Ero sivun ”Rivi-5” versioiden välillä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(aikamuoto)
Rivi 2: Rivi 2:
 
[[Audi|Audeista]], [[Volvo|Volvoista]] ja joistakin diesel-moottorisista [[Mercedes-Benz]] autoista, kuten myös [[Acura]] Vigor mallista.
 
[[Audi|Audeista]], [[Volvo|Volvoista]] ja joistakin diesel-moottorisista [[Mercedes-Benz]] autoista, kuten myös [[Acura]] Vigor mallista.
  
[[General Motors]] on myös julkistanut suositun riviviitosen kuorma-automoottoriperheessä osana [[GM Atlas -moottori|Atlas]] moottoreita. Lisäksi osa Volvon uusimmista malleista käyttää riviviitosia. Myös [[Volkswagen]] on käyttänyt riviviitosta pakettiautossaan ja se on viimeaikoina kehitellyt erilaista moottoria jota tullaan käyttämään seuraavan sukupolven [[Volkswagen Jetta|Jetta]] ja [[Volkswagen Golf|Golf]] malleissa.
+
[[General Motors]] on myös julkistanut suositun riviviitosen kuorma-automoottoriperheessä osana [[GM Atlas -moottori|Atlas]] moottoreita. Lisäksi osa Volvon uusimmista malleista käyttää riviviitosia. Myös [[Volkswagen]] on käyttänyt riviviitosta pakettiautossaan ja se on viimeaikoina kehitellyt erilaista moottoria jota käytetään nykyisen sukupolven [[Volkswagen Jetta|Jetta]] -mallissa.
  
 
==Käyttö autoissa==
 
==Käyttö autoissa==

Versio 21. tammikuuta 2010 kello 10.36

Rivi-5 tai riviviitonen (I5) on polttomoottori, jossa on 5 sylinteriä sijoitettuna yhteen riviin. Se käyttää yhtä moottorilohkoa. Tämä konstruktio on kompromissi pienemmän rivinelosen ja suuremman rivikuutosen väliltä. Riviviitosia on käytetty autoissa aina silloin tällöin. Viime vuosina niiden suosio on kasvanut. Riviviitosia löytää esim. Audeista, Volvoista ja joistakin diesel-moottorisista Mercedes-Benz autoista, kuten myös Acura Vigor mallista.

General Motors on myös julkistanut suositun riviviitosen kuorma-automoottoriperheessä osana Atlas moottoreita. Lisäksi osa Volvon uusimmista malleista käyttää riviviitosia. Myös Volkswagen on käyttänyt riviviitosta pakettiautossaan ja se on viimeaikoina kehitellyt erilaista moottoria jota käytetään nykyisen sukupolven Jetta -mallissa.

Käyttö autoissa

Pienin tuotanto rivivitonen löytyy vuoden 1981 Audi 100:sesta, kooltaan 1921 cm3. Toyotan 1PZ-moottori (diesel) on taas suurin kooltaan 3469 cm3, aikaisemmin mainittu GM Atlas on kooltaan sitä lähellä 3464 cm3.


Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähde

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Straight-5-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.