William C. Durant

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
WilliamCDurant.jpg

William Crapo Durant ( 8. joulukuuta 1861 – 18. maaliskuuta 1947 ) oli yksi Pohjois-Amerikan ajoneuvoteollisuuden pioneereista. Hänen katsotaan alullepanneen ajoneuvoteollisuudessa nykyisinkin yleisen käytännön, jossa holding-yhtiönä toimivan emon alaisuudessa on monta, eri automerkkejä eri hintaluokkiin valmistavaa yhtiötä. Hänen toimeksipanemanaan syntyivät tämän päivän suuryhtiöt, holding-yhtiö General Motors sekä automerkki Chevrolet.

Uran alkuvuodet

William syntyi Massachusettsin Bostonissa, hänen isänsä oli pankkiiri ja osakesijoittaja ja äitinsä isä liikemies ja Michiganin kuvernööri Henry H. Crapo. Vanhempiensa erottua vuonna 1871, William muutti isoisänsä luo Michiganin Flintiin. Lopetettuaan opintonsa high schoolissa, juuri ennen valmistumistaan, hän siirtyi työskentelemään suvun omistamassa puutavarayhtiössä, aluksi yleisenä apulaisena, mutta siirtyi pian myyntipuolen töihin. William siirtyi edelleen yhden Flintin suurimman pankin johtajaksi ( director ), tämän jälkeen hän siirtyi savukkeiden myyjäksi, kiinteistökauppiaaksi ja patentoitujen lääkkeiden myyjäksi, ennenkuin siirtyi vakuutusalalle. 1880-luvun puolivälissä hänen vakuutusyhtiönsä oli yksi keskisen Michiganin suurimpia.

Vaunuja ja rattaita valmistaneen Durant-Dort Carriage Companyn alkuvaiheet sijoittuvat vuoden 1886 paikkeille, kun William Durant ajoi ystävänsä jousivaimennetuilla rattailla. Häneen teki vaikutuksen vaunujen tasainen kyyti ja hän hankki hallintaansa rattaiden valmistusoikeudet ja niiden patentit. Samana vuonna hän perusti, ystävänsä Josiah Dallas Dortin kanssa, rattaita ja vaunuja valmistaneen Flint Road Cart Companyn. Dort toimi yhtiön johdossa ( president ) ja hoiti tuotannollisen ja hallinnollisen puolen, Durantin vastatessa myynnistä ja markkinoinnista. Yhtiön ensimmäinen toimisto sijaitsi Durantin vakuutusyhtiön toimiston yhteydessä, Flintin keskustassa. Rattaiden valmistusta varten yhtiö vuokrasi entiset Flint Woolen Mills-yhtiön kehräämö- ja kutomotilat. Ensimmäisen toimintavuotensa aikana yhtiö myi 4000 kappaletta rattaita, ja suunta oli ylöspäin. Durantin ideoimana yhtiö laajeni, hankkien omistukseensa tytäryhtiöitä, jotka vaunujen tuotannon lisäksi valmistivat niissä tarvittavia komponenttejä.

Vuonna 1895 Flint Road Cart muutti nimekseen Durant-Dort Carriage Company. Vuosisadan vaihteessa Durant-Dort oli Yhdysvaltain suurin hevosvetoisten ajoneuvojen valmistaja ja yhtiön tuotannon huippuvuotena 1906, se valmisti 56 000 kärryä, ratasta ja vaunua. Durant-Dortin omistuksessa oli Flintin tehtaiden lisäksi myös muita kokoonpanotehtaita Michiganissa, Georgiassa sekä rajan toisella puolen, Kanadassa. Tuotannon tukena yhtiö omisti metsätalousmaata, sahalaitoksia, pyöriä valmistavia yhtiöitä, akseleita valmistaneen Flint Axle Works-tehtaan ja pintakäsittelyaineita valmistaneen Flint Varnish Works-tehtaan.

Autot ja General Motors

Alunperin Durant suhtautui autoihin hyvin vastahankaisesti, pitäen niitä meluisina, haisevina ja vaarallisina. Vuosisadan vaihteessa alkoi kuitenkin näyttämään siltä, että näillä hevosittomilla vaunuilla olisi olemassa tähänastista suurempaa kaupallista menestystä. Skottisyntyisen David Dunbar Buickin Michiganin Detroitiin perustama Buick Motor Company oli taloudellisesti huonossa jamassa. Buickilla oli kuitenkin hallussaan suunnittelemansa OHV-moottorin patentti. Buick Motor Companyn pelastajaksi tuli sijoittaja James H. Whiting ( 1842 – 1919 ), joka vuonna 1904 siirsi yhtiön kotikaupunkiinsa Michiganin Flintiin ja palkkasi sen johtoon William Durantin.

Vuonna 1905 Durant vei Buickin automallin, joita oli siihen mennessä valmistettu kourallinen, New yorkin autonäyttelyyn ja palasi sieltä mukanaan 1100:n auton tilaukset. Durant teki lujasti töitä ja vuoteen 1908 saavuttaessa Buick oli Yhdysvaltain eniten myyty automerkki, ohittaen aiemmin markkinoita hallinneet Fordin, Cadillacin ja Oldsmobilen. Vuonna 1907 Durant solmi 15-vuotisen yhteistyösopimuksen kanadalaisen liikemiehen ja hevosvaunuja valmistaneen McLaughlin Carriage Company of Canada Ltd:n johtajan Robert Samuel McLaughlinin kanssa. Sopimuksen mukaisesti Kanadaan perustettiin McLaughlin Car Company of Canada, valmistamaan vuoden 1908 Buickin Malli F:n moottoreita ja voimansiirtolaitteita. Nämä myytäisiin Buickille omakustannehintaan. General Motors of Canada perustettiin 20. marraskuuta, vuonna 1907. Durant perusti Detroitiin 16. syyskuuta 1908 General Motors (GM) Holding Companyn, Durantin vaihdettua Buick Motor Co:n osakkeita McLaughlin Car Co:n osakkeisiin. McLaughlin puolestaan vaihtoi omistamiaan Buickin osakkeita GM Holding Co:n osakkeiksi ja näin Robert Mclaughlinista tuli GM:n suurin osakkeenomistaja sekä johtokunnan jäsen. Durant alkoi aktiivisesti laajentaa General Motorsin toimintaa. Erilaisin osakejärjestelyin Durant yhdisti General Motorsin alaisuuteen Oldsmobilen vuonna 1908 ja vuonna 1909 Cadillacin ja Oaklandin josta myöhemmin tuli Pontiac. Kaikkiaan GM hankki omistukseensa parin vuoden aikana yli kaksikymmentä autoja valmistavaa ja niiden valmistusta tukevaa tehdasta.

Chevrolet

Vuonna 1910 Durant teki ostotarjouksen Ford Motor Companysta, mutta GM:n johtokunta ei antanut enää tälle hankkeelle tukeaan. Yhtiön kassa oli tyhjä ja sen seurauksena pankkiireista muodostettu konsortio otti itselleen määräysvallan, pakottaen Durantin lähtemään pois yhtiöstä. Durant alkoi välittömästi rakentamaan uutta yhtiötä, ja hankki omistukseensa Little-automerkin valmistusoikeudet. Littlen oli tarkoitus kilpailla Fordin Malli T:tä vastaan. Durant halusi kuitenkin lisää ja nopeammin. marraskuun 3. päivänä, vuonna 1911 hän perusti Buickin entisen kilpa-ajajan ja itseoppineen autonrakentaja Louis Chevrolet:n kanssa Chevrolet Motor Car Companyn. Durantilla ja Chevroletilla oli kuitenkin autoista ja yhtiöstä sen verran erilaiset näkemykset, että heidän tiensä erkanivat vuonna 1914, Durantin ostaessa liikekumppaninsa osuuden yhtiöstä. Durant yhdisti voimansa jälleen vanhan liikekumppaninsa McLaughlinin kanssa ja vuonna 1915 he perustivat Chevrolet Car Company of Canadan. Näiden yhtiöiden tuomien voittojen turvin Durant pystyi ostamaan General Motrsin osakkeista itselleen niin suuren osuuden, että hän vuonna 1916 sai vanhan johtajanvakanssinsa takaisin.

Durantin toisella johtajakaudella, vuosina 1916 - 1920, hän liitti Chevroletin osaksi General Motorsia. Hän myös hankki yhtiön omistukseen autokoreja valmistaneen Fisher Bodyn sekä kodinkoneita valmistaneen Guardian Frigerator Companyn, jolla oli mm. vuodelta 1916 kylmäkaapin patentti. Yhtiö tuli tunnetuksi Frigidaire-tavaramerkillään. Kahdenkymmenen vuoden takaisia kokemuksiaan vaunujen valmistamisen ajoilta hyödyntäen, Durant yhdisti erilaisia osia ja komponentteja valmistavia yhtiöitä, muodostaen näitä hallinoivan holding-yhtiö United Motors Companyn. Sen johtoon hän asetti Hyatt Roller Bearings Companyn johtajan Alfred P. Sloanin. Emoyhtiön alaisuudessa oli autoteollisuuden komponentteja valmistaneet Hyatt Roller Bearing ( laakerit ), New Departure Manufacturing ( laakerit ), Dayton Engineering Laboratories ( autosähkö ), Harrison Radiator Corporation ( jäähdyttimet ), Remy Electric ( auto- sähkö ), Lovell-McConnell Manufacturing Company ( Klaxon-torvet ), Jaxon Steel Products ja Perlman Rim. United Motors Co. oli alkuun itsenäinen yhtiö, toimittaen osia kaikille halukkaille ostajille, mutta vuonna 1918 se yhdistettiin suoraan GM:n alaisuuteen. Sloan nousi 1920-luvulla GM:n johtoon, hänen aikanaan GM:stä tuli maailman suurin ajoneuvojen valmistaja. Vuonna 1920 Durant joutui taas lähtemään yhiöstä, GM:n silloisen suuromistajan, kemianyhtiö DuPontin halutessa GM:n hallintaansa.

Durant Motors

Durant Motors rakennettiin William Durantin oppien mukaisesti yhtiöksi, jolla olisi General Motorsin tavoin tarjota auto useaan eri hintaluokkaan. Yhtiön merkkeinä olivat Flint, Durant ja Star, näillä yhtiö kilpaili GM:n Buickia, Oldsmobilea, Oaklandia ja Chevroletia vastaan. William Durant hankki yhtiölleen Connecticutin Bridgeportista kotoisin olevan, loistoautoja valmistaneen Locomobile Company of American konkurssipesän. Tämä hankinta loi Durant Motorsille mahdollisuuden kilpailla eksklusiivisten loistoautojen markkinoilla, Rolls-Roycen ja Pierce-Arrown kanssa. Durant Motorsilla oli läheiset suhteet Dort-, Frontenac- ja De Vaux-automerkkeihin. Star-nimellä valmistetut autot saivat vientiversioina nimen Rugby. Rugby-nimi oli käytössä myös pohjois-Amerikan markkina-alueella, vuosina 1928 - 1931 valmistettujen Rugby Trucks-kuorma-autojen keulalla. Lisäksi yhtiöllä oli suunnitelmat Princeton-nimellä valmistettavasta autosta, joka kilpailisi Packardia ja Cadillacia vastaan, sekä Eagle-merkistä, joka sijoittuisi halvimman Starin ja Durantin väliin. Kumpaakaan merkkiä ei kuitenkaan laitettu tuotantoon.

Alkuaan Durant Motors menestyi hyvin, kiitos siitä kuuluu William Durantin luomalle usean merkin politiikalle ja General Motorsin johdossa hankitulle kokemukselle. Vuoden 1929 pörsiromahdus vähensi kuitenkin autojen myyntiä ja yhtiön taloudellinen tilanne heikkeni nopeasti. Koska autot eivät tehneet kauppaansa, myyntipisteitä jouduttiin sulkemaan ja Durant Motorsin markkinaosuus pieneni, näin kierre oli valmis. Viimeiset yhtiön valmistamat autot, jotka olivat Duranteja, rullasivat linjalta vuonna 1931. Kanadan tytäryhtiö jatkoi vielä toimintaansa nimellä Durant Frontenac, mutta Durant-etuliite poistui käytöstä saman vuoden aikana.

William Durantista oli 1920-luvulla tullut merkittävä peluri Wall Streetin osakepörsissä ja vuoden 1929 pörssiromahdus vei hänen henkilökohtaisen omaisuutensa täysin nollille. Durant Motorsin kaatumisen jälkeen William ja hänen järjestyksessä toinen vaimonsa asuivat Alfred Sloanin heille järjestämässä pienessä asunnossa. William Durant oli puilla paljailla ja toimi keilaradan hoitajana Flintissä. Vuonna 1942 William sai aivoinfarktin, joka invalidisoi hänet osittain. William Durant kuoli 18. päivänä maaliskuuta vuonna 1947 ja hänet on haudattu New York Cityn Bronxissa sijaitsevalle Woodlawn Cemetery-hautausmaalle.

Lähteet

http://www.nndb.com/people/949/000060769/
http://history.gmheritagecenter.com/wiki/index.php/The_spark_that_created_GM:_Billy_Durant_takes_control_of_Buick
http://history.gmheritagecenter.com/wiki/index.php/Billy_Durant%27s_Version_of_How_He_Founded_General_Motors
http://www.motortrend.com/features/consumer/1111_the_secret_history_of_chevrolet/viewall.html
http://www.durantcars.com/basics/history.shtml

Gm2.jpg General Motors Corporation
Divisioonat ja tytäryhtiöt
Henkilöautot

Buick | Cadillac | Chevrolet | GMC | Holden | Holden Special Vehicles | Opel | Opel Performance Center | Vauxhall | VXR

Palvelut

ACDelco | GM Certified Service | GM Financial

Tytäryhtiöt

General Motors América do Sul | General Motors Canada | CAMI Automotive | General Motors de Mexico | General Motors do Brasil | General Motors India | Chevrolet Sales India Private Limited | General Motors South Africa | General Motors Japan

Sidosyhteisöt

Ally Financial Inc. (4.0%) | FAW-GM (50%) | GM-AvtoVAZ (50%) | GM Korea (96%) | Chevrolet Europe | GM Vietnam | GM Uzbekistan (25%) | UzDaewooAvto (50%) | HRL Laboratories (50%) | Peugeot S.A. (6%) | SAIC-GM-Wuling (34%) | Shanghai GM (49%) |

Teknologia

Moottorit | Pohjalevyt | Vaihteistot | Ajoneuvot

Aiemmat divisioonat, yhteistyö- ja tytäryhtiöt

Allison Engine Company (1929–1995) | Allison Transmission (1929–2007) | Atlantic Aircraft  | Dayton-Wright Company (1919–1923) | Delco Electronics | Delphi (1994–1999) | Detroit Diesel (1938–1988) | DirecTV (1994–2003) | Electro-Motive Diesel (1930–2004) | Electronic Data Systems (1984–1996) | Euclid Trucks (1953–1968) | Fisher Body | Fleetwood Metal Body | Frigidaire (1919–1980) | General Motors Europe (1986–2010) | General Motors Diesel Division (1938–1987) | General Motors Diesel (1949–1969) | Ghandhara Industries (1953–1963) | GM Defense (1950–2003) | GMAC Real Estate (1998–2008) | GMC Heavy Trucks | Hughes Aircraft (1985–1997) | Hughes Electronics (1985–1997) | Hughes Network Systems (1987–2003) | HughesNet (DirecWay/DirecPC) (1996–2003) | Kettering University | National City Lines | NUMMI (1984–2009) | New Venture Gear (36%, 1990–2002) | Nexteer (2009–2010) | North American Aviation (1933–1948) | Nuvell Financial Services (1997–2008) | PanAmSat (1995–2003) | Remy Electric (1918–1994) | Rochester Products Division | Terex | United Australian Automobile Industries (1989–1996) | Winton Motor Carriage Company | Yellow Coach Manufacturing Company (1925–1943)

Laitokset

GM Renaissance Center (päähallinto, kansainväliset toiminnot) | General Motors Technical Center (teknisen tutkimuksen keskus) | General Motors Proving Grounds (koealueet) | Tehtaat

Tärkeitä henklöitä

William C. Durant | Charles W. Nash | Alfred P. Sloan

Durant Motors Inc.

Durant Motors:
Durant | Flint | Locomobile | Mason | Rugby | Star

Läheiset merkit:
Sheridan | De Vaux | Dort | Frontenac |

Muut artikkelit:
Continental Motors | William C. Durant