Vauhtipyörä

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 26. helmikuuta 2017 kello 22.11 – tehnyt Tapi0 (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Auton vauhtipyörä

Vauhtipyörä on yleensä raskas pyörä, johon energia varastoituu pyörimisliikkeen muodossa.

Moottorin osana se on kiinni kampiakselin toisessa päässä. Vauhtipyörän tehtävä on suuren massansa avulla helpottaa ja tasapainottaa moottorin käyntiä, toimia kitkapintana kytkinlevyille, välittää käynnistimen voima ulkokehän rattaista kampiakselille, vähentää tärinöitä, helpottaa liikkeelle lähtemistä ja mahdollistaa moottorin tyhjäkäynti. Normaalit polttomoottorit eivät käytännössä edes toimi ilman vauhtipyörää, sen sijaan V8-moottorit eivät vauhtipyörää välttämättä tarvitse. Vauhtipyörän massa hidastaa moottorin kierrosnopeuden kasvua ja vastaavasti pienentää moottorijarrutusta sekä lisää moottorin ja auton painoa. Kiihdytysautoissa ei ole lainkaan vauhtipyörää, vaan niissä on vain vauhtipyörän tapainen levy, johon kytkin saadaan tarttumaan.

Vauhtipyörän kevennys

Vauhtipyörää keventämällä saadaan aikaiseksi kierrosherkempi moottori, tällöin vauhtipyörän hitausmomentti laskee ja massojen kiihdyttämiseen tarvittava vääntömomentti laskee, jolloin auto myös kiihtyy paremmin.

Kevennettyjä vauhtipyöriä käytetään usein viritetyissä katu- ja kilpa-autoissa. Keventäminen tapahtuu poistamalla vauhtipyörästä materiaalia esim. sorvissa. Lopuksi vauhtipyörä on tasapainoitettava yhdessä kampiakselin kanssa.

VAG kaksoismassavauhtipyörä

Kaksoismassavauhtipyörä

Kaksoismassavauhtipyörä on eri automalleissa käytetty vauhtipyörän rakenne, joka koostuu sisemmästä ja ulommasta osasta sekä voimia välittävistä jousista. Kaksiosaisen rakenteen tarkoituksena on tasata kampiakselilta välittyvää vääntövärinää tavanomaista vauhtipyörää tehokkaammin. Tämän ansiosta moottoria voidaan käyttää alemmilla käyntinopeuksilla, jolloin vaihteiden välityssuhteita on voitu nostaa. Vaihteiston rakenteita on tällöin voitu keventää pienemmän polttoainekulutuksen aikaansaamiseksi. Vikaantuessaan kallis vaihtaa. Yleinen etenkin uudehkoissa diesel-moottoreissa, koska dieselissä on bensamoottoria isommat puristukset.

Kaksoismassavauhtipyörän jouset joutuvat tauotta absorboimaan värähtelyä, jonka johdosta jousien pintaan syntyvät naarmut etenevät jousen rakenteessa katkaisten jousen rasituksen jatkuessa. Tämän johdosta rakenne ei välttämättä kestä auton koko käyttöikää vaan vauhtipyörä saatetaan joutua uusimaan [1].

Lähteet

  1. Ketonen vastaa - Tapio Ketonen, Tuulilasi, A-Lehdet, tuulilasi.fi, 9. huhtikuuta 2011


Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.