Vanden Plas

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 22. heinäkuuta 2006 kello 09.06 – tehnyt 84.230.190.99 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vanden Plas on nimi joka useimmile tuo assosiaatioita brittiläiseen autoteollisuuteen. Kuitenkaan nimi ei kuulosta brittiläiseltä? Van den Plas on flaamilainen sukunimi, ja sieltä - Belgiasta - se on myös tässä autoiluyhteydessä alunperin tullut. Guillaume Van den Plas Brysselistä oli alunperin akselinvalmistaja. Poikansa Antoinen, Henrin ja Willyn kanssa hän siirtyi tuottamaan myös hevosvetoisia vaunuja. Vaunujen siirtyessä yhä enenevässä määrin moottorivetoisiksi, firmasta tuli monen eurooppalaisen autonvalmistajan koriräätäli.

Viime vuosisadan alussa Englannissa toimi Peugeotin maahantuojana ja jälleenmyyjänä Warwick Wright. Hän maahantoi tätä myöden myös Van den Plasin räätälöimiä 'Metallurgique'jä. Vuonna 1912 hän perusti yrityksen koriräätäli Théo Masuin kanssa valmistaakseen autonkoreja Englannissa yhteistyössä Van den Plasin kanssa. Jo seuraavana vuonna yritys nimettiin uudelleen Vanden Plas (England) Ltd, ja pian tiputettiin loppuosa nimestä vielä pois. Koreja piti rakentaa belgialaisen linsessillä. Mutta syttyi ensimmäinen maalilmansota. Belgia valloitettiin, ja lisenssituotanto loppui lyhyeen. Sodan jälkeen brittiläinen haara jatkoi tuotantoa, ja niin siis belgialaisesta Van den Plasista oli muodostunut brittiläinen Vanden Plas!

Foxin veljekset ostivat yrityksen ja rakensivat yhteistyön Bentleyn kanssa. Kilparatojen "nopeimmat kuorma-autot", 3- ja 4.5-litraiset Bentleyt, olivat juuri Vanden Plasin räätälöimiä. Alkuun alumiinikorilla, sittemmin puukehikolle pingotetulla kangaskorilla. Myös bentleyn saloonit tulivat Vanden Plsailta, kuten moni muukin merkki, Packard, Delage, Renault, Alfa Romeo, Lanchester, jokunen Rolls Roycekin.

30-luvulla Bentley meni selvitystilaa, ja sen osti aikanaan sitten Rolls Royce. Suurimman asiakkaan menetys olisi voinut merkitä Vanden Plasin kuolemaa, mutta taloon juuri siirtynyt designeri, John Bradley, onnistui kääntämään tilanteen voitokseen. Hän vei design-suunnitelmat pidemmälle, paransi tuotantoa, ja pystyttiin tekemään paremmanlaatuisia autoja jopa halvemmalla kuin aikaisemmin.

Bentley Rollson omistamana säilyi asiakkaana, mutta suurin osa VP:n tuottamista autoista kantoivat nyt muita 'badgeja', kuten Alvis, Talbot, Lagonda tai Daimler.

Toinen maalimansota syttyi. Luksusautoja ei juuri tarvittu, mutta sen sijaan esim. lentokoneen siipiä, joita VP alkoi tuottaa. Sodan aikan Bradley teki suunnitelmia Rolls Roycelle ja Alvikselle. Nämä eivät kuitenkaan toteutuneet, kuten ei myöskään upea 2-paikkainen roadster jonka Bradley suunnitteli Alfa Romeolle. William Lyonsin 1948 Earls Courtissa esittelemä Jaguar XK 120 sen sijaan huomattavasti muistutti tätä Alfaa!

Len Lord Austinilla halusi uudelle 6-sylinteriselle rungolle upean korin, ja otti yhteyttä VP:iin. Lord piti luonnoksista niin paljon, että hän osti VP:n Austinin omistukseen. Ensimmäinen Austin Princess esiteltiin 1946. Princess-sarja jatkui aina vuodelle 1968 erilaisi muunnoksin - loppupäässä limouineina.

ustin kuitenkin oi markkinoille muitakin VP:n muotoilemia tai varustelemia malleja. 60-luvulla Vanden Plas oli jopa oma merkkinsä. Austin/Morris/MG 1100 ja 1300, Austin Cambridge/Morris Oxford, Austin 1800, jopa Mini olivat malleja joita Vanden Plas 'hienosti' omina versioinaan.

Austinin ja Morriksen yhdessä muodostama BMC, British Motor Corporation, laajeni ja 1968 muodostettiin British Motor Holdings, BMH, ja sittemmin yhdistymisensä Leylandin kanssa kautta British Leyland, BL, jonka sisällä Vanden Plas tuli muodostamaan oman osastonsa. Samasta vuodesta Austin Pricessin limousiinen tuotannon päätyttyä Vanden Plas jatkoi limousunen tuotantoa Jaguarin Mk X/420G:lle rakennetulla Daimler DS420 limo'lla. Ja 1972, Jaguarin esitellessä V12-koneisen Daimler Double Six Vanden Plas'in, VP siirtyi käytännössä Jaguarin kumppaniksi.

Tiiviistä Jaguar-yhteistyöstä huolimatta Vanden Plas-badgea nähtiin 1972 jälkeenkin Austinin perässä: Austin Allegro-mallin myyntiä yritettiin vauhdittaa Vanden Plas-mallilla. Ja BL:n Rover-Triumph-Jaguar-ryhmän toinenkin osa, Rover, lainasi 'badgea' SD1-mallinsa huippumallille.

Jaguar on kuitenkin merkki joka tänä päivänä yhdistetään Vanden Plasiin useimmiten. Kuitenkaan Jaguar ei omista merkkiä, vaan se on edelleen Austinin omaisuutta. Jaguarin Vanden Plas-käyttöoikeus perustuu leasing-sopimukseen.

80-luvulla Vanden Plas tuli olemaan USA:n markkinoille yksinomaan käytetty 'badge'. Tämä johtui siitä että Daimler-merkin omsitaa USA:n markkinoilla Daimler-Chrysler, eikä sitä siis voitu käyttää Jaguarin huippumallin nimenä - kuten Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa. USA:n Jaguar Vanden Plas on siis lähes identtinen Euroopan Daimlerin kanssa!

Vanden Plasin korien erityisominaisuuksina on aina ollut korkea laatu, laadukkaat ja loisteliaat materiaalin - nahka ja jalopuuta - ja Vanden Plas'in omaa merkkiä kantavissa autoissa myö oma juhlallinen jäähdyttimensäleikkö.