri lahjoilla. Juuri ennen kilpailua legendaarinen jalkapalloilija Pelé lahjoitti hänelle pokaalin saksalaisen saavutusten kunniaksi. Kilpailun jälkeenkin Schumille kertyi uusia palkintoja: mm. Dubain kruununprinssi Mohammed Bin Rashid Al Maktoum lahjoitti Schumacherille oman saaren, ja lisäksi hänet nimitettiin Ferrarin kotikaupungin Maranellon kunniakansalaiseksi.

Schumacher palasi Ferrarin rattiin yli vuoden tauon jälkeen Espanjan Barcelonassa. Ferrarilla oli tarkoitus käyttää hyväksi Schumacherin taitoa ja kokemusta formula-autosta, jossa ei ole luistonestoa ja muita sähköisiä apuvälineitä, sillä nämä poistuvat käytöstä kaudella 2008. Schumacher hämmästytti F1-piirejä ajamalla kahtena perättäisenä testipäivänä testien nopeimman kierroksen, huolimatta yli vuoden pituisesta ajotauostaan. [1] Schumacher yllättyi itsekin vauhdistaan. "Täytyy sanoa, että hämmästyin itsekin ollessani niin nopea taas", Schumacher totesi testin jälkeen. [2]

Saavutukset[muokkaa]

 • 249 GP-kilpailua
 • Pisimpään hallitsevana maailmanmestarina: 4 vuotta, 11 kuukautta ja 17 päivää (8. lokakuuta 2000–25. syyskuuta 2005) (ennätys)
 • 91 voittoa (ennätys)
 • 68 paalupaikkaa (ennätys)
 • 76 nopeinta kierrosta (ennätys)
 • 1369 pistettä (ennätys)
 • Palkintosijoja: 154 (ennätys)
 • Eturivin lähtöpaikkoja: 115 (ennätys)
 • Pistekeskiarvo per GP-startit: 5,52 (ennätys)
 • Kierroksia johdossa: 5108 (ennätys)
 • Johdettujen kilometrin määrässä 24116,028 (ennätys)
 • Peräkkäisiä pistesijoja: 24 (ennätys)
 • Peräkkäisiä palkintosijoja: 19 (ennätys)
 • Voittoja samalla radalla: 8 voittoa Magny-Coursissa (ennätys)
 • Joka GP:ssä palkintokorokkeelle yhdellä kaudella
 • GP-startteja saman tallin autolla: 179 kpl Ferrarilla (ennätys)
 • Hattutemput (voitto, paalupaikka ja nopein kierros samassa kilpailussa): 22 (ennätys)
 • Maailmanmestari 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 (ennätys)
 • Peräkkäisiä maailmannmestaruuksia: 5 (ennätys), 2000–2004
 • Yhden kauden voittoennätys, 13 kpl (2004)
 • Suurin voittopistemarginaali MM-sarjassa: 67 (2002) (ennätys)
 • Aikaisimmassa vaiheessa kautta varmistunut MM-titteli: 2002 (varmisti mestaruuden heinäkuussa, kun 6 kisaa oli vielä ajamatta) (ennätys)
 • Eniten kaksoisvoittoja: Schumacher ja Rubens Barrichello 24 (2000–2005) (ennätys)
 • Yhden kauden piste-ennätys, 148 (2004)
 • Yhden kauden voittoennätys ilman mestaruutta, 7 (jakaa Alain Prostin ja Kimi Räikkösen kanssa, 2006)
 • Yhden kauden piste-ennätys ilman mestaruutta, 121 (2006)
 • Peräkkäisten voittojen ennätys, 7 (2004)*
 • Voittoprosentti per GP-startit: 36,7
 • Peräkkäisiä kausia, joilta jokaiselta väh. yksi voitto, 15 (1992–2006) (ennätys)
 • Alberto Ascari voitti kausina 1952–53 yhteensä yhdeksän peräkkäistä osakilpailua, mihin hän osallistui. Seitsemän peräkkäisen voiton jälkeen hän jätti väliin Indianapolis 500 -osakilpailun, mutta voitti jälleen sen jälkeen kaksi kilpailua peräkkäin. Schumacherin seitsemän peräkkäistä voittoa ovat kilpailuista, jotka järjestettiin kaikki peräkkäin.
Kausi Talli Sijoitus GP:t Pisteet Voitot Paalupaikat Nopeimmat
kierrokset
Palkintosijat Eturivit
1991 Jordan-Ford/Benetton-Ford 14. 6 4 0 0 0 0
1992 Benetton-Ford 3. 16 53 1 0 2 8 1
1993 Benetton-Ford 4. 16 52 1 0 5 9 1
1994 Benetton-Ford 1. 14 92 8 6 8 10 12
1995 Benetton-Renault 1. 17 102 9 4 8 11 10
1996 Scuderia Ferrari Marlboro 3. 16 59 3 4 2 8 5
1997 Scuderia Ferrari Marlboro 17 58 5 3 3 8 7
1998 Scuderia Ferrari Marlboro 2. 16 86 6 3 6 11 6
1999 Scuderia Ferrari Marlboro 5. 10 44 2 3 5 6 5
2000 Scuderia Ferrari Marlboro 1. 17 108 9 9 2 12 12
2001 Scuderia Ferrari Marlboro 1. 17 123 9 11 3 14 13
2002 Scuderia Ferrari Marlboro 1. 17 144 11 7 7 17 13
2003 Scuderia Ferrari Marlboro 1. 16 93 6 5 5 8 6
2004 Scuderia Ferrari Marlboro 1. 18 148 13 8 10 15 12
2005 Scuderia Ferrari Marlboro 3. 19 62 1 1 3 5 3
2006 Scuderia Ferrari Marlboro 2. 18 121 7 4 7 12 9
Yhteensä 16 kautta 249 1369 91 68 76 154 115
 • 7 maailmanmestaruutta, 2 hopeaa, 3 pronssia = 12

Siviiliautot[muokkaa]

Muuta tietoa Schumacherista[muokkaa]

 • Schumacher tunnetaan himokuntoilijana. Ennen kautta 2000 Schumacher harjoitteli viitenä päivässä viikossa ollakseen iskussa vuonna 1999 sattuneen onnettomuuden jälkeen.
 • Michael on naimisissa saksalaisen, ennen toimistontyöntekijänä työskennelleen Corinna Schumacherin (o.s. Betsch) (s. 2. maaliskuuta 1969) kanssa. Pari meni naimisiin 1. elokuuta 1995. Heillä on kaksi lasta, tytär Gina-Maria (s. 20 helmikuuta 1997) sekä poika Mick (s. 22. maaliskuuta 1999).
 • Schumacher seurusteli suomalaisen Janina Eräkankaan kanssa 1980-luvulla. He tapasivat 80-luvulla Schumacherin ajaessa Saksan formulasarjoissa. Eräkangas kertoi tästä Aamulehdessä 23.10.2006. Schumi oli ajanut edeltävänä päivänä viimeisen kisansa F1:ssä.
 • Schumacher on sanonut että häntä ja Juan Manuel Fangiota ei voi verrata, sillä autot ovat nykyään paljon turvallisempia. "Se mies oli sankari" totesi Schumacher Fangiosta F1 Racing:ssä.
 • Schumacher teki 10 miljoonan Yhdysvaltain dollarin summalla suurimman yksityishenkilön tekemän lahjoituksen vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristyksen uhreille.
 • Schumacher on voittanut kaksi kertaa Laureuksen vuoden urheilija -palkinnon. Hänen lisäkseen vain Tiger Woods ja Roger Federer ovat pystyneet voittamaan sen yhtä monta kertaa.
 • Vauhdin Maailman julkaisemassa F1 Maailmassa arvioitiin vuonna 2007 Schumacherin omaisuuden olevan n. 335 miljoonaa dollaria.
 • Schumacher on ainoana kuljettajana voittanut F1-maailmanmestaruuden kahdella eri vuosituhannella.
 • Schumacher ääninäyttelee itseään Pixarin Autot-elokuvassa.
 • Schumacher on lupautunut ajamaan Ferrarin tämän vuoden autolla hänen mukaansa nimetyn Nürburgringin moottoriradan ensimmäisen mutkan Euroopan GP:ssä perjantaina 20. heinäkuuta.
 • Schumacher äänestettiin 200 saksalaisen joukosta sijalle 26. vuonna 2003 järjestetyssä Unsere Besten-kilpailuohjelmassa (vastaa suomalaista Suuret suomalaiset-formaattia).

Linkit[muokkaa]


Tietyo.gif Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.
Syy: Tietojen päivitys. Ks. tarkempia tietoja: AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.

Lähde[muokkaa]

 • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Michael_Schumacher-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.