Pyöränlaakeri

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 4. lokakuuta 2012 kello 14.50 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartiorullalaakeri ja ulompi laakerikooli
Halkileikkaus kasatusta kartiorullalaakerista

Pyöränlaakeri on auton olkakappaleessa oleva laakeri, joka mahdollistaa pyörän pyörimisen. Laakeri laakeroi vetoakselin tai pyörän navan pyörän tuentaan. Laakereita on yhtä pyörää kohden kaksi kappaletta, joten puhuttaessa pyöränlaakerista, tarkoitetaan usein kahta erillistä laakeria tai kaksirivistä laakeria. Laakerit ovat usein kartiorullalaakereita, joiden ohuemmat päät ovat vastakkain, tai kaksirivisiä urakuulalaakereita. Vetävien pyörien laakerit ovat useimmiten prässätty ja täten niitä ei voida kiristää. Vapaasti pyörivissä pyörissä käytetään yleensä kiristettäviä kartiorullalaakereita.

Rikkoontunut laakeri pitää usein ääntä, joka voi olla tykytystä, huminaa tai ulinaa. Laakerin kuluneisuuden tai väljyyden voi tarkistaa esimerkiksi renkaanvaihdon yhteydessä liikuttamalla pyörää esimerkiksi pystysuoran akselin ympäri sen ollessa nostettuna ilmaan. Laakerissa oleva välys tuntuu joka suunnassa ja sitä ei pidä sekoittaa esimerkiksi väljän tukivarren aiheuttamaan välykseen, joka on yleensä vain yhdessä sunnassa ja havaittavissa tuennan nivelissä.

Pyörän laakeri kiristetään yleensä asettamalla laakerin lukitseva prikka ja mutteri paikoilleen ja kiristämällä mutteri valmistajan antamaan ohjearvoon. Tämän jälkeen mutteria löysätään sen verran, että sen alla oleva aluslevy liikkuu melko vaivattomasti esimerkiksi ruuvimeisselin kärjellä, jonka jälkeen mutteri lukitaan paikoilleen. Mutterin lukitsemiseen käytetään yleensä saksisokkia. Prässäämällä asennettavia puristussovitteisia laakereita ei voi kiristää, vaan väljä laakeri tulee aina vaihtaa uuteen.

Vetoakselien laakeroinnissa voidaan käyttää myös osittain kelluvaa (semi-float) tai täysin kelluvaa (full-float) laakerointia. Full-float akselissa vetoakseli ei kanna kuormaa ja se voidaan tarpeen vaatiessa myös puoistaa ilman laakeroinnin purkamista, edes rengasta ei välttämättä tarvitse irroittaa. Tämä on järeämpien akseleleiden rakenne ja yleisesti käytössä mm. kuorma- ja linja-autoissa.

Semi-float on kevyempien hyötyajoneuvojen tyypillinen vetoakseli-pyöränlaakeri -paketti, jossa vetoakseli on usein myös laakerin sisempi liukupinta. Vetoakseli kantaa tässä systeemissä auton painon päällänsä ja siksi semi-float soveltuu käytettäväksi vain kevyissä hyötyajoneuvoissa.

Lähteet[muokkaa]

http://www.off-roadweb.com/tech/0112or_semi_floating_and_full_floating_axles/