Super Turbine 300

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 26. lokakuuta 2014 kello 12.37 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Super Turbine 300''', lyhennettynä muotona ''ST300'', oli amerikkalaisen General Motors Corporationin valmistama kaksinopeuksinen Automaattivaihteisto|auto...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Super Turbine 300, lyhennettynä muotona ST300, oli amerikkalaisen General Motors Corporationin valmistama kaksinopeuksinen automaattivaihteisto. Sitä käytettiin useissa Buick-, Oldsmobile- ja Pontiac-malleissa vuosina 1964-1969. Automerkistä riippuen tällä vaihteistolla oli oma markkinointinimensä, Buck käytti siitä nimeä ST-300, Oldsmobile nimeä Jetaway ja Pontiacilla vaihteiston nimenä oli yksinkertaisesti Automatic.

Design[muokkaa]

ST300:ssa on kolme-elementtinen momentinmuunnin, etummainen ja takimmainen, monilevyinen kytkinpakka, compound-planeettapyörä etummaisella jarrupannalla ja kytkinpaketti peruutusvaihteelle / hitaalle manuaalisesti kytkettävälle eteenpäin-vaihteelle. Yksikön jäähdytys oli järjestetty erillisellä, moottorin jäähdyttimen alapuolella sijainneella kennolla. Vaihteiston kuori on alumiinivalua ja yksikön paino on 69 kg.

Liikkeellelähtö tapahtuu hitaalla vaihteella, jonka välityssuhde on 1,765:1 lisättynä momentinmuuntimen hitaalle välitykselle antamalla voimakertoimella. Vaihteiston kytkentäkaavio on Park-Reverse-Neutral-Drive-Low. Drive-asennon täyskaasukiihdytyksellä vaihto ylöspäin tapahtuu n. 60–65 mph (97–105 km/h) nopeudessa.

Vuosina 1964-1967 Buick ja Oldsmobile käyttivät tämän vaihteiston muuttuvageometrisella staattorilla varustettua versiota, josta Buick käytti nimitystä Switch-Pitch ja Oldsmobile nimitystä Variable Vane. Tässä versiossa staattorin siipien asentokulmaa muutettiin tarpeen mukaan asentojen high la low välillä. Siipien kulman muutos tehtiin sähkösolenoidilla sekä staattorin venttiilillä, joiden ohjaus hoidetaan kaasutinvivuston yhteyteen sijoitetulla kytkimellä. Kevyestä keskiraskaaseen kiihdytykseen staattorin siipien kulma on low eli 32°, joka antaa momentinmuuntimen suhteeksi 1,8:1 ja stall-speediksi n. 1800 r/min. ⅔:sta täyskaasukiihdytykseen staattorin siipien kulma on high eli 51°, joka antaa momentinmuuntimen suhteeksi 2,45:1 ja stall-speediksi n. 2300 r/min. Siivekkeet käännetään asentoon high myös silloin, kun auton moottori on tyhjäkäynnillä ja vaihteiston Drive-asento on kytkettynä. Tällä ehkäistään auton ryömiminen eteenpäin. Muutuvageometrinen staattori jätettiin pois käytöstä vuoden 1967 jälkeen. Pontiac ei ottanut tätä versiota käyttöön minkään mallinsa yhteydessä.

Historia[muokkaa]

Super Turbine 300 (Jetaway) esiteltiin mallivuodelle 1964, korvaamaan aiemmat Buick Dynaflow- ja Oldsmobile / Pontiac Roto Hydramatic -vaihteistot. Se oli ainoa automaattivaihteisto, joka oli tarjolla GM:n A-korisiin malleihin (Buick Skylark, Oldsmobile Cutlass, Pontiac Tempest) vuoden 1966 loppuun saakka. Se oli tarjolla myös full-size -korisiin Buick LeSabre- ja Oldsmobile Jetstar 88 / Delmont 88 -malleihin, edullisemmaksi vaihtoehdoksi kolmeportaiselle Turbo-Hydramatic -automaatille.

Vuosina 1967-1969 Super Turbine 300 oli saatavana myös urheilullisen Pontiac Firebirdin vaihteistoksi, 230- ja 250-kuutiotuumaisten OHC-rivikuutosten tai pienten, 326- ja 350-kuutiotuumaisten V8-moottoreiden yhteyteen.

Super Turbine 300 poistettiin valikoimasta vuonna 1969, jolloin sen paikan ottivat TH400 sekä kevyempi TH350 Turbo-Hydramatic. Näistä jälkimmäinen käytti Super Turbine 300:n häntäkappaletta.

Super Turbine 300 oli GM:n ensimmäinen automaattivaihteisto, jonka turbiinikopan muoto ja pulttikuvio oli ns. multi-case bellhousing. ST300 voidaan pultata BOP-moottoreiden (Buick-Olds-Pontiac) lisäksi myös Chevroletin rivikuutosen jatkeeksi. Sama design otettiin käyttöön myös THM350- ja THM2004R -vaihteistojen kanssa.

Johtuen kaksinopeuksisesta designistaan, Super Turbine 300 sekoitetaan usein Chevroletin kaksinopeuksiseen Powerglide-automaattiin. ST 300:n design on kuitenkin täysin erilainen, eikä se jaa yhtään samaa osaa vuodesta 1950 lähtien valmistetun Chevroletin vaihteiston kanssa.