Seisontajarru

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 4. tammikuuta 2012 kello 12.20 – tehnyt 193.64.22.101 (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käsijarrun merkkivalo

Seisontajarru tarkoittaa auton laitetta, joka pitää auton paikallaan mm. mäessä kun auto on parkissa eli sillä ei ajeta. Kuorma-autoissa seisontajarru vaikuttaa yleensä yhdellä taka-akselilla. Henkilöautoissa seisontajarru vaikuttaa joko etu- tai taka-akseliin. Useimmissa nykyaikaisissa henkilöautoissa on seisontajarrun päällä olemisesta varoittava merkkivalo, jonka tunnistaa ((!)) symbolista.

Seisontajarrupoljin[muokkaa]

Joissakin autoissa (lähinnä Mercedes-Benzin malleissa ja amerikkalaisissa autoissa) seisontajarru on toteutettu omalla pienellä polkimella, jolla jarru kytketään päälle. Se sijaitsee kytkinpolkimen vasemmalla puolella. Seisontajarrun vapautusvipu on yleensä kojelaudan alaosassa ratin vasemmalla puolella.

Käsijarru[muokkaa]

Käsijarru on yleisimmin henkilöautoissa käytetty seisontajarrutyyppi, joka on käsikäyttöinen ja yleensä kahvalla toteutettu. Käsijarru vaikuttaa yleensä auton takarenkaisiin (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) joten sillä saadaan vanhemmissa autoissa myös auton perä luistamaan ajon aikana. Uudemmissa autoissa joissa on ESP takapyörät menevät lukkoon mutta järjestelmä yrittää pitää auton keulan ratin osoittamaan suuntaan.

Automalleja, joissa käsijarru vaikuttaa eturenkaisiin:

Elektroninen seisontajarru[muokkaa]

Uusin seisontajarrutyyppi on elektroninen seisontajarru, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 Renaultin Vel Satis -mallissa. Elektronisia seisontajarruja on kahdenlaisia. Toisessa tapauksessa jarru toimii tavallisen käsijarrun tavoin, mutta jarrukahvaa ei ole vaan sähkömoottori kiristää jarruvaijerin. Kehittyneemmissä versioissa tietokoneohjattu moottori liikuttaa jarrusylintereitä.