Richard A. Teague

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 10. helmikuuta 2013 kello 17.08 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: right|250px '''Richard A. (Dick) Teague''' (Los Angeles, Kalifornia, 23. joulukuuta 1923 – San Diego, Kalifornia, 5. toukokuuta 1991) oli amer...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard A Teague Foto.jpg

Richard A. (Dick) Teague (Los Angeles, Kalifornia, 23. joulukuuta 1923 – San Diego, Kalifornia, 5. toukokuuta 1991) oli amerikkalainen ajoneuvoteollisuuden suunnittelija ja muotoilija. Uransa aikana hän työskenteli General Motorsilla, Packardilla ja Chryslerilla, ennen nimitystään American Motors Corporationin suunnitteluosaston johtoon. Täällä hän teki merkittävimmät työnsä, joihin kuuluu mm. AMC:n Pacer-, Gremlin- ja Hornet-mallit, samoin kuin Jeep Cherokee XJ.

Lapsuus[muokkaa]

Dick Teaguen äiti työskenteli elokuvateollisuudessa ja myös Dick aloitti uransa viisivuotiaana lapsinäyttelijänä, tytön roolissa. Hänen näyttelijänuransa tyssäsi kuusivuotiaana, hänen saatuaan vakavia ruumiinvammoja rattijuopon aiheuttamassa auto-onnettomuudessa, jossa myös hänen äitinsä loukkaantui vakavasti ja jäi loppuiäkseen invalidiksi. Dick menetti mm. näkökyvyn oikeanpuoleisesta silmästään. Vuotta myöhemmin Dickin isä kuoli rattijuopon aiheuttamassa liikenneonnettomuudessa.

Ura[muokkaa]

Vajavaisen näkökykynsä tähden Dick välttyi aseelliselta palvelukselta II-maailmansodan aikana, sen sijaan hän työskenteli lentokoneita valmistaneen Northrop Corporationin teknisenä piirtäjänä. Täällä hänen lähimpänä esimiehenään oli Paul Browne, joka oli aiemmin työskennellyt General Motorsin design-osastolla. Browne pani merkille Teaguen piirtäjän lahjat ja kehotti tätä hakeutumaan Pasadenan taidelukion iltalinjalle.

Sodan loputtua Teague muutti Kalifornian Oaklandiin, Kaiser-Frazer Corporationin palvelukseen, jossa hän osallistui yhtiön uuden pienen automallin, Henry J:n suunnitteluun. Vuonna 1947 Dick muutti Yhdysvaltain autoteollisuuden ydinmaille, Michiganin Detroitiin ja hänet palkattiin harjoittelijaksi General Motorsin muotoilustudioille. Täällä hän osallistui mm. uuden Oldsmobile Rocket 88.n sekä saman aikakauden Cadillacien suunnitteluun.
Työsuhteen GM:n kanssa päätyttyä Dick suuntasi askeleensa kohti Packard Motor Car Companyn toimistoa ja vuonna 1951 hänet palkattiin irtisanoutuneen päämuotoilija John Reinhartin tilalle. Ensimmäisinä töinään hän muotoili vuoden 1953 mallien uuden ilmeen. Kun Packardin johto päätti erottaa Clipperin omaksi erilliseksi merkikseen Teague sai vastata auton visuaalisen ilmeen erottumisesta sisarmerkistään. Vuonna 1954 taloudellisesti huonossa jamassa ollut Packard osti kituvan Studebaker Corporationin ja näin syntyi Studebaker-Packard Corporation.

Vuoden 1955 Packard-mallisto toi esille Teaguen kyvyn luoda uuden näköinen auto rajallisella budjetilla. Yhtiö oli kuitenkin taloudellisesti huonossa jamassa ja lisäksi ylellisten Packardien myynti romahti lopullisesti vuonna 1956. Teague oli suunnitellut vuodelle 1956, ylellisten Packardien ja edullisten Clipperien väliin sijoittuvan Packard Executiven, mallin joka pohjautuu pitkälti Clipper Customiin. Teague oli suunnitellut vuodelle 1957 uudet Packard- ja Clipper-mallit, jotka pohjautuivat Teaguen show-auto Predictoriin. Tämä muotoilu ei päässyt koskaan tuotantoon, koska henkitoreissaan oleva yhtiö teki ratkaisun malleista jotka olivat kalliimman Packard Clipper-nimen ja koristeiden alle kätkettyjä, edullisempia Studebaker President-malleja. Teague joutui pikaisesti suunnittelemaan nämä mallit, että yhtiöllä olisi ollut jotain myytävää kyseiselle mallivuodelle, kunnes "oikeiden" Packardien valmistus taas jatkuisi. Näinhän ei sitten käynyt.

Vuonna 1957 koko Packardin design-tiimi siirtyi Chrysler Corporationin palvelukseen ja Teaguesta tuli päämuotoilija. Hän kuitenkin lähti yhtiöstä muun johdon kanssa syntyneiden erimielisyyksien takia, ja siirtyi täysin pois autoteollisuuden kuvioista, teollisen muotoilun puolelle.

Autot ja niiden suunnittelu olivat kuitenkin lähellä Teaguen sydäntä ja vuonna 1959 hän hakeutui töihin American Motors Corporationille, jossa hän teki kenties merkittävimmät työnsä. Tiukasti kilpaillulla alalla Teaguen kyky luoda uutta, vähäisillä kustannuksilla, oli AMC:n kannalta merkityksellistä, koska pienellä valmistajalla ei ole varaa vikatikkeihin. Aluksi hän oli jäsen pääsuunnittelija Edmund Andersonin tiimissä ja tämän irtisanouduttua vuonna 1961, Teaguesta tuli suunnittelusta vastaava. Teague oli yhdistelmä taiteellisia kykyjä ja erinomaista johtamisen taitoa ja tämä nosti hänet AMC:n vara-pääjohtajaksi vuonna 1964 ja hän pysyi tässä toimessa vuoteen 1983 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Mainittavimmat työt[muokkaa]

Rambler Classic
Rambler Marlin
AMC Cavalier
AMC Gremlin
AMC Javelin
AMC AMX
AMX GT
AMC Hornet
AMC Eagle
AMC Concord
AMC Spirit
Jeep Cherokee XJ
Eagle Premier-mallin sisustaAiheesta muualla[muokkaa]

http://auto.howstuffworks.com/american-motors-sports-cars.htm American Motors AMX by the Auto Editors of Consumer Guide
http://www.amcpacer.com/history/history.asp A Brief History of the AMC Pacer

Lähteet[muokkaa]

http://www.idsa.org/richard-teague Industrial Designers Society of America - IDSA
http://www.chrisinmotion.com/RichardTeague.htm Richard A. Teague Design Page
http://ezinearticles.com/?Richard-A-Teague---American-Car-Designer&id=2032199 Richard A Teague - American Car Designer by Brenda Williams