Muokataan sivua Moskvitš

Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi kirjataan käyttäjätunnuksesi tekemiksi ja samalla saat käyttöösi hyödyllisiä välineitä.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.
Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 14: Rivi 14:
 
'''Moskvitš''', venäjäksi ''Москвич'' 'moskovalainen', kansanomaisesti ''Mosse'', oli venäläinen automerkki.
 
'''Moskvitš''', venäjäksi ''Москвич'' 'moskovalainen', kansanomaisesti ''Mosse'', oli venäläinen automerkki.
  
Moskvitšin historia alkoi toisen maailmansodan päätyttyä, kun liittoutuneet sopivat Saksan teollisuuden ja tieteellisen toiminnan jaosta sotakorvauksena neljän voittajavaltion kesken. Neuvostoliittoon vietiinkin sitten Sodassa pahoin vaurioituneesta Opelin tehtaasta kaikki käyttökelpoinen Moskovaan, jossa pikavauhtia rakennettiin KIM -autotehtaann tiloihin tuotantolinjat uuden, jossain määrin sotaa edeltäneestä Opel Kadetista poikkeavan auton tuotanto.
+
Moskvitšin historia alkoi toisen maailmansodan päätyttyä, kun Neuvostoliiton joukot olivat päässeet Saksassa [[Opel|Opelin]] tehtaan kohdalle. Stalin määräsi, että Opel Kadettin tuotantolinjat oli siirrettävä Neuvostoliittoon.  
  
Tehtaalle annettiin viralliseksi nimeksi MZMA (Московский завод малолитражных автомобилей eli МЗМА, Moskovan pikkuautotehdas), joka muutettiin myöhemmin AZLK:si (Автомобильный Завод имени Ленинского Комсомола, Leninin nuorisoliiton autotehdas), jolla se tunnetaan edelleen. Moskvitšeja valmisti myös [[IŽ]] Iževskissä.
+
Tehtaalle annettiin viralliseksi nimeksi MZMA (Московский завод малолитражных автомобилей eli МЗМА, Moskovan tehdas autojen valmistukseen), joka muutettiin myöhemmin AZLK:si (Автомобильный Завод имени Ленинского Комсомола, Leninin nuorisoliiton autotehdas), jolla se tunnetaan edelleen. Moskvitšeja valmisti myös [[IŽ]] Iževskissä.
  
Vuonna [[1947]] aloitettiin Moskvitš 400:n tuotanto, joka oli aika tarkalleen Opelin kopio. Autoa kehitettiin edelleen malliksi 401. Uuden korimallin, 402, vuoro tuli vuonna 1956. Tämä auto sai tehokkaammaksi kansiventtiilimoottoriksi kehitetyn koneen myötä mallimerkinnäksi 407 vuonna 1958.Siirtymävaiheen malliksi, uudistetuin alustarakentein, tuli malli 403 Skandinavia vuonna 1964. Vuonna 1965  kuvioihin astui "[[Moskvitsh Elite|Elite]]" 408, jonka moottori oli hieman uudistettu 403 -mallin moottori.  uuden, 1500 ccm moottorin myötä mallimerkinnäksi tuli 412, vuonna 1968. Tämän moottorin rakenteesta tuli helposti mieleen [[BMW]]:n moottorit. Mitään yhteistyötä tehtaiden välillä ei ollut. 1980-luvulla tuli myyntiin Moskvitš Aleko, joka oli ulkonäöltään hyvin samanlainen ison [[Talbot|Talbotin]] kanssa. Mitään yhteistyötä näidenkään tehtaiden välillä ei ollut. Auton tuotannon käynnistämisessä oli kuitenkin suuria vaikeuksia, vallankin kun Neuvostoliiton loppuajat olemassaolevana valtiona olivat lähellä. Sekasortoisissa oloissa tehtaan toiminta loppui konkurssiin vuonna 2002, huolimatta Moskovan kaupungin ja Renault -tehtaan yhteistyöponnisteluista.
+
Vuonna [[1947]] aloitettiin Moskvitš 400:n tuotanto, joka oli aika tarkalleen Opelin kopio. 1960-luvulla kuvioihin astui "[[Moskvitsh Elite|Elite]]", jonka moottorin rakenteesta tuli helposti mieleen [[BMW]]:n moottorit. Mitään yhteistyötä tehtaiden välillä ei ollut. 1980-luvulla tuli myyntiin Moskvitš Aleko, joka oli ulkonäöltään hyvin samanlainen ison [[Talbot|Talbotin]] kanssa. Mitään yhteistyötä näidenkään tehtaiden välillä ei ollut.
  
 
AZLK ajautui konkurssiin [[2002]]. Yrityksistä huolimatta tuotantoa tehtaassa ei ole saatu käynnistettyä uudelleen.
 
AZLK ajautui konkurssiin [[2002]]. Yrityksistä huolimatta tuotantoa tehtaassa ei ole saatu käynnistettyä uudelleen.

Muutoksesi astuvat voimaan välittömästi. Kaikki AutoWikiin tehtävät tuotokset katsotaan julkaistuksi GNU Free Documentation License 1.2 -lisenssin mukaisesti (AutoWiki:Tekijänoikeudet). Jos et halua, että kirjoitustasi muokataan armottomasti ja uudelleenkäytetään vapaasti, älä tallenna kirjoitustasi. Tallentamalla muutoksesi lupaat, että kirjoitit tekstisi itse, tai kopioit sen jostain vapaasta lähteestä. ÄLÄ KÄYTÄ TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISTA MATERIAALIA ILMAN LUPAA!

To protect the wiki against automated edit spam, we kindly ask you to solve the following CAPTCHA:

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet: