Ero sivun ”Raymond Loewy” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(Yhtä välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 11: Rivi 11:
  
 
===Studebaker===
 
===Studebaker===
Loewy lla oli pitkä ja hedelmällinen suhde amerikkalaisen autovalmistaja [[Studebaker]]in kanssa. Studebaker Corporation teki vuonna 1936 aluksi Loewy and Associates-yhtiön kanssa sopimuksen design-konsultoinnista yhtiölle. Samassa tiimissä työskenteli amerikkalainen muodin huippusuunnittelija Helen Dryden, jonka käsialaa on vuoden 1936 [[Studebaker Dictator]] ja [[Studebaker President|President]]-mallien sisusta. Vuonna 1939 Loewy aloitti työskentelyn Studebakerin pääsuunnittelija [[Virgil Exner|Virgil M Exnerin]] kanssa. Heidän käsialansa alkaa näkyä yhtiön automalleissa 1930-luvun lopulta. Loewy suunnitteli yhtiölle myös uuden logon "Lazy-S":n eli laiskan S:n josta myöhemmin muokattiin modernimpia versioita. Loewyn logo syrjäytti yhtiön tavaramerkkinä vuodesta 1912 olleen "turning wheel" eli "pyörivä rengas"-logon.
+
Loewy lla oli pitkä ja hedelmällinen suhde amerikkalaisen autovalmistaja [[Studebaker]]in kanssa. Studebaker Corporation teki vuonna 1936 aluksi Loewy and Associates-yhtiön kanssa sopimuksen design-konsultoinnista yhtiölle. Samassa tiimissä työskenteli amerikkalainen muodin huippusuunnittelija Helen Dryden, jonka käsialaa on vuoden 1936 [[Studebaker Dictator]] ja [[Studebaker President|President]]-mallien sisusta.[1] Vuonna 1939 Loewy aloitti työskentelyn Studebakerin pääsuunnittelija [[Virgil Exner|Virgil M Exnerin]] kanssa. Heidän käsialansa alkaa näkyä yhtiön automalleissa 1930-luvun lopulta. Loewy suunnitteli yhtiölle myös uuden logon "Lazy-S":n eli laiskan S:n josta myöhemmin muokattiin modernimpia versioita. Loewyn logo syrjäytti yhtiön tavaramerkkinä vuodesta 1912 olleen "turning wheel" eli "pyörivä rengas"-logon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 +
Toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltain hallituksen asettamat rajoitteet kielsivät [[Ford]]ia, [[General Motors]]ia ja [[Chrysler]]ia käyttämästä omia, talon sisäisiä suunnitteluosastoja, henkilöautojen siviiliversioiden suunnitteluun. Koska Loewyn yhtiö oli itsenäinen toimija, nämä rajoitukset eivät koskeneet sitä. Tämä mahdollisti sen, että Yhdysvaltain neljänneksi suurin autonvalmistaja Studebaker pystyi tuomaan täysin uudet sodanjälkeiset mallit markkinoille vuonna 1947, kaksi vuotta ennen "kolmea suurta". Hänen muotoilutiiminsä oli luonut jotain täysin uutta, mikä tulisi määrittämään autojen ulkonäön seuraavat lähes kymmenen vuotta. Etulokasuojat oli muotoiltu osaksi koria ja kylkilinja oli tasainen. Loewyn tiimi suunnitteli lisäksi [[Studebaker Champion|Champion]]- ja [[Studebaker Commander|Commander]]-mallisarjoihin uniikin kaksiovisen [[Studebaker Starlight|Starlight]]-coupen, jonka huomiota herättävin piirre oli takaistuimen ympäri kiertävä takalasi.
  
 +
Automuotoilun maailmassa ikoniksi nousseen, vuosimallien 1950-51 "luotikeula"-Studebakerin lisäksi Loewyn tiimi loi vuonna 1953 Studebakerille mallisarjan, joka oli jälleen muihin amerikkalaisiin valmistajiin verrattuna valovuoden edellä aikaansa. Vuoden 1953 Champion- ja Commander-sarjojen Starliner- ja Starlight-coupet on useissa eri yhteyksissä ja teksteissä rankattu 1950-luvun tyylikkäimmiksi amerikkalaisiksi autoiksi. Ainakin ne olivat tyyliltään aikansa valtavirrasta yhtä erottuvia kuin oli vuoden 1934 [[Chrysler Airflow]]. Tosin näissä vuoden 1953 Studebakereissa, niinkuin monissa muissakin suunnittelutöissä "designed by Raymond Loewy" tarkoitti oikeasti että suunnittelun oli tehnyt hänen studionsa tiiminä tai jokin yksittäinen suunnittelija. 1953 Studebakerit ovat hyvin pitkjälle Robert Bourken käsialaa. Hän oli Loewyn henkilökuntaa, mutta teki töitä vain Studebakerille.
  
 +
Loewy ehti vielä 1950-luvulla jalostaa Starlight- ja Starliner-coupet tyylikkääksi ja taas valtavirrasta eroavaksi [[Studebaker Hawk|Hawk]]-sarjaksi, mallivuodelle 1956.
  
 +
==Avanti==
 +
Keväällä 1961 Studebakerin silloinen uusi johtaja Sherwood Egbert kutsui Loewyn suunnittelemaan heidän tulevan uuden mallinsa. Tämän mallivuodelle 1963 julkaistavaksi aiotun [[Studebaker Avanti]]n pitäisi olla dynaaminen ja puhutella erityiseti nuorempaa ostajakuntaa. Taas kerran Loewy ja Studebaker olivat edellä aikaansa. Fordilla oli vasta pieni ajatuksen poikanen "poniauto"-luokasta ja [[Ford Mustang]] esiteltiin markkinoille huhtikuussa 1964. Vuoden 1962 huhtikuussa esitelty ja saman vuoden heinäkuussa alkanut Avantin valmistus oli kaksi vuotta edellä ensimmäistä "virallista" poniautoa.
  
 +
Lasikuitukorisesta Avantista ei tullut Studebakerille odotettua menestystä ja sen valmistus loppui joulukuussa 1963, alle 6000:n myydyn yksilön jälkeen. Yhtenä syynä heikolle myynnille pidetään auton muotoilua, joka oli amerikkalaiselle keskivertokuluttajalle liiaksi valtavirrasta poikkeava. Lisäksi Studebaker merkkinä ei nauttinut sellaista imagoa, joka olisi houkutellut kohderyhmäksi ajateltuja nuoria aikuisia. Tänäpäivänä Avanti on yksi automaailman klassikoita ja monet pienet autopajat ovat valmistaneet siitä replika-malleja, mutta edelleen vailla suurempaa kaupallista menestystä.
  
 +
==Aiheesta muualla==
 +
http://www.raymondloewy.org/<br>
 +
http://www.loewymuseum.org/<br>
 +
http://www.raymondloewy.com/<br>
 +
http://www.raymondloewyfoundation.com/en.html<br>
 +
http://www.loewy-raymond.de/eng/<br>
 +
http://www.simoncars.co.uk/designers/rloewy.html
  
 +
==Viitteet==
 +
[[http://www.tocmp.com/pix/Studebaker/images/Studebaker_1936_02_10.jpg]] 1936 Studebaker President mainos<br>
 +
http://www.time.com/time/covers/0,16641,19491031,00.html<br>
 +
http://planeboats.com/Other%20Pages/Plane%20Boat%20Information/hughes.html<br>
 +
http://www.furniture-love.com/itemviewer.php?id=49<br>
 +
http://www.loc.gov/exhibits/treasures/trr044.html<br>
 +
http://www.raymondloewyfoundation.com/de/raymond-loewy/loewys-arbeiten/spar.html<br>
  
  

Nykyinen versio 27. syyskuuta 2012 kello 19.02

Versio Raymond Loewyn suunnittelemasta Studebakerin "Lazy-S"-logosta.
Loewyn tulevaisuuden auto
Studebaker Champion 1950
1953 Studebaker Commander
Studebaker Avanti 1963

Raymond Loewy (Pariisi, 5. marraskuuta 1893 – Monte Carlo, 14. heinäkuuta 1986) oli monialainen teollisuuden suunnittelija, jonka ura kattaa seitsemän vuosikymmenen ajanjakson. Hänen töistään voidaan mainita mm. erilaiset logot, keittiöastiasarjat, erilaisten tuotepakkausten ulkonäön suunnittelu, lentokoneiden sisustus, työt NASA:lle, linja-autot, traktorit, junanveturit ja lukemattomat teollisuuden, kaupan ja kodin tuotteet. Autoilun ja moottoroidun maatalouden puolelta mainittavina suunnittelutöinä voidaan nostaa esiin 1930-luvun työt International Harvester Companylle: Farmall traktorien kirjain-sarjan 1939–1954 ja Metro-sarjan light ja medium duty vanien ja truckien suunnittelu 1939, 500-sarjan Cockshutt-traktorit 1958, Hillman Minx Series One 1956–1959 sekä Studebakerille suunnitellut mallit, joista hänet autoilun historiassa eritoten tunnetaan.

Ranskalaisyntyinen Loewy teki ensimmäisen design-työnsä, lentokoneen pienoismallin, vuonna 1908 ja sillä hän voitti amerikkalaisen lehtikustantajan Gordon Bennet Cup-palkinnon. Ensimmäisen maailmansodan aikana Loewy palveli Ranskan armeijassa, kapteenin arvolla. Pian sodan päätyttyä, vuonna 1919, hän matkusti Yhdysvaltoihin. Loewy työskenteli aluksi tavaratalojen ikkunasomistajana, mutta hankki samalla itselleen nimeä "Vogue"- ja "Bazaar"-lehtien kuvittajana. Ensimmäiset teollisuuden design-työt hän teki vuonna 1929 ja samoihin aikoihin hän suunnitteli ensimmäiset autonsa, amerikkalaiselle Hupp Motor Companylle.

Nämä 1920-30-luvun vaihteen työt kantoivat hedelmää, ja yleismaailmallisesta lamasta huolimatta Loewy avasi oman toimiston Yhdysvaltoihin ja 1930-luvun puolivälissä myös Lontooseen. Vuonna 1937 hän teki sopimuksen Pennsylvania Railroad-yhtiön kanssa matkustajajunien veturien ja kokonaisten junien designista. Näiden töiden isäksi Loewyn studio suunnitteli samalle rautatieyhtiölle juna-asemien sisustuksia ja mainosmateriaalia. Vuoteen 1949 mennessä Loewyn studio työllisti 143 suunnittelijaa, arkkitehtiä ja piirtäjää.

Studebaker[muokkaa]

Loewy lla oli pitkä ja hedelmällinen suhde amerikkalaisen autovalmistaja Studebakerin kanssa. Studebaker Corporation teki vuonna 1936 aluksi Loewy and Associates-yhtiön kanssa sopimuksen design-konsultoinnista yhtiölle. Samassa tiimissä työskenteli amerikkalainen muodin huippusuunnittelija Helen Dryden, jonka käsialaa on vuoden 1936 Studebaker Dictator ja President-mallien sisusta.[1] Vuonna 1939 Loewy aloitti työskentelyn Studebakerin pääsuunnittelija Virgil M Exnerin kanssa. Heidän käsialansa alkaa näkyä yhtiön automalleissa 1930-luvun lopulta. Loewy suunnitteli yhtiölle myös uuden logon "Lazy-S":n eli laiskan S:n josta myöhemmin muokattiin modernimpia versioita. Loewyn logo syrjäytti yhtiön tavaramerkkinä vuodesta 1912 olleen "turning wheel" eli "pyörivä rengas"-logon.

Toisen maailmansodan aikana Yhdysvaltain hallituksen asettamat rajoitteet kielsivät Fordia, General Motorsia ja Chrysleria käyttämästä omia, talon sisäisiä suunnitteluosastoja, henkilöautojen siviiliversioiden suunnitteluun. Koska Loewyn yhtiö oli itsenäinen toimija, nämä rajoitukset eivät koskeneet sitä. Tämä mahdollisti sen, että Yhdysvaltain neljänneksi suurin autonvalmistaja Studebaker pystyi tuomaan täysin uudet sodanjälkeiset mallit markkinoille vuonna 1947, kaksi vuotta ennen "kolmea suurta". Hänen muotoilutiiminsä oli luonut jotain täysin uutta, mikä tulisi määrittämään autojen ulkonäön seuraavat lähes kymmenen vuotta. Etulokasuojat oli muotoiltu osaksi koria ja kylkilinja oli tasainen. Loewyn tiimi suunnitteli lisäksi Champion- ja Commander-mallisarjoihin uniikin kaksiovisen Starlight-coupen, jonka huomiota herättävin piirre oli takaistuimen ympäri kiertävä takalasi.

Automuotoilun maailmassa ikoniksi nousseen, vuosimallien 1950-51 "luotikeula"-Studebakerin lisäksi Loewyn tiimi loi vuonna 1953 Studebakerille mallisarjan, joka oli jälleen muihin amerikkalaisiin valmistajiin verrattuna valovuoden edellä aikaansa. Vuoden 1953 Champion- ja Commander-sarjojen Starliner- ja Starlight-coupet on useissa eri yhteyksissä ja teksteissä rankattu 1950-luvun tyylikkäimmiksi amerikkalaisiksi autoiksi. Ainakin ne olivat tyyliltään aikansa valtavirrasta yhtä erottuvia kuin oli vuoden 1934 Chrysler Airflow. Tosin näissä vuoden 1953 Studebakereissa, niinkuin monissa muissakin suunnittelutöissä "designed by Raymond Loewy" tarkoitti oikeasti että suunnittelun oli tehnyt hänen studionsa tiiminä tai jokin yksittäinen suunnittelija. 1953 Studebakerit ovat hyvin pitkjälle Robert Bourken käsialaa. Hän oli Loewyn henkilökuntaa, mutta teki töitä vain Studebakerille.

Loewy ehti vielä 1950-luvulla jalostaa Starlight- ja Starliner-coupet tyylikkääksi ja taas valtavirrasta eroavaksi Hawk-sarjaksi, mallivuodelle 1956.

Avanti[muokkaa]

Keväällä 1961 Studebakerin silloinen uusi johtaja Sherwood Egbert kutsui Loewyn suunnittelemaan heidän tulevan uuden mallinsa. Tämän mallivuodelle 1963 julkaistavaksi aiotun Studebaker Avantin pitäisi olla dynaaminen ja puhutella erityiseti nuorempaa ostajakuntaa. Taas kerran Loewy ja Studebaker olivat edellä aikaansa. Fordilla oli vasta pieni ajatuksen poikanen "poniauto"-luokasta ja Ford Mustang esiteltiin markkinoille huhtikuussa 1964. Vuoden 1962 huhtikuussa esitelty ja saman vuoden heinäkuussa alkanut Avantin valmistus oli kaksi vuotta edellä ensimmäistä "virallista" poniautoa.

Lasikuitukorisesta Avantista ei tullut Studebakerille odotettua menestystä ja sen valmistus loppui joulukuussa 1963, alle 6000:n myydyn yksilön jälkeen. Yhtenä syynä heikolle myynnille pidetään auton muotoilua, joka oli amerikkalaiselle keskivertokuluttajalle liiaksi valtavirrasta poikkeava. Lisäksi Studebaker merkkinä ei nauttinut sellaista imagoa, joka olisi houkutellut kohderyhmäksi ajateltuja nuoria aikuisia. Tänäpäivänä Avanti on yksi automaailman klassikoita ja monet pienet autopajat ovat valmistaneet siitä replika-malleja, mutta edelleen vailla suurempaa kaupallista menestystä.

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://www.raymondloewy.org/
http://www.loewymuseum.org/
http://www.raymondloewy.com/
http://www.raymondloewyfoundation.com/en.html
http://www.loewy-raymond.de/eng/
http://www.simoncars.co.uk/designers/rloewy.html

Viitteet[muokkaa]

[[1]] 1936 Studebaker President mainos
http://www.time.com/time/covers/0,16641,19491031,00.html
http://planeboats.com/Other%20Pages/Plane%20Boat%20Information/hughes.html
http://www.furniture-love.com/itemviewer.php?id=49
http://www.loc.gov/exhibits/treasures/trr044.html
http://www.raymondloewyfoundation.com/de/raymond-loewy/loewys-arbeiten/spar.html