Paalupaikka

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 20. joulukuuta 2007 kello 03.29 – tehnyt Tapi0 (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paalupaikalta lähtevä kuljettaja aloittaa maaliviivaa lähinnä olevasta lähtöruudusta. Kuvassa vasemmalla rataan on merkitty myös kakkospaikka.

Paalupaikka on ratamoottoriurheilussa käytetty termi. Kuljettaja lähtee paalupaikalta, kun hän saa aloittaa kilpailun koko joukon edestä. Sana on alkujaan käytetty hevosurheilussa. Lähtöpaikka määräytyy tavallisesti joko erillisissä aika-ajoissa, jossa kuljettajat pyrkivät ajamaan nopeimman ajan, tai edellisen kilpailun sijoituksen mukaan. Eri moottoriurheilusarjoissa on käytössä erilaisia tapoja ratkaista, millä perusteella kuljettaja pääsee aloittamaan kilpailun paalupaikalta.

Formula 1[muokkaa]

Kausina 1996–2002 kuljettajilla oli käytettävissään 12 kierrosta tunnin kestävissä aika-ajoissa, jotka ajettiin kisaviikonlopun lauantaina. Autossa olevaa polttoainemäärä ei rajoitettu.

2003, 2004 sekä loppukaudesta 2005 aika-ajoissa kuljettajat ajoivat yksitellen yhden aika-ajokierroksen. Autoissa oli jo aika-ajoissa oltava kilpailupolttoaine; autoon ei pääsääntöisesti saanut aika-ajon ja kisan välillä tehdä huoltotoimenpiteitä.

Alkukaudesta 2005 oli käytössä järjestelmä, jossa paalupaikka ratkesi kahdessa aika-ajosession yhteen lasketuista ajoista. Lauantaina kuljettajat ajoivat mahdollisimman vähäisellä polttoainemäärällä ja sunnuntaina ennen kisaa raskaalla, kisabensiinin sisältävällä autolla.

Kaudella 2006 kummankin 15-minuuttisen aika-ajo-osion jälkeen karsiutuu kuusi hitainta kuljettajaa. Tämän jälkeen ajetaan kymmenen nopeinta kuljettajaa ajavat keskenään paalupaikasta. He aloittavat päätösosion sillä polttoainemäärällä, jolla he myös aloittavat kilpailun. Aika-ajon 12 hitainta saavat vapaasti valita polttoainemääränsä aika-ajon jälkeen.

Amerikkalaiset autourheilusarjat[muokkaa]

NASCAR-sarjassa kuljettajalla on käytössään kaksi kierrosta. Ennen vuotta 2000 käytössä oli kaksipäiväinen aika-ajoformaatti, mutta siitä luovuttiin siirryttäessä yhden moottorin sääntöön. Daytona 500 -ajoissa on poikkeava systeemi, jossa on kaksi aika-ajoa.

Indianapolis 500 -kisassa keskinopeus ratkaisee paalupaikan. Jokaisella kuljettajalla on käytettävissään neljä kierrosta.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Paalupaikka-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.