Sumuvalo

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 18. syyskuuta 2010 kello 14.26 – tehnyt 82.181.194.105 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sumuvalo on kirkas, yleensä puskurissa tai ilmanottoaukossa oleva valo, jota on tarkoitus käyttää sumussa, lumipyryssä tai rankkasateessa. Takasumuvalot ovat pakolliset, etusumuvalot vapaaehtoiset.

Takasumuvalo

Takasumuvaloa käytetään parantamaan auton havaittavuutta takaa päin sumun, satavan tai pöllyävän lumen, loskan tai veden heikentäessä tavallisten takavalojen näkyvyyttä. Takasumuvaloa ei tavallisesti tule käyttää ajettaessa jonossa; vain jonon viimeinen pitää takasumuvalon päällä.

Takasumuvaloja saa olla yksi tai kaksi; jos autossa on vain yksi takasumuvalo, tulee sen sijaita keskilinjan vasemmalla puolella.

Trivia: Peugeot 206:ssa on valmistajan saaman tyyppihyväksynnän takia lupa käyttää keskellä puskuria olevaa takasumuvaloa.

Etusumuvalo

Etusumuvalo tuottaa yläreunastaan tarkasti rajatun, leveän ja lyhyen valokeilan. Siinä missä tavallisten ajovalojen yläviistoon karkaava hajavalo heijastuu sumusta heti auton edessä haitaten näkyvyyttä pidemmälle, sumuvalojen tuottama valo heijastuu vain asennuskorkeuttaan alempana olevasta sumusta ennen valaistavaa tietä. Parhaiten tämä onnistuu kun lähiajovalot sammutetaan etusumuvalojen käytön ajaksi; laki sallii tämän kunhan etuvalaisimet on päällä.

Etusumuvalo sijoitetaan yleensä mahdollisimman alas säännösten sallimissa puitteissa: vähintään 35 cm korkeudelle ja valaisevan pinnan yläreuna enintään lähivalojen yläreunan korkeudelle. Suuntauksen tulee olla aina marginaalisesti alaviistoon, kuten lähivaloissakin: 0.5 - 1.5 %. Matalaan asennuskorkeuteen ja leveään keilaan yhdistettynä tämä tarkoittaa käytännössä valokeilan kantaman olevan lähivaloja lyhyempi.


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.