Rivimoottori

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 31. heinäkuuta 2008 kello 16.38 – tehnyt Okkim (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rivimoottoria käytetään yleensä 4- tai 6-sylinterisenä konfiguraationa. Rivimoottori (suora) on polttomoottori, jossa kaikki sylinterit on sijoitettu yhteen riviin. Rivimoottori on jonkin verran helpompi rakentaa kuin vastaava bokseri- tai V-moottori, koska sylinterilohko voidaan työstää yhdestä metallivalusta ja vaatii vähemmän sylinterikansia sekä nokka-akseleita. Rivimoottorit ovat myös tilavuudeltaan paljon pienempiä kuin esimerkiksi tähtimoottorit ja ne voidaan suhteessa auton alustaan asentaa mihin suuntaan tahansa. Suorat konfiguraatiot ovat yksinkertaisempia kuin vastaavat V-moottorit ja yleensä ne tarjoavat tasaisemman käynnin. Huonona puolenanaan moottorilla on sen suurempi pituus.

Käyttö autoissa[muokkaa]

Rivinelonen on ylivoimaisesti yleisin 4-sylinterinen konfiguraatio, kun taas rivikuutonen on joutunut antamaan tilaa V6-moottorille, joka ei kuitenkaan luonnostaan käy yhtä tasaisesti. V6-moottori on pienempi sekä pituudeltaan että korkeudeltaan ja on näin helpompi sijoittaa pienempien nykyautojen konetilaan.

Muutamat autovalmistajat esim. Honda, Toyota, VAG-konserni ja Volvo ovat käyttäneet myös riviviitosia.

Kaksi päätekijää on johtanut viimeaikaiseen rivikuutosen käytön vähenemiseen nykyisissä automalleissa: tasapainoakseli (vanha keksintö, jonka Mitsubishi keksi uudelleen 1980-luvulla) on tehnyt rivinelosista ja V6-moottoreista tasaisemmin käyviä kuin ne aikaisemmin olivat. Lisäksi polttoainetalous on tullut tärkeä tekijäksi, joten autojen koko on pienentynyt ja moottorille ei ole enää niin paljon tilaa kuin rivikuutonen vaatisi. Nykyauton moottoritila on usein suunniteltu rivineloselle, johon saadaan mahtumaan myös V6-moottori pienillä muutoksilla. Jos rivinelonen taas sijoitetaan rivikuutoselle varattuun tilaan, jää turhaa hukkatilaa ja tämä taas maksaa ylimääräistä.

Jotkin valmistajat (alunperin Lancia ja myöhemmin Volkswagen VR6-moottorilla) ovat yrittäneet yhdistää suoran ja V-moottorin edut tuottamalla pienellä V-kulmalla olevan moottorin. Tämä ratkaisu on hiukan kompaktimpi kuin edelliset, mutta se käy epätasaisemmin (ilman tasapainoakseleita) kuin normaali V-moottori tai rivikuutonen.

Suoria kuutoskoneita voi kuitenkin löytää yhä esim. australialaisesta Ford Falconista, joistakin Lexus malleista, Toyota Landcruiserista ja BMW:n malleista.


Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Straight_engine-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.