Mika Salo

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2011 kello 19.37 – tehnyt Equador (keskustelu | muokkaukset) (F1 uran jälkeinen aika)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mika Salo
Mika Salo (2007)
Formula 1 -ura
Kansalaisuus Suomi
Aktiivivuodet 1994 - 2002
Talli(t) Lotus, Tyrrell, Arrows, BAR, Ferrari, Sauber, Toyota
Kilpailuja 111
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 2
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
Ensimmäinen kilpailu Japanin GP 1994
Ensimmäinen voitto
Viimeinen voitto
Viimeinen kilpailu Japanin GP 2002

Mika Juhani Salo (s. 30. marraskuuta 1966, Helsinki) on suomalainen moottoriurheilija. Salo aloitti uransa karting-radoilla ja voitti neljä suomenmestaruutta. Sen jälkeen hänen uransa jatkui Formula Fordissa, joissa Salo hallitsi SM-, PM- ja EM-sarjoja. Vuonna 1990 Englannin F3-luokkaa hallitsi kaksi Mikaa: Salo voitti kuusi osakilpailua ja Häkkinen mestaruuden. Tämän jälkeen Salo lähti seuraaviksi kausiksi Japanin F3000-sarjaan.

Loppukaudesta 1994 Salon suuri haave täyttyi, kun hän pääsi debytoimaan Formula 1:ssä. Hän edusti Lotus-tallia Japanin GP:ssä Suzukassa ja sijoittui kymmenenneksi. Kauden viimeisessä kilpailussa Australiassa Salo keskeytti.

Vuosina 1995-1997 Salo kilpaili Tyrrell-tallin heikolla kalustolla ja sai kerättyä yhteensä 12 pistettä. Vuodeksi 1998 Salo siirtyi Arrows-talliin. Monacon kilpailussa hän taisteli Eddie Irvinen kanssa palkintokorokesijoituksesta, mutta ei pystynyt ohittamaan ja jäi neljänneksi.

Vuonna 1999 Salo jäi ilman tallipaikkaa Arrowsin purettua yllättäen hänen sopimuksensa. Salo pääsi kuitenkin ajamaan San Marinon, Espanjan sekä Monacon kilpailuissa tulokastalli BAR:n kalustolla, kun Ricardo Zonta oli estynyt. Espanjassa hän sai kunnian olla ensimmäinen, joka toi BAR-tallin auton maaliin saakka. Kolmen kisan pestin jälkeen Salo jäi jälleen ilman F1-töitä, kunnes hän sai kauden yhdeksännessä kilpailussa elämänsä tilaisuuden. Michael Schumacher oli loukkaantunut edellisessä kisassa, ja Ferrari päätti palkata tuuraajaksi BAR-tallissa hyvää työtä tehneen Salon. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Salo pääsi ajamaan huippukalustolla Formula 1 -sarjassa. Hänen tehtävänään oli toimia nyt ykköskuskiksi nostetun Eddie Irvinen tukena. Salo osallistui Itävallan, Saksan, Unkarin, Belgian, Italian ja Euroopan kilpailuihin. Kauden kohokohta sattui Saksan GP:seen. Salo ajoi aika-ajoissa neljänteen ruutuun ja nousi lähdössä toiseksi Mika Häkkisen perään. Häkkisen jouduttua keskeyttämään Salo nousi jopa johtoon, mutta joutui antamaan tallin käskystä tilaa takanaan ajavalle Irvinelle, jotta tämä saisi enemmän arvokkaita pisteitä MM-taistoon. Kilpailun jälkeen voittaja Irvine luovutti ykköspalkintonsa Salolle, sillä hänen mielestään voitto kuului tälle taitavalle suomalaiselle. Formuloiden ystävien mieleen jäi myös Salon nousu Italian GP:ssä palkintokorokkeelle, kun kilpailun voitti Heinz-Harald Frentzen. Salo teki kisassa 2. nopeimman kierrosajan. Muissa kilpailuissa hän jäi ilman pisteitä.

Kaudelle 2000 Salo siirtyi Sauber-talliin. Hän ajoi paljon paremmin kuin tallikaverinsa Pedro Diniz ja keräsi 6 pistettä.

Vuodeksi 2001 Salo päätti ottaa vastaan haasteen. Hän siirtyi testaamaan uuden, lähes tyhjältä pohjalta aloittavan F1-tallin Toyotan kilpuria. Vuoden testaamisen jälkeen vuonna 2002 oli Toyotan ensimmäisen kilpailun vuoro. Salo nappasi uudelle tallille heti ensimmäisessä kilpailussa yhden pisteen sijoittumalla kuudenneksi, eikä viides sijakaan jäänyt kauas. Myös kauden 3. kilpailussa hän oli kuudes, kun Kimi Räikkönen keskeytti hänen edeltään. Vaikka jatkossa aika-ajoissa tulikin hyviä sijoituksia, kausi oli suuriin odotuksiin nähden pettymys Salolle. Kauden alun kaksi pistettä jäivät hänen ainoikseen, eikä Toyota jatkanut hänen sopimustaan seuraavalle kaudelle.


Formula 1 -ura[muokkaa]

  • 1994 Lotus (Mugen-Honda -moottori)-talli: 2 GP:tä
  • 1995 Tyrrell (Yamaha): 5 MM-pistettä, kokonaissijoitus 15.
  • 1996 Tyrrell (Yamaha): 5 MM-pistettä, 13.
  • 1997 Tyrrell (Ford): 2 MM-pistettä, 16.
  • 1998 Arrows (Hart): 3 MM-pistettä, 13.
  • 1999 BAR (Supertec): korvasi Ricardo Zontan 3 GP:ssä, Ferrarilla korvasi Michael Schumacherin Itävallan GP:stä eteenpäin, toinen Saksan GP:ssä (hävisi tallimääräyksellä Eddie Irvinelle). Italian GP:ssä Salo oli kolmas.
  • 2000 Sauber: 6 MM-pistettä, 11.
  • 2001 Toyota: tallin testiajaja
  • 2002 Toyota: 2 MM-pistettä, 17.

Yhteensä: 110 GP, 33 MM-pistettä, 2 kertaa palkintopallilla

F1 uran jälkeinen aika[muokkaa]

F1-uran jälkeen Salo on ajanut mm. CART-sarjan kisoja ja osallistunut Audilla Sebringin ja Le Mansin kestävyyskilpailuihin.

Heinäkuussa 1999 Salo avioitui japanilaisen mallin Noriko Endon kanssa. Entisellä pariskunnalla on kaksi lasta: elokuussa 2001 syntynyt poika Max ja vuonna 2004 syntynyt tytär Mai. Salon mukaan on nimetty karting-kilpailukeskus Alahärmässä (Mika Salo Circuit).

Salo toimii nykyisin myös MTV3-kanavan F1-lähetysten kommentaattorina silloin kun aikaa jää omilta kilpailuilta. Salo ajaa täyden sarjan FIA GT:ssä Ferrarin F430 sekä samaisella autolla ALMS sarjan osakilpailuja Amerikassa.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Mika_Salo-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.